Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Nikolay Khozyainov
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
14
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Nikolay Khozyainov (Przeczytany 105792 razy)
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
Odp: Nikolay Khozyainov w Polsce
«
Odpowiedz #135 :
Czerwiec 20, 2012, 22:47:39 »
Oczywiœcie, Antypody to Antypody pod ka¿dym wzglêdem: wszystko na opak, ³¹cznie z por¹ dnia...
Dlatego te¿ raczej nie za³o¿ê w¹tku, Beatko..
To byÂłoby zbyt zobowiÂązujÂące...MogÂłabym sÂłuchaĂŚ np. wieczorami, ale tam to Âśrodek nocy...
Nie byÂłam w stanie w peÂłni i aktywnie uczestniczyĂŚ w dubliĂąskich potyczkach, a co dopiero teraz. MoÂże jednak coÂś mi siĂŞ 'obije' o uszy
(a raczej ktoÂś interesujÂąco grajÂący) to wspomnĂŞ o tym tutaj.
JuÂż wiadomo, Âże pierwszy etap, skÂładajÂący siĂŞ z dwĂłch 20 min. recitali, Kola zagra 5 i 7 lipca o godz. mniej wiĂŞcej 7 rano naszego czasu(!) i z nowych rzeczy wykona etiudĂŞ Skriabina op.42 nr 5 oraz Ravela Gaspard de la nuit: Ondine
PrzesÂłuchania bĂŞdÂą transmitowane przez radio ABC, ktĂłre oczywiÂście moÂżna sÂłuchaĂŚ drogÂą internetowÂą:
http://www.abc.net.au/classic/player/
A tu porzÂądek przesÂłuchaĂą:
http://www.abc.net.au/classic/music-listings/?year=2012&month=07&day=05#day-2012-07-05
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #136 :
Lipiec 16, 2012, 23:19:34 »
S³ów kilka o tocz¹cym siê konkursie...W³aœnie wszed³ w decyduj¹c¹ fazê, 6 finalistów sposobi siê do rozpoczynaj¹cego siê jutro( w Australii ju¿ dzisiaj) ostatniego etapu rywalizacji...Czeka ich, tak jak na Czajkowskim, zagranie wybranego koncertu Mozarta, a nastêpnie któregoœ z powsta³ych w XIX lub XX w.
Kola oczywiÂście w finale siĂŞ znalazÂł
Piszê "oczywiœcie", bo nie mog³o byÌ inaczej, skoro ju¿ po drugim jego wystêpie, publicznoœÌ zgotowa³a mu owacje na stoj¹co.
SÂłyszeliÂście o czymÂś takim na konkursie? I to na tak wczesnym etapie? Bo ja nie...
I najwyraŸniej jurorzy byli zgodni z odczuciami publicznoœci, bo nie by³o ¿adnych kontrowersji jeœli chodzi o niego...Komentatorzy równie¿ podkreœlaj¹ jego dojrza³oœÌ, niesamowit¹ technikê, przemyœlane interpretacje...I wci¹¿ ich uderza dysonans pomiêdzy jego aparycj¹ a tym, co sob¹ reprezentuje poprzez muzykê.
To by potwierdza³o fakt, ¿e to artysta niejako poza konkursami, wyrastaj¹cy ponad, maj¹cy niezwyk³¹ si³ê oddzia³ywania...
Niestety, ró¿nica stref czasowych uniemo¿liwi³a mi uwa¿ne przys³uchiwanie siê konkursowi( tylko za poœrednictwem radia internetowego), ale polegaj¹c na zdaniu ekspertów i komentatorów wiem, ¿e poziom jest b. wysoki ( 36 uczestników by³o wyselekcjonowanych w drodze przes³uchaù spoœród ponad bodaj¿e 200 zg³oszonych, wiêc mo¿na powiedzieÌ ¿e przeszli przez bardziej gêste sito ni¿ na eliminacjach przed Konkursem Chopinowskim)..
Jury nie mia³o ³atwego zadania, szczególnie teraz, gdy przy wyrównanym poziomie trzeba by³o wyeliminowaÌ po pó³finale 6 konkursantów...Mi szczególnie szkoda dwóch W³ochów: Stefano Guarascio i Giulio Biddaua...Ich akurat s³ucha³am, a Giuliowi nawet kibicowa³am, bo to bliski znajomy mojej w³oskiej kole¿anki...I naprawdê dobrze gra³...Ale có¿...C'est la vie..Powtarzaj¹ komentatorzy po ka¿dym etapie..Takie s¹ regu³y wszelkich rozgrywek...A mnie ta konkursowa formu³a szczególnie boli, jeœli chodzi o coœ tak niewymiernego jak sztuka...Ale niestety, tak byÌ musi..I choÌ konkursy to straszna rzecz, to czêsto s¹ trampolin¹ do wielkiej kariery (choÌ i tu nie ma regu³).
Do finaÂłu przeszli:Tanya Gabrielian , Nikolay Khozyainov, Dmitry Onishchenko, Avan Yu, Hao Zhu i Mikhail Berestnev
Jutro i pojutrze przed nami mozartowski maraton: 3 uczestnikĂłw ( w tym Kola) wybraÂło Koncert nr 21, dwĂłch nr 17, jeden nr 24
We wtorek i ÂśrodĂŞ po 3 koncerty( poczÂątek przesÂłuchaĂą w poÂłudnie naszego czasu)...A piÂątek i sobota upÂłynie pod znakiem Rachmaninowa- aÂż 5 uczestnikĂłw wybraÂło jego, Tanya Gabrielian jako jedyna zagra b-moll Czajkowskiego.
SÂłuchaĂŚ moÂżna tutaj:
http://www.abc.net.au/classic/player/
, a porzÂądek koncertĂłw jest tutaj:
http://www.sipca.com.au/
Kola gra, jak juÂż wspomniaÂłam, Koncert nr 21 KV 467 w ÂśrodĂŞ w poÂłudnie, natomiast w sobotĂŞ o 6.30 naszego czasu(!) III koncert Rachmaninowa...
ÂŻyczmy mu ni pucha ni piera( jak to Rosjanie zwykli sobie ÂżyczyĂŚ)-odpowiem za niego "k cziortu" i wirtualnym kopniakiem wysyÂłam go na ostatniÂą prostÂą tej batalii...JeÂśli wygra, powtĂłrzy wyczyn DaniÂła z ubiegÂłego roku..I sprawi sobie chyba najlepszy prezent urodzinowy(jutro koĂączy 20 lat!)..
A tu linki do jego konkursowych wykonaĂą:
I etap:
http://www.youtube.com/watch?v=4QpU1fmjl0w
II etap:
http://www.youtube.com/watch?v=7c8OvonHeds
III etap:
http://www.youtube.com/watch?v=BU04hKh66oQ
Pó³fina³:
http://www.youtube.com/watch?v=SzjIJeftHYU
(recital)
http://www.youtube.com/watch?v=3O6W2YHFmC0
(piano trio)
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #137 :
Lipiec 16, 2012, 23:47:43 »
DziĂŞki za info! CoÂś czujĂŞ, Âże przed KolÂą kolejny sukces!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #138 :
Lipiec 16, 2012, 23:59:40 »
Mozarcie, dla Ciebie to chyba nie lada gratka koncerty Mistrza Amadeo...ZachĂŞcam do posÂłuchania, o ile Ci czas pozwoli, i spojrzenia fachowym okiem na konkursowe wykonania
I to wszystko prosto z Sydney Opera House
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #139 :
Lipiec 17, 2012, 08:51:04 »
Slucham sobie teraz Hozjajnowa (dzieki Kati).
Po pierwsze nie lubie brzmienia Yamahy jako instrumentu.
Za duzo klekotania.
Szkoda, ze konkursy sa calkowicie uzaleznione od producentow fortepianow, ktorzy decyduja
o wynikach i byc moze dalszej karierze delikwenta.
Steinway deklasuje dzwiek wszystkich azjatow i kropka (moja kropka).
No coz Nikolai przekombinowal poczatek ballady. Za duzo zatrzyman, zawieszen, odwieszen itd.
Srodek ballady - dramatyczny z malymi nieporadnosciami technicznymi (po 4 min).
Mimo wszystko dramat zbyt maly, gdyz uspokojenie (4'30'') nie zadzialalo na mnie kojaco jak powinno.
Okolo 7'55'' uslyszalem dziury dynamiczne, albo raczej nie uslyszalem dzwiekow, ktore powinienem uslyszec.
Etiude Chopina wykosil, ale co mozna z nia zrobic, tylko wykoscic. Chwala mu za to.
Liszt zagrany sprawnie i bardzo obrazowo, chociaz nie do konca plynnie.
Troche wymemlana lewa reka byc moze jest wynikiem
wymemlanego brzmienia Yamahy.
Wykonanie Skriabina bylo oparte tylko na wzlotach i upadkach (cresc i dimin).
Mikolaj, moim zdaniem nie odczytal warstw, nie odnalazl pojedynczych, kluczowych dzwiekow.
Tutaj moglby wlasnie troche pokombinowac z tempem frazy (wolal to zrobic w balladzie).
Szkoda, ze takich fraz jak w 15'36'' bylo za malo.
Bulgoczaca lewa reka to problem pianisty, czy Yamahy - nie wiem.
Malutkie kiksy (15'44'') nie zepsuly ogolnego wrazenia niezlej sprawnosci pianistycznej.
Skriabin, to filozof. Tej jego "filozofii" nie odczulem.
Czy Mikolaj doszlusuje do kunsztu pianistycznego swojego rodaka Sokolowa?
Moim zdaniem, nigdy.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #140 :
Lipiec 17, 2012, 20:59:32 »
Kati, rozumiem, Âże nie ma czegoÂś w rodzaju konkursowego archiwum po poszczegĂłlnych wykonaniach...
Blog o muzyce:
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #141 :
Lipiec 17, 2012, 22:03:57 »
Mozarcie
Jest, jest archiwum! Te youtubowe linki to na wypadek, gdyby to archiwum kiedyÂś zniknĂŞÂło...
Jest juÂż zapis dzisiejszych 3 koncertĂłw (zbiorowo), ale juÂż wkrĂłtce pojawiÂą siĂŞ w profilach poszczegĂłlnych uczestnikĂłw ich wÂłasne wykonania... ByÂłabym wdziĂŞczna, gdybyÂś fachowym uchem przesÂłuchaÂł te koncerty i wypowiedziaÂł siĂŞ na ich temat..
http://www.abc.net.au/classic/content/2012/05/01/3527941.htm
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #142 :
Lipiec 18, 2012, 00:01:46 »
Bartku, dziĂŞkujĂŞ Ci Âże zadaÂłeÂś sobie trud tak wnikliwego przeanalizowania wykonaĂą z I etapu NikoÂłaja w Sydney..
No có¿...Tak sobie myœlê...
ÂŻe gdybym byÂła takim ekspertem jak Ty, chyba bym dawno znienawidziÂła muzykĂŞ powaÂżnÂą...Bo Âżaden wykonawca, ani Âżadna interpretacja nie sprostaÂłaby mojemu ideaÂłowi. A z kolei za duÂżo wiedzieĂŚ - to chyba jednak przeszkadza w odbiorze muzyki.
MoÂżesz znowu zarzuciĂŚ mi infantylizm i ignorancjĂŞ, ale dla mnie muzyka to przede wszystkim emocje, a nie przedmiot podlegajÂący rozbiorowi na czynniki pierwsze i analizie niczym przebieg zmiennoÂści funkcji...
Nie jestem zaÂślepiona- teÂż zauwaÂżyÂłam kilka jego wpadek, choĂŚ bardziej jeÂśli chodzi o technikĂŞ niÂż interpretacjĂŞ...
Ale to, co najwaÂżniejsze pozostaje niezmienne - siÂła z jakÂą oddziaÂływuje na sÂłuchaczy...
Wed³ug mnie, jego gra jest bardzo przekonywuj¹ca, szczera, g³êboka, bez cienia wyrachowania czy jakichœ gierek pod publiczkê lub jury...A¿ czasami nachodz¹ mnie w¹tpliwoœci, czy on aby za du¿o nie daje z siebie w tym swoim graniu, czy siê za bardzo nie spala..Bo daje wszystko, nie oszczêdza siê. Ale jednoczeœnie tym mnie 'kupuje'...
Martwi mnie tylko tak kategoryczna twoja opinia o tym, Âże on nigdy nie dogoni SokoÂłowa..
Przede wszystkim: Kola nikogo ma nie doganiaĂŚ...Ma swĂłj wÂłasny styl, ktĂłry jednym siĂŞ podoba, innym mniej..
ObserwujÂąc go od czasu Konkursu Chopinowskiego widzĂŞ, Âże siĂŞ rozwija, idzie do przodu jak burza..
A dlaczego miaÂłby doszlusowaĂŚ do SokoÂłowa? A czy SokoÂłow teÂż majÂąc lat 20, stawiaÂł sobie za cel upodobniĂŚ sie do kogoÂś Wielkiego? WÂątpiĂŞ. I dlatego teraz sam jest Wielki.
Poza tym: czy on bĂŞdÂąc w jego wieku byÂł na takim poziomie jak obecnie NikoÂłaj? WÂłaÂśnie sÂłuchaÂłam dzisiaj jego b-molla Czajkowskiego( lat 18 miaÂł wtedy Grigorij)..Owszem, potĂŞÂżne rosyjskie granie, nic nie moÂżna zarzuciĂŚ, ale nie sÂądzĂŞ Âżeby to byÂło coÂś wiĂŞcej niÂż Kola potrafi obecnie. Nie wiesz jak bĂŞdzie graÂł za lat -dzieÂści.
Ale moÂże to CiĂŞ zaskoczy, lecz jeÂżeli to wÂłaÂśnie SokoÂłow jest Twoim Mistrzem - to wÂłaÂśnie w tej kwestii (chociaÂż jednej) jestem z TobÂą zgodna.
To rĂłwnieÂż mĂłj Mistrz.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #143 :
Lipiec 19, 2012, 01:18:03 »
Kati
Jak przystalo na rasowa fanke rzucilas sie jak lwica w obronie Hozjajnowa.
A niepotrzebnie.
Bardzo lubie gre Mikolaja.
Moja "analiza" wcale nie byla wnikliwa.
Po prostu napomknalem o kilku usterkach, oraz wyrazilem niezadowolenie z brzmienia fortepianu Yamaha.
Widze, ze odczytujesz mnie jak bezdusznego, wyrachowanego sluchacza bez emocji, niezdolnego do odczuwania piekna.
Nie bede nawet staral sie Ciebie przekonywac o tym , ze histeryczne przezywanie muzyki
jak slepa kura nie jest wystarczjace dla mnie a swoje emocje scisle wiaze z rzemioslem.
Tak prawde mowiac, to slucham raczej kompozycji niz wykonawcy.
Moznaby nawet powiedziec, ze w miare poprawnie zagrany Mozart czy Bach zawsze bedzie wzbudzal u mnie zachwyt.
To wlasnie Ty moim zdaniem jestes uwiazana do wykonawcy zapominajac o tym, ze emocje zawdzieczasz przede wszystkim
niezyjacym juz Bachom Mozartom, czy Vivaldim.
Starasz sie mnie przekonac, ze Twoj sposob percepcji muzyki (po omacku) jest ten wlasciwyy, moj natomiast nie.
To przeciez nonsens.
A'propos Sokolowa, to oczywiscie mialem na mysli poziom pianistyki, rzemioslo (bez ktorego sztuki nie ma). Nie styl.
Jednym slowem, to Kola musi sie sporo nadoganiac (mowiac Twoimi slowami).
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #144 :
Lipiec 19, 2012, 19:55:02 »
Narazie mia³em mo¿liwoœÌ wys³uchania 3 finalistów z Sydney. Uwa¿am, ¿e poziom jest wysoki.
Berestnev w etapie mozartowskim gra³ Koncert C-dur KV 467. Co o nim myœlê? Gra, jak to siê czasem mówi, "akademicko", w zasadzie bez pomy³ek i przede wszystkim ma œwietny warsztat - niemal perfekcyjne s¹ jego strumienie szesnastek (pasa¿e grane w bardzo szybkim tempie). To chyba typ wirtuoza. Wykonuje Mozarta jakby na jednym oddechu, jego gra jest jasna, klarowna - bez zaskoczeù i uwypuklania szczegó³ów.
Hozjajnow teÂż graÂł monumentalny Koncert KV 467. Kola zachwycaÂł (nas) intesywnoÂściÂą interpretacji muzyki romantycznej. StÂąd najpiĂŞkniejsze jest (zagrane
romantycznÂą
, przeci¹g³¹ kantylen¹) Andante. Z blaskiem - ale i z wra¿liwoœci¹ romantyka (mimo, ¿e KV 467 nie jest mo¿e jednym z tych szczególnych koncertów antycypuj¹cych wiek XIX) zagra³ majestatyczn¹ cz. I. Niestety, fina³ (który jest jak z opery buffa) wykona³ zbyt szybko, zbyt brawurowo - tak, ¿e orkiestra momentami z trudem za nim nad¹¿a³a. Kola, nie jedyny zreszt¹, nie pokaza³ jego wszystkich genialnych niuansów. Na uwagê zas³uguj¹ natomiast efektowne kreacje bardzo ciekawych kadencji (!)
Natomiast przedwczorajszy finalista, Onishchenko (koncert G-dur KV 453), jest pianist¹, który odnajduje dŸwiêkowe pere³ki w partyturze Mozarta. Jego gra jest artykulacyjnie zró¿nicowana i zaciekawia (weŸmy cz. I - przy kontrapunktuj¹cych akordach nieraz nie stosuje peda³u, co jest raczej rzadkie). Kameralny koncert KV 453 to osobista wypowiedŸ kompozytora - zadaniem pianisty jest ukazanie nam (s³uchaczom) jego emocjonalnego œwiata, co nie jest przecie¿ ³atwe; KV 453 to jeden z najg³êbiej odczutych, najbogatszych w odcienie koncertów, jakie znam. Onishechenko generalnie sprosta³ wymaganiom, stawianym przez kompozytora - choÌ np. fina³ z kod¹ buffo mo¿na jeszcze efektowniej skontrastowaÌ. Jego gra przekonuje mnie, ¿e bardzo ceni on Mozarta i próbuje szczegó³owo przeanalizowaÌ jego dzie³a (w Sydney gra³ wczeœniej Sonatê a-moll). W odró¿nieniu od innych nie postawi³ na wirtuozeriê, lecz na wra¿liwoœÌ i subtelne brzmienie. Pos³ucham jego poprzednich etapów (Chopina, Bacha itd.).
Blog o muzyce:
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #145 :
Lipiec 20, 2012, 00:18:28 »
Oniszczenko te¿ jakoœ mi siê rzuci³ "na uszy"...Szczególnie, ¿e gra³ po 'akademickim', jak to okreœli³eœ, Berestniewie..WyraŸnie jego koncert wyró¿nia³ siê pod ka¿dym wzglêdem...Niezbyt podoba³a mi siê za to Tania Gabrielian, dla mnie gra³a zbyt powierzchownie..
Co do Koli - by³o du¿o wirtuozerii, mo¿e efekciarstwa- choÌ wydaje mi siê, ¿e nie zgubi³ przez to gdzieœ po drodze mozartowskiego ducha...Fina³ rzeczywiœcie zagoni³, ale ogólnie odnios³am pozytywne wra¿enie...Dla mnie jakaœ taka jasnoœÌ bi³a z tego wykonania, œwie¿oœÌ, m³odzieùcza niesfornoœÌ...Chocia¿ tak naprawdê nie wiem na ile jury spodoba siê takie odczytanie Mozarta.
W dzisiejszym "The Sydney Morning Herald" zamieszczono krĂłtkie podsumowanie mozartowskiej czĂŞÂści finaÂłu..
O Berestniewie:" Pierwsze takty jego KV467 by³y pe³ne obietnic, 'with delicately whittled phrasing' (z delikatnie zredukowanym frazowaniem? Nie wiem czy to dobre t³umaczenie). Nie utrzyma³ jednak tego tempa do koùca, ostatnia czêœÌ "uciek³a" mu...
O Oniszczence:" Jego KV453 byÂł najbardziej charakterystyczny, idiomatyczny, najbardziej zabawny(figlarny?) z wszystkich. Mozartowi by siĂŞ podobaÂło"...
O Tani Gabrielian, Âże nie wniosÂła w zasadzie Âżadnego nowego spojrzenia na KV467..
I wreszcie o Koli:" PotraktowaÂł KV467 jako wÂłasny plac zabaw(!!!) WykorzystaÂł kaÂżdÂą okazjĂŞ do tego, aby popisaĂŚ siĂŞ, przeksztaÂłcajÂąc kadencje w jazzowe solĂłwki(!!!)..A w finale niemalÂże wyprzedziÂł smyczki."
Jazzowe solówki w kadencjach? No fakt, coœ mi tam nie gra³o, jakby nie z tej epoki by³y te dŸwiêki..Ale wiadomo, ¿e kadencje by³y dopisane przez ró¿nych autorów ¿yj¹cych po Mozarcie ( Beethoven, Hummel?)
I teraz zagadka: czyjego autorstwa sÂą kadencje grane przez KolĂŞ? Mozarcie, czy wiesz? Pewnie tak, o Amadeo wiesz chyba wszystko..
DziĂŞkujĂŞ, Âże poÂświĂŞciÂłeÂś trochĂŞ czasu aby przesÂłuchaĂŚ konkursowe wykonania i podzieliĂŚ siĂŞ z nami swoimi wraÂżeniami...
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #146 :
Lipiec 20, 2012, 14:11:38 »
MoÂże to byÂły kadencje Ferruccio Busoniego (1866-1924)? Na takie mi "wyglÂądajÂą" ale aÂż takÂą znawczyniÂą nie jestem i mogĂŞ siĂŞ myliĂŚ
Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #147 :
Lipiec 20, 2012, 15:55:21 »
Kasiu, Ty po prostu nie potrafisz siĂŞ myliĂŚ
100% racji bis, Frau Doktor!
Kadencje do koncertu KV 467 Busoni napisaÂł na kilka lat przed ÂśmierciÂą. SÂą ÂściÂśle kontrapunktyczne - niezwykle trudne, choĂŚ fascynujÂące... Kola zagraÂł je bardzo efektownie.
Blog o muzyce:
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #148 :
Lipiec 20, 2012, 17:28:44 »
Cytat: Mozart Lipiec 20, 2012, 15:55:21
100% racji bis, Frau Doktor!
Merci mille fois de votre considĂŠration, Monsieur le Docteur en mĂŠdecine in spe
Amo la musica sopra tutte le arti
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #149 :
Lipiec 20, 2012, 22:27:04 »
No super! Trafiony- zatopiony za pierwszym razem!
Kasia - Mistrz!
Forumowi eksperci sÂą niezawodni!
Za to eksperci- komentatorzy w radiu nie byli w stanie powiedzieĂŚ, co to byÂły za kadencje, podejrzewano nawet Âże Kola napisaÂł je sobie sam!
Ferruccio Busoni jest autorem...Chyba nieczĂŞsto jego kadencje sÂą grane, skoro taki problem byÂł z ich rozpoznaniem..OczywiÂście nie w Polsce
Na youtube znalazÂłam tylko jeden koncert z tÂą wersjÂą- grany przez Anne Fischer:
http://www.youtube.com/watch?v=MGBMuurJfeM
MoÂże znacie jeszcze innych pianistĂłw, ktĂłrzy wykorzystali Busoniego w Mozarcie?
A w nagrodĂŞ za rozwiÂązanie zagadki - link do Kolowego Mozarta:
http://www.youtube.com/watch?v=Z3n_glvIHRM
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12