Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Filmy, ktĂłre warto przeÂżyĂŚ  (Przeczytany 152559 razy)
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #390 : Październik 07, 2011, 19:33:51 »

Co prawda Bogdan wspominaÂł o tej produkcji w "Muzyce filmowej", ale nie zaszkodzi i w tym miejscu o niej nadmieniĂŚ - to pierwszy polski i bodaj pierwszy w Europie film zrealizowany w technologii 3d - popatrzmy zatem na zwiastuny filmu "Bitwa Warszawska 1920..trzeba przyznaĂŚ Âże robi wraÂżenie nawet bez 3d, a co bĂŞdzie nas czekaĂŚ w trakcie oglÂądanie w "okularkach'?? moÂżna sobie to tylko wyobraziĂŚ..

staraÂłem siĂŞ wybraĂŚ te najlepsze (oczyw.w moim odczuciu)

http://www.youtube.com/watch?v=rbx5-uGGHOI

http://www.youtube.com/watch?v=08FwwSrJbl0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=3RNz7Mzrl1E&feature=related
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #391 : Październik 07, 2011, 19:51:42 »

Ups..chyba w pierwszym wkrad³ siê malutki b³¹dzik, a zatem replay..

http://www.youtube.com/watch?v=rbx5-uGGH0I
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #392 : Październik 07, 2011, 20:05:28 »

Ups..chyba w pierwszym wkrad³ siê malutki b³¹dzik, a zatem replay..

Z ciekawosci, jaki?
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #393 : Październik 08, 2011, 00:15:36 »

Chodzi³o o b³êdne zapisanie linku Bartku, tylko linku ..chocia¿ nie wiem, tzn zastanawiam siê co do samych szar¿ kawaleryjskich - czy faktycznie a¿ tak wielkie szar¿e polskiej kawalerii mia³y tam miejsce (by³a to czysta bitwa obronna, z momentami kontrataku si³ polskich, jednak chyba g³ównie piechoty). Ale na pewno szar¿e takie wykonywali bolszewicy (tj nie sami Rosjanie, lecz wielonarodowoœciowi, równie¿ byli tam Polacy ) - prawdopodobnie 3 Korpus Kawalerii, nazywany Z³ot¹ Ord¹ Gaj-chana (w sk³ad którego wchodzi³y 10 i 15 Dyw Kawalerii tzw "czubki" (czapki) , dowodzony przez Gaika B¿yszkjana-Gaja (Ormianina)..

Ciekawostk¹ natomiast mo¿e byÌ wiek g³ównodowodz¹cych w tej bitwie, a w³aœciwie ró¿nica wieku miêdzy nimi. Pi³sudski w chwili rozpoczêcia bitwy mia³ 53 lata, zaœ dowodz¹cy armiami bolszewików Frontu Zach.(bo one tylko bra³y udzia³ w tej bitwie, pozosta³e fronty to inna sprawa) Michail Tuchaczewski liczy³ sobie zaledwie 27 lat, wiêc by³ od naszego wodza dwa razy m³odszy - w ogóle by³a to armia 18-19 latków majaca za sob¹ przeszlo 600 km marsz - nie umniejsza to jednak polskiego zwyciêstwa...ale co trzeba przyznaÌ, m³odoœÌ zwykle potrafi rwaÌ sie do walki..

Co prawda istniaÂło jeszcze jedna samodzielna grupa kawalerii bolszewickiej - 1 Armia Konna Budionnego (teÂż "czubki"), jednak oni zajĂŞci byli na Froncie PoÂłud. - moÂże wiĂŞc na filmie chodzi o bitwĂŞ pod Komorowem (zupeÂłnie niezaleÂżnÂą od Warszawskiej, chyba (?)) - byÂła to typowa bitwa kawaleryjska, miĂŞdzy 1K a PolskÂą DywizjÂą Jazdy dowodzonÂą przez Rommla..."czubki" Budionnego otoczeni przez dwie polskie armie, ponieÂśli duÂże straty i zmuszeni zostali do wycofania siĂŞ - nie przedostali siĂŞ wiĂŞc w stronĂŞ Warszawy..(potem, bo 1923 wsÂławili siĂŞ jeszcze bojami na AÂłtaju w Mongolii i MandÂżurii - walki z "biaÂłymi" armiami)..

No ale co do tych filmowych szarÂż, teÂż mogÂłem coÂś pomyliĂŚ...sÂłabo znam przebieg Bitwy Warszawskiej - wstyd..
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #394 : Październik 08, 2011, 09:37:49 »

To nie jest flim dokumentalny, dopuszczane jest, aby dla potrzeb filmu coÂś zmieniĂŚ, jeÂśli to nie zmienia sensu, naturalnie.
W kaÂżdym razie, film dotyka tematĂłw tak bardzo mi bliskich, Âże nawet zwiastun powoduje mocne wzruszenie. jestem strasznie pÂłaczliwa.
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #395 : Październik 08, 2011, 16:40:58 »

Racja Moniczko, kiedy oglÂąda siĂŞ nawet juÂż tylko te zwiastuny, chwyta czÂłowieka coÂś takiego za serducho Âże zaczyna odczuwaĂŚ wzruszenie - podobnie jak Ty jestem b.wraÂżliwy

Dla mnie jednak Hoffman, to jak do tej pory tylko i wy³¹cznie "Pan Wo³odyjowski" - chyba najlepsza z jego produkcji..pozosta³e wg mnie nieco odbiegaj¹ poziomem od tej pierwszej, no ale teraz zobaczymy jak to bêdzie z "Bitw¹ Warszawsk¹" - inne czasy, inna technologia, inne pieni¹dze..moze wiêc przebije "ma³ego rycerza"

Nawet teraz mam przed oczami bodaj jedne z najlepiej, pod wzgl. rozmachu, zrealizowanych scen w historii polskiego kina..
Szturm za szturmem, zaprawionych w bojach Janczarów i oczyw. bohaterska obrona polskiej za³ogi..(pamietam jak za ma³olata wzorowa³em siê na tym motywie w zabawach ¿o³nierzykami, robi¹c im czapki z plasteliny i doklejaj¹c do ich tu³owi bia³e papierki - aby sprawiÌ wra¿enie ogólnej "bia³oœci"..wyniki zmagaù by³y ró¿norakie Chichot)

najlepiej od 1:12..nawet jeszcze dziÂś robi wraÂżenie
http://www.youtube.com/watch?v=IMxOpH_mRzw

tu z kolei od 0:30 i sama koĂącĂłwka "Basiu, nic to.."
http://www.youtube.com/watch?v=pwVRJM2kBcg&feature=related

to teÂż niezÂłe, choĂŚ momentami moÂże nieco tendencyjne ("pojedynek" na przedpolu warowni - scena z wersji serialowej)
http://www.youtube.com/watch?v=4KLzKDcei7w&feature=related

A tutaj artyku³ jak wygl¹da³o to w rzeczywistoœci, s¹ tam opisane momenty które potem sta³y sie inspiracj¹ dla Sienkiewicza w swojej powieœci..m.in wzmianka o wybuchu prochów w basztowni (ekspozji takich w trakcie oblê¿enia by³y 3-y) - mo¿na siê te¿ dowiedzieÌ jak w istocie zgin¹³ dowódca artylerii zamkowej, niejaki major Heiking (sienkiewiczowski szlachcic kurladzki, Ketling) i sam Wo³odyjowski - jednak wygl¹da³o to zupe³nie inaczej, ni¿ znamy to z opisu Sienkiewicza..

http://Lastinn.info/artykuly-historyczne/6800-obrona-kamienca-podolskiego-1672-a.html

Dodam, Âże nieco wiĂŞcej ÂświatÂła na tÂą sprawĂŞ, daje jeszcze inne ÂźrĂłdÂło - tj list biskupa kamienieckiego...z dok.wynika, iÂż byÂł to albo nieszczĂŞÂśliwy wypadek, albo coÂś w rodzaju zemsty majora Heikinga.. cyt:

"Pan Major artylerii miaÂł disgust, Âże go karano o to, Âże wiele nierzÂądu byÂło i mankamenta w cekhauzie. ZawarÂłszy siĂŞ w wieÂży gdzie byÂło wiele beczek prochu, te zapaliÂł i zamek wszystek zrujnowaÂł, i ludu okoÂło 500 zgubiÂł"

Tak wiĂŞc, wynikaÂłoby z tego Âże wychodzÂący z twierdzy garnizon zostaÂł wprost zmasakrowany przez eksplozjĂŞ wÂłasnych prochĂłw  Chichot ...i w tym to momencie ginie rĂłwnieÂż WoÂłodyjowski, ktĂłremu kartacz trafia, bÂądÂź urywa gÂłowĂŞ - no ale powieœÌ, to przecieÂż tylko powieœÌ..nie musi odpowiadaĂŚ rzeczywistym faktom.
Tu troche na temat tego autentycznego "Pana WoÂłodyjowskiego', czyli nie MichaÂła, lecz Jerzego..i okolicznoÂściach jego Âśmierci..
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_WoÂłodyjowski

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #396 : Październik 16, 2011, 13:58:07 »

ObejrzaÂłam wÂłaÂśnie (i przeÂżyÂłam) film Jane Campion "JaÂśniejsza od gwiazd".
Bardzo polecam, choÌ na pewno nie dla wszystkich.Mi³oœÌ Johna Keatsa i Fanny Brawne pokazana jest tu
w sposób bardzo subtelny,delikatny, raczej poprzez gesty i niedomówienia ni¿ jak¹œ wartk¹ akcjê.
Przecudowne malarskie kadry, ktĂłre moÂżna dÂługo kontemplowaĂŚ jak obrazy w muzeum.
Wyciszona i powÂściÂągliwa gra Âświetnych mÂłodych angielskich aktorĂłw.
Muzyka Bradshawa takÂże taka trochĂŞ "minimalistyczna":

http://www.youtube.com/watch?v=EvmqOUZyJqM

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #397 : Październik 17, 2011, 10:25:28 »

Wci¹¿ nie by³em na "1920 - Bitwa Warszawska", mo¿e w przysz³y weekend siê nadarzy... ale przyznam, recenzje jak ni¿ej bardzo zniechêcaj¹.

http://film.onet.pl/recenzje/1920-bitwa-warszawska-polski-szeregowiec-ryan,1,4856108,wiadomosc.html

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #398 : Październik 17, 2011, 17:13:12 »

I rzeczywiÂście Januszu pewnie jest prawda w tej recenzji
bo ludzie nie chodzÂą na ten film
ani ¿¹dni ambitnego kina pe³nego podtekstów i refleksji
ani ¿¹dni filmowej rozrywki i filmowych fajerwerkĂłw 

pozdrawiam          
               Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #399 : Październik 19, 2011, 19:28:44 »

By³am na filmie Hoffmana, napiszê za chwilê parê s³ów na temat filmu, który wart jest recenzji na ró¿nych p³aszczyznach.
Gdybym miaÂła oceniĂŚ go jednym sÂłowem, najbardziej pasuje mi sÂłowo: "pulsacyjny"
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #400 : Październik 21, 2011, 11:41:50 »

Czy byÂł juÂż ktoÂś na na filmie "Pina"?

pozdrawiam          
               Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #401 : Październik 21, 2011, 19:24:29 »

Gdyby ktoœ siê pyta³ o film: Bitwa warszawska i gdyby rozwa¿a³ pójœcie do kina , odpowiem krótko- pójœÌ.

Zrobienie dobrego filmu w Polsce to nie lada sztuka zwaÂżywszy na budÂżet, jakim moÂże dysponowaĂŚ reÂżyser i producent. W zaistniaÂłej sytuacji Hoffman jest specjalistÂą od rzeczy niemoÂżliwych, osobÂą ktĂłrej udaje siĂŞ, choĂŚ nie bez ale, porywanie z motykÂą na sÂłoĂące.
Filmu, w mojej opinii, nie da siĂŞ oceniĂŚ, wystawiajÂąc mu jednÂą ocenĂŞ. NaleÂży go oceniĂŚ wielopÂłaszczyznowo.
Hoffman porwaÂł siĂŞ na gatunkowo ciĂŞÂżki temat. Wydarzenia historyczne, jeszcze nie tak zaszÂłe, budzÂą do dziÂś spory historykĂłw, co zapewne przyzna KozioÂłek.
Nie byÂł to film stricte historyczny, a wiĂŞc nie ma co z niego mÂłodzieÂży uczyĂŚ historii, chyba, Âże bardzo pobieÂżnie.
KanwÂą na ktĂłrej zawisÂł ten ciĂŞÂżar byÂła jakaÂś tam mdÂła historyjka, banalna, przewidywalna. W Ăłwczesnym czasie znalazÂłoby siĂŞ setki ciekawszych. Historyjka owa nie udÂźwignĂŞÂła tematu I wojny Âświatowej.
Umieszczenie jej rozumiem w pe³ni. Jak zachêciÌ m³odzie¿, lub odbiorcê mniej wymagaj¹cego, który lubi lekkie tematy do ciê¿kiego i trudnego tematu w dziejach Polski? Najlepiej zapewniÌ dobre nazwiska. Aktorów wziêtych, popularnych, lubianych, kochanych. Oni to mieli swoimi nazwiskami przyci¹gn¹Ì widza i szersz¹ publikê.
Wydaje mi siĂŞ, Âże to zadziaÂłaÂło, strategia na ocenĂŞ celujÂącÂą. Wszak tak siĂŞ robi kasowe przeboje.
PrzypiĂŞÂła bym siĂŞ do przedstawienia przedwojennego kabaretu, mojego konika. Nie trzymaÂł sie realiĂłw epoki. UrbaĂąska byÂła takÂą samÂą UrbaĂąskÂą z 2011 roku, pomimo fryzury z epoki i dobrego wraÂżenia estetycznego.  Brak zachowanych detalĂłw, charakteru kabaretu przedwojennego mnie irytowaÂło.

Sceny batalistyczne, z ktĂłrych Hoffman jest juÂż sÂławny, wyszÂły bardzo ciekawie i przejmujÂąco. WidaĂŚ w nich mistrza, ktĂłry zjadÂł zĂŞby na szarÂżach bitewnych. JeÂśli bym miaÂła siĂŞ przyczepiĂŚ to tylko do efektĂłw 3D, ktĂłre wydaÂły mi siĂŞ zbyt amerykaĂąskie i pod publiczkĂŞ np: padajÂący ÂżoÂłnierz, bryzgajÂący krwiÂą na ekran.
W scenach batalistycznych odpoczywaÂłam od nudnego wÂątku miÂłosnego.

NaleÂży doceniĂŚ ogromne zaangaÂżowanie Daniela Olbrychskiego w kreacjĂŞ roli PiÂłsudskiego, choĂŚ wydaje mi siĂŞ, Âże MarszaÂłek na te czasy powinien byĂŚ mÂłodszy. Jednak Daniel staraÂł siĂŞ naÂśladowaĂŚ akcent, charakter, sposĂłb mowy, chodu MarszaÂłka.

By oddaĂŚ okrucieĂąstwo wojny, po horyzont peÂłno byÂło trupĂłw i krwi. Niepotrzebna scena uÂżynania rĂŞki ÂżoÂłnierzowi. KaÂżdy w domyÂśle mĂłgÂłby sobie to okrucieĂąstwo wojny dopowiedzieĂŚ.

Pierwszy film 3 D polski- trzeba zobaczyĂŚ.
krynia
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #402 : Październik 21, 2011, 22:44:28 »

Czy byÂł juÂż ktoÂś na na filmie "Pina"?
Witam ! Tak byÂłam i nie zapomnĂŞ nigdy! po dwudziestu minutach siedziaÂłam wciÂśniĂŞta w fotel i tak do koĂąca.Tyle emocji i piĂŞkna...a to byÂł tylko taniec.
A kciuki trzymam za Erzhana

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #403 : Październik 21, 2011, 22:53:08 »

byÂłam i nie zapomnĂŞ nigdy! po dwudziestu minutach siedziaÂłam wciÂśniĂŞta w fotel i tak do koĂąca.Tyle emocji i piĂŞkna...a to byÂł tylko taniec.

Kryniu! DziĂŞkujĂŞ za tĂŞ autentycznÂą recenzjĂŞ. Kilkoma sÂłowy sprawiÂłaÂś, ze na pewno ten film obejrzĂŞ

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #404 : Październik 21, 2011, 23:03:25 »

Gdyby ktoœ siê pyta³ o film: Bitwa warszawska i gdyby rozwa¿a³ pójœcie do kina , odpowiem krótko- pójœÌ.
Moniko, w³aœciwie skoro to Ty rekomendyujesz - powinienem pójœÌ. Ale nie pójdê. Od filmów Hoffmana zawsze odstrêcza³a mnie krew i sceny okrucieùstw. Jak potwierdzasz - w tym filmie ich znowu nie brakuje. Wiêc sorry, panie Re¿yserze, zabraknie za to mnie.
DziĂŞkujĂŞ Ci Moniko za obszernÂą recenzjĂŞ. Wiesz... wÂłaÂściwie to mogĂŞ uznac, Âże dziĂŞki Tobie i za sprawÂą Twych s³ów i emocji - ja ten film juÂż zd¹¿yÂłem obejrzeĂŚ. Za zaoszczĂŞdzone pieni¹¿ki za kupno biletu - pozwĂłl zaprosiĂŚ siĂŞ kiedyÂś na kawĂŞ  Chichot

Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife silverstar neder-live kalinowatyper twistedgamers