Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 116   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno  (Przeczytany 746263 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #300 : Czerwiec 08, 2011, 18:38:01 »

Witaj siódemko na forum szafarskiej rodzinki Mi³o, ¿e do nas do³¹czy³aœ

W rozwikÂłaniu sprawy na pewno nie pomogĂŞ, ale chĂŞtnie bĂŞdĂŞ podglÂądaÂł dyskusjĂŞ, w ktĂłrej nie wÂątpiĂŞ, wypowie siĂŞ gospodarz topica - nasz szafarski guru od Mozarta - Patryk (nomen omen skÂądinÂąd "Mozart" )

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #301 : Czerwiec 08, 2011, 21:22:37 »

Witamy oczywiÂście bardzo gorÂąco.

Buziak
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #302 : Czerwiec 08, 2011, 23:34:35 »

Witaj numerze 007-my  co prawda wstrz¹œniĂŞtej - nie zmieszanej..ci u nas brak, ale za to spora dawka dobrej muzyki i o muzyce..
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #303 : Czerwiec 09, 2011, 00:46:30 »

Dobry wieczĂłr, Fille:)
Có¿, myœlê, ¿e to niestety doœÌ naturalne zjawisko zwi¹zane z odbiorem dzie³ genialnych jednostek - zawsze pojawi¹ siê ludzie, którym ten geniusz bêdzie jakoœ zawadza³, którzy bêd¹ dopatrywaÌ siê w tym zjawisku najprzeró¿niejszych innych, mniej czy bardziej fantastycznych wyjaœnieù. Tak w³aœnie jest, na przyk³ad, w przypadku Szekspira, którego twórczoœÌ przypisano przeró¿nym innym osobom, a nawet próbowano zaprzeczaÌ istnieniu samego Barda z Avonu Chichot. Ile¿ tam powsta³o teorii spiskowych:)) W naszych czasach choÌby Lema podejrzewano, ¿e w istocie jest grup¹ literatów podpisuj¹c¹ ksi¹¿ki tym samym nazwiskiem:) Niektórym ludziom najwyraŸniej trudno przychodzi uwierzyÌ, ¿e ktoœ mo¿e byÌ a¿ tak dobry Chichot Te mechanizmy zapewne równie dobrze funkcjonuj¹ w œwiecie muzycznym.
MyÂślĂŞ, Âże Pat, nasz "Pan od Mozarta" zapewne zna owe herezje, a z pewnoÂściÂą moÂże daĂŚ im sÂłuszny i stanowczy odpĂłr:) Chyba Âże uzna, iÂż szkoda traciĂŚ cenny czas na podobne fantasmagorie
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #304 : Czerwiec 10, 2011, 00:14:53 »

Witaj Kasiu!  Bardzo siĂŞ cieszĂŞ, bratnia artystyczna duszo, Âże doÂłaczyÂłas do naszego forum. Nikt nas nie przekonana, Âże jest inaczej - Mozart to samo piĂŞkno w najszlachetniejszej formie! Chichot

CzĂŞsto czytaÂłem, Âże ró¿ni badacze nie uznajÂą za Mozartowskie niektĂłrych utworĂłw skatalogowanych przez Koechla. O Newmanie juÂż sÂłyszaÂłem, choĂŚ nie wiem dokÂładnie, jakie dzieÂła on uznaje za nie-Mozarta. Zawsze znajdÂą siĂŞ przecieÂż antagoniÂści, ktĂłrzy chcÂą wprowadzaĂŚ zamĂŞt - zwÂłaszcza, gdy w tle nazwisko wielkiego i znanego artysty. Niemniej, znam wiele dzieÂł, ktĂłrych autorstwo jest niepewne. Symfonie Alter i Neuer Lambacher KV 45a/deest, "Odense" KV 16a i wiele innych symfonii z okresu mÂłodzieĂączego czy nawet koncert podwĂłjny na skrzypce i fortepian (choĂŚ w to akurat - nie mĂłgÂłbym uwierzyĂŚ). ZnalazÂłem gdzieÂś nawet ca³¹ ich listĂŞ, to dziÂś g³ównie KV Anh. oraz KV deest. KiedyÂś, gdy miaÂłem wiĂŞcej wolnego czasu, szukaÂłem tych najczĂŞÂściej niewielkich, nieraz niedokoĂączonych dzieÂł w sieci (sÂą czasem dostĂŞpne np. w formacie midi). 

A propos - w katalogu tzw. zaginionych lub nieznanych dzieÂł Mozarta sÂą teÂż prawdziwe cudeĂąka, romantyczne pereÂłki. 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2011, 00:17:29 wysłane przez Mozart » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #305 : Czerwiec 10, 2011, 00:18:29 »

A propos forĂłw Mozartowskich - to jest bardzo ciekawe: http://www.mozartforum.com/VB_forum/forumdisplay.php?s=&f=3&page=3&pp=35&sort=lastpost&order=desc&daysprune=365
Chyba razem z KasiÂą moÂżemy poleciĂŚ.  Chichot

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #306 : Czerwiec 10, 2011, 09:23:26 »

A propos: jest taka Âśliczna proÂściutka melodyjka - znana kaÂżdemu uczniakowi podstawĂłwki pt. "ByÂły sobie kurki trzy..." Jedni przypisujÂą ja Mozartowi, inni... anonimom. A jak Pat, wg Ciebie jest naprawdĂŞ?

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #307 : Czerwiec 10, 2011, 10:27:12 »

CzeÂśc Patryk  JesteÂś prawdziwym mozartologiem, Hut ab! Ten Newman i spó³ka to naprawdĂŞ ciĂŞzkie przypadki; zaÂśmiecaÂł swoimi dÂługaÂśnymi i absurdalnymi postami chyba wszystkie anglojĂŞzyczne fora o muzyce klasycznej - na wszystkich dostaÂł bana (apropos - ban to po rumuĂąsku pieniÂądz  ), a wiĂŞkszoœÌ wÂątkĂłw wykasowano. CoÂś tam jeszcze zostaÂło w sieci, najwiĂŞcej chyba na talk classical. Fakt, Âże Mozart stwierdziÂł o kwintecie Es-Dur KV 425, Âże jest chyba jego najlepiej napisanym dzieÂłem Âświadczy wg Newmana o tym, Âże inne "lepsze" dzieÂła sÂą niechybnie "ukradzione". O miernych zdolnoÂściach twĂłrczych Wolfganga Amadeusza ma teÂż ÂświadczyĂŚ wstĂŞp do 37 symfonii KV 444. Zaginione dzieÂła von Paradies w gruncie rzeczy nie zaginĂŞÂły - sÂą w katalogu Koechla  Chichot Newman dopatrzyÂł siĂŞ teÂż uderzajÂących podobieĂąstw miĂŞdzy Requiem Mozarta a Requiem Luchesiego. Fakt, ze J. M. Kraus (1756-1792) nie jest dzisiaj zbyt znany teÂż ma jedno proste wyjaÂśnienie - to co w jego twĂłrczoÂści bylo najlepsze wylÂądowaÂło w katalogu Koechla 

Amo la musica sopra tutte le arti
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #308 : Czerwiec 10, 2011, 11:00:09 »

W poprzednim poÂście pomyliÂłam numer - chodzi o Kwintet Es-Dur KV 452, bardzo przepraszam!

Januszu, "Kurki trzy" to polska "wariacja" na temat francuskiej ludowej piosenki "Ah, vous dirai-je Maman" (ce qui cause mon tourment) czyli "Ach, powiedziaÂł(a)bym Ci Mamo" (co jest przyczynÂą mojego bĂłlu/zmartwienia). Anglicy znajÂą tĂŞ melodiĂŞ jako "Twinkle, twinkle little star" albo piosenkĂŞ o alfabecie.  Ta osiemnastowieczna piosenka posÂłuÂżyÂła Wolfgangowi Amadeuszowi jako temat do 12 wariacji (w katalogu pod numerem KV 265).

ÂŻyczĂŞ wszystkim Forumowiczom miÂłego dnia 

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #309 : Czerwiec 10, 2011, 14:21:46 »

Januszu, "Kurki trzy" to polska "wariacja" na temat francuskiej ludowej piosenki "Ah, vous dirai-je Maman" (ce qui cause mon tourment) czyli "Ach, powiedziaÂł(a)bym Ci Mamo" (co jest przyczynÂą mojego bĂłlu/zmartwienia). Anglicy znajÂą tĂŞ melodiĂŞ jako "Twinkle, twinkle little star" albo piosenkĂŞ o alfabecie.  Ta osiemnastowieczna piosenka posÂłuÂżyÂła Wolfgangowi Amadeuszowi jako temat do 12 wariacji (w katalogu pod numerem KV 265).
DziĂŞki Kasiu za wyczerpujÂące info. RzeczywiÂście, teraz i ja sobie przypomniaÂłem nazwĂŞ tych wariacji. Czyli - kto tak naprawdĂŞ skomponowaÂł te nutki jako pierwszy - niewiadomo. Wiemy tylko, ze Mozart je swoim nazwiskiem dodatkowo rozpowszechniÂł. I to dobre Chichot
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2011, 18:17:50 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #310 : Czerwiec 10, 2011, 16:15:48 »

Zgadzam siĂŞ z TobÂą Januszu, ta melodia jest przeurocza  Nie wiem, czy jej autor jest znany, nawet co do tekstu nie ma 100% zgodnoÂści; niektĂłrzy piszÂą dirai-je, a inni dirais-je . W wymowie nie ma Âżadnej ró¿nicy, natomiast jest w znaczeniu i tu znowu muszĂŞ powiedzieĂŚ mea culpa odnoÂśnie ostatniego postu: dirai-je to czas przyszÂły, a dirais-je tryb warunkowy czasu teraÂźniejszego. 

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #311 : Czerwiec 11, 2011, 00:07:34 »

Droga Kasiu - rzeczywiÂście szkoda czasu na omawianie Newmanowych mĂŞdrkowaĂą. Jego argumentacja jest zabawna, jak siĂŞ do niej rozsÂądnie ustosunkowaĂŚ...?    WierzĂŞ, Âże prawdziwi mozartofile po prostu to ignorujÂą, a do uszu reszty - quasi-teorie Newmana nie docierajÂą. 

Madamme Paradies byÂła na pewno utalentowanÂą pianistkÂą. WykonywaÂła koncerty fortepianowe Salieriego, Haydna - oraz Mozarta, byĂŚ moÂże dla niej napisaÂł on Âświetny koncert B-dur KV 456. Niestety, nie znam jej (ocalaÂłej - niewielkiej) twĂłrczoÂści (chyba, Âże przychyliĂŚ siĂŞ do hipotez autora "The Manufacture of Mozart"! ).

OczywiÂście, Mozart nie jest autorem melodii wspomnianej przez Janusza.  Chichot  PeÂłne uroku i brawury wariacje KV 265 powstaÂły - co zadziwiajÂące - w ParyÂżu, owego dramatycznego lata 1778 - obok m.in. wielkiej, tragicznej sonaty a-moll...

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #312 : Czerwiec 11, 2011, 10:11:59 »

Drogi Patryku, wiedz Âże niesamowicie miÂło siĂŞ czyta Twoje posty  Masz imponujÂącÂą wiedzĂŞ, ktĂłrÂą dzielisz siĂŞ wspaniaÂłomyÂślnie i z du¿¹ dozÂą charmĂŠ   

Z twĂłrczoÂści von Paradies sÂłyszaÂłam tylko Sicilienne na YouTube. UtwĂłr przepiĂŞkny, ale przecieÂż idiomu muzyki Mozarta nie da siĂŞ pomyliĂŚ z Âżadnym innym. Hehe, byĂŚ wybitnÂą pianistkÂą tak jak von Paradies albo Ployer w Wiedniu w XVIII w., braĂŚ lekcje u Mozarta i jeszcze otrzymaĂŚ dedykacjĂŞ w postaci koncertu to byÂło coÂś. Tylko pozazdroÂściĂŚ 

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #313 : Czerwiec 11, 2011, 21:22:19 »

Jak rozumiem, ten Newman ( ktĂłrego nota bene nie znam) jest takim czÂłowiekiem, jak Erich Von Daniken w innej?
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #314 : Czerwiec 12, 2011, 00:59:43 »

Ale tak Ci powiem Moniczko, Âże ten Erich von Daniken wcale mi nie zawadza (a nawet posiadam w swoich skromnych zbiorach, kilkanaÂście jego pozycji - w formie lektur uzupeÂłniajÂących  Chichot). MoÂże nie jest to naukowiec z prawdziwego zdarzenia, ale jego oko zwrĂłciÂło uwagĂŞ na takie rzeczy (i sÂłusznie), na ktĂłre do tej pory caÂłe rzesze wybitnych naukowcĂłw, jakoÂś uwagi nie zwracaÂły...i naprawdĂŞ ma facet kilka ciekawych koncepcji..    
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live thepunisher countrylife kalinowatyper silverstar