Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrzeÂśnia 2011
Strony:
1
...
16
17
[
18
]
19
20
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrzeÂśnia 2011 (Przeczytany 96164 razy)
xbw
Ekspert
Odp: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrzeÂśnia 2011
«
Odpowiedz #255 :
Sierpień 31, 2011, 22:38:59 »
F-moll jeszcze od przedwczoraj dŸwiêczy we wspomnieniu, Daniil go wypieœci³ i wystrzeli³ w kosmos z siedemsetn¹ prêdkoœci¹ kosmiczn¹ i ten do tej pory tam kr¹¿y od planety do planety, od galaktyki do galaktyki a¿ do koùca œwiata, pokazuj¹c innym cywilizacjom, jak wiele jako Ziemianie mamy tu piêkna, którym siê szczodrze dzielimy.
Julianna jakoœ dziwnie zagra³a, ale nie wiem, gdzie le¿y przyczyna, ¿e mnie nie porwa³o, czy w instrumencie, czy w transmisji radiowej, jakoœÌ mia³am paskudn¹. S³ucha³am ka¿dziusieùkiej nutki koncertów a¿ do teraz, obu, i bisy. Wszak grano Chopina, wiêc jestem, s³ucham. E-moll brzmia³ lepiej, mo¿e w przerwie dostrojono instrument? Lekko mnie zdziwi³o strojenie orkiestry po pierwszej czêœci e-molla
Largetto mnie nie ruszy³o, choÌ siê ws³uchiwa³am pilnie, pod koniec wziê³am siê za czytanie ksi¹¿ki. Ale trzecia czêœÌ prawie w ca³oœci podoba³a mi siê, Julka pogna³a ¿wawo i radoœnie, co wreszcie jakoœ odebra³am, jej muzyka siê przebi³a do mnie na d³u¿ej ni¿ 30 sekund. Za to orkiestra coœ dziwnie w tym finale, a mo¿e mi siê tylko zdawa³o. Nie przy³¹czam siê do chóru zachwytów ani nie przystêpujê do grupy wielbicieli, ale jest ciut lepiej ni¿ ostatnio, ja naprawdê staram siê najmocniej jak mogê.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #256 :
Sierpień 31, 2011, 22:45:50 »
Cytat: xbw Sierpień 31, 2011, 22:38:59
ale jest ciut lepiej niÂż ostatnio, ja naprawdĂŞ staram siĂŞ najmocniej jak mogĂŞ.
i dlatego masz takÂże ode mnie buziaka. Albo dwa (bo coraz bardziej podziwiam TwĂłj muzyczny odlot i piĂŞkniejÂąca dusze)
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #257 :
Sierpień 31, 2011, 22:58:50 »
Beatko!!! ciepÂło, ciepÂło. Ode mnie ten buziak teÂż siĂŞ naleÂży.
My dzisiaj z Januszem wycaÂłowujemy wszystkie dziewczyny
http://franzschubert.pl
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #258 :
Wrzesień 01, 2011, 08:56:42 »
Po wczorajszym koncercie, szarpiÂą mnÂą ambiwalentne odczucia.
F-moll, wg mnie nieudany. Orkiestra zagra³a jakiœ zupe³nie inny utwór, ni¿ ten, który znam na pamiêÌ! Partia fortepianu... Wiem, ¿e inny instrument, nastawi³am siê na inne, nieznane, ale jednak nie spodziewa³am siê tylu zgubionych dŸwiêków i wra¿enia, ¿e Juliannie brakuje palców. To wra¿enie pozosta³o równie¿ w drugim koncercie, choÌ przyznam, znacznie rzadziej. No i lewa rêka, jakby po¿yczona ode mnie - niezupe³nie sprawna, nienad¹¿aj¹ca za reszt¹! Nie spodziewa³am siê tego, znaj¹c przecie¿ doskona³¹ technikê gry Julki. Ale by³o te¿, zw³aszcza w e-moll`u, wiele przepiêknych chwil, szczególnie w trzeciej czêœci koncertu.
No i przecudny, drewniano-filcowy, jakby przytÂłumiony dÂźwiĂŞk fortepianu zachwyciÂł mnie zupeÂłnie! W sumie, ÂżaÂłujĂŞ jednak, Âże na to przedsiĂŞwziĂŞcie nie zdecydowaÂł siĂŞ Ingolf, albo Trifi. Podejrzewam, Âże w takim przypadku zachwyt byÂłby absolutny.
Nie czytaÂłam jeszcze Waszych opinii, by niczym siĂŞ nie sugerowaĂŚ, ale zaraz zaczynam arcyciekawÂą lekturĂŞ. Ciekawe, czy Wasze odczucia sÂą podobne?
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #259 :
Wrzesień 01, 2011, 09:28:07 »
Masz racjĂŞ Beatko, moÂże to faktycznie wina transmisji? Z tego co opowiadano w radio, wydzielenie sceny TW stworzyÂło niezbyt komfortowe warunki sÂłuchania, nawet tam na miejscu, a co dopiero mĂłwiĂŚ o transmisji... Faktycznie momentami brzmiaÂło jak w studni?!
To co mnie cieszy najbardziej, to fakt, Âże nagrano
wszystkie
koncerty ChiJE, i dwĂłjka bĂŞdzie nas nimi raczyĂŚ juÂż tej jesieni...
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2011, 09:35:16 wysłane przez ewa578
»
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #260 :
Wrzesień 01, 2011, 10:24:57 »
F-moll by³ specyficzny, brzmia³ zupe³nie inaczej ni¿ wersja do której przywyk³em - by³ spowolniony, uwypuklano inne fragmenty, Julka stosowa³a nowe (jak na ten utwór) zabiegi stylistyczne. Ba³em siê larghetta - znaj¹c zami³owanie pianistki do wy¿ywania siê na klawiaturze spodziewa³em siê, ¿e obedrze drug¹ czêœÌ koncertu z klimatu, który wprowadzi³ tam kompozytor - tak siê jednak nie sta³o. Moje ucho wychwyci³o kilka potkniêÌ pianistki, ale nie dam sobie rêki uci¹Ì, ¿e to na pewno by³y potkniêcia - barwa dŸwiêku by³a tak inna, ¿e mog³a to byÌ wina tego czynnika.
W e-molu s³ucha³em tylko romansu i ronda - brzmienie instrumentu by³o zupe³nie inne, specyficzny dŸwiêk jaki generowa³ fortepian w pierwszej czêœci recitalu znikn¹³ jakby od dotkniêcia magicznej ró¿d¿ki - ale my w magiê nie wierzymy - po prostu Awdeewa nie czuje siê jeszcze pewnie w f-molu i chêtnie us³yszê jej wykonanie za kilka lat, kiedy bardziej siê rozegra - czy bêdê chcia³ wys³uchaÌ tego utworu na fortepianie historycznym - nie - chcia³bym mieÌ mo¿liwoœÌ obiektywnego porównania jej gry z kanonami wykonawczymi, chcia³bym, ¿eby zagra³a na Stainwayu.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #261 :
Wrzesień 03, 2011, 01:52:25 »
Cytat: GoguÂś Wrzesień 01, 2011, 10:24:57
F-moll by³ specyficzny, brzmia³ zupe³nie inaczej ni¿ wersja do której przywyk³em - by³ spowolniony, uwypuklano inne fragmenty, Julka stosowa³a nowe (jak na ten utwór) zabiegi stylistyczne. Ba³em siê larghetta - znaj¹c zami³owanie pianistki do wy¿ywania siê na klawiaturze spodziewa³em siê, ¿e obedrze drug¹ czêœÌ koncertu z klimatu, który wprowadzi³ tam kompozytor - tak siê jednak nie sta³o. Moje ucho wychwyci³o kilka potkniêÌ pianistki, ale nie dam sobie rêki uci¹Ì, ¿e to na pewno by³y potkniêcia - barwa dŸwiêku by³a tak inna, ¿e mog³a to byÌ wina tego czynnika.
W e-molu s³ucha³em tylko romansu i ronda - brzmienie instrumentu by³o zupe³nie inne, specyficzny dŸwiêk jaki generowa³ fortepian w pierwszej czêœci recitalu znikn¹³ jakby od dotkniêcia magicznej ró¿d¿ki - ale my w magiê nie wierzymy - po prostu Awdeewa nie czuje siê jeszcze pewnie w f-molu i chêtnie us³yszê jej wykonanie za kilka lat, kiedy bardziej siê rozegra - czy bêdê chcia³ wys³uchaÌ tego utworu na fortepianie historycznym - nie - chcia³bym mieÌ mo¿liwoœÌ obiektywnego porównania jej gry z kanonami wykonawczymi, chcia³bym, ¿eby zagra³a na Stainwayu.
Có¿, a jak siê ten f-moll przedstawia³ w porównaniu z tym?
http://www.youtube.com/watch?v=Rqo61YCLFAg
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #262 :
Wrzesień 03, 2011, 08:16:29 »
Asiu, to nieporównywalne, nie ze wzglêdu na wykonanie, ale g³ównie ze wzglêdu na instrumenty. Nie s³ucha³aœ transmisji?
JeÂśli chcesz posÂłuchaĂŚ jest nagranie na chomiku (rĂłwnieÂż moim).
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #263 :
Wrzesień 03, 2011, 08:50:52 »
Ale czy Dang tu nie gra na tym samym Erardzie co Julianna?
To dwie ró¿ne osobowoœci, tak ró¿ne,¿e nie sposób porównywaÌ.Jeœli komuœ najbli¿ej do Danga do chyba Dani³owi.
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #264 :
Wrzesień 03, 2011, 09:07:16 »
zgadzam siê z Ew¹ i Tereni¹. I jeszcze trzeba by wspomnieÌ o grze orkiestry akompaniuj¹cej Juliannie (koncert f). Otó¿ akompaniowa³a ona... dziwnie
Z pewnoÂściÂą niekonwencjonalnie. Cokolwiek by to nie znaczyÂło. Na jej tle partia solisty z koniecznoÂści dostrajaÂła siĂŞ do orkiestrowej oryginalnej dynamiki i do jakiÂś nie zawsze zrozumiaÂłych eksperymentĂłw zmian tempa.
Poza wszystkim nie twierdzĂŞ, Âże nagranie tego koncertu byÂło szczytem moÂżliwoÂści wykonawczych Awdiejewej. Ona go dopiero zaczyna "ogrywaĂŚ" I ja takÂże chĂŞtnie, podobnie jak Piotr, wysÂłucham go za jakiÂś czas (bynajmniej niekoniecznie na instrumencie z epoki
).
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2011, 09:11:31 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #265 :
Wrzesień 03, 2011, 09:43:22 »
Witam wszystkich!!! Winny jestem swoje wraÂżenia z pobytu w ÂŻelazowej Woli i recitalu Anny Marii StaĂączyk. Anna Maria graÂła kolejno: Scherzo b-moll, 4 Mazurki z op. 68 (w tym Januszowy a-moll), Fantaisie-Impromptu cis-moll, 2 walce z op.64 cis-moll (ten ktĂłry w repertuarze ma takÂże Janusz
) i Des-dur, Lento
i na koniec Polonez As-dur. Trochê by³o wiêc w tym powielania recitalu Janusza...bo wczeœniejszego wieczora swój recital w Babicach gra³ nasz Forumijny pianista - wys³uchaÌ Janusza w jego domu na swoim instrumencie - bezcenne (dziwiê siê naszym Warszawiankom, ¿e nie umówi³y siê na taki koncert), natomiast karygodne, ¿e nie zrobiliœmy ¿adnego nagrania - bo ja zmêczony kilkugodzinn¹ podró¿¹ w upale i po spo¿yciu obfitego grilla
mia³em nieco obni¿on¹ mo¿liwoœÌ odbioru - ws³uchania siê...
WracajÂąc do recitalu Anny Marii to o scherzu i polonezie - wolĂŞ jak jest grany silnÂą mĂŞskÂą rĂŞkÂą...albo przez JuliannĂŞ A.
- brakowaÂło mi nieco dynamiki i zdecydowania. Za to urzekÂły mnie mazurki - grane tak jak tylko Polski pianista to potrafi (ÂśmieszÂą mnie czasami mazurki po azjatycku, amerykaĂąsku) z wyczuciem mazurowego rubata, kolorytu Mazowsza, piĂŞkna frazy. Przy walcach wzruszyÂłem siĂŞ (magia miejsca, muzyki Chopina) - dobrze, Âże miaÂłem czarne okulary - bo musiaÂłbym siĂŞ wstydziĂŚ
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #266 :
Wrzesień 03, 2011, 16:19:36 »
Cytat: TeresaGrob Wrzesień 03, 2011, 08:50:52
Ale czy Dang tu nie gra na tym samym Erardzie co Julianna?
No wÂłaÂśnie
Oba koncerty nagraÂł na Erardzie.
Cytat: TeresaGrob Wrzesień 03, 2011, 08:50:52
To dwie ró¿ne osobowoœci, tak ró¿ne,¿e nie sposób porównywaÌ.Jeœli komuœ najbli¿ej do Danga do chyba Dani³owi.
Wykonanie Danga unosi mnie wysoko w obÂłoki:) To dla mnie wzorzec, ideaÂł subtelnego i peÂłnego uczucia romantyzmu. I taki rodzaj wraÂżliwoÂści, ktĂłry jest mi bliski. Nie wiem, czy jestem gotowa na porĂłwnanie:))
Tak, faktycznie, myœlê, ¿e oni w jakimœ sensie maj¹ podobn¹ wra¿liwoœÌ, Danii³ i Dang.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #267 :
Wrzesień 03, 2011, 16:28:38 »
Cytat: Aleksias Wrzesień 03, 2011, 16:19:36
No wÂłaÂśnie
Oba koncerty nagraÂł na Erardzie.
Pytanie, czy na tym samym
Dzisiaj nawet Steinwaye rózni¹ siê w zaleznoœci od koncówki numeru fabrycznego, a co dopiero instrumenty z epoki, dla ktorych ma znaczenie nie tylko rocznik i numer fabryczny, ale, przede wszystkim, warunki przechowywania i konserwacji instrumentu przez ponad pó³tora stulecia
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #268 :
Wrzesień 03, 2011, 16:53:34 »
Cytat: Janusz1228 Wrzesień 03, 2011, 16:28:38
Pytanie, czy na tym samym
Dzisiaj nawet Steinwaye rózni¹ siê w zaleznoœci od koncówki numeru fabrycznego, a co dopiero instrumenty z epoki, dla ktorych ma znaczenie nie tylko rocznik i numer fabryczny, ale, przede wszystkim, warunki przechowywania i konserwacji instrumentu przez ponad pó³tora stulecia
Julka takÂże graÂła na Eradzie wyprodukowanym w tym samym roku, istnieje duÂże prawdopodobieĂąstwo, Âże jest to ten sam instrument.
Pod palcami Danga w f-mollu brzmi zdecydowanie lepiej, bardziej przypomina dzisiejsze instrumenty.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #269 :
Wrzesień 03, 2011, 17:41:48 »
Tak samo myÂślĂŞ o Dangu jak Asia.ChoĂŚ nie zawsze tak byÂło. OczywiÂście poznaÂłam go podczas
KCH, ale byÂłam wtedy bardzo mÂłoda i bardziej podobaÂł mi sie przebojowy, przystojny i
robi¹cy wokó³ siebie du¿o szumu PogoreliÌ.Musia³y min¹Ì lata zanim doceni³am
skromnoœÌ, subtelnoœÌ, liryzm Wietnamczyka.I tak¹ introwertycznoœÌ któr¹ u artystów lubiê.
Co do instrumentu to NIFC chyba ma tylko jednego Erarda z 1849 roku, wiĂŞc pewnie to
ten sam fortepian.
http://www.franzschubert.pl/
Strony:
1
...
16
17
[
18
]
19
20