Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 105 106 [107] 108 109 ... 116   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno  (Przeczytany 749268 razy)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1590 : Kwiecień 17, 2014, 15:35:47 »

Owocem salzburskiej twórczoœci sakralnej Wolfganga jest - oprócz wspomnianych ju¿ dzie³ - równie¿ nieukoùczona Missa brevis C-dur KV 115 (166d). Wg biografów, prawdopodobnie 18-letni twórca zarzuci³ partyturê pisz¹c Sanctus, gdy¿ arcybiskupowi Colloredo wyda³a siê zbyt ma³o odœwiêtna. Pozosta³a w wersji na organy i chór. Moim zdaniem, to zal¹¿ek arcydzie³a.

Niedawno wyszperaÂłem jÂą na YT (Kyrie, Gloria).
http://www.youtube.com/watch?v=DywhNwtO5ds

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1591 : Kwiecień 19, 2014, 20:14:44 »

Oto jeszcze jedna bardzo osobista msza Wolfganga, Missa brevis B-dur KV 275 na smyczki, basso continuo, 3 puzony i chór. Dziwi nieco, ¿e po bardzo zwiêz³ym opracowaniu Gloria i Credo, Mozart pozwala sobie na relatywnie rozbudowane Agnus Dei, rozpoczynaj¹ce siê od sopranowego arioso. Myœlê, ¿e ta kameralna muzyka zachêca do œwi¹tecznej kontemplacji - a zatem: g³êbokich Œwi¹t

Nikolaus Harnoncourt
http://www.youtube.com/watch?v=F_O3-Sm5TtQ

amadeusz33
Nowy uÂżytkownik
*

Bach i Schubert to anioÂłowie, Mozart to bĂłg muzyki

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1592 : Maj 03, 2014, 22:49:41 »

Mam nie zwi¹zane pytanie. dotyczy ono kompletu 170 p³yt wszystkich (no prawie) dzie³ Amadeusza z Briliant Clasic. Czy ktos z forumowiczów je posiada? Czy zauwa¿yliœcie jakieœ b³êdy, braki?

DziĂŞki potĂŞdze muzyki idziemy szczĂŞÂśliwie przez ciemnÂą noc Âśmierci

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1593 : Maj 04, 2014, 00:51:05 »

Amadeuszu, skoro piszesz "prawie", to pewnie sam zauwaÂżyÂłeÂś, Âże ten 170-pÂłytowy box nie obejmuje wszystkich dzieÂł Mozarta    Nie posiadam go, ale z tego co wiem, sÂą to nagrania, ktĂłre moÂżna ÂściÂągn¹Ì w formacie mp3 ze strony mozart-archiv.de. Brakuje niektĂłrych nieukoĂączonych dzieÂł, fragmentĂłw partytur znanych z KV deest i aneksĂłw do Katalogu KĂśchla.

amadeusz33
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1594 : Maj 04, 2014, 14:59:12 »

Mam ten i ten z 1991 philipsa, gdzie jest 180 pÂłyt. wiem czego brakuje bo znam Katalog Kohla. Chodzi mi o to, Âże zdarzyÂły im sie wpadki np. na pÂłacicie nie ma finaÂłu symfonii Hafnerowskiej, na innej zaÂś zamiast podanych utworĂłw sÂą inne, zdublowana pÂłyta. Wczoraj zauwaÂżyÂłem Âże brakuje caÂłej pÂłyty z Don Giovannim, caÂły 2 akt diabli wzieli. jestem zrozpaczony, nie mĂłwiÂąc Âże ten cholerny klawesyn wszystko zagÂłusza. jestem przeciwnikiem klawesynĂłw w czystej muzyce Amadeusza.

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1595 : Maj 04, 2014, 23:09:05 »

Nie ma to jak skompletowanie caÂłoÂści pÂłyta po pÂłycie, kaseta po kasecie  Spoko  Sam myÂślaÂłem kiedyÂś o zakupie serii philipsa - chyba nie uzyska ona jednak naszej rekomendacji 

Ja te¿ jestem przeciwnikiem nadu¿ywania klawesynu w twórczoœci Mozarta - jego koncerty czy sonaty s¹ skomponowane na fortepian i wykonywanie ich na innym instrumencie jest przecie¿ b³êdem. Zgodzimy siê chyba, ¿e sk³amalibyœmy uznaj¹c za w pe³ni przekonuj¹ce brzmienie tych dzie³ wykonywanych na wspó³czesnych pokaŸnych steinway'ach, choÌ takie w³aœnie przewa¿aj¹ w mojej p³ytotece i s¹ wœród nich nagrania genialne. Z drugiej strony, istnieje pewna wykonawcza tradycja niektórych KV, które bardzo czêsto rejestrowane s¹ na klawesynie, np. niedokoùczona suita C-dur KV 399 czy Allegro g-moll KV 312/590d (na Hammerklavier). Na szczêœcie, dotyczy to niewielu dzie³. Inaczej rzecz siê ma z dzieciêcymi kompozycjami (pierwsze sonaty z towarzyszeniem skrzypiec/fletu faktycznie przeznaczone s¹ na klawesyn).

Cieszy, ¿e do ³ask wracaj¹ znów historyczne instrumenty. Kristian Bezuidenhout dla przyk³adu nagrywa na wspomnianej ju¿ kiedyœ kopii instrumentu Waltera z 1795 r. Podobnie Andreas Staier, który siêgn¹³ do jeszcze starszej i bli¿szej Mozartowi wersji s³ynnego waltera.

http://www.youtube.com/watch?v=l0aBhRxA9HA

Staier i Schornsheim na niezwykÂłym Stein vis-a-vis (1777):
http://www.youtube.com/watch?v=uQ79dUvhrXs

amadeusz33
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1596 : Maj 05, 2014, 23:00:20 »

suita C-dur KV 399 czy Allegro g-moll KV 312/590d

tak tylko na klawesyn. Na szczĂŞÂście na jutubie jest i na fortepian (rzadkoœÌ) i udaÂło mi siĂŞ to ÂściÂągn¹Ì. raz w Âżyciu sÂłyszaÂłem te allegro g-moll na fortepiano. raz w Âżyciu...nienawidze klawesynu, zwÂłaszcza jak w operach zabrudzajÂą czysty Âśpiew, cantabile i piĂŞkno brzmienia smyczkĂłw np. w  Weselu Figara...

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1597 : Maj 06, 2014, 00:19:53 »

Czarodziejski flet nie przysparza tego problemu    Przyznasz jednak, Âże peÂłne Âżycia, niezwykle dynamiczne i znakomicie wkomponowane w muzyczny nurt akcji recytatywy secco w Weselu to prawdziwy majstersztyk. Znasz nagranie Rene Jacobsa z Concerto KĂśln (Harmonia Mundi)? ZastapiÂł on klawesyn fortepiano.

amadeusz33
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1598 : Maj 08, 2014, 16:39:30 »

fortepiano mo¿e byÌ (choc zawsze bêdê wola³ nasz wspó³czesny fortepian). Na fortepiano s³ysza³em na ¿ywo w PR2PR Don Giovanniego Z Budapesztu. Genialna rzecz. By³em wtedy w innym œwiecie. Klawesyn dla mnie tylko we wczesnych operach gdzie s¹ instrumenty dawne, powinny byÌ. Blacha, kot³y...Wesele i Flet maj¹ piekne brzmienie. Po co je zabrudzaÌ?

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1599 : Maj 08, 2014, 18:39:58 »

A propos piĂŞknego brzmienia - z pewnoÂściÂą to cecha, ktĂłrÂą wyró¿niajÂą siĂŞ sonaty Mozata pod palcami wĂŞgierskiej (choĂŚ zwiÂązanej z konserwatorium w Utrechcie) pianistki Klary WĂźrtz, ktĂłra zarejestrowaÂła ich komplet. PoniÂższe Allegro z 16. Sonaty F-dur KV 533 ukazuje artykulacyjne wyczucie na splatajÂące siĂŞ w polifonii gÂłosy, a zarazem wraÂżliwoœÌ artystki na barwĂŞ dÂźwiĂŞku. Efekty nie do osiÂągniĂŞcia na klawesynie 

http://www.youtube.com/watch?v=ZdNyz04JMl8

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1600 : Maj 11, 2014, 01:55:49 »

Muzyczna kondycja Austrii jest dziÂś nie najlepsza. A przecieÂż to ojczyzna Mozarta, Haydna czy Mahlera, kreatorĂłw dziejĂłw muzyki, wrogĂłw performatywnego kiczu. Przypomnijmy, Âże sztuka potrafi obroniĂŚ siĂŞ sama, w swej czystej postaci.

Tak teÂż moÂżna ÂśpiewaĂŚ o rozpalonym w sercu pÂłomieniu. Zum GlĂźck  
http://www.youtube.com/watch?v=ARiVQaKCWR0
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2014, 03:13:58 wysłane przez Aleksias » Zapisane

amadeusz33
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1601 : Maj 11, 2014, 23:14:26 »

w tym rzecz Âże posiadam ten komplet i nie jestem zadowolony. lewa rĂŞka leosza niÂż np u Derika Hanna (komplet koncertĂłw)  ale nie umywa sie co do Mitsuko Ushidy (tez mam komplet). Brak emocji, brzmienie za cieÂżkie. ale moÂże to wina fortepianu? ogĂłlnie jestem zadowolony, nie narzekam, ale to nie mĂłj ideaÂł.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2014, 00:05:30 wysłane przez Aleksias » Zapisane

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
amadeusz33
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1602 : Maj 11, 2014, 23:16:06 »

ale trzeba przyznac Âże te allegro genialne jest..jak wszystko Mozarta  ale te wyjÂątkowo

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1603 : Maj 12, 2014, 22:43:05 »

Ma, trzeba przyznaĂŚ, relatywnie dÂługie przetworzenie  Spoko

JakiÂś czas temu bardzo pozytywnie wyraÂżaliÂśmy siĂŞ o sonatach zarejestrowanych przez Christopha Eschenbacha. Znasz te nagrania?   

KV 533
http://www.youtube.com/watch?v=Wh6yRpwoQlU

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #1604 : Maj 13, 2014, 00:01:41 »

Jednak, panowie, klawesyn ma swĂłj wdziĂŞk;) Trzeba tylko umieĂŚ go z niego wydobyĂŚ. Tak jak, chociaÂżby, z wiolonczeli. Albo z mandoliny;)) Potraktowany odpowiednio przez znawcĂŞ odsÂłania swÂą staroÂświeckÂą duszĂŞ. OczywiÂście, jeÂśli siĂŞ go juÂż a priori nie trawi - nie ma pewnie rady - de gustibus:)

To allegro choĂŚby w wykonaniu Barta van Oorta w moim odczuciu czaruje urokiem starej pozytywki, delikatnej niczym krucha figurka z saskiej porcelany:)
KtĂłra czymÂś tam siĂŞ teÂż od Âśrodka rozÂświetla:)
https://www.youtube.com/watch?v=X9Kcd9HnYyo

Kiedy po ekspresowym przeniesieniu siê w dzisiejsze czasy us³yszymy je nagle w wykonaniu na fortepian, mo¿e siê z pocz¹tku wydawaÌ, ¿e jest jak owa figurka, której spi³owano i wyg³adzono zdobienia, ¿eby uczyniÌ zadoœÌ wymogom minimalizmu;) - wyjête ze swojego czasu, "out of place". Trzeba dopiero przetransponowaÌ, usadowiÌ siê duchowo w tej nowej rzeczywistoœci;))
https://www.youtube.com/watch?v=P032wuYIOCA

Koncerty w komplecie Philipsa wykonuje Brendel - wydaje siĂŞ, Âże bardzo przyzwoicie:) ChoĂŚ nie wszyscy przepadajÂą za jego interpretacjami. W 170-pÂłytowym boksie to mniej znani wykonawcy i przyznajĂŞ, Âże ich nie odsÂłuchaÂłam - tyle byÂło tych innych, zapierajÂących dech:). Ale sÂą tam teÂż Âświetne nazwiska - Jaap ter Linden, Mackerras, wÂłaÂśnie Klara Wurtz, van Oort. Generalnie boks jest przyjemnie hipowy:) KÂłopot z boksami wÂłaÂśnie w tym, Âże to sprzedaÂż wiÂązana - dostajemy hurtem i to, czym siĂŞ na pewno zachwycimy i przy okazji coÂś, co zdecydowanie wolimy w innych wykonaniach. MoÂżna rozwaÂżyĂŚ, czy nabycie tej czĂŞÂści zachwycajÂącej nadal bĂŞdzie siĂŞ nam kalkulowaÂło cenowo:)

Amadeuszu, na amazonie sygnalizowano, Âże w kilku przypadkach w boksach Briliant Classic - nie tylko tych mozartowskich - zdarzaÂły siĂŞ braki pojedynczych pÂłyt lub ÂścieÂżek. Co do Haffnerowskiej - moÂże przyda Ci siĂŞ wskazĂłwka, Âże ÂścieÂżka ta pojawia siĂŞ w innym miejscu:) Na pÂłycie 8 Vol 1 jest tylko 10 ÂścieÂżek (podczas gdy 11 jest wypisanych na okÂładce pÂłyty). Jednak FinaÂł/Presto Haffnerowskiej nie zginĂŞÂło. Ostatnie dwie czĂŞÂści symfonii sÂą nagrane razem na jednej ÂścieÂżce nr 10. Na okÂładce podana jest ÂścieÂżka nr 10 dÂługoÂści 3:04 min i nr 11 dÂługoÂści 4:16 min, natomiast na pÂłycie ÂścieÂżka nr 10 trwa 7:20 min. Nie patrz na okÂładkĂŞ, sprawdÂź na sÂłuch:)

« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2014, 18:27:29 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Strony: 1 ... 105 106 [107] 108 109 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for silverstar neder-live mini-land countrylife