Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 16   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ex libris  (Przeczytany 77262 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #135 : Czerwiec 29, 2011, 21:17:55 »

Mi³osz - moje ulubione to Wiara, Nadzieja, Mi³oœÌ, wiêc do klubu nie przystêpujê.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #136 : Czerwiec 29, 2011, 21:19:06 »

Dzisiaj mija dziesiÂąta rocznica Âśmierci Tove Jansson, autorki, bez ktĂłrej dzieciĂąstwo wielu z nas nie byÂłoby takie samo;)

CieszĂŞ siĂŞ, Âże o niej wspomniaÂłaÂś, Asiu. Jej Muminki to magiczny Âświat, jej ksi¹¿ki - niezwykÂłe refleksje nad Âżyciem - to pozycje - moim zdaniem - przeznaczone dla dorosÂłych - wiekiem, ale przede wszystkim umysÂłem, ktĂłry z dojrza³¹ wraÂżliwoÂściÂą pojmuje Âświat .  

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #137 : Czerwiec 29, 2011, 21:28:11 »

Z ksi¹¿ek dla dzieci czyta³am ostatnio Most do Terabithii, strasznie siê sp³aka³am przy koùcówce, podobnie jak przy filmie. Cudne obie ods³ony, i ksi¹¿kowa, i filmowa.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #138 : Czerwiec 29, 2011, 21:37:20 »

Kazdy ma prawo przekazac swoja opinie o wierszu (o muzyce)
Januszu nie trzeba zamykac usta ludziom (sobie), ktorzy chca podzielic sie tym co czuja.

Juz na tym forum czytalem bardziej przekonujace mnie wiersze od miloszowskich.
Wiersz dla mnie, to przede wszystkim rytm, ktorego jakos nie wyczuwam u Milosza.

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #139 : Czerwiec 29, 2011, 21:50:06 »

Wiersz dla mnie, to przede wszystkim rytm, ktorego jakos nie wyczuwam u Milosza.
Dobry wiersz nie musi mieÌ rytmu ani rymów. Ale wiersz wolny, jeœli jest zbyt d³ugi, nieuchronnie przestaje odró¿niaÌ siê od prozy. I takie s¹ w³aœnie wiersze Mi³osza - doœÌ szybko przestaj¹ byÌ poezj¹, a staj¹ siê traktatami. Podobnie poezje Herberta, ale on przynajmniej nadrabia³ innymi walorami. Z kolei wiersze z rymami nie s¹ obecnie zbyt popularne. Problem polega na tym, ¿e poeci programowo trzymaj¹ siê jakiejœ metody tworzenia poezji, nie zauwa¿aj¹c, ¿e jej zmiana mog³aby byÌ korzystna i lepiej s³u¿yÌ wyra¿eniu pewnych treœci. Czu³a to np. Szymborska, któr¹ ceniê za talent, ale nie za g³oszone treœci.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #140 : Czerwiec 29, 2011, 22:21:00 »

Januszu nie trzeba zamykac usta ludziom (sobie), ktorzy chca podzielic sie tym co czuja.

oj, bartus, bartus... co Ty jeszcze, poczciwino, ludziom zarzucisz?
JeÂśli juÂż komentujesz moje posty (co jest dla mnie bardzo miÂłe) to jednak, sugerujĂŞ, czytaj je wnikliwiej. W przeciwnym wypadku zacznĂŞ mniemac, ze bartusowÂą retorykÂą odprawiasz jakieÂś januszowe egzorcyzmy    Chichot
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2011, 07:08:15 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #141 : Czerwiec 30, 2011, 08:22:12 »

eÂśli juÂż komentujesz moje posty (co jest dla mnie bardzo miÂłe) to jednak, sugerujĂŞ, czytaj je wnikliwiej. W przeciwnym wypadku zacznĂŞ mniemac, ze bartusowÂą retorykÂą odprawiasz jakieÂś januszowe egzorcyzmy

To nie byl zarzut. Przeczytaj troche inaczej, moze zrozumiesz.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #142 : Czerwiec 30, 2011, 08:25:56 »

Dobry wiersz nie musi mieĂŚ rytmu

Zgadzam sie, nie musi. Jednak rytm w wierszu jest dla mnie istotny.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #143 : Czerwiec 30, 2011, 09:07:35 »

To nie byl zarzut. Przeczytaj troche inaczej, moze zrozumiesz.

Chyba nie dorastam, chyba nie nad¹¿am za bartusowym szybujÂącym lotem  Z politowaniem

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #144 : Czerwiec 30, 2011, 21:27:28 »

I ja jakoœ nie mogê sobie z Mi³oszem poradziÌ. Zgadzam siê z Niebieskookim. S¹ utwory tr¹c¹ce traktatem. I jest ich wiele. Ktoœ kiedyœ postawi³ mi zarzut, ¿e idê na ³atwiznê i nie ceniê trudnej poezji. Wydaje mi siê jednak, ¿e to nie trudnoœÌ tej twórczoœci mnie odstrêcza. Jest w niej dla mnie coœ ... nieszczerego. Nie wiem zreszt¹ nawet czy takie okreœlenie jest tym, które oddaje to, co myœlê o poezji Mi³osza. Mi³osz nie nadawa³ widocznie na mojej fali.

Asiu - witaj na pok³adzie! O Muminkach ju¿ pisaliœmy, gdzieœ tam na pocz¹tku naszego forumowego spotkania. Dolina Muminków jest rzeczywiœcie TYM miejscem, atmosfera którego otacza cz³owieka jak ciep³ym szalem, mimo ¿e - jeœli siê tak uwa¿niej przyjrzeÌ - spotykamy tam porzucone i podrzucone dzieci, fale tsunami, nadlatuj¹ce komety i gorsze od komet ciotki Paszczaka i Wuja Truja, uciekaj¹cego od krewnych i neurotycznych samotników. A mimo to, z jakiegoœ zupe³nie niezdefiniowanego powodu, ksi¹¿ki te przynosz¹ spokój
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #145 : Czerwiec 30, 2011, 23:44:31 »

CieszĂŞ siĂŞ, Âże o niej wspomniaÂłaÂś, Asiu. Jej Muminki to magiczny Âświat, jej ksi¹¿ki - niezwykÂłe refleksje nad Âżyciem - to pozycje - moim zdaniem - przeznaczone dla dorosÂłych - wiekiem, ale przede wszystkim umysÂłem, ktĂłry z dojrza³¹ wraÂżliwoÂściÂą pojmuje Âświat .  
Pat, zatem dzielimy i tĂŞ krainĂŞ   Tak, teÂż myÂślĂŞ, Âże to kwestia wraÂżliwoÂści. NajpiĂŞkniejsze ksi¹¿ki sÂą pisane dla dzieci o umyÂśle dorosÂłych i dorosÂłych o duszy dziecka Chichot - a moÂże wÂłaÂśnie po prostu dla tej czÂąstki w nas, ktĂłra - jeÂśli jest - nie zmienia siĂŞ, a tylko doznaje nowych wraÂżeĂą, bada nowe lÂądy:)
Czêsto tego typu pisane prostym jêzykiem, g³êbokie teksty s¹ mylnie przypisywane wy³¹cznie dzieciêcej lekturze, ze wzglêdu na ich z³udn¹ prostotê:) A pod ni¹ s¹ takie przestrzenie m¹droœci, wiedzy:)
Nigdy nie odeszÂłam z Doliny. Wci¹¿ znajdujĂŞ tam Âświat, ktĂłry pokochaÂłam, moÂże nawet wyczytujĂŞ z niego wiĂŞcej, a moÂże tylko formuÂłujĂŞ nieco bardziej wprost to, co zawsze w nim odczuwaÂłam:) 

Asiu - witaj na pok³adzie! O Muminkach ju¿ pisaliœmy, gdzieœ tam na pocz¹tku naszego forumowego spotkania. Dolina Muminków jest rzeczywiœcie TYM miejscem, atmosfera którego otacza cz³owieka jak ciep³ym szalem, mimo ¿e - jeœli siê tak uwa¿niej przyjrzeÌ - spotykamy tam porzucone i podrzucone dzieci, fale tsunami, nadlatuj¹ce komety i gorsze od komet ciotki Paszczaka i Wuja Truja, uciekaj¹cego od krewnych i neurotycznych samotników. A mimo to, z jakiegoœ zupe³nie niezdefiniowanego powodu, ksi¹¿ki te przynosz¹ spokój
Elu, tak, jak ja to czujĂŞ, ten Âświat jest w pewnym sensie naszym wÂłasnym Âświatem, przefiltrowanym jedynie przez niesamowitÂą wyobraÂźniĂŞ Tove, nasycony ciepÂłym ÂświatÂłem. To jest Âświat, jaki wÂłaÂściwie jest, jaki moÂże byĂŚ - jeÂśli tylko zechcemy. To tak naprawdĂŞ nie jest Âświat z bajki, choĂŚ bajkowy - jak i nasz, jeÂśli przyjrzeĂŚ mu siĂŞ w odpowiedni sposĂłb
My teÂż moÂżemy ÂżyĂŚ w Dolinie
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #146 : Lipiec 01, 2011, 11:43:23 »

Muminki, mo¿e to dziwne, ale dla mnie to przede wszystkim W³óczykij.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #147 : Lipiec 01, 2011, 23:18:18 »

Och, wcale siê tak bardzo nie dziwiê - W³óczykij rzuca siê w oczy Chichot To prawdziwy artysta - niewiele siê dla niego liczy poza tworzon¹ muzyk¹:) Chcia³oby siê mieÌ wiêcej jego wolnoœci, niezale¿noœci. Podejrzewam, ¿e sama wiêcej mam w sobie z Homka:))
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #148 : Lipiec 01, 2011, 23:30:12 »

Ha, mnie rĂłwnieÂż W³óczykij byÂł chyba najbliÂższy. NiezwykÂła osobowoœÌ - lubiĂŞ indywidualistĂłw.  JednoczeÂśnie przypomina mi siĂŞ w tym miejscu Ăłw sÂłynny wers Konradowy: "SamotnoœÌ! – có¿ po ludziach, czym Âśpiewak dla ludzi?"...

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #149 : Lipiec 01, 2011, 23:36:49 »

O tak, to do mnie przemawia... A jednak... co innego t³umy, co innego ci, którzy zrozumiej¹... W³óczykij, choÌ lubi³ samotnoœÌ, kiedy ju¿ u³o¿y³ melodiê, wyobra¿a³ sobie, jakie zachwycone oczy bêdzie mia³ Muminek, kiedy mu j¹ zagra Chichot
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 16   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo thepunisher silverstar paktprzyjazni kalinowatyper