Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: KÂącik nauki i techniki  (Przeczytany 11709 razy)
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 04, 2012, 00:24:36 »

ale sprĂŞÂżyna byÂła ÂściÂśniĂŞta i zwiÂązana niciÂą nierozpuszczalnÂą w kwasie. WiĂŞc Janusz ma jednak racjĂŞ.

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 04, 2012, 18:41:11 »

Czytaj¹c w Internecie napotka³em w³asn¹[^kilka postów wy¿ej^] odpowiedŸ oraz odpowiedŸ Janusza. Przy czym moja odpowiedŸ jest bardziej realistyczna a Janusza - bardziej teoretyczna w takim sensie, ¿e nale¿y uwzglêdniÌ idealnoœÌ wi¹zaù atomów, które równomiernie w konkretnej chwili czasu uleg³yby reakcji z kwasem. Czyli, ¿e ka¿de "wi¹zanie skraca³oby siê" proporcjonalnie do innych. W praktyce nigdy tak nie bêdzie - zapewniam, aczkolwiek na pewno czêœÌ(znikoma) energii kinetycznej roz³o¿y siê na wzrost ciep³a ca³ego uk³adu.
[A najrealniej rzecz ujmujÂąc - caÂła ta kadÂź z kwasem w przypadku duÂżej sprĂŞÂżyny by siĂŞ rozpieprzyÂła  Spoko a eksperymentator mĂłgÂłby doznaĂŚ oparzeĂą]
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2012, 18:46:15 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #32 : Lipiec 11, 2012, 08:09:05 »

Nie bĂŞdĂŞ udawaÂła,Âże wiem w jaki sposĂłb nagrano te nuty, ale
tu moÂżemy posÂłuchaĂŚ jak brzmi czÂąstka Higgsa:

http://news.discovery.com/space/listen-to-the-higgs-boson-120710.html

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #33 : Lipiec 11, 2012, 08:31:04 »

...tu moÂżemy posÂłuchaĂŚ jak brzmi czÂąstka Higgsa:

Problem tylko w tym, Âże jak donosi dzisiejsza prasa, wci¹¿ nie ma pewnoÂści, czy boska czÂąstka Higgsa istnieje.  Chichot
To o czym bowiem trÂąbiÂły media okazuje sie, poki co, "sobowtĂłrem" czÂąstki Higgsa 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #34 : Lipiec 11, 2012, 09:54:52 »

Dzisiejszej prasy jeszcze nie czytaÂłam ale co odkryto co nie, jest informacja drugorzĂŞdnÂą. OdpowiedÂź negatywna
te¿ jest jak¹œ odpowiedzi¹.
Dla mnie w ogĂłle caÂły projekt budowy Zderzacza HandronĂłw jest czymÂś wspaniaÂłym.
Ludzie potrafili sie wznieœÌ ponad podzia³y narodowosciowe, religijne, rasowe w imiê rozwoju nauki.Mo¿e nie jest tak Ÿle.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #35 : Lipiec 13, 2012, 00:35:11 »

Dzisiejszej prasy jeszcze nie czytaÂłam ale co odkryto co nie, jest informacja drugorzĂŞdnÂą. OdpowiedÂź negatywna
te¿ jest jak¹œ odpowiedzi¹.
Dla mnie w ogĂłle caÂły projekt budowy Zderzacza HandronĂłw jest czymÂś wspaniaÂłym.
Ludzie potrafili sie wznieœÌ ponad podzia³y narodowosciowe, religijne, rasowe w imiê rozwoju nauki.Mo¿e nie jest tak Ÿle.
Na pewno nie jest tak Ÿle, jak czêsto pokazuj¹ nam media w swym krzywym zwerciadle;))) Nauka potrafi ³¹czyÌ ludzi o piêknych umys³ach równie udanie, jak czyni to muzyka:)) Odkrywanie tajemnic Wszechœwiata, d¹¿enie do wiedzy, jest szlachetnym celem, wartym wspólnych wysi³ków. I nie ustaniemy w b³¹dzeniu i d¹¿eniu Chichot

http://nt.interia.pl/gadzety/news/co-by-tu-dalej-odkryc-czyli-swiat-po-bozonie-higgsa,1821080
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : Lipiec 15, 2012, 16:52:15 »

Nie bĂŞdĂŞ udawaÂła,Âże wiem w jaki sposĂłb nagrano te nuty, ale
tu moÂżemy posÂłuchaĂŚ jak brzmi czÂąstka Higgsa:

ZainspirowaÂła mnie ta "muzyka" boskiej czÂąstki. W przypÂływie twĂłrczej weny napisaÂłem "Wariacje na temat Bozonu Higgs`a". PosÂłuchajcie i powiedzcie jak oceniacie moje kompozytorskie zapĂŞdy. Chichot. http://franzschubert.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=37&lang=pl

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #37 : Lipiec 15, 2012, 17:51:04 »

pewno podpadnĂŞ SÂławkowi ale mnie raczej nie zachwyciÂło. ChoĂŚ z drugiej strony w tym aleotorycznym ciÂągu w pewnej chwili spodobaÂł mi sie wesoÂły nastrĂłj rozbrykanej czÂąstki H 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #38 : Lipiec 15, 2012, 23:20:20 »

Slawciu.

Mnie sie bardzo podobalo.
Mniemam, ze tworzyles swoj material losowo bazujac na pewnych kryteriach (np.zbior nut),ktorych serie ustawiales
wg. losowego wyboru opierajac sie na jakims algorytmie.
Zauwazylem w tym dzielku ciekawa forme , jakby quasi -wariacje.
Tak, forma mi sie podobala, gdyz byla wyrazista, czytelna.
Napiecia byly jakby "blank", czyli biale emocje (brak emocji).
Antydramatyzm utworu wytworzyl u mnie poczucie luzu i bezpieczenstwa.
Jak slusznie zauwazyl to Janusz,utworek jest pogodny,troche frywolny.

Super dzielko, brawo Slawku.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2012, 23:23:21 wysłane przez bartus » Zapisane
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #39 : Lipiec 16, 2012, 11:42:21 »

DziĂŞki Koledzy za opinie w sprawie moich Wariacji. KaÂżda Wasza opinia (nawet ta krytyczna) jest dla mnie cenna. JeÂśli chodzi i temat wariacji to - jak wiadomo (Agnieszka wczeÂśniej pisaÂła) - zostaÂł stworzony przez samÂą czÂąstkĂŞ. NagraÂł to niejaki Domenico Vicinanza. A moje wariacje tworzyÂłem (nie ukrywam) po niemalÂże rocznym kursie nagrywania pieÂśni Schuberta. Sporo siĂŞ nauczyÂłem. PoznaÂłem tajniki (oczywiÂście tylko niektĂłre) kompozycji Schuberta. KaÂżda nuta byÂła moja  Chichot Chichot. I wiem np., Âże takie mechaniczne odtworzenie partytury daje tak drĂŞtwÂą muzykĂŞ, Âże pewnie nie opĂŞdziÂłbym siĂŞ do krytyki. Niestety, nad kaÂżdÂą pieÂśniÂą naleÂży posiedzieĂŚ, pokombinowaĂŚ (no jestem wszak inÂżynierem), posÂłuchaĂŚ mistrzowskich wykonaĂą i dopiero wtedy sprĂłbowaĂŚ nagraĂŚ. BywaÂło tak, Âże nad jednÂą frazÂą tydzieĂą siedziaÂłem i wci¹¿ byÂło na nie. AÂż wreszcie przychodziÂł bombowy pomysÂł na interpretacjĂŞ i potem sam siĂŞ delektowaÂłem wÂłasnym nagraniem. Chichot. WracajÂąc do czÂąstki Higgsa, to wykorzystaÂłem niektĂłre chwyty Schuberta. On niekiedy stosowaÂł taki akompaniament w swoich pieÂśniach.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Lipiec 16, 2012, 12:37:19 »

Mnie sie teÂż bardzo podoba.Frywolna jak sÂłusznie zauwaÂżyÂł Bartek, ale i czÂąstka malutka(eufemizm...hahah)
Tylko nie rozumiem tego znaku zapytania na koĂącu!
ChoĂŚ wpÂływ Schuberta mĂłgÂłby to tÂłumaczyĂŚ!

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #41 : Lipiec 16, 2012, 13:31:17 »

Mnie teÂż siĂŞ spodobaÂła kompozycja SÂławka  Nawet jeÂśli uÂżywaÂłeÂś jakiegoÂś algorytmu(kiedyÂś pisaÂłem post na ten temat), to staraÂłem siĂŞ w tych dÂźwiĂŞkach uÂłoÂżyĂŚ sobie jak¹œ wizjĂŞ. To tak, jak patrzyĂŚ na Âświat przez okno przysÂłoniĂŞtÂą firankÂą. CaÂłkiem nieÂźle widaĂŚ a przecieÂż firanka gĂŞsta.
Cieszy mnie kaÂżda prĂłba skomponowania czegoÂś, co sÂłychaĂŚ. Jestem kolekcjonerem takich rzeczy i czerpiĂŞ z nich inspiracjĂŞ.
WracajÂąc do tematu... podobne wizualizacje muzyczne przedstawiÂła NASA prezentujÂąc pole magnetyczne Jowisza.
http://www.youtube.com/watch?v=4XVpZhyFC5o
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2012, 13:33:25 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Lipiec 16, 2012, 13:46:34 »

O rany Leszku, to przecieÂż Wagner!!!

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #43 : Lipiec 17, 2012, 17:45:29 »

JeÂśli chodzi i temat wariacji to - jak wiadomo (Agnieszka wczeÂśniej pisaÂła) - zostaÂł stworzony przez samÂą czÂąstkĂŞ.

GratulujĂŞ pomysÂłu i odwagi! 

Amo la musica sopra tutte le arti
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #44 : Lipiec 19, 2012, 15:38:47 »

DziĂŞki 

Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum