Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 14   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nikolay Khozyainov  (Przeczytany 105226 razy)
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #105 : Sierpień 01, 2011, 23:22:34 »

Kolejny suplement, a zarazem ilustracja dÂźwiĂŞkowa:

Sonata h-moll op.58 z koncertu Koli w Krakowie:   http://www.youtube.com/watch?v=yqxWbmEHoSg
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #106 : Sierpień 18, 2011, 16:48:47 »

No i na koniec ,w ramach podsumowania, krĂłciutki materiaÂł z tvp KrakĂłw o Festiwalu Muzyki Polskiej i koncercie Nikolaya rĂłwnieÂż....Fragment od 9:27 do 12:04

http://www.tvp.pl/krakow/kultura/krakowpl/wideo/festiwal-rozstaje-cracovia-danza-benedyktynskie-lato-muzyczne-festiwal-muzyki-polskiej/4989773

bo oto wÂłaÂśnie niebawem.....
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #107 : Sierpień 18, 2011, 17:08:41 »

.....Nikolay znowu zagoÂści w Polsce....I tu serce mi siĂŞ kraje i zazdraszczam niepomiernie SuÂłkowi....18.11.2011...III koncert Rachmaninowa, za ktĂłry daÂłabym sie pokroiĂŚ a tu jeszcze w wykonaniu Nikoszki....eeeech...

http://www.filharmonia.bialystok.pl/filharmonia/userfiles/file/Repertuar%20wrzesieĂą-grudzien%202011.pdf

Natomiast 28 lutego koncert w Filharmonii Krakowskiej, program na razie w trakcie ustalania :

http://www.filharmonia.krakow.pl/Repertuar_i_bilety/Cykle_koncertowe/Recitale_fortepianowe/4051-RECITAL_FORTEPIANOWY.html

ÂŻywiĂŞ tylko cichÂą nadziejĂŞ, Âże jeszcze WrocÂław wyjdzie z cienia i zapomnienia...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #108 : Sierpień 24, 2011, 09:52:26 »

Master-class Vana Cliburna z 2009 w Moskwie z udziaÂłem Nikolaya Khozyainova (od 18.00 do 30.00) i Filipa Kopachevskiego (od 30.00 do 35.00)

http://vkontakte.ru/video46979845_161234436
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #109 : Sierpień 24, 2011, 10:46:11 »

O boze Beatko, co za OKROPIENSTWO ta master class Vana Cliburna.
Facio (Mistrz) przez caly czasu usiluje niezgrabnymi ruchami (jakby dyrygowal) za wszelka cene zatrzymac naturalny ped muzyki mlodego pianisty.
Kazda fraza wydukana  i ociagana w tempie. Jaki sens zatem ma ta "mistrzowska" poprawka.

Ogolnie nie znosze tzw "Master Class", gdzie mistrzunio stara sie  na sile urobic interpretacje utalentowanego, mlodego czlowieka.
Jaki to ma sens. Chyba jakas protekcja przy ocenianiu na konkursie tegoz mlodego kandydata.

PS
Vana Cliburna bardzo lubie jako pianiste. Jest on jednym ze (circa)1500 wirtuozow klawiatury na swiecie, ktorzy zasluguja na uwage.

....Ty jestes miekkim pedalem (You are the soft pedal...yes yes)  powiedzial Van do Hozjajnowa.
Co to za uwaga do cholery jasnej?

Bardzo teatralnie i zenujaco ogolnie mowiac.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #110 : Sierpień 24, 2011, 12:49:47 »

S³ucha³am tylko ostatnich 5 minut z Filipem, jedynie jego gry, bez uwag Mistrza. Jakoœ mi ten Kopaczewski nie chce odp³yn¹Ì w przesz³oœÌ
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #111 : Listopad 15, 2011, 13:22:30 »

OdkopujĂŞ wÂątek...Czas tak szybko leci, juÂż g³êboki listopad...
 Ale oto juÂż w piÂątek w BiaÂłymstoku zaÂświeci nasze sÂłoneczko Kola
Ja tym razem nie jestem gotowa na takie poÂświĂŞcenie... Wybacz NikoÂłaju, innym razem...MoÂże wreszcie we WrocÂławiu 

Program nie byle jaki: III koncert Rachmaninowa, suita Ravela „Ma mère l'oye” („Moja matka gĂŞÂś”) i polski akcent:Koncert na orkiestrĂŞ W.LutosÂławskiego...
Wszystko pod batutÂą rĂłwnie mÂłodego dyrygenta z Tajwanu Chin Chao Lina, laureata V MiĂŞdzynarodowego Konkursu MÂłodych DyrygentĂłw im. W. LutosÂławskiego w BiaÂłymstoku...

Szkoda tylko, Âże wraz z nastaniem nowego dyrektora Roberto, zaniechaÂł on byÂł transmisji on-line z filharmonii...To by byÂła nie lada gratka...A tak to co...MoÂże SuÂłek wybierze siĂŞ jako delegacja Kuriera i opowie nam o debiutanckim Rachu3 NikoÂłaja Chozjainowa?
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #112 : Listopad 22, 2011, 03:04:26 »

WÂątek stoi w miejscu, wiĂŞc jak mniemam nikt z KurierowiczĂłw nie byÂł na tym koncercie...
A podobno warto byÂło, warto...Kola daÂł radĂŞ debiutujÂąc w III-cim Rachmaninowie
Jak sam mówi³, zacz¹³ ÌwiczyÌ ten koncert w paŸdzierniku...Niewiarygodne... Cadenza powalaj¹ca si³¹ ra¿enia, a bis (Debussy- Feux d'artifices) wbi³ wszystkich w fotele...Poni¿ej cytat-krótka relacja z bloga "Co w duszy gra":

"W BiaÂłymstoku zagraÂł Chaziajnow III koncert Rachmaninowa z miejscowÂą orkiestrÂą i Chin-Chao Lin (III miejsce na tegorocznym konkursie im. LutosÂławskiego). Mimo, a czasem wbrew dyrygentowi i orkiestrze, ktĂłrych Rachmaninow przerĂłsÂł (sucho, gÂłoÂśno, na jednÂą nutĂŞ), nasz dywanowy faworyt stan¹³ na wysokoÂści zadania. SÂłuchaÂło siĂŞ po pierwsze dobrze, po drugie z niesÂłabnÂącÂą uwagÂą. PoczÂątek z chwilami wahania, ale potem juÂż spokĂłj i peÂłne skupienie. No i on zawsze tak wciÂągnie, w to, co robi! PrawdĂŞ mĂłwiÂąc, przed miaÂłam wÂątpliwoÂści, czy da temu Rachmaninowowi radĂŞ, w koĂącu to wyjÂątkowo trudny koncert (przed wyjazdem odrobiÂłam przykÂładnie lekcjĂŞ, w konkursie wziĂŞÂły udziaÂł 4 nagrania).
U Chaziajnowa Rachmaninow – mam wraÂżenie – to jeszcze work in progress. Interpretacja musi troszkĂŞ dojrzeĂŚ i chyba scaliĂŚ siĂŞ w caÂłoœÌ – to w niedalekiej przyszÂłoÂści; ma czas, bo to i tak koncert nie dla mÂłodzikĂłw. TroszkĂŞ jeszcze brakuje niezbĂŞdnego chwilami gorÂącego zapamiĂŞtania (Âże wielce niefachowo okreÂślĂŞ, przepraszam), ale to moÂże kwestia braku jeszcze (znowu) peÂłnej technicznej swobody. Na dokÂładkĂŞ zdaje siĂŞ, Âże byÂł to jego „pierwszy raz”, a orkiestra niespecjalnie pomagaÂła. Na szczĂŞscie nie prĂłbuje epatowaĂŚ tempami.
Granie tego koncertu wyraŸnie sprawia mu radoœÌ, czuje siê pewnie (kawaler by³, ju¿ po, wyraŸnie rozluŸniony i zadowolony). Tylko ten dramatyczny rozziew, chuchro graj¹ce tak monumentalny koncert!
Sala w 90% peÂłna, bardzo gorÂąco przyjĂŞty.
Ku sprawiedliwoÂści: w drugiej czĂŞÂści orkiestra pokazaÂła siĂŞ z Ravelu i LutosÂławskim (okazja by wyprĂłbowaĂŚ wszystkie nowe instrumenty wspó³finansowane przez UE  ) i okazaÂła siĂŞ caÂłkiem innÂą orkiestrÂą niÂż w czĂŞÂści pierwszej, zwÂłaszcza Ravel (Moja matka gĂŞÂś) wypadÂł dobrze."

Tyle 'dywanowi' sÂąsiedzi z bloga p. Szwarcman, a jeszcze na koniec, jakby ktoÂś chciaÂł posÂłuchaĂŚ, linki do youtuba...

Rach 3- I cz.:               http://www.youtube.com/watch?v=i4lwBMve3Ng
         - II i III cz.:        http://www.youtube.com/watch?v=UTDGdyaJAIk
Bis-                            http://www.youtube.com/watch?v=sUH3wPQyczU

NikoÂłaja bĂŞdzie moÂżna jeszcze posÂłuchaĂŚ i obejrzeĂŚ ( tak,tak: podobno podczas cadenzy jego loki fruwajÂą malowniczo na wszystkie strony Âświata..:-D ) w Rachu3 w Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy 2 marca 2012   
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #113 : Listopad 22, 2011, 08:49:15 »

Dorotko, by³em na tym koncercie. Rzeczywiœcie wra¿enia niesamowite. Po pierwsze g³ówni "aktorzy": Choziainow i Chin Chao Lin - ludzie bardzo m³odzi. Nasza orkiestra te¿ w wiêkszoœci m³oda. Powia³o wiêc m³odosci¹ ze sceny. Przyjemnie by³o pos³uchac i popatrzec jak ci dwaj ze sob¹ wspó³pracuj¹. Lubiê podziwiac ludzi m³odych, ich zapa³, talent... Sam koncert wykonany by³ w mojej ocenie po mistrzowsku. Lutos³awskiego natomiast nie bardzo rozumiem, wiêc juz takich wra¿eù nie odebra³em. A nie napisa³em na tym w¹tku, bo ... zapomnia³em Chichot. W moim wieku to normalka Chichot (tak naprawdê schubertiada poch³onê³a mnie i chyba troszkê czasu zabrak³o).

suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #114 : Listopad 22, 2011, 10:01:30 »

wracajÂąc do koncertu. Nie wiem czy aby na pewno link, ktĂłry zapodaÂłas Dorotko to z tego koncertu. Choziainow graÂł bowiem na Fazioli a tu widac YamahĂŞ

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #115 : Listopad 22, 2011, 11:38:00 »

Muzyka z tego koncertu, zdjĂŞcia podÂłoÂżone z innego, czyÂż nie?

PosÂłucham sobie (nie mam potrzeby patrzenia, tak wyjÂątkowo) wielokrotnie i mam nadziejĂŞ, Âże Kola zajedzie kiedyÂś z Rachmaninowem gdzieÂś bliÂżej mnie, wtedy nie przepuszczĂŞ, za nic.

ByÂłoby miÂło zobaczyĂŚ i posÂłuchaĂŚ Khozyainova w Dusznikach, jeden z powaÂżniejszych argumentĂłw, by tam w 2012 pojechaĂŚ znowu.
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #116 : Listopad 22, 2011, 13:21:54 »

Tak, tak..Zgadza siĂŞ..ZdjĂŞcia sÂą z Konkursu...A graÂł w BiaÂłymstoku na Fazioli.. 
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #117 : Listopad 24, 2011, 20:59:02 »

ByÂłoby miÂło zobaczyĂŚ i posÂłuchaĂŚ Khozyainova w Dusznikach, jeden z powaÂżniejszych argumentĂłw, by tam w 2012 pojechaĂŚ znowu.

WedÂług zapewnieĂą jego agentki, ma byĂŚ w przyszÂłym roku w Dusznikach...:-)
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #118 : Listopad 25, 2011, 21:57:28 »

Choziainow oraz Chin-Chao Lin bĂŞdÂąc w BiaÂłymstoku udzielili krĂłtkich wywiadĂłw. PoniÂżej link. Jest tam teÂż relacja z prĂłby przed koncertem. Jeszcze do dziÂś sÂłyszĂŞ to wspaniaÂłe wykonanie 3 Koncertu Rachmaninowa. MyÂślĂŞ, Âże Dorota chĂŞtnie to przesÂłucha. Wiem, Âże uwielbia Choziainowa. http://www.youtube.com/oifp

kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #119 : Listopad 26, 2011, 01:29:13 »

Dziêki, S³awku...Zd¹¿y³am ju¿ obejrzeÌ ten klip zanim go tu umieœci³eœ..

Jako b.uwaÂżna fanka Koli, wiedzÂąc Âże tenÂże w BiaÂłymstoku zagra, juÂż dawno zasubskrybowaÂłam newsletter z waszej filharmonii...
I ju¿ dziœ po po³udniu mia³am na swoim mailu ten filmik....W ogóle, bardzo mi siê podoba ten cykl Opera Viva....Bardzo dobrze zrealizowany, ³adnie sfilmowany...No i sama idea: próby generalne z udzia³em uczniów podlaskich szkó³ jako sposób na propagowanie wartoœciowej muzyki...Godne naœladowania...
CieszĂŞ siĂŞ, Âże wybrano dwa najpiĂŞkniejsze i kluczowe fragmenty III koncertu i przepiĂŞknie pokazano, z jakÂą wraÂżliwoÂściÂą i zaangaÂżowaniem MikoÂłaj je wykonuje....

Ooooj, jaka szkoda Âże mnie tam nie byÂło... Smutny
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo mini-land silverstar black-for paktprzyjazni