Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno
Strony:
1
...
39
40
[
41
]
42
43
...
116
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno (Przeczytany 746648 razy)
Mozart
Ekspert
Patryk
Odp: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno
«
Odpowiedz #600 :
Wrzesień 05, 2011, 19:11:48 »
Cytat: Aleksias Wrzesień 04, 2011, 23:23:01
Wystarczy, muzio mio, byÂś dalej byÂł jasnÂą gwiazdÂą na firmamencie naszego forum
Jej, Asiu, zawstydzony zmieniĂŞ siĂŞ za chwilĂŞ w czerwonego olbrzyma, by skoĂączyĂŚ jako biaÂły karzeÂł!
DziĂŞki za powitanie, pozdrawiam teÂż BeatkĂŞ lubiÂącÂą muzowanie.
Mam nadziejĂŞ, Âże sÂłuchaliÂście londyĂąskiej transmisji od 14.00. EwuÂś, Beethoven dziÂś w towarzystwie Czajkowskiego, po 20.30.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #601 :
Wrzesień 05, 2011, 19:34:31 »
Tak, wiem, tyle dobra na raz ze
zawrot glowy!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #602 :
Wrzesień 05, 2011, 21:48:19 »
Cytat: Aleksias Wrzesień 04, 2011, 23:23:01
byÂś dalej byÂł jasnÂą gwiazdÂą na firmamencie naszego forum
"And so say all of us"
Cytat: Mozart Wrzesień 05, 2011, 19:11:48
Jej, Asiu, zawstydzony zmieniĂŞ siĂŞ za chwilĂŞ w czerwonego olbrzyma, by skoĂączyĂŚ jako biaÂły karzeÂł!
A co powiesz na b³êkitnego nadolbrzyma? Ca³kiem imponuj¹cy, np. taki Rigel
Jednak w Âżadnym razie nie chciaÂłabym dostarczeniem zbyt wielkiej energii przyspieszaĂŚ Twej ewolucji... To ja juÂż CiĂŞ lepiej wiĂŞcej nie bĂŞdĂŞ chwaliĂŚ, a ty pozostaĂą jak najdÂłuÂżej przyjaznÂą protogwiazdÂą
Nic a nic.... tylko tak od niechcenia napomknĂŞ, Âże szybciutko poszukaÂłam sobie Twojej analizy IV koncertu, dla przypomnienia... chcĂŞ umieĂŚ odpowiednio nazwaĂŚ, wyraziĂŚ, CO mi siĂŞ podoba:)) Tak, w tym piĂŞknym temacie pierwszej czĂŞÂści teÂż sÂłyszĂŞ ducha Wolfiego:)) IskrĂŞ, ktĂłra padÂła na nadzwyczaj podatny grunt:) I te dzwoneczki...
Dialog w Andante przejmuje potê¿nym dreszczem. Ten zjawiskowy fortepian wobec z³owrogich, nieub³aganych tutti, bezbronny, ale nieustêpliwy...Kojarzy mi siê to nawet jakoœ z sonat¹ b-moll Chopina... te zderzone subtelne i groŸne brzmienia... Niesamowita intensywnoœÌ dramatu. Ale w moim odczuciu fina³ jest uczciwie, po Mozartowsku optymistyczny:)
Bardzo ÂżywioÂłowe wykonanie, inne, niÂż Zimermana, ale teÂż bardzo mi siĂŞ podobaÂło.
MiaÂłam jeszcze dodatkowe efekty specjalne – akurat u mnie burza, i dramatyzm wykonania wydatnie wzmacniaÂły uderzenia piorunĂłw
Znowu na Mozarcie o Beethovenie...
Ale to usprawiedliwione, bo o Mozartowskiej inspiracji:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #603 :
Wrzesień 05, 2011, 21:54:04 »
Cytat: ewa578 Wrzesień 05, 2011, 19:34:31
Tak, wiem, tyle dobra na raz ze
zawrot glowy!
Co byÂśmy zrobili bez DwĂłjki:) ChociaÂż akurat PromsĂłw moÂżemy teÂż zawsze posÂłuchaĂŚ jeszcze przez tydzieĂą w oryginalnym archiwum.
A jutro preludium do Lohengrina i PiÂąta Symfonia Mahlera
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #604 :
Wrzesień 05, 2011, 22:44:07 »
wykonanie piÂątki Czajkowskiego mi siĂŞ nie spodobaÂło.
a teraz fragment Carmen!! (interludium)
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #605 :
Wrzesień 05, 2011, 22:48:32 »
Januszu, dlaczego? Nie sÂłuchaÂłem uwaÂżnie caÂłoÂści, na pewno jednak wykonanie nastawione na efekt i blask, do tego silne kontrasty. PorywajÂący finaÂł.
Ach, ci Amerykanie (now).
Blog o muzyce:
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #606 :
Wrzesień 05, 2011, 22:50:46 »
no wÂłasnie: efekciarstwo techniczne wyzute ze sÂłowiaĂąskiej wylewnoÂści, subtelnoÂści, ÂśpiewnoÂści...
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #607 :
Wrzesień 05, 2011, 22:54:59 »
No, ale wprost kipia³o energi¹; niesamowita ekspresja, dynamika. By³y te¿ przecie¿ bardziej liryczne momenty. S³owiaùskoœÌ... Mnie siê akurat zdaje, ¿e Rosjanie i Amerykanie pod pewnymi wzglêdami maj¹ ze sob¹ du¿o wspólnego:)
A jakie fajne bisy
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #608 :
Wrzesień 05, 2011, 22:58:46 »
Eech, moim zdaniem w Andante cantabile drugiej czĂŞÂści czy we wstĂŞpie finaÂłu Andante maestoso byÂło Âśpiewnie i z romantycznym polotem. Ale - gra miaÂła faktycznie byĂŚ przede wszystkim efektowna i silnie skontrastowana. Jutro Mahlera rĂłwnieÂż PiÂątka, tzn.
Auferstehung
.
A tu kameraliÂści z Pittsburgh Symphony Orchestra, grajÂą Mozarta wielki kwartet g-moll.
http://www.youtube.com/watch?v=ikxUwsWHi5E
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #609 :
Wrzesień 05, 2011, 23:00:04 »
Cytat: Aleksias Wrzesień 05, 2011, 22:54:59
Mnie siĂŞ akurat zdaje, Âże Rosjanie i Amerykanie pod pewnymi wzglĂŞdami majÂą ze sobÂą duÂżo wspĂłlnego:)
Przekornie powiedziane, jest w tym jakaÂś prawda... ale przekornie polemizowaÂłbym.
Blog o muzyce:
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #610 :
Wrzesień 05, 2011, 23:00:27 »
Asiu, to wszystko prawda, ale nie zapominajmy, Âże kompozycja sama w sobie jest na tyle genialna, tyle zawiera "obiektywnie" elemntĂłw lirycznych, dynamicznych, ekspresyjnych, Âśpiewnych, natchnionych subtelnym czarem poezji, Âże Âżadna dobra orkiestra nie ma szans ich totalnie zgubiĂŚ. (PiszÂąc krĂłtko: oddzielajmy w naszej ocenie walory samego dzieÂła od walorĂłw jego odtwĂłrstwa).
tu byÂła kwestia nieproporcjonalnego wywaÂżeniu jednych elemntĂłw (jw) z drugimi. Tu byÂła woltyÂżerka - a ja wolaÂłbym balet, a jeÂśli juÂż niekoniecznie, to taniec na lodzie
.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2011, 23:15:20 wysłane przez Janusz1228
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #611 :
Wrzesień 05, 2011, 23:18:31 »
Cytat: Mozart Wrzesień 05, 2011, 23:00:04
Przekornie powiedziane, jest w tym jakaÂś prawda... ale przekornie polemizowaÂłbym.
To by byÂło dla nas coÂś nowego, n'est-ce pas
Tu oczywiÂście zupeÂłnie nie mam na myÂśli ukÂładĂłw politycznych, spoÂłecznych itp., to wiadomo, Âże jest skrajnie odmienne. Dwa potĂŞÂżne imperia, obejmujÂące ogromne, niezmierzone obszary ziemi - ta przestrzeĂą, bytowanie na niej, musi wywieraĂŚ pewien wpÂływ na sposĂłb odczuwania... W rosyjskiej odmianie „sÂłowiaĂąskiej duszy” wyczuwa siĂŞ pewnÂą dzikoœÌ – to nie jest sÂłowiaĂąskoœÌ stonowana, europejska, wiele w niej jest takich motywĂłw, w ktĂłrych brzmiÂą echa pieÂśni dawnych koczowniczych ludĂłw, przemierzajÂących stepy i taĂączÂących przy ogniskach. To sÂłychaĂŚ nie tylko w taĂącach poÂłowieckich, czy u Chaczaturiana, ale takÂże w takich wÂłaÂśnie ekspresyjnych momentach u Czajkowskiego:)
I ta dzikoœÌ moÂże znajdowaĂŚ dobry rezonans w gÂłosie niepokornego ducha Ameryki, tego ducha prosto z frontiers, kowboi i Indian, pionierĂłw przemierzajÂących prerie – to jest kraj bardzo mÂłody, im chyba jest Âłatwiej poczuĂŚ zew jeÂźdÂźcĂłw galopujÂących po stepie:) Dlatego oni czĂŞsto potrafiÂą pokazaĂŚ "starym" Europejczykom, co znaczy ekspresja
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #612 :
Wrzesień 05, 2011, 23:27:45 »
Cytat: Janusz1228 Wrzesień 05, 2011, 23:00:27
Asiu, to wszystko prawda, ale nie zapominajmy, Âże kompozycja sama w sobie jest na tyle genialna, tyle zawiera "obiektywnie" elemntĂłw lirycznych, dynamicznych, ekspresyjnych, Âśpiewnych, natchnionych subtelnym czarem poezji, Âże Âżadna dobra orkiestra nie ma szans ich totalnie zgubiĂŚ. (PiszÂąc krĂłtko: oddzielajmy w naszej ocenie walory samego dzieÂła od walorĂłw jego odtwĂłrstwa).
tu byÂła kwestia nieproporcjonalnego wywaÂżeniu jednych elemntĂłw (jw) z drugimi. Tu byÂła woltyÂżerka - a ja wolaÂłbym balet, a jeÂśli juÂż niekoniecznie, to taniec na lodzie
.
Januszu, nie jestem na tyle dobrym ekspertem, ¿eby tu stan¹Ì do dyskusji w sprawie, na ile takie wykonanie - bardziej nastawione na kontrasty, wiêcej "daj¹ce popaliÌ" w czêœciach dynamicznych - by³o nie doœÌ wywa¿one. Z pewnoœcia odczu³am ten wulkan energii
(w dodatku u mnie jeszcze wci¹¿ trwa³a burza
) - jednak odniosÂłam wraÂżenie, Âże to byÂła pozytywna energia
Jak s³ysza³am, publice te¿ siê podoba³o, pewnie poczuli jeszcze mocniej to "mocne uderzenie" w finale:). Fakt, ¿e przez nich Czajkowski mo¿e byÌ inaczej nieco odbierany. Có¿, ja najpierw musia³abym mieÌ swoje ulubione wykonanie tego utworu, w charakterze wzorca, ¿eby potem odnosiÌ do niego inne wykonania. Na ogó³ staram siê od tego zaczynaÌ jakieœ bardziej œwiadome analizy:))
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #613 :
Wrzesień 06, 2011, 18:45:32 »
Cytat: Aleksias Wrzesień 05, 2011, 23:18:31
W rosyjskiej odmianie „sÂłowiaĂąskiej duszy” wyczuwa siĂŞ pewnÂą dzikoœÌ – to nie jest sÂłowiaĂąskoœÌ stonowana, europejska, wiele w niej jest takich motywĂłw, w ktĂłrych brzmiÂą echa pieÂśni dawnych koczowniczych ludĂłw, przemierzajÂących stepy i taĂączÂących przy ogniskach. To sÂłychaĂŚ nie tylko w taĂącach poÂłowieckich, czy u Chaczaturiana, ale takÂże w takich wÂłaÂśnie ekspresyjnych momentach u Czajkowskiego:)
Asiu co do pewnej rzeczy w ¿adnej mierze nie mogê siê z Tob¹ zgodziÌ..Co to znaczy "s³owiaùskoœÌ stonowana", europejska"..i ta insza w rosyjskiej odmianie, w której odczuwa siê jak sama twierdzisz - pewn¹ "dzikoœÌ'..
Otó¿ to o czym tu piszesz zupe³nie, ale to zupe³nie mija siê z prawd¹, po prostu coœ takiego nie istnieje...S³owianie, czy to wschodni, zachodni, czy po³udniowi - wszyscy oni s¹ S³owianami
europejskimi
..nie wystĂŞpujÂą tu i nigdy zresztÂą nie wystĂŞpowaÂły odmiany azjatyckie, czy afrykaĂąskie.. Ale prawdÂą jest, Âże wszystkie grupy SÂłowian (a zatem wiĂŞc i nasza), wywodziÂły siĂŞ ze wspĂłlnej "
azjatyckiej kolebki
", ktĂłrej charakter bynajmniej nie byÂł rolniczy, a co za tym idzie cechujÂący siĂŞ staÂłym przytwierdzeniem do ziemi i uprawÂą swoich "poletek" - ale wÂłaÂśnie
koczowniczy
..Gdyby byÂło inaczej, plemiona sÂłowiaĂąskie nie przywĂŞdrowaÂłyby z dalekich stepĂłw Azji na obecne tereny Rusi, Ukrainy, naszych ziem, czy BaÂłkanĂłw..(oczywiÂście sporo tu upraszczam..bo proces byÂł o wiele bardziej skomplikowany)..
Problem polega na czymÂś zupeÂłnie innym, a mianowicie na stopniowym spychaniu jednych przez drugich...przez co plemiona najbardziej wysuniĂŞte nierzadko mieszaÂły siĂŞ z ludami juÂż wczeÂśniej zajmujÂącymi dane terytoria, przez co mogÂły ulegaĂŚ w jakimÂś tam stopniu ich kulturowym wpÂływom..
Nadmieniasz o tzw "dzikoœci"..ja przyk³adowo nie dopatrujê siê zbytnich ró¿nic miêdzy S³owianami Po³udniowymi - Ba³kaùskimi jak: Serbowie, S³oweùcy, Boœniacy, Bu³garzy, Chorwaci itd..(ktorych to b.wielu wybitnych znawców tematu, okreœla mianem "najczystszych" spoœród S³owian - inni twierdz¹, ¿e tymi najczystszymi s¹ ci wywodz¹cy siê z obecnych terenów Ukrainy..) a ró¿nic miedzy Slowianami Wschodnimi - z obszarów Rusi, Ukrainy, Bia³orusi..to bardzo zbli¿ony typ - i to nie tylko pod wzglêdem pewnych cech zewnêtrznych, ale i zwyczajów, obyczajów..ba, nawet strojów ludowych, taùca i muzy...Natomiast widzê wyraŸne ro¿nice pomiêdzy nimi, a S³owianami Zachodnimi, którzy jak mog³oby siê zdawaÌ (i co wcale nie jest wykluczone) ulegali wp³ywom zupe³nie innej kultury..
Ale problem jest jeszcze inszej natury, bo nale¿y wzi¹Ì pod uwagê i to: ¿e S³owianie Wschodni w pewnym okresie swoich dziejów byli pod d³ugotrwa³ym jarzmem Z³otej Ordy, potem Srebrnej i poszcaegolnych Chanatów...i okres ten trwal nieporównywalnie d³u¿ej, ni¿ nasza niewola doby zaborów - co równie¿ mog³o mieÌ wp³yw (i zapewne mia³o) na kszta³towanie siê z biegiem lat nieco innej mentalnoœci, charakteru..(to co Ty Asiu nazywasz "dzikoœci¹", ja nazwê nieco inaczej - w³aœnie "charakterem") Nam wtedy, mimo sromotnej pora¿ki..co tam pora¿ki - wrêcz klêski, uda³o siê jakoœ fuksem wyjœÌ z tego bez szwanku..ale o ma³y w³os i doœwiadczylibyœmy podobnego losu co wschodnie "od³amy"..
Tak wiĂŞc SÂłowianie Zach. (powiedzmy Âśrodkowi - czyli my..) znaleÂźliÂśmy siĂŞ pomiĂŞdzy przysÂłowiowym mÂłotem, a kowadÂłem..Z jednej strony majÂąc za sÂąsiadĂłw, charakteryzujÂących siĂŞ swym "charakterem" SÂłowian Wschodnich, a z drugiej wrĂŞcz nacechowanych brutalnoÂściÂą GermanĂłw (co w ich przypadku od samego poczÂąt.ma potwierdzenie w niemal nieustannych najazdach...z naszej strony podobnej akcji nie dokonaliÂśmy bodaj nigdy w historii) StÂąd moÂże bierze siĂŞ przekonanie o sÂłowiaĂąskoÂści "stonowanej, europejskiej" - chociaÂż nie wiem Asiu, czy aby nie jest to jedynie TwĂłj wynalazek, bo tak jak mĂłwiĂŞ - ja bynajmniej o czymÂś takim jeszcze nie sÂłyszaÂłem..
Aha, jeszcze co do "TaĂącĂłw poÂłowieckich" - nie moÂżna mĂłwiĂŚ, Âże sÂłychaĂŚ tam owÂą "dzikszÂą" odmianĂŞ sÂłowiaĂąskoÂści - bo wcale nie oto w tym dziele chodzi..ZostaÂło napisane z myÂślÂą o danym okresie, wydarzeniu, fakcie..dlatego charakteryzuje siĂŞ takÂą a nie innÂą ekspresjÂą - przecieÂż dzieÂło dotyczy Kniazia Igora, po przegranej bitwie wziĂŞtego do niewoli przez chana PoÂłowcĂłw Konczaka (zresztÂą przyszÂłego sojusznika w walce z "piekielnymi" Tartari)..dlatego klimat dzieÂła w zaÂłoÂżeniu autora, celowo jest w taki sposĂłb zachowany, aby odpowiadaÂł, czy kojarzyÂł siĂŞ z tym konkretnym wydarzeniem i miejscem w ktĂłrym to wydarzenie nastÂąpiÂło - a nie byÂł odzwierciedleniem jakiejÂś tam domniemanej "dzikszej" odmiany sÂłowiaĂąskoÂści..
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #614 :
Wrzesień 06, 2011, 22:34:05 »
Cytat: Mozart Wrzesień 05, 2011, 22:58:46
Jutro Mahlera rĂłwnieÂż PiÂątka, tzn.
Auferstehung
.
Pi¹tka jest genialna, ale przecie¿ - poprawcie mnie! - to nie Symfonia-Zmartwychwstanie (któr¹ przes³uchiwa³em sobie wczoraj, mo¿e to st¹d ten b³¹d
); to Symfonia ze sÂłynnym Adagiettem (--> now).
Blog o muzyce:
Strony:
1
...
39
40
[
41
]
42
43