Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Muzyka operowa  (Przeczytany 194235 razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #390 : Październik 15, 2012, 08:04:51 »

Brwo, brawo Marku.
Myslalem, ze ironia, to tyko moje narzedzie tutaj na forum.

P.S.
Klipek proponuje nazwac "Pisk zachwytu nad sopranowyn jazgotem"
albo "Bezwstydne damy"
chingate
Gość
« Odpowiedz #391 : Październik 15, 2012, 09:46:29 »

"Klipek" prezentuje nic innego, tylko sposĂłb atakowania wysokich nut przez ró¿ne artystki. Nie uda Ci siĂŞ za jego pomocÂą oÂśmieszyĂŚ sztuki operowej, Szanowny Bartusie, przeciwnie- sam siebie oÂśmieszasz, stwarzajÂąc wraÂżenie, Âże dla Ciebie opera to jedynie bÂłyskotliwe popisy techniczne ("jazgot"- wedle Twojej terminologii). Zastanawiam siĂŞ, jaki jest TwĂłj stosunek do koncertĂłw na instrumenty z orkiestrÂą (sorka za Âłamaniec jĂŞzykowy- chodzi mi o koncert jako formĂŞ)- wszak z natury sÂą one po to, by popisaĂŚ siĂŞ wirtuozeriÂą (a wiĂŞc w przeciwieĂąstwie do opery, "jazgot" stanowi ich sedno")? Czy wszystkie je uwaÂżasz za "Âśmieci" czy teÂż traktujesz wybiĂłrczo, zgodnie z "tryndem", Âże Mozartowi i Bachowi to ujdzie, ba nie tylko ujdzie ale i poczyta siĂŞ za chwa³ê, a reszta to dziewiĂŞtnastowieczny badziew? 
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #392 : Październik 15, 2012, 09:52:46 »

bÂłyskotliwe popisy techniczne ("jazgot"- wedle Twojej terminologii)

Blyskotliwe popisy techniczne to nie jazgod, to blyskotliwe popisy techniczne.
Natomiast jazgot, to jazgot (wrzask, krzyk, halas - sa to okreslenia troche za slabe na jazgot)
chingate
Gość
« Odpowiedz #393 : Październik 15, 2012, 09:58:42 »

"Wrzask, krzyk, haÂłas" to jazgot? MoÂże Ty zamiast do opery trafiÂłeÂś do sejmu na przemĂłwienie NiesioÂłowskiego? Bo ja w operze niczego takiego nie sÂłyszĂŞ. SÂłyszĂŞ piĂŞkny Âśpiew, bel canto, czasem ciszej, czasem gÂłoÂśno- nigdy nie ma tam "wrzasku"!!!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #394 : Październik 15, 2012, 10:02:47 »

"Wrzask, krzyk, haÂłas" to jazgot? MoÂże Ty zamiast do opery trafiÂłeÂś do sejmu na przemĂłwienie NiesioÂłowskiego? Bo ja w operze niczego takiego nie sÂłyszĂŞ. SÂłyszĂŞ piĂŞkny Âśpiew, bel canto, czasem ciszej, czasem gÂłoÂśno- nigdy nie ma tam "wrzasku"!!!

Gdyby to (opera )bylo podobne do przemowienia Niesiolowskiego, to byloby to ciekawsze.
A tak nudy na pudy + przewibrowane, gardlowe dzwieki.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #395 : Październik 15, 2012, 10:12:26 »

Mam sÂłabÂą tolerancjĂŞ na kobiecy gÂłos operowy, uwielbiam gÂłosy mĂŞskie. MyÂślĂŞ, Âże gÂłosy kastratĂłw to jest to, ale chyba nie dane nam w dzisiejszych czasach. Na szczĂŞÂście ale i niestety.

Co do formy opery, mam mieszane uczucia, trochĂŞ przypomina cyrk, za duÂżo "skÂładnikĂłw", a wywodzi siĂŞ przecieÂż z maskarady?

Czy ktoœ zna jak¹œ dobr¹ pozycjê, z której mo¿na by dokszta³ciÌ siê w temacie historia opery?

Wrzasków raczej nie ma, s¹ okrzyki i z ca³¹ pewnoœci¹ PISKI.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #396 : Październik 15, 2012, 10:17:33 »

Czy ktoœ zna jak¹œ dobr¹ pozycjê, z której mo¿na by dokszta³ciÌ siê w temacie historia opery?
PoznawaĂŚ piĂŞkno gatunku operowego z ksiÂązek to trochĂŞ karkoÂłomny pomysÂł... SugerujĂŞ praktykĂŞ 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #397 : Październik 15, 2012, 10:18:42 »

Piotr KamiĂąski "TysiÂąc i jedna opera".Cena trochĂŞ powalajaca, ale moÂże do dostania w jakiejÂś
wypoÂżyczalni publicznej.
A jutro w DwĂłjce "ZÂłoto Renu" transmisja z Covent Garden i Antonio Pappano, juÂż sie nie moge doczekaĂŚ!!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #398 : Październik 15, 2012, 10:23:15 »

Przyznam szczerze, Tereniu, operĂŞ potrafiĂŞ odbieraĂŚ tylko bezpoÂśrednio w teatrze. Z zamierzenia jest to przecieÂż gatunek, w ktĂłrym oko i ucho sycÂą siĂŞ dzieÂłem jednoczeÂśnie.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #399 : Październik 15, 2012, 10:27:20 »

WyraziÂłam siĂŞ nieprecyzyjnie, chodzi mi o POCZÂĄTEK. Jak doszÂło do powstania opery, z detalami najdrobniejszymi. Tego, nawet codziennie biegajÂąc na spektakle i sÂłuchajÂąc odtworzeĂą, nie "wysÂłucham" z muzyki, jeÂśli chcĂŞ wiedzieĂŚ, to muszĂŞ popytaĂŚ i poczytaĂŚ, ewentualnie kogoÂś kompetentnego wysÂłuchaĂŚ, jeÂśli ma wiedzĂŞ. Ciekawi mnie, jak to byÂło z tymi kastratami, czy juÂż od poczÂątku opery komponowano dla kobiet i mĂŞÂżczyzn, czy moÂże byÂło tak samo jak z teatrem, tylko panowie przebrani ewentualnie w kobiece stroje?

W ogĂłle wszelkie poczÂątki a wÂłaÂściwie prapoczÂątki sÂą fascynujÂące, czyÂż nie?

"TysiÂąc i jedna opera" - jest w bibliotekach, dziĂŞki Agnieszka:) Ciekawe czy bĂŞdzie "rys historyczny".
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #400 : Październik 15, 2012, 10:28:44 »

OczywiÂście,Âże tak!! Transmisja radiowa to tylko namiastka, ale jak nie ma nic innego?

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #401 : Październik 15, 2012, 10:32:54 »

Kiedy wpisujĂŞ w gugle ""historia opery" to wyskakujÂą mi tematy zwiÂązane z przeglÂądarkÂą Niezdecydowany Ratunku.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #402 : Październik 15, 2012, 10:37:23 »

W ogĂłle wszelkie poczÂątki a wÂłaÂściwie prapoczÂątki sÂą fascynujÂące, czyÂż nie?

"TysiÂąc i jedna opera" - jest w bibliotekach, dziĂŞki Agnieszka:) Ciekawe czy bĂŞdzie "rys historyczny".
Bez wÂątpienia, masz zaciĂŞcie naukowe. MoÂże to i dobre uzupeÂłnienie potrzeb duszy, nie wiem...
By syciĂŚ siĂŞ pieknem egzotycznych kwiatĂłw zwykle nie siĂŞgam po opisy botanikĂłw. Dla mnie pod szkieÂłkiem mikroskopu kwiatowy kielich wcale nie pachnie intensywniej

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #403 : Październik 15, 2012, 10:38:09 »

"Heca albo polowanie na zajÂąca" - to pierwsza, prawdopodobnie, opera polska.

http://www.youtube.com/watch?v=ZUg-tiQ4vp0
chingate
Gość
« Odpowiedz #404 : Październik 15, 2012, 10:38:50 »

Szlachetna xbw! Zamiast grzebaÌ w ksi¹¿kach i w¹tpliwej jakoœci Ÿród³ach internetowych, pos³uchaj pierwszej opery w dziejach muzyki- "Orfeusza" Klaudiusza Monteverdiego. Tutaj w dobrej interpretacji Jerzego Savalla.

http://www.youtube.com/watch?v=0mD16EVxNOM
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni neder-live kalinowatyper silverstar countrylife