Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrzeÂśnia 2011
Strony:
1
...
7
8
[
9
]
10
11
...
20
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrzeÂśnia 2011 (Przeczytany 95738 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrzeÂśnia 2011
«
Odpowiedz #120 :
Sierpień 24, 2011, 22:59:49 »
...no i mazurek a-moll. Sliczniutki.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #121 :
Sierpień 24, 2011, 23:25:58 »
I niech kto powie, ze mazurki byÂły niestylowe
Niestylowe.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #122 :
Sierpień 25, 2011, 06:56:13 »
Cytat: bartus Sierpień 24, 2011, 23:25:58
Niestylowe.
"strzyÂżono, golono"
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #123 :
Sierpień 25, 2011, 09:35:24 »
Cytat: Janusz1228 Sierpień 25, 2011, 06:56:13
"strzyÂżono, golono"
Ha,ha,ha....
Moim skromnym zdaniem byÂło piĂŞknie, zwÂłaszcza w czĂŞÂści drugiej Lisztowskiej!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #124 :
Sierpień 25, 2011, 09:41:26 »
Dusznicki koncert Awdiejewej i wiele znakomitych po nim recenzji, jak siĂŞ okazaÂło, nie przekonaÂł nieprzekonanych, nie wyciszyÂł chĂłru sĂŞpĂłw, nie dodaÂł wiary malkontentom. WiĂŞcej: sprowokowaÂł do kolejnych sceptycznych wypowiedzi i deklaracji. Wczorajszy recital Julianny naleÂżaÂł do tych, po ktĂłrych moja zbrukana takim przejawem chmurnego ponuractwa dusza piĂŞknieje. To byÂł bowiem kolejny, bardzo dobry wystĂŞp pianistki.
Program obu recitali byÂł w zasadzie jednakowy. Z tym wiĂŞkszÂą ciekawoÂściÂą zasiadÂłem przed gÂłoÂśnikiem radia, bo oto nadarza siĂŞ niecodzienna okazja przyrĂłwnaĂŚ doznania z Sali i za poÂśrednictwem mediĂłw. Gdybym jednÂą sentencjÂą prĂłbowaÂł spointowaĂŚ moje doÂświadczenie – napisaÂłbym: krysztaÂł pozostaje krysztaÂłem bez wzglĂŞdu na kolor padajÂącego ÂświatÂła. Czy to bowiem fluidy Sali, czy drgajÂąca membrana gÂłoÂśnika – efekt jaki malowaÂł siĂŞ w przekazie – byÂł identyczny: piĂŞkne frazy, cyzelowanie szczegó³ów, wielka kultura i wraÂżliwoœÌ na nieforsowanie dynamiki, precyzja i znakomita artykulacja. PiszÂąc o piĂŞknych frazach mam na myÂśli nokturny i mazurki, szczegĂłlnie mazurki, ktĂłre pod palcami Julianny z tak dobrze znanych kaÂżdemu utworĂłw – przeistaczaÂły siĂŞ w rozpoetyzowane, ale jednoczeÂśnie dziarskie taĂące, gdy trzeba byÂło - z przytupem, ze zwadÂą, ale i z zadumÂą. A wszystko to pod jednÂą przewodniÂą myÂślÂą, artystycznÂą koncepcjÂą, konsekwencjÂą. JeÂśli zaÂś wspominam o cyzelowaniu szczegó³ów (i wyÂłaniania kontrapunktĂłw) – to w partyturze scherza h-moll, szczegĂłlnie w jego czĂŞÂści wolnej osiÂągnĂŞÂła wierzchoÂłki HimalajĂłw.
PorĂłwnujÂąc doznania Sali i mojego domowego radia – dostrzegam pewne i obiektywne ró¿nice. Utwory zamaszyste, mistrzowskie ale i te najbardziej intymne, filozoficzne oprĂłcz walorĂłw stricte muzycznych – niosÂą przekaz takÂże wizualny: podkreÂślajÂą wirtuozeriĂŞ pianisty (transkrypcja lisztowska Tannhausea), prowokujÂą – w Âślad za interpretacjÂą i wizualnym skupieniem pianisty - transcendentalne skupienie sÂłuchacza (gondola, utwĂłr atonalny). Tego typu doznaĂą, obiektywnie przyznam, w drugiej czĂŞÂści recitalu – nieco mi zabrakÂło. Ale, jako rzekÂłem, nie za sprawÂą pianistki, a techniki i technologii trnsmisji recitalu. (W moim przypadku - doœÌ póŸna godzina koncertu: ok. 23 - rĂłwnieÂż nie pomagaÂła mi w percepcji).
To, ze byÂł to kolejny dobry recital nie chciaÂłbym tu nikogo przekonywaĂŚ. WierzĂŞ, Âże kazdy w swoim zaciszu mysli i serca - przekonaÂł siĂŞ sam. Mam nadzieje, ze dotychczasowi malkontenci w swoich arbitralnych osÂądach stanÂą siĂŞ bardziej welwetowi. JuÂż sam fakt, ze sceptyczna wobec Awdiejewej jedna z naszych umiÂłowanych koleÂżanek (buÂźka dla Beatki) zechciaÂła z nami go wysÂłuchaĂŚ do koĂąca – to potwierdzenie i otucha.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2011, 10:38:25 wysłane przez Janusz1228
»
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #125 :
Sierpień 25, 2011, 10:27:27 »
Beatko, ogromnie jestem ciekawa Twojej opinii o wczorajszym recitalu.
Mi niestety zabrak³o fluidów fruwaj¹cych po sali dusznickiego dworku, ale i tak scherzo przyprawi³o mnie o dreszcze (tym razem jednak bez ³ez), a ponure, g³êbokie utwory Lista przenios³y mnie w inny œwiat.
Po namyœle, krystalizuje mi siê nieodparte wra¿enie, ¿e Julianny najlepiej s³uchaÌ na ¿ywo - wokó³ jej osoby powstaje jakaœ niesamowita atmosfera, której fale eteru niestety nie przenosz¹.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #126 :
Sierpień 25, 2011, 10:39:48 »
Chcialbym uslyszec, co to znaczy mazurek grany stylowo.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #127 :
Sierpień 25, 2011, 10:42:11 »
Ze az chce sie tanczayc.....?
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #128 :
Sierpień 25, 2011, 10:44:41 »
Czy jest zgodny z wymaganiami pani Kozubek?
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #129 :
Sierpień 25, 2011, 10:46:48 »
Ktos powiedzial, ze Afdjejewa wyglada jak corka Chopina.
Jest w tym cos.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #130 :
Sierpień 25, 2011, 10:54:03 »
Cytat: bartus Sierpień 25, 2011, 10:39:48
Chcialbym uslyszec, co to znaczy mazurek grany stylowo.
Wiesz... to trochĂŞ tak, jakbyÂś ÂżadaÂł napisania wzoru matematycznego na doznania, jakie miewamy obcujac ze sztukÂą.
W przeciwieĂąstwie do nauk scisÂłych - tu nie doczekasz siĂŞ Âżadnych jedynie sÂłusznych inponterabilii i absolutnych reguÂł. Gdyby tak byÂło, sztuka byÂłaby nudna, jak najestat liczby Pi, albo niewzruszenie przemÂądrzaÂła - jak liczba Eulera, albo zatwardziale staÂła - jak staÂła grawitacji Newtona (skad inÂąd - tez nie do koĂąca taka staÂła
).
KaÂżdy osÂąd w Sztuce - jest mie tylko subiektywny, ale nawet w zaleÂżnoÂści od epoki - ewoluuje, tak jak i w kazdym taĂącu - kazdy tancerz niby taĂączy to samo, ale (nie tylko w zaleÂżnoÂści od epoki) nie tak samo
. Nie da siĂŞ tego spisac, opisaĂŚ, oprawiĂŚ w ramkli. (Na szczĂŞÂście). Gdyby tak byÂło - juÂż dawno by tak uczyniono i zdeponowano w sejfie w podparyskim Sevre
PodumowujÂąc: podzielam, bartusie, i ja TwojÂą chĂŞĂŚ "usÂłyszenia" - ale, jak rozumiem, w przeciwieĂąstwie do Ciebie - nie oczekujĂŞ odpowiedzi
KaÂżdy, kreuje jÂą dla swoich osÂądĂłw i potrzeb samodzielnie - wedle wlasnego oodczuwania.
A odczucia - dla jednego czyjeÂś sÂą bliÂższe, dla drugiego nie... I tyle.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2011, 11:14:31 wysłane przez Janusz1228
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #131 :
Sierpień 25, 2011, 10:55:43 »
Cytat: bartus Sierpień 25, 2011, 10:42:11
Ze az chce sie tanczayc.....?
Nigdy nie miewasz takich ciÂągot (mamiony skocznymi dxwiĂŞkami) ?
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2011, 11:14:55 wysłane przez Janusz1228
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #132 :
Sierpień 25, 2011, 10:57:21 »
Cytat: bartus Sierpień 25, 2011, 10:46:48
Ktos powiedzial, ze Afdjejewa wyglada jak corka Chopina.
Jest w tym cos.
Przypuszczam, ze to samo, co w twym porĂłwnaniu wizerunku Piotra do maestro Prokofiewa
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #133 :
Sierpień 25, 2011, 11:20:51 »
W przeciwieĂąstwie do nauk scisÂłych - tu nie doczekasz siĂŞ Âżadnych jedynie sÂłusznych inponterabilii i absolutnych reguÂł
Czyli "mazurek grany stylowo nie jest stwierdzeniem", a zatem czym jest?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #134 :
Sierpień 25, 2011, 11:26:41 »
Cytat: bartus Sierpień 25, 2011, 11:20:51
Czyli "mazurek grany stylowo nie jest stwierdzeniem", a zatem czym jest?
subiektywnÂą opiniÂą recenzenta
Strony:
1
...
7
8
[
9
]
10
11
...