Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Historyczne sensacje i ciekawostki  (Przeczytany 33893 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #135 : Luty 19, 2012, 16:21:28 »

Podobnie byÂło w "Amadeuszu". (Scenarzysta z reÂżyserem uznali, Âże dzisiejsza Praga jest duÂżo bardziej wiedeĂąska niÂż dzisiejszy Wien) 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #136 : Luty 19, 2012, 16:44:21 »

Z pewnoÂściÂą taĂąsza.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #137 : Luty 19, 2012, 20:41:08 »

Podobnie byÂło w "Amadeuszu". (Scenarzysta z reÂżyserem uznali, Âże dzisiejsza Praga jest duÂżo bardziej wiedeĂąska niÂż dzisiejszy Wien) 

Nie narzekam. Chichot Praga to jest istne Mozartstadt, a praskie gusta w 1787 r. doceniÂły geniusz Amade. Poza tym - miasto-cudo.

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #138 : Luty 20, 2012, 15:29:45 »

Nie narzekam. Chichot Praga to jest istne Mozartstadt, a praskie gusta w 1787 r. doceniÂły geniusz Amade. Poza tym - miasto-cudo.

Zgadzam siĂŞ w 100%. Praga bĂŞdzie zawsze kojarzyĂŚ mi siĂŞ z Don Giovannim w tamtejszej Operze. I ksiĂŞÂżycem nad mostem Karola. MiaÂłam wtedy 14 lat i staÂłam siĂŞ jednym wielkim dreszczem. Taki byÂł poczÂątek mojej Âświadomej miÂłoÂści do oper Wolfganga 

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #139 : Luty 20, 2012, 22:47:40 »

Mnie przeszyÂły dreszcze, gdy zobaczyÂłem tablicĂŞ upamietniajÂącÂą premierĂŞ Giovanniego na fasadzie Opery...

Poza tym, Praga to miasto Jozefy Duszek. Z t¹ pani¹ Mozarta ³¹czy³y szczególnie bliskie relacje. Swoistym mozartowskim skrawkiem Pragi jest Villa Bertramka, gdzie Mozart goœci³ kilkakrotnie.
http://www.prague-guide.co.uk/articles/bertramka-villa---museum-of-w-a-mozart.html

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #140 : Luty 20, 2012, 23:41:46 »

Tak to od Drezna doszliœmy do Villi Bertramka. Piêkny by³by œwiat gdyby ró¿ne miasta kojarzy³y siê nam tylko z muzyk¹

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #141 : Luty 21, 2012, 01:38:30 »

Mnie siĂŞ ÂŻelazowa Wola tylko z Chopinem kojarzy, Teresko.  Chichot

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #142 : Maj 10, 2012, 09:22:31 »

KlÂątwa placu Defilad czyli jak Warszawa Muzeum Sztuki nowoczesnej budowaÂła.

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,christian-kerez-zostalem-kozlem-ofiarnym,44388.html
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #143 : Maj 10, 2012, 12:34:56 »

Po pierwsze, typowo polski skandaliczny ba³agan prawny. Powinien za to odpowiedzieÌ ten, kto doprowadzi³ do zaplanowania inwestycji na terenie o nieuregulowanym statusie w³asnoœciowym. WidaÌ tu typow¹ PRL-owk¹ mentalnoœÌ, w której dla urzêdów takie drobiazgi siê nie licz¹.
Po drugie, tymczasowy McDonalds bĂŞdzie tymczasowy. Tymczasowy most w Wyszogrodzie staÂł ponad 80 lat, podobnie jak szereg innych prowizorycznych budowli. Co najwyÂżej ewakuujÂą go stamtÂąd, kiedy PKiN zacznie siĂŞ waliĂŚ, ale to solidna radziecka konstrukcja, wiĂŞc tego bym siĂŞ nie obawiaÂł.
Inna rzecz, ¿e pojêcie sztuka nowoczesna, mimo ¿e bardzo nieprecyzyjne, dzia³a na mnie odstraszaj¹co, bo kojarzy mi siê z czymœ, co sztuk¹ jest dziêki nazwie. Poza tym zwróÌcie uwagê, ¿e muzeum sztuki nowoczesnej to pojêcie poniek¹d wewnêtrznie sprzeczne w powszechnym odczuciu, jako ¿e wiêkszoœci kojarzy siê z czymœ ju¿ nieco starszym.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #144 : Luty 25, 2014, 23:17:07 »

Sala koncertowa, ktĂłrej juÂż nie ma, WrocÂław.

http://poznajpolske.onet.pl/dolnoslaskie/wroclaw-ktorego-juz-nie-ma-budowle-breslau-ktorych-nie-zobaczysz/xynj9
Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar mini-land animilkowo kalinowatyper neder-live