Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrzeÂśnia 2011  (Przeczytany 93025 razy)
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #135 : Sierpień 25, 2011, 11:33:37 »

Bartusie, moÂże zechcesz nam przedstawiĂŚ wÂłasnÂą ocenĂŞ wczorajszego recitalu?
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #136 : Sierpień 25, 2011, 12:16:44 »

Trudno napisac recenzje z koncertu, ktorego sie nie sluchalo.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #137 : Sierpień 25, 2011, 12:20:54 »

Szkoda, byÂłam pewna, Âże jednak sÂłuchaÂłeÂś...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #138 : Sierpień 25, 2011, 12:22:30 »

Ja tez zaluje.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #139 : Sierpień 25, 2011, 12:26:42 »

subiektywnÂą opiniÂą recenzenta

Czyli "subjective statement(stwierdzenie) of a reviewer".
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #140 : Sierpień 25, 2011, 12:39:38 »

Wiem, ze czepiam sie slow, ale gdzie jest granica miedzy niesmiala opinia recenzenta amatora a kategoryczna opinia eksperta.
Wiem rowniez, ze "wazna" ocene wyznacza autorytet. Z tym jednak nie musimy sie zgadzac.
Biorac pod uwage wszystkie te kryteria przebieg dyskusji wygladalby nastepujaco:

- Janusz: stylowo
- p Kozubek: niestylowo
- Janusz: stylowo!
- p Kozubek: niestylowo!
- Janusz: stylowo!!!
- p Kozubek: niestylowo!!!

PS
Slowo "subiektywne" jest bardzo wygodne, ale w dyskusji prowadzi do nikad.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #141 : Sierpień 25, 2011, 15:10:44 »

Wiem, ze czepiam sie slow, ale gdzie jest granica miedzy niesmiala opinia recenzenta amatora a kategoryczna opinia eksperta.
PS
a dok¹d ma prowadziÌ? Znowu szukasz, bartusie, matematycznych regu³ek na klasyfikowanie Sztuki Co? odpuœÌ sobie, please...

Bartusie, granica jest prosta do namierzenia: jest tam, gdzie jÂą ustawisz.

Jesli zdanie recenzenta-amtaora nie ma dla ciebie znaczenia - nie czytaj go! Powiem wiecej: nie zabieraj sobie czasu na uczestnictwa w takich forach, jak nasze, gdzie praktycznie pisujÂą sami amatorzy. Tutaj, na Kurierze,  - jak doskonale wiesz - zawodowych ekspertĂłw nie ma, i w moim przekonaniu - to nie wada - a siÂła naszego forum i zaleta. Mozemy bowiem nasze odczuwanie muzyki opisywac po swojemu, dostrzec podobieĂąstwa, ró¿nice, z kims siĂŞ zgodziĂŚ, z kimÂś nie ...PoczuĂŚ siĂŞ w takim gronie jednym z nas!... a nie siliĂŚ na profesjonalne, przemÂądrzaÂłe wierszĂłwki.
Po fachowe oceny (jeÂśli chcesz ich uÂżywaĂŚ do dysertacji) siĂŞgaj do specjalistycznych rubryk, pism i biuletynĂłw. WĂłwczas granicĂŞ stawiaj wysoko (byle byÂś nie dostaÂł zawrotu gÂłowy).
Ale, pamiêtaj, nawet najwyœmienitsi eksperci wielokrotnie ze soba polemizuj¹, sprzeczj¹ siê o prawo do prawdy, a bywa: oœmieszaj¹ siê i panosz¹. Nie traktuj ich wiêc ocen, jako absolutne objawienia i nie wpatruj siê w nich, jak w œwiête obrazki, bo szybko zb³¹dzisz. I tutaj powtórzê: jesli zdanie recenzenta-eksperta nie ma dla ciebie znaczenia - nie czytaj i jego! I zastanów siê raz jeszcze, czy jest sens wytyczaÌ granice?

Poza wszystkim - czy rzeczywiœcie fachowoœÌ opini ekspertów s¹ dopustem dla postrzegania piêkna i prze¿ywania muzyki? Piêkno ka¿dego arcydzie³a nie potrzebuje s³ów. Ono do nas przemawia samym sob¹. ...Albo nie przemawia. I ju¿. Ekspert na niewiele siê tu zda. Amator te¿.
PowtĂłrzĂŞ raz jeszcze: nie szukaj wiec granic, miĂŞdzy zawodowstwem a "amatorkÂą" a ustawiaj jÂą wedle wÂłasnych odczuĂŚ i potrzeb, wedle gustĂłw i upodobaĂą, ktĂłrych podobieĂąstwo postrzegasz u innych. Masz prawo siĂŞ z kimÂś zgadzaĂŚ, albo nie.
Dla mnie nie ma znaczenia, czy to ekspert czy amator. ProponujĂŞ, przyjmij podobnÂą filozofiĂŞ.

I jeszcze jedno - twĂłj "stenogram" z zaimprowizowanej dyskusji - jest, w moim odczuciu, co najmniej oznakÂą ...twej  nieskromnoÂści (mocniejsze sÂłowo: braku szacunku dla autorytetĂłw, bufonady!) Z politowaniem
Jesli chodzi o mnie, to ostatniÂą rzeczÂą, do ktĂłrej bym dopuÂściÂł - to licytowanie (eksponowanie) mych dyletanckich, amatorskich argumentĂłw na tle Ikon.

Jak mawia ludowa m¹droœÌ - "Wedle stawu grobla", przyjacielu...

« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2011, 18:36:33 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #142 : Sierpień 25, 2011, 17:48:19 »

Owszem, ale jak to siĂŞ mĂłwi ... "o gustach siĂŞ nie dyskutuje" - tutaj byĂŚ moÂże troszeczkĂŞ naginamy tÂą zasadĂŞ, ale robimy to Âświadomie i w dobrej wierze, przy czym nikt nie jest guru i nie krzyczy (przytaczajÂąc fragment Dnia ÂŚwira) "moja racja jest najmojsza".
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #143 : Sierpień 25, 2011, 18:44:38 »

Januszu.

No, poleciales po mnie i to niesprawiedliwie.
Cala moja wypowiedz byla tylko zastanowieniem sie, czy taka granica w ogole istnieje.
Przeciez wyraznie,"fachowca" wrzucilem do jednego worka z "amatorem"
Wykazalem zatem , ze nie ma roznicy w wartosci oceny podczas, kiedy nie ma istotnych argumentow.
Powiem wiecej. Akurat Twoje recenzje sa na ogol dla mnie przekonywujace i stanowia dla mnie
wieksza wartosc niz krytyki p. Kazubek, czy nieszczesnej p. Szwarcmann itd
Jestem daleki od wywyzszania sie, gdyz zdaje sobie sprawe, ze piszac recenzje na tym forum tylko bym sie wyglupil.
Przykro mi, ze nie jestem rozumiany przez Ciebie (byc moze jestes troche uprzedzony do mnie po slowie na "l".., ktore wywolalo tyle zamieszania).
Powiedziales, ze Awdjejewa grala mazurki stylowo. Przekonaj mnie o tym. Powiedz cos wiecej. Co to znaczy stylowo?

Owszem, ale jak to sie mĂłwi ... "o gustach sie nie dyskutuje"

Gogusiu
Wlasnie o gustach sie dyskutuje..... porownuje, przekonuje, przekomarza. Sam to robisz

PS
"a nie siliĂŚ na profesjonalne, przemÂądrzaÂłe wierszĂłwki."

....inponterabilii......liczba Eulera, albo zatwardziale staÂła - jak staÂła grawitacji Newtona skad inÂąd - tez nie do koĂąca taka staÂła "
YOU CAN TALK.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #144 : Sierpień 25, 2011, 19:25:25 »

Januszu.
No, poleciales po mnie i to niesprawiedliwie.
JeÂśli tak to odczuÂłes, to przepraszam! Na pewno nie byÂło to moim zamiarem!!

Powiedziales, ze Awdjejewa grala mazurki stylowo. Przekonaj mnie o tym. Powiedz cos wiecej. Co to znaczy stylowo?

Nie napisze wiecej niÂż to, co juÂż raz pare spotĂłw czeÂśniej napisaÂłem, a napisaÂłem tak:

mazurki, ktĂłre pod palcami Julianny z tak dobrze znanych kaÂżdemu utworĂłw – przeistaczaÂły siĂŞ w rozpoetyzowane, ale jednoczeÂśnie dziarskie taĂące, gdy trzeba byÂło - z przytupem, ze zwadÂą, ale i z zadumÂą. A wszystko to pod jednÂą przewodniÂą myÂślÂą, artystycznÂą koncepcjÂą, konsekwencjÂą
Nie napisze nic wiecej, bo nie potrafiĂŞ, a jeÂśli nawet gdybym potrafiÂł, to siliÂłbym siĂŞ na kogoÂś – kim nie jestem: mazurkowym autorytetem 
JeÂśli ww. opis ci nie wystarcza – trudno… Nie bĂŞdĂŞ siebie winiÂł  za niesprostanie twoim wymogom, ani tym bardziej winiÂł ciebie, Âże nie przekonujÂą ciĂŞ moje sÂłowa

....inponterabilii......liczba Eulera, albo zatwardziale staÂła - jak staÂła grawitacji Newtona skad inÂąd - tez nie do koĂąca taka staÂła "
YOU CAN TALK.

It's true. Yes, I can 
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2011, 19:34:35 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #145 : Sierpień 25, 2011, 19:36:11 »

YOU CAN TALK.
It's true. Yes, I can

To nie bylo pytanie.
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #146 : Sierpień 25, 2011, 19:37:00 »

Gogusiu
Wlasnie o gustach sie dyskutuje..... porownuje, przekonuje, przekomarza. Sam to robisz

Owszem, ale nie po to, ¿eby wynaleŸÌ jedn¹ i tylko jedn¹ œwiêt¹ prawdê o danym utworze.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #147 : Sierpień 25, 2011, 19:38:36 »

To nie bylo pytanie.
a z mej nie odpowiedÂż, a potwierdzenie 

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #148 : Sierpień 25, 2011, 19:53:35 »

to nie bylo pytanie.

a z mej nie odpowiedÂż, a potwierdzenie 

Potwiedzenie bedace odpowiedzia na niezadane pytanie. Chichot
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #149 : Sierpień 25, 2011, 19:58:10 »

Potwiedzenie bedace odpowiedzia na niezadane pytanie. Chichot
a czyÂż nie potwierdza sie czasem tego, co stwierdzajÂą wczeÂśniej inni ?  Chichot

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers kalinowatyper mini-land silverstar neder-live