Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno
Strony:
1
...
88
89
[
90
]
91
92
...
116
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno (Przeczytany 746572 razy)
bartus
Ekspert
Odp: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno
«
Odpowiedz #1335 :
Marzec 02, 2013, 02:05:03 »
Patryku.
Slowo w muzyce traktuje jako sposob na artykulacje.
Nigdy nie zwracalem uwagi na tresc. I to jest moj slaby punkt
(przynajmniej zdaje sobe z tego sprawe)
Slyszac fraze muzyczna na tyle sie zapominam, ze slowa i ich znaczenie nie sa przeze mnie odczytywane.
Traktuje to jako ulomnosc swojego umyslu. Chociaz, ostatnio zaczalem odbierac (emocjonalnie) tekst Goethego w Erlkonig.
Podziwiam Was za to, ze macie taka podzielnosc uwagi.
Tekst + dzwieki+... = (np.)Pizz+dzwieki+... lub akcenty+dzwieki+....
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #1336 :
Marzec 02, 2013, 12:48:43 »
Ja chyba widocznie posiadam tê "podzielnoœÌ uwagi" (tu zdajê sobie te¿ sprawê z tego, ¿e jestem szczêœciar¹ w tym aspekcie
, bo akurat jĂŞzyki librett do oper Mozarta, id est wÂłoski & niemiecki sÂą dla mnie w peÂłni zrozumiaÂłe), niemniej jednak ja takÂże wyznajĂŞ hierarchiĂŞ:
Prima la musica poi le parole
Tu przypomniaÂło mi siĂŞ stwierdzenie samego Mozarta z listu do Leopolda z paÂździernika 1781: [...]
Bey einer opera muĂ schlechterdings die Poesie der Musick gehorsame Tochter seyn
. (W operze poezja musi byÌ uleg³¹ córk¹ muzyki).
Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #1337 :
Marzec 02, 2013, 19:21:23 »
OczywiÂście, jak nam wszystkim, ciĂŞÂżko byÂłoby mi wybieraĂŚ, ale jeÂśli juÂż trzeba by byÂło koniecznie, teÂż gÂłosowaÂłbym za Fletem
A poza nim, chyba najbardziej jestem uczuciowo przywiÂązana do tych akurat mniej znanych - Tytusa i Idomeneo
Co nie znaczy, Âże nie zachwyca mnie reszta, zwÂłaszcza seria arcydzieÂł z Don Giovannim na czele.
W zesz³¹ niedzielê w³aœnie mia³am okazjê sprawiÌ sobie t¹ niezwyk³¹ przyjemnoœÌ pos³uchanie Zauberflote na ¿ywo w bydgoskiej Operze. Wystawiony by³ w pamiêtnym 2006 roku, z okazji Festiwalu, od tamtej pory kilka razy ju¿ powtarzany, jednak aby na niego trafiÌ, trzeba cierpliwoœci i ci¹g³ego œledzenia repertuaru. I tym razem odby³y siê tylko trzy przedstawienia, i uda³o mi siê dostaÌ jeden z nielicznych ju¿ pozosta³ych biletów
OrkiestrÂą dyrygowaÂł sam dyrektor Figas, zapewne z powodzeniem, bo oczarowaÂła sÂłuchaczy:) Tak jak nakazuje muzyka, uwertura, jej potĂŞÂżny poczÂątkowy akord, byÂła bramÂą do Âświata filozofii i baÂśni. Przy jej dÂźwiĂŞkach bydgoski Flet rozpoczyna siĂŞ od razu wejÂściem Tamina do ÂŚwiÂątyni Wiedzy, na ktĂłrej drzwiach (ktĂłre symbolizuje pó³przezroczysta zasÂłona) widniaÂł napis: "Poznaj siebie, a zrozumiesz bogĂłw i universum". Wchodzi miĂŞdzy regaÂły peÂłne tomĂłw, nad ktĂłrymi widniejÂą napisy: Natura, Dobro, MÂądroœÌ, Prawda, RozsÂądek. MĂŞdrcy zachĂŞcajÂą go do studiowania swoich dzieÂł. Zjawia siĂŞ postaĂŚ z potĂŞÂżnÂą ksiĂŞgÂą peÂłnÂą wspaniaÂłych ilustracji, ktĂłra fascynuje Tamina. Otwiera jÂą, i czytajÂąc, zapada w sen…. Z ksiĂŞgi wysnuwa siĂŞ oplatajÂący go papierowy w¹¿….
A kiedy koùcz¹ siê s³owa fina³owego chóru, wszystkie postacie prócz niego zastygaj¹ nagle w bezruchu. Tamino rozgl¹da siê bezradnie, niepewny, i wtedy nagle pojawia siê przed nim ten sam cz³owiek, który na pocz¹tku podsun¹³ mu ow¹ czarodziejsk¹ ksiêgê, i wypycha go ze Œwi¹tyni / Biblioteki. Opada zas³ona - Tamino pozostaje na zewn¹trz.
To byÂł zatem tylko sen. Sen, z ktĂłrego i my siĂŞ budzimy, wypchniĂŞci ze ÂŚwiÂątyni ideaÂłu w prozĂŞ codziennoÂści, w ktĂłrej dÂługo nam jeszcze przyjdzie czekaĂŚ na zwyciĂŞstwo doskonaÂłego, wszechludzkiego braterstwa, miÂłoÂści i wiedzy...
Bydgoski Flet jest kameralny. Nie ma tu wielkich efektĂłw specjalnych, rozmachu, potĂŞÂżnych chĂłrĂłw. Tak wiĂŞc widza nie czeka olÂśnienie wielkoÂściÂą ÂśrodkĂłw i przepychem scenografii. Jednak stwierdziÂłam, Âże ma to swoje dobre strony.
Skromne pomieszczenie pe³ne ksi¹g, przyÌmione œwiat³a, grupa ludzi ubranych w stroje, jakie codziennie mo¿na by³o dostrzec na ulicy. Tak w³aœnie, jak mo¿na sobie ³atwo wyobraziÌ, mog³y odbywaÌ siê w czasach Mozarta masoùskie rytua³y i ceremonie, w których czêsto przecie¿ musia³ braÌ udzia³. Inicjacyjne próby Tamina i Paminy tak¿e sprawiaj¹ wra¿enie bardziej symbolicznych rytua³ów, jakim mo¿e byli poddawani adepci wolnomularstwa. Taki sposób przedstawienia dodaje magii tej sztuki wymiaru intymnego uczestnictwa we wtajemniczeniu. Widzowie siedz¹cy w ciemnoœci wtapiaj¹ siê w kr¹g adeptów misterium.
Poza tym, przy mniejszym udziale wizualnych atrakcji, na czo³o tym ³atwiej wysuwa siê muzyka. Ona przecie¿ najg³oœniej tu przemawia i same opowiada nam swoj¹ historiê bardziej barwnie i przekonuj¹co, ni¿ uczyni³yby to najbardziej kolorowe plastyczne fajerwerki. Muzyka sprawuje w³adzê nad emocjami, jakie czuj¹ s³uchacze, tak jak dŸwiêk czarodziejskiego fletu zaklinaj¹c ich dusze. I czar tym razem tak¿e zadzia³a³ bezb³êdnie:) jeœli bêdziecie mieli kiedyœ okazjê, myœlê, ¿e mogê z czystym sumieniem poleciÌ Zauberflote w wydaniu naszej Opery, choÌ nie dorównuje rozmachem bajecznym spektaklom wielkich scen,:)
Przy okazji, kiedy zastanawiam siĂŞ nad kwestiÂą, czy sama muzyka, bez udziaÂłu gÂłosu, jest czystsza, szlachetniejsza. Faktycznie, z pewnoÂściÂą "muzyka sama wystarcza"
DoœÌ jej, by wznieœÌ nas do gwiazd. Mniej te¿ j¹ krêpuj¹ sztywne regu³y komponowania, ni¿ surowy re¿im gramatyki i alfabetu - i widaÌ, jak skutecznie mo¿e siê z nich wyrywaÌ. A i s³owa mog¹ same wystarczaÌ, w mistrzowskiej poezji, wielkiej prozie. Lecz Mozart, ziemskie ucieleœnienie samej Muzyki, nie dlatego chyba, a przynajmniej nie tylko dlatego, tak kocha³ operê, ¿e fascynowa³y go baœniowe fabu³y czy wzruszaj¹ce s³owa arii. Jak wspomnia³ Pat, on traktowa³ ludzki g³os w³aœnie jak najwspanialszy z instrumentów, i bardziej go pewnie zajmowa³o to, jak¹ bajeczn¹ muzykê mo¿e za jego pomoc¹ wyczarowaÌ, a s³owa by³y niczym wiêcej, jak tworzywem, takim samym, jak wibracje struny - i jak mówi Bartek, artykulacja, a poezja, jak cytuje Kasia, jak "uleg³a córka"
Jednak w moim odczuciu, w jego dzie³ach œpiew cz³owieka i instrumentu zlewa siê w doskona³¹ harmoniê. Nie krêpuje go alfabet, tak samo, jak nie ujarzmia go porz¹dek nut, taktów i fraz. I chyba te¿ coœ takiego zachodzi u Wagnera
Takie zlanie siĂŞ w jedno odczucie, w jedno siĂŞgniĂŞcie po absolut, ró¿nych ÂśrodkĂłw wyrazu, jako faktycznie tchnienie tego „Gesamtkunstwerk”, poszukiwanie jednoÂści, jakby odbicia samej idei piĂŞkna, sztuki, doskonaÂłoÂści, czegoÂś spoza naszego prozaicznego Âświata, czego moÂżemy dotkn¹Ì uÂżywajÂąc ró¿nych sposobĂłw, a jeÂśli uÂżywamy kilku, to tak jakbyÂśmy uruchamiali po prostu wiĂŞcej zmys³ów przy kontakcie z tym Jedynym ÂŹrĂłdÂłem.
Pewnie kiedy tego geniuszu nie jest dosyĂŚ, mamy wÂłaÂśnie tylko taki efekt "grzechu zdwojenia", ktĂłry wtedy faktycznie bĂŞdzie grzechem, gdy zamiast dawaĂŚ nam uczucie absolutu, daje wraÂżenie nadmiaru
I zamiast zachwycajÂącej syntezy, jedynie splot rĂłwnolegÂłych wÂątkĂłw.
«
Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2013, 02:01:46 wysłane przez Aleksias
»
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #1338 :
Marzec 03, 2013, 11:37:33 »
PrzeglÂądaÂłam wÂłaÂśnie strony 89/90 naszego wÂątku i stwierdziÂłam, Âże czegoÂś mi jeszcze brakuje do peÂłni szczĂŞÂścia, czegoÂś "typisch deutsch"
, co byÂłoby - jak napisaÂł wybitny niemiecki muzykolog Paul Bekker -
innerlich bewegt von deutscher Gefßhlswärme
(przesiÂąkniĂŞte duchem uczuciowoÂści niemieckiej
). Die Antwort ist also einfach: Zum wahren GlĂźck fehlt mir noch
Die EntfĂźhrung aus dem
Serail
!
http://www.youtube.com/watch?v=31ldz7MUVHk
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #1339 :
Marzec 03, 2013, 12:50:48 »
Kasiu.
Absolutne cudo.
Dzieki za link
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #1340 :
Marzec 03, 2013, 13:16:14 »
z wykonaniem troche gorzej (solisci).
ork. swietna
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #1341 :
Marzec 03, 2013, 13:35:47 »
Cytat: bartus Marzec 03, 2013, 13:16:14
ork. swietna
Das Krokodil ist ebenfalls erstklassig
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #1342 :
Marzec 03, 2013, 13:46:13 »
Cytat: fille007 Marzec 03, 2013, 13:35:47
Das Krokodil ist ebenfalls erstklassig
Gorzej z opiekunem krokodyla i jego "zabijnute" wibracja.
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #1343 :
Marzec 03, 2013, 19:15:32 »
Cytat: bartus Marzec 03, 2013, 13:46:13
Gorzej z opiekunem krokodyla i jego "zabijnute" wibracja.
My z Bartkiem jesteÂśmy nastawieni megakrytycznie w ten weekend
P.S. DziĂŞki Bartku jeszcze raz za analizĂŞ i nie tylko
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #1344 :
Marzec 04, 2013, 13:56:49 »
Cytat: Aleksias Marzec 02, 2013, 19:21:23
OczywiÂście, jak nam wszystkim, ciĂŞÂżko byÂłoby wybieraĂŚ, ale jeÂśli juÂż trzeba by byÂło koniecznie, teÂż gÂłosowaÂłbym za Fletem
A poza nim, chyba najbardziej jestem uczuciowo przywiÂązana do tych akurat mniej znanych - Tytusa i Idomeneo
Co nie znaczy, Âże nie zachwyca mnie reszta, zwÂłaszcza seria arcydzieÂł z Don Giovannim na czele.
W zesz³¹ niedzielê w³aœnie mia³am okazjê sprawiÌ sobie t¹ niezwyk³¹ przyjemnoœÌ pos³uchanie Zauberflote na ¿ywo w bydgoskiej Operze. Wystawiony by³ w pamiêtnym 2006 roku, z okazji Festiwalu, od tamtej pory kilka razy ju¿ powtarzany, jednak aby na niego trafiÌ, trzeba cierpliwoœci i ci¹g³ego œledzenia repertuaru. I tym razem odby³y siê tylko trzy przedstawienia, i uda³o mi siê dostaÌ jeden z nielicznych ju¿ pozosta³ych biletów
OrkiestrÂą dyrygowaÂł sam dyrektor Figas, zapewne z powodzeniem, bo oczarowaÂła sÂłuchaczy:) Tak jak nakazuje muzyka, uwertura, jej potĂŞÂżny poczÂątkowy akord, byÂła bramÂą do Âświata filozofii i baÂśni. Przy jej dÂźwiĂŞkach bydgoski Flet rozpoczyna siĂŞ od razu wejÂściem Tamina do ÂŚwiÂątyni Wiedzy, na ktĂłrej drzwiach (ktĂłre symbolizuje pó³przezroczysta zasÂłona) widniaÂł napis: "Poznaj siebie, a zrozumiesz bogĂłw i universum". Wchodzi miĂŞdzy regaÂły peÂłne tomĂłw, nad ktĂłrymi widniejÂą napisy: Natura, Dobro, MÂądroœÌ, Prawda, RozsÂądek. MĂŞdrcy zachĂŞcajÂą go do studiowania swoich dzieÂł. Zjawia siĂŞ postaĂŚ z potĂŞÂżnÂą ksiĂŞgÂą peÂłnÂą wspaniaÂłych ilustracji, ktĂłra fascynuje Tamina. Otwiera jÂą, i czytajÂąc, zapada w sen…. Z ksiĂŞgi wysnuwa siĂŞ oplatajÂący go papierowy w¹¿….
A kiedy koùcz¹ siê s³owa fina³owego chóru, wszystkie postacie prócz niego zastygaj¹ nagle w bezruchu. Tamino rozgl¹da siê bezradnie, niepewny, i wtedy nagle pojawia siê przed nim ten sam cz³owiek, który na pocz¹tku podsun¹³ mu ow¹ czarodziejsk¹ ksiêgê, i wypycha go ze Œwi¹tyni / Biblioteki. Opada zas³ona - Tamino pozostaje na zewn¹trz.
To byÂł zatem tylko sen. Sen, z ktĂłrego i my siĂŞ budzimy, wypchniĂŞci ze ÂŚwiÂątyni ideaÂłu w prozĂŞ codziennoÂści, w ktĂłrej dÂługo nam jeszcze przyjdzie czekaĂŚ na zwyciĂŞstwo doskonaÂłego, wszechludzkiego braterstwa, miÂłoÂści i wiedzy...
Bydgoski Flet jest kameralny. Nie ma tu wielkich efektĂłw specjalnych, rozmachu, potĂŞÂżnych chĂłrĂłw. Tak wiĂŞc widza nie czeka olÂśnienie wielkoÂściÂą ÂśrodkĂłw i przepychem scenografii. Jednak stwierdziÂłam, Âże ma to swoje dobre strony.
Skromne pomieszczenie pe³ne ksi¹g, przyÌmione œwiat³a, grupa ludzi ubranych w stroje, jakie codziennie mo¿na by³o dostrzec na ulicy. Tak w³aœnie, jak mo¿na sobie ³atwo wyobraziÌ, mog³y odbywaÌ siê w czasach Mozarta masoùskie rytua³y i ceremonie, w których czêsto przecie¿ musia³ braÌ udzia³. Inicjacyjne próby Tamina i Paminy tak¿e sprawiaj¹ wra¿enie bardziej symbolicznych rytua³ów, jakim mo¿e byli poddawani adepci wolnomularstwa. Taki sposób przedstawienia dodaje magii tej sztuki wymiaru intymnego uczestnictwa we wtajemniczeniu. Widzowie siedz¹cy w ciemnoœci wtapiaj¹ siê w kr¹g adeptów misterium.
Poza tym, przy mniejszym udziale wizualnych atrakcji, na czo³o tym ³atwiej wysuwa siê muzyka. Ona przecie¿ najg³oœniej tu przemawia i same opowiada nam swoj¹ historiê bardziej barwnie i przekonuj¹co, ni¿ uczyni³yby to najbardziej kolorowe plastyczne fajerwerki. Muzyka sprawuje w³adzê nad emocjami, jakie czuj¹ s³uchacze, tak jak dŸwiêk czarodziejskiego fletu zaklinaj¹c ich dusze. I czar tym razem tak¿e zadzia³a³ bezb³êdnie:) jeœli bêdziecie mieli kiedyœ okazjê, myœlê, ¿e mogê z czystym sumieniem poleciÌ Zauberflote w wydaniu naszej Opery, choÌ nie dorównuje rozmachem bajecznym spektaklom wielkich scen,:)
Przy okazji, kiedy zastanawiam siĂŞ nad kwestiÂą, czy sama muzyka, bez udziaÂłu gÂłosu, jest czystsza, szlachetniejsza. Faktycznie, z pewnoÂściÂą "muzyka sama wystarcza"
DoœÌ jej, by wznieœÌ nas do gwiazd. Mniej te¿ j¹ krêpuj¹ sztywne regu³y komponowania, ni¿ surowy re¿im gramatyki i alfabetu - i widaÌ, jak skutecznie mo¿e siê z nich wyrywaÌ. A i s³owa mog¹ same wystarczaÌ, w mistrzowskiej poezji, wielkiej prozie. Lecz Mozart, ziemskie ucieleœnienie samej Muzyki, nie dlatego chyba, a przynajmniej nie tylko dlatego, tak kocha³ operê, ¿e fascynowa³y go baœniowe fabu³y czy wzruszaj¹ce s³owa arii. Jak wspomnia³ Pat, on traktowa³ ludzki g³os w³aœnie jak najwspanialszy z instrumentów, i bardziej go pewnie zajmowa³o to, jak¹ bajeczn¹ muzykê mo¿e za jego pomoc¹ wyczarowaÌ, a s³owa by³y niczym wiêcej, jak tworzywem, takim samym, jak wibracje struny - i jak mówi Bartek, artykulacja, a poezja, jak cytuje Kasia, jak "uleg³a córka"
Jednak w moim odczuciu, w jego dzie³ach œpiew cz³owieka i instrumentu zlewa siê w doskona³¹ harmoniê. Nie krêpuje go alfabet, tak samo, jak nie ujarzmia go porz¹dek nut, taktów i fraz. I chyba te¿ coœ takiego zachodzi u Wagnera
Takie zlanie siĂŞ w jedno odczucie, w jedno siĂŞgniĂŞcie po absolut, ró¿nych ÂśrodkĂłw wyrazu, jako faktycznie tchnienie tego „Gesamtkunstwerk”, poszukiwanie jednoÂści, jakby odbicia samej idei piĂŞkna, sztuki, doskonaÂłoÂści, czegoÂś spoza naszego prozaicznego Âświata, czego moÂżemy dotkn¹Ì uÂżywajÂąc ró¿nych sposobĂłw, a jeÂśli uÂżywamy kilku, to tak jakbyÂśmy uruchamiali po prostu wiĂŞcej zmys³ów przy kontakcie z tym Jedynym ÂŹrĂłdÂłem.
Pewnie kiedy tego geniuszu nie jest dosyĂŚ, mamy wÂłaÂśnie tylko taki efekt "grzechu zdwojenia", ktĂłry wtedy faktycznie bĂŞdzie grzechem, gdy zamiast dawaĂŚ nam uczucie absolutu, daje wraÂżenie nadmiaru
I zamiast zachwycajÂącej syntezy, jedynie splot rĂłwnolegÂłych wÂątkĂłw.
To jest teÂż mistrzowskie.
pozdrawiam
Marek
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #1345 :
Marzec 04, 2013, 15:12:43 »
Marku, dziêki serdeczne za tradycyjnie tak mi³e s³owa:). Z recenzjami naszymi jest pewnie tak jak z t³umaczeniem pieœni, ¿e wspania³oœÌ muzyki i bogactwo odczuÌ jakich doœwiadczamy rozœwietla nas od œrodka i ten ³adunek piêkna pozwala nam choÌ czêœciowo przelaÌ na ekran jakiœ odblask tego przepe³niaj¹cego nas œwiat³a.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2013, 18:06:03 wysłane przez Aleksias
»
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #1346 :
Marzec 04, 2013, 20:31:00 »
ÂŻona zarzuca mi, Âże na Facebooku nie mam kontaktĂłw z rodzinÂą i znajomymi
tylko korespondujĂŞ z obcymi ludÂźmi,
ale ja zarezerwowaÂłem sobie choĂŚ w Internecie miejsce
na spotkania z czymÂś spoza naszego prozaicznego Âświata.
pozdrawiam
Marek
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #1347 :
Marzec 05, 2013, 02:08:44 »
Marku, myœlê ¿e chyba trudno nazywaÌ nas obcymi:) Po tylu wspólnych chwilach spêdzonych tutaj i - wirtualnie - w tak wielu miejscach muzycznych wydarzeù z pewnoœci¹ mo¿emy siê uwa¿aÌ za przyjació³. Oczywiœcie wszyscy mamy ca³y baga¿ codziennych zajêÌ, obowi¹zków, radoœci i trosk. Ale wyraŸnie potrzebujemy chwili zatrzymania, refleksji, prze¿ycia piêkna, dzielenia go z innymi, którzy czuj¹ podobnie. Trzeba siê staraÌ, by móc sobie tak¹ chwilê podarowaÌ. Wtedy i codzienne zmagania stan¹ siê l¿ejsze. Wêdrowiec, który pos³ucha³ œpiewu ptaków, z nowymi si³ami rusza w drogê
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #1348 :
Marzec 07, 2013, 23:41:06 »
Wszystkim miÂłoÂśnikom
Fletu
moÂżemy chyba zarekomendowaĂŚ jedno z najcenniejszych (i "niemÂłodych" juÂż) nagraĂą - to z J. E. Gardinerem, jedno z najwaÂżniejszych w dyskografii tej opery. Niestety niedostĂŞpne na YT.
A propos rekomendacji. Ostatnio ukaza³a siê kolejna czêœÌ z planowanego kompletu koncertów fortepianowych Mozarta. W rolach g³ównych: A. Schoonderwoerd i zespó³ Cristofori (
Accent
). Schoonderwoerd jest jednym z czo³owych wykonawców muzyki klawiszowej na dawnych instrumentach, chêtnie nagrywa Beethovena czy Chopina. S³yszymy kopiê pianoforte Antona Waltera z l. 80 XVIII w. Na pierwszej p³ycie artysta zarejestrowa³ Koncert C-dur KV 467 i d-moll KV 466, zaœ na kr¹¿ku, który ukaza³ siê w lutym br. znalaz³ sie 17. Koncert B-dur KV 456 i 18. F-dur KV 459. Myœlê, ¿e interpretacje Schoonderwoerda s¹ jedn¹ z propozycji odpowiedzi na pytanie: jak brzmia³y te koncerty w XVIII w., pod palcami samego Mistrza? Zwraca uwagê miejscami szaleùczo skontrastowana dynamika orkiestry (+ du¿e mo¿liwoœci dynamiczne instrumentu Waltera), dodanie klawiszowego continua do zespo³u, wrêcz solistyczne traktowanie skrzypiec. Nie s³ucha³em ca³ej p³yty, a chyba warto.
Zagadka: czyjÂą kadencjĂŞ wykonuje Schoonderwoerd w
A. maestoso
Koncertu C-dur KV 467?
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #1349 :
Marzec 08, 2013, 04:36:27 »
PoszukaÂłam sobie:) Wow, wow;) Zwrot do tradycji w kaÂżdym calu, w koĂącu tak to miaÂło w zamyÂśle wyglÂądaĂŚ, Âżeby wykonawcy pokazywali, na co ich staĂŚ, a nie lenili siĂŞ, korzystajÂąc z inwencji innych
I przepiĂŞkna okÂładka.
ZnalazÂłam teÂż pana Schoonderwoerda na YT, grajÂącego sonatĂŞ KV 281
Ale¿ œliczne:)) Bardzo urokliwy dŸwiêk, lekkoœÌ wykonania, i widaÌ, ¿e sprawia mu to ogromn¹ radoœÌ.
DziĂŞki Pat za rekomendacjĂŞ, za przedstawienie tego pana:)
http://www.youtube.com/watch?v=zppndT_IcEo
Strony:
1
...
88
89
[
90
]
91
92
...