Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
Muzyka operowa
Strony:
1
...
22
23
[
24
]
25
26
...
36
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Muzyka operowa (Przeczytany 198330 razy)
TeresaGrob
Ekspert
Odp: Muzyka operowa
«
Odpowiedz #345 :
Sierpień 05, 2012, 18:13:40 »
ChciaÂłabym jeszcze raz przypomniec i namĂłwic na dzisiejsza transmisje z Salzburga.
0 20,15 Ryszard Strauss "Ariadna na Naxos" Jonas Kaufmann jako Bacchus i m.in.Elena Mosuc(Âświetny sopran koloraturowy)
jako Zerbinetta:
http://www.medici.tv/#
!/ariadne-auf-naxos-2012-salzburger-festspiele-sven-eric-bechtolf-daniel-harding
http://www.franzschubert.pl/
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #346 :
Sierpień 07, 2012, 00:09:08 »
Agnieszko, chyba sobie posÂłucham tego dziÂś w nocy:) Przy okazji zauwaÂżyÂłam tam jeszcze duÂżo innych piĂŞknych rzeczy:)) Przede wszystkim kolejny festiwal, w Lucernie (litoÂści
) Abbado z Requiem w ÂśrodĂŞ live... Zaraz siĂŞ zarejestrujĂŞ:)
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #347 :
Sierpień 07, 2012, 10:14:54 »
Mam nadzieje,Âże Asia obejrzaÂła sobie w nocy i nie usnĂŞÂła
:)ale ma tĂŞ przewagĂŞ nade mna,Âże zna jĂŞzyk
Z uwagi na duÂże partie mĂłwione w tej operze ma to wielkie znaczenie.
Mnie podobaÂło sie bardzo.Nawet inscenizacja, ktĂłrÂą po obejrzeniu zdjĂŞĂŚ skÂłonna byÂłabym wrzuciĂŚ na stronkĂŞ
"Against Modern Opera Production" obroniÂła siĂŞ.Kaufmann doskonaÂły (mimo panterki
) a Mosuc po prostu
pierwsza klasa.
Swoja drogÂą jak czasami kompozytorzy potrafia znĂŞcaĂŚ siĂŞ nad biednymi sopranami, choĂŚ z drugiej strony jakie dajÂą im wspaniaÂłe pole do popisu.
Wszystkim niezainteresowanym caÂłoÂścia opery polecam tĂŞ niesamowitÂą ariĂŞ Zerbinetty.
Tu Edyta Gruberova:
http://www.youtube.com/watch?v=akWeJlz0CM0
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #348 :
Sierpień 07, 2012, 15:27:46 »
Jest juÂż fragment "Ariadny" na YT.
JONAS!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=qAcWmx0dIYE&feature=youtu.be
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #349 :
Sierpień 07, 2012, 17:40:24 »
Jest juÂż i caÂła "Ariadna"!
http://www.youtube.com/watch?v=9odaMjZq09w&feature=share
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #350 :
Sierpień 08, 2012, 23:41:13 »
Agnieszko, nadrabiam nocami, przy pracy, ten czas, ktĂłrego tak drastycznie brakuje w ciÂągu dnia:( PrzecieÂż przy tych wszystkich festiwalach byÂłoby czego sÂłuchaĂŚ na okrÂągÂło. A masz racjĂŞ, Âże w pewnym momencie organizm buntuje siĂŞ i "gasi ÂświatÂło"
Dobrze chocia¿, ¿e mogê czasem ³¹czyÌ pracê ze s³uchaniem.
Z tym niemieckim to u mnie nie jest a¿ tak znowu wybitnie. PrzeczytaÌ i przet³umaczyÌ od biedy potrafiê, ale jêzyk mówiony trudniej uchwyciÌ - tu wszystko idzie tak szybko, nie ma czasu na zerkanie do s³ownika:) Niemniej jest to dobre Ìwiczenie w rozumieniu. W koùcu to jêzyk tylu wybitnych muzyków (choÌ ci akurat dobrze siê z nami porozumiewaj¹ bez s³ów:)), pisarzy, poetów, mi³o by by³o poznaÌ go lepiej.
PoniewaÂż inni mogÂą mieĂŚ jeszcze wiĂŞksze problemy, moÂże ja wklejĂŞ ÂściÂągĂŞ z librettem:
Prolog: WiedeĂą, koniec XVII w.
W domu najbogatszego wiedeùczyka trwaj¹ przygotowania do przedstawienia muzycznego, które ma uœwietniÌ odbywaj¹ce siê przyjêcie. Obecni s¹ artyœci wystawiaj¹cy operê seria Ariadna na Naksos (Kompozytor, Nauczyciel Muzyki, Primadonna, Tenor) i trupa commedia dell'arte, przygotowuj¹ca pikantn¹ komedyjkê Niewierna Zerbinetta i jej czterej kochankowie (Zerbinetta, Arlekin, Scaramouche, Truffaldin, Brighella, Nauczyciel Taùca). M³ody, ambitny Kompozytor jest oburzony s¹siedztwem jego wielkiego utworu z jarmarczn¹ rozrywk¹. Napiêcie siêga zenitu gdy Majordomus przynosi nowinê: obie sztuki maj¹ byÌ wykonane równoczeœnie, by planowany pokaz ogni sztucznych odby³ siê punktualnie. Komedianci naprêdce zapoznaj¹ siê z librettem Ariadny i maj¹ improwizowaÌ swoje wstawki do niej. Nauczyciel Muzyki namowami, a Zerbinetta uwodzicielskim wdziêkiem ³agodz¹ oburzenie Kompozytora, ale gdy przedstawienie ma siê ju¿ rozpocz¹Ì wybiega on zrozpaczony.
Opera. Wyspa Naksos, staro¿ytnoœÌ.
Trzy nimfy (Najada, Driada i Echo) obserwuj¹ p³acz¹c¹ przez sen Ariadnê. Ksiê¿niczka budzi siê i rozpacza z powodu utraty ukochanego Tezeusza, któr¹ j¹ porzuci³. Pojawia siê Zerbinetta ze swoimi kompanami, którzy bezskutecznie usi³uj¹ rozbawiÌ Ariadnê. W d³ugim monologu Zerbinetta przedstawia swoje spojrzenie na afery mi³osne: kochankowie przychodz¹ i odchodz¹, a ka¿dy jest nowym rozdzia³em w ¿yciu kobiety. Ariadna rozpacza nadal i modli siê o œmierÌ, kiedy na wyspie pojawia siê Bachus, szukaj¹cy Kirke, która go rozkocha³a w sobie czarami. Ariadna bierze m³odego boga za Hermesa, pos³aùca œmierci i przyjmuje go z ekstaz¹, a Bachus zakochuje siê w piêknej ksiê¿niczce. Stopniowo uczucie narasta i ³¹czy parê bohaterów; razem wstêpuj¹ na statek Bachusa i wzlatuj¹ do gwiazd.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #351 :
Sierpień 10, 2012, 08:40:48 »
DziĂŞki Asiu, niezawodna jak zwykle!!!Z Jonasem teÂż bym sobie chĂŞtnie wzleciaÂła do gwiazd
Ciekawy reportaÂż z koncertu.NasunĂŞÂły mi siĂŞ takie refleksje.
Artysta po takim recitalu jest pewnie bardzo zmêczony i marzy przede wszystkim o ³ó¿ku
A tu nie wystarczy,¿e zaœpiewa, wyst¹pi, ale musi jeszcze wzi¹Ì udzia³ w jakichœ party dla sponsorów czy
innej publiki.Musi to byĂŚ bardzo mĂŞczÂące:
http://www.youtube.com/watch?v=oMAAED4g5IU&feature=g-vrec
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #352 :
Sierpień 10, 2012, 11:03:31 »
¯enuj¹ce jest, kiedy wszystkie zachwyty skupiaj¹ siê na soliœcie, a obok stoi przecie¿ DYRYGENT, czêsto TAK¯E osoba znana i wybitna. Kaufmann po wpisaniu autografu wielbicielce przekaza³ ksi¹¿eczkê z wpisem panu od pa³eczki, by ten tak¿e siê wpisa³, ku zaskoczeniu wielbicielki. Brawo, Jonas, ju¿ Ciê bardzo lubiê
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #353 :
Sierpień 10, 2012, 19:48:50 »
Fakt, dyrygent jest przecie¿ g³ówn¹ postaci¹ i kluczowym twórc¹ sukcesu przedstawienia. ByÌ mo¿e nie wszystkie wielbicielki wokalnych gwiazd sceny s¹ tego w pe³ni œwiadome
A dziÂś w DwĂłjce Puccini i Turandot, jedno z jego najpotĂŞÂżniejszych dzieÂł.
http://www.polskieradio.pl/8/383/Artykul/661168,Puccini-w-Orange
SiĂŞgnijmy po DwĂłjkowy opis tej opery:
UwaÂżana z najlepsze dzieÂło Giacomo Pucciniego opera "Turandot" zajmuje w jego twĂłrczoÂści miejsce szczegĂłlne. Jego mĂŞscy bohaterowie, ktĂłrym nadawaÂł cechy wÂłasnego charakteru, zazwyczaj zakochiwali siĂŞ w kobietach Âłagodnych i caÂłkowicie im oddanych. Dopiero w swym ostatnim, niedokoĂączonym przed ÂśmierciÂą dziele (zrobiÂł to za niego Franco Alfano) zdecydowaÂł siĂŞ wykreowaĂŚ zupeÂłnie innÂą postaĂŚ. Turandot to prawdziwa kobieta-modliszka.
Okrutna ksiê¿niczka mœci siê za krzywdy zadane mêsk¹ rêk¹, które spotka³y niegdyœ jej babkê. Od œwiata i mê¿czyzn odgradza siê grubym pancerzem, wyzby³a siê wszystkiego, co piêkne i delikatne. Turandot prowadzi ze swoimi konkurentami okrutna grê - zadaje im trzy zagadki, a tych, którzy nie znaj¹ odpowiedzi, uœmierca. W zagadkach zdradza czêœÌ siebie, mówi o nadziei, jak¹ ¿ywi, namiêtnoœci, z jak¹ siê zmaga, i o lodzie, który w sobie nosi i marzy, aby ktoœ go rozpuœci³. Zakochany w niej Kalaf zdobêdzie j¹ i doprowadzi do pewnej transformacji. Ale zanim do tego dojdzie, bêdzie musia³ stoczyÌ walkê z samym sob¹.
Wed³ug Mariusza Treliùskiego, istot¹ opery Pucciniego jest walka, która toczy siê miêdzy bohaterami - to wojna p³ci i osobowoœci. Mo¿na "Turandot" czytaÌ tak¿e bardziej metaforycznie - jako opowieœÌ o walce animy z animusem toczonej wewn¹trz ka¿dego z nas, a tak¿e o konfrontacji egoizmu z oddaniem, do której dochodzi w ka¿dym mi³osnym zwi¹zku. - Mi³oœÌ, która jest rezygnacj¹ z samego siebie, przezwyciê¿eniem siebie, jest zaprzestaniem walki. Mi³oœÌ w koùcu jest ca³kowitym skierowaniem siê na drug¹ osobê. W momencie, gdy oddajemy siê, zapominaj¹c o sobie, tak naprawdê wygrywamy wszystko. I tego nas uczy Turandot - mówi³ re¿yser.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #354 :
Sierpień 10, 2012, 21:52:10 »
Nessum dorma (Niech nikt nie Âśpi):
Jedna z najsÂłynniejszych arii w dziejach opery:) W akcie II ksiĂŞÂżniczka zapowiada, Âże nikt z jej poddanych nie moÂże spaĂŚ tej nocy dopĂłki imiĂŞ kochanka nie bĂŞdzie odkryte. JeÂśli im siĂŞ to nie uda, zostanÂą zamordowani.
Akt III rozpoczyna siĂŞ w nocy. Kalaf jest sam w ogrodzie oÂświetlonym ÂświatÂłem ksiĂŞÂżyca. W oddali sÂłychaĂŚ sÂłuÂżbĂŞ ksiĂŞÂżniczki powtarzajÂącÂą jej rozkaz. Aria Kalafa rozpoczyna siĂŞ echem ich pÂłaczu i rozmyÂślaĂą o ksiĂŞÂżniczce Turandot:
Kalaf:
Nessun dorma! Nessun dorma! Niechaj nikt nie Âśpi! Niechaj nikt nie Âśpi!
Tu pure, o Principessa, Ty teÂż, o, KsiĂŞÂżniczko,
nella tua fredda stanza guardi le stelle w swej zimnej izbie patrzysz na gwiazdy,
che tremano d'amore e di speranza. które dr¿¹ z mi³oœci i nadziei.
Ma il mio mistero è chiuso in me, Lecz moja tajemnica jest zamkniĂŞta we mnie,
il nome mio nessun saprà! nikt nie pozna mojego imienia!
No, no, sulla tua bocca lo dirò, Nie, nie, na twoje usta jÂą zÂło¿ê,
quando la luce splenderà. gdy ÂświatÂło zaÂświeci.
Ed il mio bacio scioglierà A mĂłj pocaÂłunek roztopi
il silenzio che ti fa mia. ciszĂŞ, ktĂłra czyni ciĂŞ mojÂą.
ChĂłr:
Il nome suo nessun saprà. Nikt nie pozna jego imienia.
E noi dovrem, ahimè, morir, morir! A my, niestety, bĂŞdziemy musieli umrzeĂŚ, umrzeĂŚ!
Kalaf:
Dilegua, o notte! Tramontate, stelle! Rozprosz siĂŞ, o, nocy! ZajdÂźcie, gwiazdy!
All'alba vincerò! Vincerò! O Âświcie zwyciê¿ê! Zwyciê¿ê!
Vincerò! Zwyciê¿ê!
http://www.youtube.com/watch?v=Ije1QXFKYjc&feature=related
Tak zwyciĂŞÂżaÂł il Grande Luciano w 1977:)
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #355 :
Sierpień 11, 2012, 05:44:35 »
No w³aœnie! Kto raz us³ysza³ zwyciêzcê - Boskiego Luciano, ju¿ nikt nigdy nie bêdzie mu siê wydawa³ tak dobrym Kalafem. To oczywiœcie tylko moje, bardzo subiektywne zdanie. Dzisiejszy Kalaf mnie nie zachwyci³, choÌ publicznoœÌ chyba tak! (Piszê dzisiejszy, bo u mie jeszcze dzisiaj, chocia¿ w domu ju¿ jutro).
Wybaczcie proszĂŞ, Âże siĂŞ nie odzywam, ale naprawdĂŞ nie wiem co dzieje siĂŞ z czasem, Âże tak bardzo siĂŞ skurczyÂł!
Ach! I bardzo Wam dziĂŞkujĂŞ, Âże o mnie pamiĂŞtacie, jest mi z tego powodu baaaardzo miÂło. To Âże znĂłw zostaÂłam bardzo szczĂŞÂśliwÂą babciÂą nie jest tajemnicÂą. Kto ma ochotĂŞ zobaczyĂŚ, zapraszam na FB. Przyznam, Âże to szczĂŞÂśliwe wydarzenie juÂż jakiÂś czas temu przewrĂłciÂło mĂłj Âświat do gĂłry nogami, ale chociaÂż nie mam czasu udzielaĂŚ siĂŞ na naszym kochanym forum czynnie, systematycznie czytam wszystkie Wasze wspaniaÂłe i mÂądre wypowiedzi, niezmiennie z wielkÂą przyjemnoÂściÂą i uÂśmiechem.
Tutaj tyle siê teraz dzieje (Ravinia Festival), a ja niestety nie mogê sobie pozwoliÌ na uczestnictwo w codziennych koncertach, bo choÌ to to samo miasto, to jednak odleg³oœÌ niebagatelna (kilkadziesi¹t km) a przedarcie siê po po³udniu nawet higwayem przez miasto zajmuje prawie dwie godziny. Zak³adaj¹c, ¿e wróci³abym w ci¹gu pó³ godz. Na wys³uchanie dwugodzinnego koncertu trzeba pó³ dnia! A szkoda, bo program jest naprawdê super! Jak widaÌ nie mo¿na mieÌ wszystkiego! Ca³e szczêœcie jest internet, wiêc wszystkie europejskie imprezy s¹ w zasiêgu ucha, a czasem i oka, czasem a¿ trzeba dokonywaÌ trudnego wyboru, co w³¹czyÌ.
Wiem, Âże post nie zupeÂłnie na tematy operowe, ale jeÂśli tu zajrzycie, przyjmijcie baaardzo serdeczne pozdrowienia i buziaki z potwornie upalnego ale przepiĂŞknego Chicago.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #356 :
Sierpień 11, 2012, 07:50:17 »
Ewo, zazdroszczê podwójnie, Chicago, ale i przede wszystkim babciowania! Uca³uj i uœciskaj Kruszynkê ode mnie i w³¹cz jej Chopina! Ju¿ teraz
TrochĂŞ szkoda, Âże nie jesteÂśmy wszyscy w Dusznikach, ale najwaÂżniejsze, Âże jesteÂśmy. I pozostajemy w jako takim kontakcie
UÂściski!
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #357 :
Sierpień 11, 2012, 08:03:58 »
Kochana, wszystko przed TobÂą ale jesteÂś jeszcze o dobrych parĂŞ lat za mÂłoda!!!!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #358 :
Sierpień 13, 2012, 04:38:27 »
Ewuniu, oczywiÂście Âże pamiĂŞtamy i mamy nadziejĂŞ, Âże czas jeszcze okaÂże siĂŞ bardziej dla Ciebie Âłaskawy (nam zresztÂą teÂż nie jest lekko:)) OczywiÂście, muszÂą istnieĂŚ priorytety, gdyby miaÂło nam starczyĂŚ czasu na wszystko, czego byÂśmy pragnĂŞli, musiaÂłoby siĂŞ z tego wykroiĂŚ kilka rĂłwnolegÂłych ÂżywotĂłw
Jednak jak to dobrze, ¿e ogólnoœwiatowa pajêczyna w cudowny sposób ³¹czy nas ponad przestrzeni¹ i czasem. Serdeczne uca³owania
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #359 :
Sierpień 14, 2012, 03:24:28 »
Strony:
1
...
22
23