Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
...
21
22
[
23
]
24
25
26
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 131212 razy)
Bodek1
Ekspert
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #330 :
Sierpień 22, 2011, 21:58:08 »
ZagÂłaskanie kota...
. Beatko Twoje komentarze sÂą przeurocze i zabawne...a do tego brawo za wasze "mĂŞstwo"
xbw
Ekspert
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #331 :
Sierpień 22, 2011, 22:07:23 »
DziĂŞki, Bogdanie, cieszĂŞ siĂŞ, Âże da siĂŞ czytaĂŚ
Asia z Naszym Redaktorem w trzeciej czĂŞÂści stali pod oknem i nabijali siĂŞ z nas, biedakĂłw, nie wytrzymali w Âśrodku do koĂąca. WiĂŞc byÂłam jedyna reprezentantkÂą forum
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #332 :
Sierpień 22, 2011, 22:18:05 »
To siĂŞ nazywa poÂświĂŞcenie dla sztuki. Od razu oglÂądajÂąc Wasze zdjĂŞcia zauwaÂżyÂłem, Âże te siedzonka nie byÂły zbyt wygodne - parĂŞ godzin na nich i moÂżna...(zrezygnowaĂŚ z takiego sÂłuchania)
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #333 :
Sierpień 22, 2011, 22:24:40 »
W Âświetlicy Grunwaldu
Jest jeszcze jeden koncert o którym muszê napisaÌ, który poruszy³ mnie g³êboko a z ócz moich ³zy sp³ynê³y.
Wracam ja sobie razu pewnego do mojego hotelu i sÂłyszĂŞ
walczyk szafarski
, nasz, Januszowy. Lokalizujê, dŸwiêk dobiega z pierwszego piêtra. Pytam, okazuje siê, ¿e jest œwietlica z pianinem, lekko zdezelowanym, ale œwie¿o nastrojonym. No wiêc rozwi¹za³ siê problem, gdzie. Umówiliœmy siê ca³¹ nasz¹ gromadk¹ na konkretn¹ porê, ktoœ nawet wyrysowa³ "afisz", zasiedliœmy wraz z publicznoœci¹ nap³ywow¹ i Janusz zagra³. Nie pamiêtam ju¿ ile utworów i jakie, ale pamiêtam doskonale, co czu³am
To byÂło to, co lubiĂŞ, sama esencja. NiewaÂżne, Âże pianinko leciutko szwankowaÂło, to co najistotniejsze zaistniaÂło. A Janusz gra PIĂKNIE. Nie przypuszczaÂłam, ze mnie aÂż tak jego wykonanie na Âżywo poruszy. O wiele bardziej, niÂż filmiki z YT czy z FB. ByÂł walczyk szafarski, byÂł nokturn i LENTO. Janusz ma ogromnÂą lekkoœÌ grania i przekazywania muzyki Fryderyka, szkoda, Âże nie poÂświĂŞciÂł siĂŞ bardziej muzyce. ZostaÂłam wielbicielkÂą Janusza-pianisty, Janusza-chopinisty. Podejrzewam, Âże jeÂśli uzupeÂłni repertuar o Rachmaninowa, "moje" preludium cis-moll, to mimo, Âże nie jest Rosjaninem, umieszczĂŞ go w ÂścisÂłej czo³ówce ulubionych pianistĂłw
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 22:34:34 wysłane przez xbw
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #334 :
Sierpień 22, 2011, 22:25:47 »
Moje kocie doÂświadczenie podpowiada, ze kota nie da siĂŞ zagÂłaskaĂŚ
. MoÂżna co najwyÂżej niedogÂłaskaĂŚ i przeto byc potraktowany przezeĂą pazurem lubo nawet kÂłami
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 22:29:48 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #335 :
Sierpień 22, 2011, 22:29:05 »
Cytat: xbw Sierpień 22, 2011, 22:24:40
. Zosta³am wielbicielk¹ Janusza-pianisty, Janusza-chopinisty. Podejrzewam, ¿e jeœli uzupe³ni repertuar o Rachmaninowa, "moje" preludium cis-moll, to mimo, ¿e nie jest Rosjaninem, umieszczê go w œcis³ej czo³ówce ulubionych pianistów
Ja tam, miast konkurowaĂŚ z Rosjaninami
wolaÂłbym zaÂłapaĂŚ siĂŞ na beatkowego buziaka
I nic wiecej juÂż od Âżycia bym nie potrzebowaÂł i nie wypatrywaÂł
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 22:33:05 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #336 :
Sierpień 22, 2011, 22:33:27 »
Januszu, nie czaruj, tylko powiedz, kiedy premiera cis-moll, bo doczekaĂŚ siĂŞ nie mogĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #337 :
Sierpień 22, 2011, 22:36:37 »
DziÂś juz sobie podgrywam pierwszÂą ( z piĂŞciu ) stron. Boze! jaki to wspaniaÂły do delektowania siĂŞ utwĂłr. I pomysleĂŚ - rozkochaÂłem siĂŞ w nim dziĂŞki beatkowym namowom i zachwytom, i filmem, ktĂłry nam wszyskim Beatka poleciÂła i ktĂłry juÂż obejrzaÂłem 3 razy
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #338 :
Sierpień 22, 2011, 22:52:14 »
MoÂże zagramy to preludium Beatce w Babicach
, bo obawiam siĂŞ Âże jako suport dla Lukasa w Pruszkowie nas nie dopuszczÂą..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #339 :
Sierpień 22, 2011, 22:56:10 »
nie wiem Bogdanie, czy wiesz o czym piszesz
Dla mnie to preludium - to wyzwanie na najbliÂższe katorÂżnicze tygodnie pracy...
a potem tygodnie doprowadzania do b³êkitnego dŸwiêku
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #340 :
Sierpień 22, 2011, 23:08:28 »
Beato
Czy Giovanni Bellucci chcial cos udowodnic? (moze udowodnic sobie).
Koncepcja programowa byla wyjatkowo glupia.
Szkoda, ze przez takie bledy cierpia wszyscy lacznie z niedocenionym, osmieszonym wykonawca.
Czy on sie obrazil nie przyjmujac kwiatow?
Czy po prostu nie zauwazyl.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #341 :
Sierpień 23, 2011, 12:08:41 »
Cytat: xbw Sierpień 22, 2011, 21:50:27
Giovanni Bellucci
19 rapsodii wêgierskich Liszta zagranych non stop jawi³o siê przera¿aj¹co. Okaza³o siê, ¿e bêdzie niespodzianka i artysta zagra w cyklach z dwoma przerwami po dziesiêÌ, nie wiêcej!, minut. No i kolejnoœÌ nie bêdzie oczywista, bo najpierw nr 5, potem 2, 4, 1, 3, 6, przerwa, potem 12, 11, i tu siê pogubi³am, ³atwiej zapamiêtaÌ liczbê Pi po przecinku. Pianista wyszed³ na scenê z pani¹, zdaje siê, ¿e by³a ni¹ Yumi Palleschi, uczestniczka kursu mistrzowskiego oraz z wielkim plikiem nut. Znaczy siê, bêdzie przek³adanie. Obok pokaŸnego stosiku œci¹ga, w jakiej kolejnoœci. By³o piknie, publicznoœÌ nie wytrzyma³a i po którejœ rapsodii zaklaska³a krótko, po kolejnej znowu, na co artysta siedz¹c leciutko siê sk³oni³ i zabra³ do gmerania w nutach. Rzut oka na œci¹gê i przek³adanie, mieliœmy chwilê na powiercenie siê na niewygodnych krzese³kach. Rapsodie Liszta do naj³atwiejszych w odbiorze nie nale¿¹, a w komplecie mog¹ powaliÌ s³onia, nawet nie wiem jak doskonale zagrane. A wykonanie festiwalowe, na ile mog³am siê zorientowaÌ, by³o cud piêknoœci. Ca³oœÌ bardzo mi siê podoba³a, zachwyt przewy¿sza³ og³uszenie i zmêczenie. Zawsze kiedy monotonne fragmenty przytêpia³y mój odbiór, nastêpowa³ jakiœ "ekstra" moment który stawia³ czujnoœÌ na bacznoœÌ. Ale artysta próbowa³ zag³askaÌ kota, gdyby nie przerwy, to nie wiem, czy by kto wytrzyma³. To by³ najd³u¿szy koncert, trwa³ trzy godziny. Po drugiej czêœci publika by³a jakoœ dziwnie przerzedzona. Atmosfera na sali rozluŸni³a siê, zjednoczyliœmy siê w bólu, jak towarzysze niedoli, bohaterscy do koùca. Skoro Bellucci wytrzymuje za klawiatur¹, to my nie wytrzymamy? Trzeba podo³aÌ wyzwaniu. Muzyka rapsodii wêgierskich nie za bardzo klasyczna w ca³oœci, momentami jest lekko knajpiana, z przytupem, w tan. W kilku momentach brakowa³o mi gwaru rozmów wœród szczêków szk³a w tle w zadymionej atmosferze jakiegoœ pubu. Pojawi³y siê teorie spiskowe, ¿e rapsodii tak naprawdê jest wiêcej, jakieœ 25 i ¿e na bis bêdzie rapsodia 20
Tu¿ przed koùcem Don Giovanni zacz¹³ uk³adaÌ sobie nuty, trwa³o ze dwie minuty. By³o tych stronic zatrwa¿aj¹co du¿o, coœ tam siê nie zgadza³o, przek³adania a przek³adania. Uda³o siê, niepotrzebne mo¿na od³o¿yÌ na bok. Spogl¹damy na siebie nawzajem z dziwnymi minami, u schy³ku wytrzyma³oœci wszelkiej, my, niedobitki z trzeciej czêœci koncertu. Nuty nie by³y pouk³adane w kolejnoœci grania, przed ka¿d¹ rapsodi¹ trwa³y poszukiwania w³aœciwych stronic. Nareszcie, koniec, mo¿na by³o poznaÌ po mocnym westchnieniu ulgi i oddaleniu siê pani przek³adaj¹cej. Z pewn¹ taka nieœmia³oœci¹ pani wrêczaj¹ca kwiaty niby to rozpoczê³a powolne, niepewne zbli¿anie siê do pianisty ze zwyczajowym bukietem kwiatów. Don Giovanni min¹³ j¹ obojêtnie i uda³ siê za kulisy, pani za nim. A na widowni kolejna seria wymiany zdziwionych spojrzeù. Czy jesteœcie zdziwieni, ¿e bisów nie by³o? Niedobitki, ca³kiem w sumie liczne jak na poziom tortur (piêknem doskona³ym w hurtowych iloœciach) przy wyjœciu otrzyma³y sprawnoœÌ harcersk¹ i odznakê za wytrwa³oœÌ. Ka¿dy dosta³ plakietkê z napisem "dzielny harcerz". Teraz jest jasne, czemu te rapsodie prawdopodobnie nigdy wczeœniej nie by³y wykonywane w komplecie.
BEATKO JESTEÂŚ WIELKA ABSOLUTNIE !!!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #342 :
Sierpień 23, 2011, 14:33:16 »
Bartusie, w wywiadzie udzielonym przed koncertem Bellucci wyraÂźnie podkreÂślaÂł, Âże zostaÂł poproszony o ten konkretny repertuar. ByĂŚ moÂże mĂłgÂł siĂŞ nie zgodziĂŚ
Dopiero po fakcie okaza³o siê, ¿e pomys³ nie by³ najszczêœliwszy. Czemu nie przyj¹³ kwiatów? Panienka z bukietem nie by³a chyba pewna, czy to aby na pewno koniec koncertu i taka niezdecydowana sta³a w k¹cie, zamiast podejœÌ do artysty na estradê, wiêc kiedy obok niej przechodzi³ wykona³a niepewny gest wrêczenia, chyba s³usznie pominiêty, bo pod drzwiami garderoby ju¿ prawie. Kolejne nieporozumienie. Po koncercie pianista rozdawa³ nielicznym zainteresowanym autografy i pozowa³ z uœmiechem do zdjêÌ, na pewno zmêczony, ale usposobiony ¿yczliwie. Szkoda wielka, ¿e ostatni wykonawcy festiwalu nie udzielali ju¿ wywiadów po koncertach.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #343 :
Sierpień 23, 2011, 15:32:57 »
Bartusie, w wywiadzie udzielonym przed koncertem Bellucci wyraÂźnie podkreÂślaÂł, Âże zostaÂł poproszony o ten konkretny repertuar.
Ludzie, ktorzy publicznie pracuja nad projektami tego typu powinny odpowiadac z imienia i nazwiska.
Odpowiedzialni za program festiwalu - prosze o wyjasnienia.
To zdarzenie jest dowodem niedouczenia i braku podstawowej wrazliwosci.
Oczywiscie pan Bellucci nie musial sie zgodzic, ale to juz inna bajka.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #344 :
Sierpień 23, 2011, 18:35:09 »
Cytat: Janusz1228 Sierpień 17, 2011, 20:00:59
Przy okazji - taka obyczajowa ciekawostka... Oto moje nagranie ostatniego bisu Trifonova
http://www.youtube.com/watch?v=NI3_uFnpYcc
przegraÂł jakiÂś rosyjski fan DaniÂła i opublikowaÂł jako swĂłj wÂłasny
http://www.youtube.com/watch?v=4qyCB0GZQfY&feature=related
ciekawe, czy to samo spotka i Twoje nagrania, Dorotko...
Jestem bardzo mile zaskoczony... oto niespodziewanie otrzyma³em od owego rosyjskiego fana nastêpuj¹c¹ wiadomoœÌ:
Dear JANUSZ! There was a misunderstanding on my fault! We really wanted to post a link to your video on the fan page of Daniil Trifonov. But your video is a little malformed (too stretched horizontally). I had to re-encode on my computer. And then get on my channel. Please forgive! I'm not very familiar with the ethics on YouTube. I promise you remove it from my account very soon. Thank you again for the music of Daniil! Excuse me!
OdpowiedziaÂłem mu, ze nie mam do niego pretensji i Âże najwaÂżniejsze, iz takÂże i nieoficjalne nagrania DaniÂła dziĂŞki takim jak my trafiajÂą do wielu, wielu fanĂłw
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2011, 18:37:13 wysłane przez Janusz1228
»
Strony:
1
...
21
22
[
23
]
24
25
26