Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 44 45 [46] 47 48 ... 55   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Franciszek Schubert - wieczny wĂŞdrowiec  (Przeczytany 320584 razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #675 : Czerwiec 18, 2012, 11:53:10 »

Gratulacje.

Zawsze mowilem Agnieszko, ze masz talenty rezyserskie.
Faktycznie, Notturno jest powalajace.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #676 : Czerwiec 18, 2012, 12:04:20 »

DziĂŞki Bartku za miÂłe sÂłowa, szkoda Âże talenty tylko miewam Chichot Chichot

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #677 : Czerwiec 19, 2012, 14:18:02 »

Korzystajac z okazji, Âże nasz miÂły forumowicz udostĂŞpniÂł nam swoje tÂłumaczenie pieÂśni Schuberta
"Sei mir gegrusst" (BÂądÂź mi pozdrowiona) chciaÂłabym trochĂŞ jÂą przybliÂżyĂŚ.
Jedna z najpiĂŞkniejszych pieÂśni miÂłosnych, w moim rankingu na miejscu trzecim( po "Du bist du Ruh" i "Mein").
WraÂżenie jakie wywiera na sÂłuchaczu akurat w tym wypadku bardzo zaleÂży od interpretacji.
Wykonana banalnie lub nudno moze sprawiĂŚ wraÂżenie zwykÂłej romantycznej serenady lub gdy Âśoiewana jest za szybko
banalnego walczyka.
A jest to pieœù bardzo przejmuj¹ca. Biograf Schuberta Tadeusz Marek okreœla j¹ jako jedn¹ z najbardziej osobistych pieœni
kompozytora.Znajduje siĂŞ tu bardzo charakterystyczne dla Schuberta poÂłaczenie radoÂści i smutku, szczĂŞÂścia i rozpaczy.
Schubert wykorzystaÂł jej temat w swojej "Fantazji" C-dur na szkrzypce i fortepian no i oczywiÂście Franz Liszt przetworzyÂł jÂą po swojemu na fortepian.

Pozdrowienie (RĂźckert)
O ty wydarty mi w czas pocaÂłunkĂłw
Pozdrawiam ciĂŞ, caÂłujĂŞ ciĂŞ, caÂłujĂŞ ciĂŞ!
ÂŻyjÂąca wÂśrĂłd myÂśli moich smutkĂłw,

Ty poprzez mi³oœÌ twoj¹ sercem ku mnie
Wiedziony i teÂż przez nie Ty
Oddany mi! Przy pÂłaczu moich oczu

ChoĂŚ oddalenie, ktĂłre, niczym szaĂące,
Ma wbrew nam dzieliĂŚ ciĂŞ i mnie;
W zawiÂści jest nam dola nazbyt przykra,

Jak ty mi wci¹¿ za piêkno dni mi³oœci
WÂśrĂłd snĂłw twych ust wspomnienie Âślesz,
Tak z mojÂą duszÂą lecÂącÂą ku tobie

Dotyk miÂłoÂści jest nad czas i przestrzeĂą,
Jam jest gdzie ty, tyÂś jest gdzie ja,
Ja trzymam ciĂŞ w ramionach mych w uÂścisku,
tÂłum.Piotr Kulawik

Dietrich Fischer-Dieskau i Gerald Moore

http://www.youtube.com/watch?v=fnlTarchHEI

A tak z polskim tekstem pana Piotra wykonuje jÂą pani Dorota

http://www.youtube.com/watch?v=eA8XfrjnGr8

ChciaÂłabym rĂłwnieÂż poinformowaĂŚ,Âże na Schubetiadzie znajdziecie teÂż wykonanÂą przez paniÂą DorotĂŞ
"MaÂłgorzatĂŞ przy koÂłowrotku".
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2012, 14:23:40 wysłane przez TeresaGrob » Zapisane

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #678 : Czerwiec 26, 2012, 18:20:59 »

Tak zwana "The Schubert Bible". Wszystkie pozostaÂłe biografie oparte sÂą na tym  wielkim dziele.Tylko w ostatnich
latach Rita Steblin dodaÂła nowe fakty do naszej wiedzy o Âżyciu kompozytora.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #679 : Lipiec 02, 2012, 14:40:43 »

MoÂże ktoÂś do Monachium jedzie?Co??

http://www.bayerische.staatsoper.de/1002-ZG9tPWRvbTEmaWQ9MTkzOCZsPWRlJnRlcm1pbj0xMDUzMg-~spielplan~liederabend~veranstaltungen~vorstellung.html

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #680 : Lipiec 02, 2012, 15:39:43 »

Pieœù "Der zßrnenden Diana" D707 skomponowana do tekstu Meyrhofera.

Opowiada zaczerpnietÂą z mitologii greckiej  historiĂŞ Akteona, mÂłodego mysliwego, ktĂłry podglÂądaÂł kiedyÂś boginie DianĂŞ w kÂąpieli.
Bogini za karĂŞ zamienÂła go w jelenia, ktĂłrego rozszarpaÂły jego wÂłasne psy.
PieÂśn Schuberta jak i wiersz Meyhofera nie jest  jednak dramatyczna a nawet miejscami zabawna.Jest wiĂŞc swojego rodzaju metaforÂą. Akneton nie ÂżaÂłuje tego co zrobiÂł "nigdy nie bĂŞdĂŞ ÂżaÂłowaÂł"  mĂłwi, bo piĂŞkno, ktĂłre widziaÂł warte byÂło nawet Âśmierci.

Schubert,  choĂŚ  wielokrotnie w listach do przyjació³ skarÂży siĂŞ na swojÂą chorobĂŞ, piszÂąc,Âże zrujnowaÂła mu Âżycie i unicestwiÂła jego nadzieje, to jednak nigdy nie wyraÂża Âżalu ani skruchy z powodu tego co zrobiÂł.
Nie uwa¿a te¿ jej(choroby) za jak¹œ karê która spotka³a go za jego lekkomyœlnoœÌ czy s³aboœÌ.

"DianĂŞ' zadedykowaÂł kompozytor Kathrinie Lascny. ByÂła to "dama kameliowa" Ăłwczesnego Wiednia.ÂŚpiewaczka, aktorka , kurtyzana
jednoczeÂśnie kobieta o wielkiej inteligencji.ByÂła uwielbiana przez artystĂłw choĂŚ oczywiÂście w salonach Wiednia cieszyÂła se jak najgorszÂą reputacjÂą.
Schubert j¹ zna³ i to,¿e zadedykowa³ jej swoj¹ pieœù œwadczyÌ mo¿e,jak niewielk¹ wagê przywi¹zywa³ do plotek i konwenansów.

http://www.youtube.com/watch?v=_CZRC8ID9WU

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #681 : Lipiec 05, 2012, 12:50:01 »

SÂłynna symfonia Schuberta i znacznie mniej znana msza kompozytora w wykonaniu ratyzboĂąskiego chĂłru i Akademii Muzyki Dawnej z Berlina. Nie do przegapienia.

W 1823 roku Schubert otrzymaÂł dyplom honorowy od Towarzystwa Muzycznego w Grazu. Z wdziĂŞcznoÂściÂą ofiarowaÂł Towarzystwu skomponowanÂą rok wczeÂśniej symfoniĂŞ. Tyle wiadomo na pewno.

DziÂś utwĂłr ten - nigdy nie wykonany za Âżycia kompozytora - znany jest jako Symfonia niedokoĂączona. ZachowaÂły siĂŞ bowiem dwie pierwsze czĂŞÂści w partyturze (te siĂŞ wykonuje na koncertach). I kawaÂłek Scherza - reszta tylko w wyciÂągu. Czy nigdy nie bylo Scherza i FinaÂłu? A moÂże partyturĂŞ zniszczyÂł Anselm HĂźttenbrenner, ktĂłremu Schubert powierzyÂł swoje dzieÂło? Tego pewnie siĂŞ juÂż nigdy nie dowiemy.

Zaprasza Marek Zwyrzykowski.

Program

Franciszek Schubert Symfonia h-moll "NiedokoĂączona" D. 759, V Msza As-dur D. 678

Wyk. Deborah York – sopran, Dorothee Rabsch – kontralt, Florian Neubauer – tenor, Christof Hartkopf – bas, Akademie fĂźr Alte Musik Berlin, Georg Kallweit - dyrgent, Regensburg Cathedral Choir, Roland BĂźchner – przygotowanie chĂłru

(Ratyzbona, 18.06.2012)

5 lipca (czwartek), godz. 19.30

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #682 : Lipiec 09, 2012, 16:31:52 »

"Der JĂźngling und der Tod"D 565- MÂłodzieniec i ÂśmierĂŚ.
Pieœù podobna w nastroju do swojej s³awniejszej poprzedniczki o tej samej tematyce jaka by³a "Œmierc i dziewczyna".
Gdy jednak dziewczyna ba³a sie œmieci, ucieka³a przed ni¹, ta pieœù opisuje wielki ludzki dramat jakim jest m³odoœÌ prosz¹ca o œmierÌ.

Autorem wiersza jest JĂłzef von Spaun, ktĂłrego powszechnie uwaÂża siĂŞ za najwiĂŞkszego przyjaciela kompozytora.
Poznali sie gdy dziewiĂŞĂŚ lat starszy Spaun studiowaÂł prawo w seminarium wiedeĂąskim.
Spaun tak to wspomina:
"Zaj¹³em miejsce jako koncertmistrz drugich skrzypiec, ma³y Schubert zaœ stoj¹c za mn¹ gra³ z tych samych nut.
Bardzo szybko zorientowa³em siê, i¿ ma³y muzyk znacznie przeœcign¹³ mnie, jeœli chodz i pewnoœÌ rytmiczn¹.Zwróciwszy w ten sposób na niegi uwagê,
staraÂłem sie  uÂświadomiÂś sobie w jaki sposĂłb ten spokojny i nie wyró¿niajÂący siĂŞ niczym chÂłopiec poddaje sie tak bez reszty wraÂżeniu,
jakie wywyera na nim wykonywana przez nas piĂŞkna symfonia"

Schubert zdajÂąc sobie sprawĂŞ z sympatii Spauna, zwierzaÂł mu sie czĂŞsto ze swych kompozytorskich marzeĂą,
pokazywaÂł swoje utwory a pochodzÂący z zamoÂżnej rodziny Spaun czĂŞsto zaopatrywaÂł go w drogi papier nutowy.
Spaun poznaÂł Schuberta z Mayhoferem i Schoberem. To wÂłasnie on w 1817 roku napisaÂł list do
ekscelencji Goethego z proÂśbÂą o pozwolenie dedykowania mu pierwszego zeszytu pieÂśni Franciszka Schuberta.
Jako jeden z niewielu przyjació³ kompozytora cieszyÂł siĂŞ Spaun  sympatiÂą i powaÂżaniem starego Schuberta-ojca.
Spaun bowiem nie byÂł artystÂą ale austriackim urzĂŞdnikiem i robiÂł karierĂŞ jako "cesarsko-krĂłlewski asesor bankowy".
W póŸniejszych czasach Schubert gra³ do taùca na weselu Spauna, a na kilka miesiêcy przed sw¹ œmiercia
regularnie jadaÂł u niego kolacje.
Wspomnienia Spauna o Schubercie napisane juz po Âśmierci kompozytora sÂą dziÂś bardzo cenione za swojÂą
dok³adnoœÌ i rzetelnoœÌ.
Austriacki urzĂŞdnik JĂłzef von Spaun zapisaÂł sie w wdziecznej pamiĂŞci pokolen jako najwierniejszy i najbardziej
lojalny przyjaciel jakiego Schubert miaÂł w swoim Âżyciu.

http://www.youtube.com/watch?v=b0qXvehvBpw
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2012, 16:34:48 wysłane przez TeresaGrob » Zapisane

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #683 : Lipiec 11, 2012, 11:17:08 »

Otrzyma³am wiadomoœÌ od cz³owieka od FranzSchubertRadio, ¿e od jutra rozpoczyna siê cykl pt."Godzina pieœni".
Codziennie od 22.00 do 23.00.

W oczekiwaniu na koncert Kaufmanna w Monachium 18.07 (oczywiÂście nie bĂŞde ale moÂże jakaÂś dobra dusza nagra? Chichot)
prĂłbka "Winterreise" z recitalu w Heidelbergu 22.04.2007.
Moze ktoÂś zgadnie nazwisko autora obrazu, ktĂłry wykorzystaÂłam??
PrzeÂżywam teraz okres fascynacji twĂłrczoÂściÂą tego malarza.

http://www.youtube.com/watch?v=-NTJ0duXWWM

muzycznezacisze
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #684 : Lipiec 15, 2012, 05:10:56 »

Przy³¹czam siĂŞ do omawianego tematu, poniewaÂż pod wpÂływem sonaty Franciszka Schuberta www.youtube.com/watch?v=fJkNOq4eQck&feature=g-all-u  przeÂżyÂłem swego czasu doœÌ niezwykÂły stan "iluminacji".  Nie byÂło to wykonanie prezentowane na YouTube pod podanym linkiem, tylko wykonanie Wilhelma Kempffa z lat 30-tych, przegrane zapewne na wspó³czesny "noÂśnik" bez czyszczenia szumĂłw starych pÂłyt. ByÂło to kilkanaÂście lat temu, gdy koĂączÂąc mojÂą inÂżynierskÂą karierĂŞ, dojeÂżdÂżajÂąc i wracajÂąc z pracy przejeÂżdÂżaÂłem dziennie ponad 100 km. PodajĂŞ ten szczegĂłlik, aby podkreÂśliĂŚ, Âże wyjÂątkowe wykonanie moÂże siĂŞ przebiĂŚ nawet przez wielkie zmĂŞczenie, bo byÂłem bardzo zmĂŞczony, gdy wieczorem w domu w³¹czyÂłem "radiowÂą dwĂłjkĂŞ". Ponadto sam szum starej pÂłyty przy tak wyjÂątkowym wykonaniu nie byÂł przeszkodÂą, tylko dodatkowym walorem estetycznym. NasunĂŞÂła mi siĂŞ w trakcie sÂłuchania taka refleksja, Âże tworzenie dzieÂła sztuki przez ArtystĂŞ jest podobne do stwarzania Âświata przez Boga Ojca. Tak bardzo mnie ta refleksja poruszyÂła, Âże musiaÂłem sobie coÂś napisaĂŚ, no i napisaÂłem to, co jest poniÂżej.

KREACJA

SÂłyszymy starej pÂłyty szum,
                                                                           SÂłyszymy w szumie Mistrza granie;
                                                                           W mgÂłach wodospadĂłw zapach zió³,
                                                                           ÂŚpiew ptakĂłw, szelest, ÂłaĂą stÂąpanie.

Gdy On postawiÂł nuty znak,
                                                                                To wtedy wszystko siĂŞ zaczĂŞÂło.
                                                                                   Bez Niego by nie byÂło nas -
                                                                            WsÂłuchanych w Jego wieczne dzieÂło.

Jak uroczysty to byÂł czas -
                                                                                PamiĂŞtnej w Wiedniu tej jesieni -
                                                                                Gdy wszystko byÂło pierwszy raz;
                                                                                   PoczÂątek czasu i przestrzeni.

Ta czasoprzestrzeĂą pÂłonie w nas,
                                                                                    Jak ÂświĂŞte ognie rozpalone
                                                                               W ÂświÂątyni - gdy jest ÂświĂŞta czas;
                                                                           W skoĂączonym mieszka NIESKOÑCZONE?

I wiemy, Âże jest wszĂŞdzie BĂłg,
                                                                            W czasoprzestrzennym wiecznym niebie,
                                                                          Lecz w dÂźwiĂŞkach przeszedÂł przez nasz prĂłg
                                                                                   I w sobie mamy Go dla siebie.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #685 : Lipiec 15, 2012, 20:31:25 »

Cokolwiek bym powiedziaÂła i o tej sonacie i o wierszu p.Piotra byÂłoby banalne,
wiĂŞc tylko cieszĂŞ siĂŞ, Âże ktoÂś myÂśli taka samo!!!!!!!!!!!

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #686 : Lipiec 17, 2012, 12:53:01 »

Agnieszka, zadzwoĂą do MaÂłgosi.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #687 : Lipiec 19, 2012, 16:43:09 »

ÂŚwietne recenzje zebraÂł Kaufmann, po wczorajszym koncercie na ktĂłrym wykonaÂł "Winterreise"
Schuberta. Jedynym zgrzytem byÂła dla niektĂłrych recenzentĂłw scenografia.
No rzeczywiÂście, sÂłoneczniki w zimie

http://twitpic.com/a94kai

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #688 : Lipiec 24, 2012, 11:34:01 »

WidzĂŞ, Âże nikt nie rozpoznaÂł malarza o ktĂłrego mi chodziÂło, a przecieÂż nie jest taki caÂłkiem
nieznany.WiĂŞc maÂła podpowiedÂź:
czĂŞsto malowaÂł stolicĂŞ naszych sÂąsiadĂłw, ktĂłra nie dawno zwiedzaÂł Janusz

http://www.youtube.com/watch?v=nlUxk0Tigsk&feature=relmfu

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #689 : Sierpień 06, 2012, 15:15:36 »

WÂśrĂłd recitali, ktĂłre odbyÂły siĂŞ podczas festiwalu w Verbier i sÂą nadal dostepne na medici.tv jeden jest
absolutnie wyjatkowy.
Christoph Pregardien i Menahem Pressler wykonali cykl "Winterreise".
Menahem Pressler , przypominam, to ten pan od "The Beaux Arts Trio".
Poniewa¿ s³uchamy g³ównie pianistów m³odego pokolenia, myslê,¿e warto a nawet trzeba pos³uchaÌ "starego mistrza".
JeÂśli sie nie pomyliÂłam to maestro Pressler ma juÂż ponad 90 lat a przecieÂż nadal jest wielki.
DaniÂła, KolĂŞ bedzimy sÂłuchaĂŚ jeszcze pewnie wiele lat i naleÂży ÂżyczyĂŚ im aby osiÂągnĂŞli choĂŚ poÂłowe tego co prezentuje
obecnie Menahem Pressler.Wzruszajace!!!

http://www.medici.tv/#!/christoph-pregardien-menahem-pressler-verbier-festival-2012

Strony: 1 ... 44 45 [46] 47 48 ... 55   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni thepunisher silverstar black-for neder-live