Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVIII Konkurs im F. Chopina 2021 - II etap  (Przeczytany 14154 razy)
Neferet
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #15 : Październik 10, 2021, 12:40:41 »

Nie wiem, ale opierajÂąc siĂŞ na regulaminie konkursu moÂżna wnioskowaĂŚ, Âże zachorowaÂł. Oby nie.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #16 : Październik 10, 2021, 13:11:31 »

Czy ktoÂś wie dlaczego Marcin Wieczorek wystÂąpi na sam koniec 2 etapu?

przedstawiÂł L4
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Październik 10, 2021, 15:18:36 »

ZauwaÂżyÂłem, Âże wiĂŞkszoœÌ AzjatĂłw pomija  Mazurki w tym etapie...bojÂą siĂŞ z nimi zmierzyĂŚ i chyba sÂłusznie 😉
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #18 : Październik 10, 2021, 15:26:27 »

II etap, drugi dzieĂą przesÂłuchaĂą, sesja wieczorna.

.. przy sÂłabej sesji porannej szykuje siĂŞ wyjÂątkowo mocna sesja wieczorana, .. Xu, Armellini .. wszyscy mocni

prowadzÂący: pan Piotr Krasnowolski.

(tĂŞ sesjĂŞ nadrabiaÂłem w nocy, po trzecim dniu przesÂłuchaĂą, urodziny cioci byÂły w niedzielĂŞ, bardzo udane  )

7.) Lingfei (Stephan) Xie, Chiny, fortepian Steinway nr 300, barkarola dobra, Walc As-dur - maÂło walca w walcu, potem byÂło zamazanie dobrze, Ocena ** - (z duÂżym minusem).

8.) Zi Xu, Chiny, fortepian Steinway nr 479, -  Woow! myÂślaÂłem, Âże On gorzej gra, w I etapie tuÂż przed wejÂściem na scenĂŞ zagin¹³ (podobno chciaÂł siĂŞ wycofaĂŚ) dobrze, Âże zostaÂł. W balladzie przesadziÂł w negatywnym znaczeniu. ..a tak dobrze zacz¹³ wystĂŞp.
Xu - jesteÂś nierĂłwny, scherzo chwilami nieziemsko dobre, by kilka taktĂłw dalej popsuĂŚ caÂły efekt,  !!! chÂłopie, graj spokojnie, bo spokojna Twoja twarz jest doskonaÂła.
i np. ballada i scherzo - ten sam œrodek wyrazu, tak jakby to by³ ten sam utwór. Spokojny Xu jest genialny, ten z ob³êdem w oczach - niestrawny. W polonezie tak Go ponios³o, ¿e zrobi³ idealn¹ ciufciê zamiast têtna koùskich kopyt. Konie tak nie drobni¹!! Oceniam grê na ** (za spokojn¹ stronê ksiê¿yca).

9.) Piotr Alexewicz, Polska, fortepian Steinway 479, -  pierwsze wejÂście w polonez fis-moll i ja mam wraÂżenie jakbym dotÂąd sÂłuchaÂł utworĂłw mono, a teraz jest przestronne stereo, tak duÂżo wyciÂąga z tekstu na ÂświatÂło. Do tej pory chyba nikt tak nie graÂł. Jestem zachwycony grÂą Piotra, to chyba jest gra na finaÂł. (.. i teraz mam zagwozdkĂŞ, bo ja siĂŞ tu przenoszĂŞ w czasie i jestem juÂż po wysÂłuchaniu tego samego poloneza Evy Gevorgyan, i kto lepiej? ale bĂłl ..) Piotr ma swĂłj wÂłasny styl gry, Âżadnego efekciarstwa a la Osokins. Sama treœÌ, ogrom treÂści. Oceniam Jego grĂŞ godnÂą finaÂłu ***

Ps. (Rondo à la Mazur F-dur op. 5 - wisienka na torcie, sÂłyszĂŞ mojego Ingolfa, .. Ingolf lepszy  )

Przerwa.

10.) Leonora Armellini, WÂłochy, fortepian Fazioli,  

11.)  JJ Jun Li Bui, Kanada, Kawai,                       

« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2021, 01:01:52 wysłane przez Casablanka » Zapisane
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : Październik 10, 2021, 18:10:03 »

ZI XU z Chin otworzyÂł wystĂŞp nokturnem 48/1 i potwierdziÂł mojÂą tezĂŞ, Âże niezwykle trudno go zagraĂŚ poprawnie, a szansĂŞ miaÂł, bo nie forsowaÂł tempa od samego poczÂątku. Jedno z niewielu poprawnych wykonaĂą wrzucam dla porĂłwnania: https://youtu.be/3caCSF6B52U?t=217

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Październik 10, 2021, 19:24:05 »

Dopiero teraz zaczynam sÂłuchaĂŚ. Od wczorajszej sesji porannej nie miaÂłam okazji nawet sÂłuchawek na uszy zaÂłoÂżyĂŚ. ZnĂłw z odtworzenia muszĂŞ  Smutny
WrĂłcĂŞ jeszcze do dnia wczorajszego zatem.
Neferet - nie napisa³am, ¿e nie podoba³y mi siê walce Kamila Pacholca. Przeciwnie, generalnie bardzo podoba mi siê jego gra. Opowiada i jego opowieœÌ jest - w odró¿nieniu od prezentacji Osokinsa - spójna, ma lekkoœÌ i wdziêk. Natomiast nie wiem, czy walce to s¹ te kompozycje, które jury bêdzie premiowaÌ. St¹d moje obawy o jego los w III etapie.
Co do Osokinsa - sÂłyszaÂłam fragment wywiadu z nim. Fortepian nie brzmiaÂł mu jak oczekiwaÂł cyt. "moÂże to kwestia wilgotnoÂści powietrza". Mazurki gra bo je lubi i ciÂągle czegoÂś w nich szuka. I rzeczywiÂście jego recital wyglÂądaÂł jakby wci¹¿ czegoÂś szukaÂł. Z tym, Âże w jego wypadku nie jest to komplement. SÂą artyÂści poszukujÂący i czasami te ich poszukiwania pozwalajÂą nam odkryĂŚ  nowe muzyczne galaktyki w znanych juÂż kompozycjach. Osokins zaÂś jak KozioÂłek MatoÂłek "po szerokim szuka Âświecie tego, co jest bardzo blisko".

PiotruÂś Alexewicz - piĂŞknie! Rondo a la mazur cudeĂąko.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Październik 10, 2021, 22:44:34 »

No to dzisiaj Eleonora pozamiataÂła ze swoim tanecznym, natchnionym, sensorycznym Chopinem ...nieÂźle teÂż zaprezentowaÂł siĂŞ Piotr Alexewicz. TrochĂŞ zmieniÂła mi siĂŞ klasyfikacja po 2 etapie
1 T Pacolec i E Armellini
2 A Mun i P Alexewicz
3 Sz Nehring , Zi Xu , WierciĂąski,  E Ozel
Neferet
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #22 : Październik 11, 2021, 00:31:21 »

anelik - tak jakoÂś zrozumiaÂłam po wypowiedzi Twojej i Casablanki. Co do tego premiowania walcĂłw to racja...

DziÂś Armellini znowu zachwyciÂła mnie swoim ekspresyjnym Chopinem. I to Fazioli tak mieniÂące siĂŞ pod jej palcami. FinaÂł koniecznie.

WierciĂąskiego nie sÂłyszaÂłam. KtoÂś wie jak wypadÂł?
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #23 : Październik 11, 2021, 10:00:57 »

tak jakoÂś zrozumiaÂłam po wypowiedzi Twojej i Casablanki. Co do tego premiowania walcĂłw to racja..

.. jeÂśli chodzi o Kamila Pacholca, to jest on na mojej liÂście rezerwowej do III etapu. Walce na tle innych grajÂących okazaÂły siĂŞ caÂłkiem dobre. To jest bardzo muzykalny pianista i naprawdĂŞ nic do niego nie mam.
OkreÂśliÂłbym to nawet tak, Âże z tej mÂąki, moÂżna by upiec lepszy chleb niÂż z Nehringa.

W II etapie zrobiĂŞ sobie chyba tylko takie short-listy po 4 uczestnikĂłw (4x4=16), pomyÂślĂŞ nad caÂłoÂściÂą i uzupeÂłniĂŞ o 4 miejsca.

Mam taki problem, Âże ogrom materiaÂłu do ogarniĂŞcia jest niemoÂżliwie duÂży. Jutro po poÂłudniu jadĂŞ na koncert i wieczĂłr mi wypadnie, .. a jeszcze muszĂŞ nadrobiĂŚ wczorajszÂą sesjĂŞ popoÂłudniowÂą.

Jak juÂż skoĂączy siĂŞ konkurs, to chyba jakoÂś go bĂŞdĂŞ musiaÂł odreagowaĂŚ.  Chichot
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #24 : Październik 11, 2021, 10:12:38 »

II etap, trzeci dzieĂą przesÂłuchaĂą, sesja poranna.

prowadzÂąca p. Marta WrzeÂśniewska (Âładna kreacja, brunetka, prosta sukienka w tonacji f-moll i jasny naszyjnik) poniewaÂż to siĂŞ zmienia, zwrĂłciÂłem na to uwagĂŞ.

1) Michelle Candotti, WÂłochy, Steinway nr 479, cudowny walc Es-dur, ÂŁadnie, mi siĂŞ podobaÂło. ** +  (z plusem  )

2.) Kai-Min Chang, ChiĂąskie Tajpej (Tajwan), Steinway nr 300, fajny goœÌ, fajny, nie da siĂŞ Go nie lubiĂŚ, dobrÂą aurĂŞ roztacza, moÂże ma szansĂŞ zaÂłapaĂŚ siĂŞ na mojego faworyta  Chichot

tak jak bartus napisa³, s³ucha siê Go wyœmienicie, to jest taka pogodna twarz Chopina, z nadziej¹, w fantazji f-moll dotkn¹³ najczulszej strony duszy - chcia³ i uda³o Mu siê .. Jestem na tak, bardzo na tak *** (ale uwaga!, nie by³ to tak piêkny Chopin jak u W³oszki, to by³ Chopin - przygoda ..)

3.) Xuehong Chen Chiny, Steinway 479, (wyjeÂżdÂżam z domu, bĂŞdĂŞ sÂłuchaÂł w samochodzie) no wiĂŞc, nie moja bajka, bardzo podobaÂł mi siĂŞ Marche funèbre - taki sterylny, idealny, .. póŸniej czekaÂłem na dzikoœÌ i dostaÂłem sÂłodycz  (w finale). PoniÂżej oczekiwaĂą. *

Przerwa.

4.) Hyounglok Choi, Korea PÂłd. Bingo!, wysÂłuchaÂłem z 90% materiaÂłu konkursowego, a tego pianisty nie sÂłuchaÂłem, ani w I etapie, ani teraz w II. .. a jeÂśli wygra konkurs?  Chichot  nic nie mogĂŞ napisaĂŚ. Mam konkursowÂą zagadkĂŞ.

5.) Federico Gad Crema, WÂłochy, Fazioli, wielka zagwozdka z Gadem, sÂłuchaÂłem jak podsumowali go dziennikarze PR pr II Majchrowski i SuÂłek (i nie wiem, czy to byÂła p. Ró¿a, czy Klaudia (?)  - przepraszam, przedstawiaÂła goÂści (2x) a siebie nie.
No wiĂŞc, zaczĂŞli od najeÂżdÂżania na Jego grĂŞ, a w miarĂŞ jak siĂŞ nakrĂŞcali, coraz bardziej Go komplementowali. W koĂącu wyszÂło na to, Âże chcÂą Go dalej sÂłuchaĂŚ w kolejnych etapach.

Ja zg³aszam stanowcze votum separandi. Dosta³em rozstroju ¿o³¹dka podczas Jego wystêpu.
Jego I etap bardzo mi siĂŞ podobaÂł ..a II etap juz nie. 
Oceniam Go na: moÂże byĂŚ * (ale to nie jest mĂłj zawodnik)

Ps. jeÂśli szukacie nowoÂści i kontrowersji w muzyce Chopina, to to jest to ten przypadek.

6.) Alberto Ferro, WÂłochy, Steinway 300,  podobno byÂł nudny i przewidywalny, ja Go odebraÂłem bardzo dobrze. W czasie Jego gry Âświat wydaÂł mi siĂŞ piĂŞkny i przyjazny. Wszystko siĂŞ do mnie uÂśmiechaÂło. To byÂło piĂŞkne. Ocena:  **

Z trzech WÂłochĂłw w sesji porannej najbardziej podobaÂła mi siĂŞ dziewczyna. I to jest zaskoczenie, bo w I etapie Jej gra, nie za bardzo przypadÂła mi do gustu.

« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2021, 17:03:54 wysłane przez Casablanka » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Październik 11, 2021, 10:49:15 »

Michelle Candotti - REWELKA!!!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #26 : Październik 11, 2021, 10:51:02 »

Armelini- wczoraj przekombinowala w rubatach. Mimo wszystko swietna, but not mu choice
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Październik 11, 2021, 10:52:21 »

P Alexewicz - bardzo czytelny. Swietnie operuje pedalem. Nie zamula. Moim zdaniem - final
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Październik 11, 2021, 10:55:17 »

II etap, drugi dzieĂą przesÂłuchaĂą, sesja poranna.

prowadzÂąca : Monika OrzeÂł - najlepsza prowadzÂąca ever (Philippe Giusiano  - jak Ona to powiedziaÂła ..bajka)

3.) Yutong Sun, Chiny, fortepian Steinway nr 479, polonez mnie intryguje, chwilami jest niebiaĂąsko dobry, sam wstĂŞp do poloneza - ideaÂł. On teÂż gra forte i potrafi "przywaliĂŚ" a tu nie mam takich "negatywnych" odczuĂŚ jak u poprzednika. Tu forte z czegoÂś wynika, ma sens. W scherzu teÂż jest obok czasu (czy ktoÂś to na konkursie dobrze zagraÂł?  Chichot ) Barwowo, bardzo Âładnie, Ocena **

Pelna zgoda. Polonez wyjatkowo swietny
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Październik 11, 2021, 10:58:00 »

.. jeÂśli chodzi o Kamila Pacholca, to jest on na mojej liÂście rezerwowej do III etapu. Walce na tle innych grajÂących okazaÂły siĂŞ caÂłkiem dobre. To jest bardzo muzykalny pianista i naprawdĂŞ nic do niego nie mam.
OkreÂśliÂłbym to nawet tak, Âże z tej mÂąki, moÂżna by upiec lepszy chleb niÂż z Nehringa.

Co sie uwziales na tego Nehringa.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher kalinowatyper mini-land silverstar paktprzyjazni