Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 26   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011  (Przeczytany 131212 razy)
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #330 : Sierpień 22, 2011, 21:58:08 »

ZagÂłaskanie kota... . Beatko Twoje komentarze sÂą przeurocze i zabawne...a do tego brawo za wasze "mĂŞstwo"
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #331 : Sierpień 22, 2011, 22:07:23 »

DziĂŞki, Bogdanie, cieszĂŞ siĂŞ, Âże da siĂŞ czytaĂŚ 

Asia z Naszym Redaktorem w trzeciej czĂŞÂści stali pod oknem i nabijali siĂŞ z nas, biedakĂłw, nie wytrzymali w Âśrodku do koĂąca. WiĂŞc byÂłam jedyna reprezentantkÂą forum 
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #332 : Sierpień 22, 2011, 22:18:05 »

To siĂŞ nazywa poÂświĂŞcenie dla sztuki. Od razu oglÂądajÂąc Wasze zdjĂŞcia zauwaÂżyÂłem, Âże te siedzonka nie byÂły zbyt wygodne - parĂŞ godzin na nich i moÂżna...(zrezygnowaĂŚ z takiego sÂłuchania)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #333 : Sierpień 22, 2011, 22:24:40 »

W Âświetlicy Grunwaldu

Jest jeszcze jeden koncert o którym muszê napisaÌ, który poruszy³ mnie g³êboko a z ócz moich ³zy sp³ynê³y.

Wracam ja sobie razu pewnego do mojego hotelu i sÂłyszĂŞ walczyk szafarski, nasz, Januszowy. LokalizujĂŞ, dÂźwiĂŞk dobiega z pierwszego piĂŞtra. Pytam, okazuje siĂŞ, Âże jest Âświetlica z pianinem, lekko zdezelowanym, ale ÂświeÂżo nastrojonym. No wiĂŞc rozwiÂązaÂł siĂŞ problem, gdzie. UmĂłwiliÂśmy siĂŞ ca³¹ naszÂą gromadkÂą na konkretnÂą porĂŞ, ktoÂś nawet wyrysowaÂł "afisz", zasiedliÂśmy wraz z publicznoÂściÂą napÂływowÂą i Janusz zagraÂł. Nie pamiĂŞtam juÂż ile utworĂłw i jakie, ale pamiĂŞtam doskonale, co czuÂłam To byÂło to, co lubiĂŞ, sama esencja. NiewaÂżne, Âże pianinko leciutko szwankowaÂło, to co najistotniejsze zaistniaÂło. A Janusz gra PIÊKNIE. Nie przypuszczaÂłam, ze mnie aÂż tak jego wykonanie na Âżywo poruszy. O wiele bardziej, niÂż filmiki z YT czy z FB. ByÂł walczyk szafarski, byÂł nokturn i LENTO. Janusz ma ogromnÂą lekkoœÌ grania i przekazywania muzyki Fryderyka, szkoda, Âże nie poÂświĂŞciÂł siĂŞ bardziej muzyce. ZostaÂłam wielbicielkÂą Janusza-pianisty, Janusza-chopinisty. Podejrzewam, Âże jeÂśli uzupeÂłni repertuar o Rachmaninowa, "moje" preludium cis-moll, to mimo, Âże nie jest Rosjaninem, umieszczĂŞ go w ÂścisÂłej czo³ówce ulubionych pianistĂłw  
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 22:34:34 wysłane przez xbw » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #334 : Sierpień 22, 2011, 22:25:47 »

Spoko
Moje kocie doÂświadczenie podpowiada, ze kota nie da siĂŞ zagÂłaskaĂŚ Chichot . MoÂżna co najwyÂżej niedogÂłaskaĂŚ i przeto byc potraktowany przezeĂą pazurem lubo nawet kÂłami  Chichot
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 22:29:48 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #335 : Sierpień 22, 2011, 22:29:05 »

. ZostaÂłam wielbicielkÂą Janusza-pianisty, Janusza-chopinisty. Podejrzewam, Âże jeÂśli uzupeÂłni repertuar o Rachmaninowa, "moje" preludium cis-moll, to mimo, Âże nie jest Rosjaninem, umieszczĂŞ go w ÂścisÂłej czo³ówce ulubionych pianistĂłw  
Ja tam, miast konkurowaĂŚ z Rosjaninami Chichot wolaÂłbym zaÂłapaĂŚ siĂŞ na beatkowego buziaka I nic wiecej juÂż od Âżycia bym nie potrzebowaÂł i nie wypatrywaÂł  Z politowaniem
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 22:33:05 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #336 : Sierpień 22, 2011, 22:33:27 »

Januszu, nie czaruj, tylko powiedz, kiedy premiera cis-moll, bo doczekaĂŚ siĂŞ nie mogĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #337 : Sierpień 22, 2011, 22:36:37 »

DziÂś juz sobie podgrywam pierwszÂą ( z piĂŞciu ) stron. Boze! jaki to wspaniaÂły do delektowania siĂŞ utwĂłr. I pomysleĂŚ - rozkochaÂłem siĂŞ w nim dziĂŞki beatkowym namowom i zachwytom, i filmem, ktĂłry nam wszyskim Beatka poleciÂła i ktĂłry juÂż obejrzaÂłem 3 razy

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #338 : Sierpień 22, 2011, 22:52:14 »

MoÂże zagramy to preludium Beatce w Babicach , bo obawiam siĂŞ Âże jako suport dla Lukasa w Pruszkowie nas nie dopuszczÂą..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #339 : Sierpień 22, 2011, 22:56:10 »

nie wiem Bogdanie, czy wiesz o czym piszesz 
Dla mnie to preludium - to wyzwanie na najbli¿sze kator¿nicze tygodnie pracy... Smutny a potem tygodnie doprowadzania do b³êkitnego dŸwiêku Z politowaniem

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #340 : Sierpień 22, 2011, 23:08:28 »

Beato

Czy Giovanni Bellucci chcial cos udowodnic? (moze udowodnic sobie).
Koncepcja programowa byla wyjatkowo glupia.
Szkoda, ze przez takie bledy cierpia wszyscy lacznie z niedocenionym, osmieszonym wykonawca.
Czy on sie obrazil nie przyjmujac kwiatow?
Czy po prostu nie zauwazyl.

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #341 : Sierpień 23, 2011, 12:08:41 »

Giovanni Bellucci

19 rapsodii wêgierskich Liszta zagranych non stop jawi³o siê przera¿aj¹co. Okaza³o siê, ¿e bêdzie niespodzianka i artysta zagra w cyklach z dwoma przerwami po dziesiêÌ, nie wiêcej!, minut. No i kolejnoœÌ nie bêdzie oczywista, bo najpierw nr 5, potem 2, 4, 1, 3, 6, przerwa, potem 12, 11, i tu siê pogubi³am, ³atwiej zapamiêtaÌ liczbê Pi po przecinku. Pianista wyszed³ na scenê z pani¹, zdaje siê, ¿e by³a ni¹ Yumi Palleschi, uczestniczka kursu mistrzowskiego oraz z wielkim plikiem nut. Znaczy siê, bêdzie przek³adanie. Obok pokaŸnego stosiku œci¹ga, w jakiej kolejnoœci. By³o piknie, publicznoœÌ nie wytrzyma³a i po którejœ rapsodii zaklaska³a krótko, po kolejnej znowu, na co artysta siedz¹c leciutko siê sk³oni³ i zabra³ do gmerania w nutach. Rzut oka na œci¹gê i przek³adanie, mieliœmy chwilê na powiercenie siê na niewygodnych krzese³kach. Rapsodie Liszta do naj³atwiejszych w odbiorze nie nale¿¹, a w komplecie mog¹ powaliÌ s³onia, nawet nie wiem jak doskonale zagrane. A wykonanie festiwalowe, na ile mog³am siê zorientowaÌ, by³o cud piêknoœci. Ca³oœÌ bardzo mi siê podoba³a, zachwyt przewy¿sza³ og³uszenie i zmêczenie. Zawsze kiedy monotonne fragmenty przytêpia³y mój odbiór, nastêpowa³ jakiœ "ekstra" moment który stawia³ czujnoœÌ na bacznoœÌ. Ale artysta próbowa³ zag³askaÌ kota, gdyby nie przerwy, to nie wiem, czy by kto wytrzyma³. To by³ najd³u¿szy koncert, trwa³ trzy godziny. Po drugiej czêœci publika by³a jakoœ dziwnie przerzedzona. Atmosfera na sali rozluŸni³a siê, zjednoczyliœmy siê w bólu, jak towarzysze niedoli, bohaterscy do koùca. Skoro Bellucci wytrzymuje za klawiatur¹, to my nie wytrzymamy? Trzeba podo³aÌ wyzwaniu. Muzyka rapsodii wêgierskich nie za bardzo klasyczna w ca³oœci, momentami jest lekko knajpiana, z przytupem, w tan. W kilku momentach brakowa³o mi gwaru rozmów wœród szczêków szk³a w tle w zadymionej atmosferze jakiegoœ pubu. Pojawi³y siê teorie spiskowe, ¿e rapsodii tak naprawdê jest wiêcej, jakieœ 25 i ¿e na bis bêdzie rapsodia 20 Tu¿ przed koùcem Don Giovanni zacz¹³ uk³adaÌ sobie nuty, trwa³o ze dwie minuty. By³o tych stronic zatrwa¿aj¹co du¿o, coœ tam siê nie zgadza³o, przek³adania a przek³adania. Uda³o siê, niepotrzebne mo¿na od³o¿yÌ na bok. Spogl¹damy na siebie nawzajem z dziwnymi minami, u schy³ku wytrzyma³oœci wszelkiej, my, niedobitki z trzeciej czêœci koncertu. Nuty nie by³y pouk³adane w kolejnoœci grania, przed ka¿d¹ rapsodi¹ trwa³y poszukiwania w³aœciwych stronic. Nareszcie, koniec, mo¿na by³o poznaÌ po mocnym westchnieniu ulgi i oddaleniu siê pani przek³adaj¹cej. Z pewn¹ taka nieœmia³oœci¹ pani wrêczaj¹ca kwiaty niby to rozpoczê³a powolne, niepewne zbli¿anie siê do pianisty ze zwyczajowym bukietem kwiatów. Don Giovanni min¹³ j¹ obojêtnie i uda³ siê za kulisy, pani za nim. A na widowni kolejna seria wymiany zdziwionych spojrzeù. Czy jesteœcie zdziwieni, ¿e bisów nie by³o? Niedobitki, ca³kiem w sumie liczne jak na poziom tortur (piêknem doskona³ym w hurtowych iloœciach) przy wyjœciu otrzyma³y sprawnoœÌ harcersk¹ i odznakê za wytrwa³oœÌ. Ka¿dy dosta³ plakietkê z napisem "dzielny harcerz". Teraz jest jasne, czemu te rapsodie prawdopodobnie nigdy wczeœniej nie by³y wykonywane w komplecie.

Chichot Chichot Chichot BEATKO JESTEÂŚ WIELKA ABSOLUTNIE !!!  Chichot Chichot Chichot
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #342 : Sierpień 23, 2011, 14:33:16 »

Bartusie, w wywiadzie udzielonym przed koncertem Bellucci wyraÂźnie podkreÂślaÂł, Âże zostaÂł poproszony o ten konkretny repertuar. ByĂŚ moÂże mĂłgÂł siĂŞ nie zgodziĂŚ  Niezdecydowany Dopiero po fakcie okazaÂło siĂŞ, Âże pomysÂł nie byÂł najszczĂŞÂśliwszy. Czemu nie przyj¹³ kwiatĂłw? Panienka z bukietem nie byÂła chyba pewna, czy to aby na pewno koniec koncertu i taka niezdecydowana staÂła w kÂącie, zamiast podejœÌ do artysty na estradĂŞ, wiĂŞc kiedy obok niej przechodziÂł wykonaÂła niepewny gest wrĂŞczenia, chyba sÂłusznie pominiĂŞty, bo pod drzwiami garderoby juÂż prawie. Kolejne nieporozumienie. Po koncercie pianista rozdawaÂł nielicznym zainteresowanym autografy i pozowaÂł z uÂśmiechem do zdjĂŞĂŚ, na pewno zmĂŞczony, ale usposobiony Âżyczliwie. Szkoda wielka, Âże ostatni wykonawcy festiwalu nie udzielali juÂż wywiadĂłw po koncertach.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #343 : Sierpień 23, 2011, 15:32:57 »

Bartusie, w wywiadzie udzielonym przed koncertem Bellucci wyraÂźnie podkreÂślaÂł, Âże zostaÂł poproszony o ten konkretny repertuar.

Ludzie, ktorzy publicznie pracuja nad projektami tego typu powinny odpowiadac z imienia i nazwiska.
Odpowiedzialni za program festiwalu  - prosze o wyjasnienia.
To zdarzenie jest dowodem niedouczenia i braku podstawowej wrazliwosci.

Oczywiscie pan Bellucci nie musial sie zgodzic, ale to juz inna bajka.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #344 : Sierpień 23, 2011, 18:35:09 »

Przy okazji - taka obyczajowa ciekawostka... Oto moje nagranie ostatniego bisu Trifonova
http://www.youtube.com/watch?v=NI3_uFnpYcc

przegraÂł jakiÂś rosyjski fan DaniÂła i opublikowaÂł jako swĂłj wÂłasny  Szok

http://www.youtube.com/watch?v=4qyCB0GZQfY&feature=related

ciekawe, czy to samo spotka i Twoje nagrania, Dorotko...  Co?
 Z politowaniem

Jestem bardzo mile zaskoczony... oto niespodziewanie otrzyma³em od owego rosyjskiego fana nastêpuj¹c¹ wiadomoœÌ:

Dear JANUSZ! There was a misunderstanding on my fault! We really wanted to post a link to your video on the fan page of Daniil Trifonov. But your video is a little malformed (too stretched horizontally). I had to re-encode on my computer. And then get on my channel. Please forgive! I'm not very familiar with the ethics on YouTube. I promise you remove it from my account very soon. Thank you again for the music of Daniil! Excuse me!

OdpowiedziaÂłem mu, ze nie mam do niego pretensji i Âże najwaÂżniejsze, iz takÂże i nieoficjalne nagrania DaniÂła dziĂŞki takim jak my trafiajÂą do wielu, wielu fanĂłw 
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2011, 18:37:13 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher twistedgamers neder-live black-for paktprzyjazni