Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIX Konkurs im. F. Chopina 2025 - I etap.  (Przeczytany 493 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« : Październik 03, 2025, 17:44:33 »

Sesja poranna  03.10.2025 (piatek)

1) Ziye Tao (M) Chiny Fazioli - mocny, wirtuozeria i liryzm.

2) Chun Lam U (M) Hong Kong Steinway - gubil tekst, gral niepewnie

3) Tomoharu Ushida (M) Japonia Steinway - piesci dzwiek, gra czytelnie, jasnym dzwiekiem. Jestem na tak. Cisza i pauzy.

4) Ryan Wang (M) Kanada Steinway - wart dalszej uwagi.

przerwa

1) Zitong Wang (K) Chiny

2) Jan Widlarz Polska

3) Andrzej Wiercinski Polska pierwsze dzwieki mialem ciary

4) Krzysztof Wiercinski Polska

« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2025, 09:54:23 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #1 : Październik 03, 2025, 17:47:12 »

Sesja wieczorna - 03.10.2025r. (piatek)

prowadzenie - p. Monika Podolak

1) Victoria Wong (K) USA/Kanada Yamaha jasna suknia  - dobry wystep

2) Maiqi Wu (K) Chiny Kawai- pomylili fortepiany, trzeba bylo zmieniac Steinwaya na Kawai - czerwona suknia, ten wystep bardzo mi sie podobal, przemyslane 

3) Yifan Wu (M) Chiny = mlody wiek, dobry wystep, lekkosc grania, zarysowanie planow dzwiekowych

4) Miki Yamagata (K) Japonia Kawai  ostatnie takty nokturnu E 62/2 - boskie
    w balladzie f 52 - piekna paleta barw - mozna sie rozmarzyc
    widac, ze zostawila serce na scenie - piekna suknia w japonskim stylu

5) Ryota Yamazaki (M) Japonia Steinway - niestety szkolne granie, ladnie zaczyna i nie chce isc do przodu, bada gdzie lod nie jest spekany zanim postawi krok, w balladzie momentami ladnie
Etiuda C-dur op. 10 nr 1 - dobrze trchnicznie zagrana etiuda

przerwa

1) Fanze Yang (M) Chiny Kawai jestem na lodce, leniwe wieczorne niebo po upalnym dniu, wpatruje sie w falujaca wode - ruszyl moja wyobraznie, ... ale to jest najpiekniejszy nokturn - Des-dur op. 27 nr 2
slychac duzo pedalu w Jego grze, nie wiem, czy nie za duzo (?)
ladnie skrzy sie dzwiek w jego grze, walc zwiewny, chcialoby sie go tanczyc

Wolne tempo poczatku ballady g 23, ale to tylko zmylka - jest rozwiniecie - ale przemyslane
Ten pianista cieszy sie dzwiekiem, zadnego nie chce zgubic. Jest narracja w grze.

Ludzie On ma 16 lat!!  Jest potencial - super.

2) William Yang (M) USA Steinway - wydaje sie, ze to bedzie moj faworyt z wieczornej sesji - dzwiek, barwa i tempo jakie najbardziej lubie - poczatek 100%  - rewelacja! Chce Go sluchac !!!!
Moj Chopin
Boze dzieki !! Jest Ktos wreszcie.

Tak jak teraz, to sie czuje tylko raz w roku - po wigilijnej kolacji - spokoj, cisza, ogien w kominku, wszystko NAJ..

Czuje sie nie jak w pierwszym dniu przesluchan konkusowych I etapu, Czuje sie jak w recitalu finalistow.
To jest inna liga i inny poziom gry.

Jedno jest pewne, na sali nie ma ani jednej osoby, ktora by teraz przysypiala. Jest to, na co czekamy 5 lat - Chopin, ktorego znamy podany w nowej odslonie. Perfekcja w kazdym dzwieku, akordzie, frazie i tempie.

3) Yuanfan Yang (M) GB Fazioli  Ooo! Barkarola! Bardzo ladnie. Chwilami przyciezkawo, szkoda, bo zarys utworu i skrzenie jak trzeba. Pieknie spiewa. Ciut, ciut wiecej lekkosci i byloby super.

4) Yichen Yu (M) Chiny Steinway bardzo ladny dzwiek lewej reki w Etiudzie gis-moll op. 25 nr 6
Druga etiuda tez ladnie - nie sciemnia, konkrety i wszystko z umiarem. W dobrym guscie. Czytelny dzwiek, wszystko jest wygrane. Nie mozna odmowic walcowi uroku. Gra piekna paleta kolorow, bardzo dystyngowanie.

« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2025, 12:00:48 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #2 : Październik 03, 2025, 22:50:25 »

dobrze, ze panowie Pawel Kowalski i Andrzej Sulek maja podobna ocene gry Williama Yanga do mojej.
Tyle napisze.

William Yang byl dla mnie zdecydowanie najlepszym uczesnikiem pierwszego dnia konkursu.
 Pomimo calego szeregu zastrezen, co do temp ze strony dziennikarzy i komentatorow.
Wole, jak ktos przychodzi i ma wizje tego, co gra. Konkrety w mloteczki. To jest zawodowiec.
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2025, 10:02:11 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #3 : Październik 04, 2025, 09:50:49 »

Sesja poranna  04.10.2025 (sobota)

prowadzenie - Piotr Krasnowolski (pomaranczowy krawat)

1) Yuewen Yu (M) Chiny  Kawai  .. i od razu srodek recitalu - postawil dzwiek w etiudzie. Swietny Walc As-dur op. 42, (ale niedbale go zakonczyl - szkoda, zabraklo tego niuansu). Swietnie zbudowana narracja w Nokturnie. Juz wiem, ze to jest bardzo dobry wystep. Ballada nie z mojej bajki - nie wiem, co chcial opowiedziec (?).

2) Andrey Zenin (M) - neutralna flaga, czyli z Rosji Kawai ... Ludzie! co sie dzieje? Drugi zaczyna ta sama etiuda h-moll op. 25 nr 10
Dobre sceniczne granie obdarte z Chopina. Czary mary - umiem i szybciej grac. Kaskady dzwiekow spod Jego palcow. A gdzie jakies zamyslenie i mgielka?
On sie przygotowal do innego konkursu, Kawai musi to przetrwac.
Wstep do Etiudy cis-moll op. 25 nr 7 ladny. Tak, ta etiude kupuje.

3) Jacky Zhang (M) Wielka Brytania Steinway - zaczal Nokturnem Nokturnem H-dur op. 62 nr 1 - gra w estetyce Chopina jaka lubie. Tego potrzebowalem po poprzedniku. Ladnie pokazuje barwy. Cieszy sie chwila. Czy uda mu sie z tego zbudowac calosc formy? Jaka odmiana w etiudzie !! Bardzo czytelna - perelkowa. Moze to nie jest moj ideal, ale jestem na tak. Chce sie Go sluchac, zasluchac, a On daje do tego argumenty. Dzisiaj zagral na II etap.

4) Yonghuan Zhong (M) Chiny Steinway piekny walc, wszystko zagrane na najwyzszym poziomie. Czy wniosl cos nowego do mojego postrzegania muzyki Chopina? Hmm II etap ma pewny. Sluchajac Go mialem taka mysl - chce emocji, chce czlowieka, nie do konca chce idealnie odegranego tekstu. (uczen prof. Switaly)

Przerwa

1) Hanyuan Zhu (M) Chiny Fazioli  wpadka z tekstem w etiudzie, ale mi sie podobalo, bardzo mnie zaciekawil. Wlasnie dostaje to, o co prosilem, za dzwiekiem slysze emocje. Spotykam czlowieka. Dla mnie to jest Chopin. W ogole nie patrze na wpadki tekstowe. Cos pieknego, jesli chodzi o czucie kantyleny chopinowskiej, to jest dla mnie Garcia Garcia tego konkursu. Chce tanczyc tego walca. Pierwszy, ktory tak potrafi jak dotad. Pokazuje mi inne oblicze nocnej Wenecji. Jeszcze tego nie ogarniam, ale mnie zaciekawia. Technicznie sa od Niego lepsi w konkursie - chociazby poprzednik, ale kto tak pieknie czarowal dotad? Duzo "omskniec" w grze. Czy bedzie Mu wybaczone? Przyszedlbym na Jego recital. I cos przezyl. Cieszylbym sie z NIm i plakal z Nim.

2) Jingting Zhu (M) Chiny Steinway nie wiem, co napisac. Po prostu nie wiem. Moze zadam pytanie, czy za 25 lat ktos w studio radia lub TV zada pytanie "pamietacie to wykonanie Etiudy h-moll op. 25 nr 10 Zhu? Moze ktos zapamieta te niuanse?
Konkursowy wystep bardzo dobry, nie ma sie do czego przyczepic.

3) Piotr Alexewicz Kawai - gry Polakow w konkursie nie oceniam. Kawai to nie jest zly instrument, tylko trzeba nad nim zapanowac. Slysze, ze Piotr panuje nad instrumentem calkowicie. Brawo. Instrument skrojony pod Niego.
Jedno jest pewne, tu na sali FN nikt teraz nie przysypia. Mamy to.

4) Jonas Aumiller (M) Niemcy Kawai  Ooo! nie spodziewalem sie. Jak tak dalej zagra jak we wstepie, to mamy mocnego zawodnika. Bardzo mnie zaciekawia, gra to, czego u innych nie slychac. Melodie cienia. Wieloplaszczyznowosc.
Juz zapisuje do mojego kajecika - kupic Jego plyty. Perla.

Trzecie nazwisko w konkursie, ktore traktuje powaznie.

« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2025, 16:59:25 wysłane przez Casablanka » Zapisane
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Październik 04, 2025, 15:19:20 »

William Yang (M) USA Steinway - wydaje sie, ze to bedzie moj faworyt z wieczornej sesji - dzwiek, barwa i tempo jakie najbardziej lubie - poczatek 100%  - rewelacja! Chce Go sluchac !!!!
Mam podobne odczucia. Wysokie umiej?tno?ci techniczne, wyst?p niemal?e bez "missclick?w" czy innych nieczystych zagra?. Spok?j i pewno?? siebie. Ballada F-dur rewelacyjnie wykonana (25% z zamkni?tymi oczymna  Szok), przyczepi?bym si? tylko do samej ko?c?wki, bo nie rozumiem niekt?rych zwolnie?/przyspiesze? (ostatnie takty cody).

Z Polak?w do tej pory najwy?ej oceniam prezentacj? Jana Widlarza (troch? zachowawczo "studencko", ale technika budzi respekt - w pierwszym etapie lepiej nie ryzykowa? / nie przedobrza?).

PS. Je?li dobrze przeczyta?em, tylko dwaj Rosjanie ("bezpa?stwowcy")

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #5 : Październik 04, 2025, 16:58:29 »

tuco82 witaj, odkrylem, ze ktos nam ukradl polskie litery. Z "krzakami" trudno sie czyta. Teraz trzeba starac sie podwojnie piszac. Pisac bez polskich liter.
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #6 : Październik 04, 2025, 17:01:49 »

Sesja wieczorna - 04.10.2025r. (sobota)

prowadzenie - p. Piotr Krasnowolski.

1) Yanyan Bao (K) Chiny Steinway (czerwona suknia) gra jak trzeba, nie udziwnia, dobrze sie slucha. Nie wiem, czy dobrze dobrala instrument. Ten instrument wiecej potrafi. Odnosze wrazenie, ze cos jakby ja w grze powstrzymywalo. Ma wieksze mozliwosci, ale boi sie wyjsc z wlasnej strefy komfortu. Potrafi wyczarowac ladny selektywny dzwiek.
Jezeli komentatorzy zauwazaja, ze na tym konkursie tempa generalnie zwolnily, to Yanyan jest tego idealnym przykladem. Rosjanin dzisiaj pedzil na lab na szyje, Ona stoi.

No! w balladzie pokazala "pazur".

2) Michal Basista Polska Kawai - ciekawostka, gra dokladnie ten sam program, co poprzedniczka w innej kolejnosci. Inny instrument. Nie jestem szczegolnym zwolennikiem fortepianu Kawai (on ma jakies dziwne przydzwieki i rezonanse sam z siebie), ale Polakom dzisiaj wybitnie sluzy. Michal tez nim (Kawai) zawladnal. Jest dobrze.

Piekny nokturn - piekny. To jest najpiekniejszy z nokturnow (wraz z siostra z tego opusu) sam w sobie, ale zagrany jest cudownie. Nie oceniam, ale nie moge sie powstrzymac.

Maksymalne ryzyko - etiuda na koniec, jakie wykonanie, takie wrazenie pozostawi. Sami ocencie.
Za caloksztalt brawo Michal!

3) Kai-Min Chang (M) Tajwan Steinway - bardzo oryginalnie potraktowal nokturn, nie wiem jak opisac Jego gre, wiec posluze sie skojarzeniem - negatyw w fotografii - pokazuje, co jest po drugiej stronie. Orientalna gra. Kladzie akcent na zupelnie inne rzeczy niz przyjete w kanonie.
Wstep w balladzie swietny. Pianista kontrastow. Pierw Cie uspi, a potem wybuch emocji, ale swietnie kontrolowanych. Czarno-bialy Chopin. I tak - mam wrazenie, ze Nokturn nie roznil sie od etiudy, a etiuda od ballady. Chyba walc najlepszy, bez tych kontrastow. To jest nieoszlifowany diament, warsztat pianistyczny ma swietny.

4) Kevin Chen (M) Kanada Steinway Ballada ponizej moich oczekiwan (wysoko ustawiona poprzeczka).
Walc - najlepszy dzisiaj, spiewny, perlisty, poszedl na calosc i udalo sie.

Sprawny jest, tylko, zeby nie polozyl wlasnej gwiazdy ponad majestat sztuki Chopina. Miejscami fantazja f jest genialnie zagrana.
Oddaje Mu, co Jego - swietny pianista, gra glowa.

Takie wykonanie Fantazji f-moll op. 49 bedzie sie za 20 lat pamietalo. Rewelacja.

5) Xuehong Chen (M) Chiny Steinway - Pieknie zaczal. Jest melodia, jest wyczucie, jest Chopin i doskonale proporcje. Urzekl mnie. Nie wiem, czy przypadkiem nie jest to najladniej w konkrsie zagrany Nokturn Des-dur op. 27 nr 2.
Zazdroszcze publicznosci na sali FN. Mocny fragment konkursu.

Ten pianista ma wyjatkowo ladny dzwiek, nikt tak pieknie nie czaruje Steinwaya.
 Jest piaty w kolejnosci i jestem pewny, ze przykul uwage publicznosci.
Chyba troszke zapetlil sie w balladzie. Ale moze sie myle 

Jego walc moze nie ma za duzo wspolnego z tancem, ale On go tak slodko gra...
Zero agresji w tej grze.

Przerwa

1) Zixi Chen (M) Chiny - Kawai

2) Hoi Leong (Zach) Cheong (M) Chiny / Portugalia - pierwszy raz dzisiaj Yamaha- bardzo sprawny, zaciekaw mnie - prosze

3) Diana Cooper (K) GB/Fr Steinway - turkusowa suknia - nokturn ladny, slucha sie Jej jak gra - powinna pojsc dalej,

4) Athena Deng (K) Kanada Kawai - zostala przedstawiona jako pianistka z Niemiec. Nie wiem, co Ona gra. Chyba juz zmeczenie daje o sobie znac. Naprawde nie wiem, co Ona gra.

« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2025, 00:56:15 wysłane przez Casablanka » Zapisane
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Październik 04, 2025, 18:18:21 »

Michal Basista mo?e nie wej?? do II etapu  Rozczarowa? mnie. Du?o pomy?ek niestety... –– ooo mi te? nie dzia?aj? polskie znaki
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2025, 18:20:46 wysłane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #8 : Październik 05, 2025, 10:45:23 »

Sesja poranna - 05.10.2025r. (Niedziela)

prowadzenie - p. Monika Podolak

1) Yubo Deng (M) Chiny Steinway

2) Mateusz Dubiel Polska Steinway - dobry wystep, jest Chopin w grze.

3) Yu-Ang Fan (M) Chiny  Steinway  II etap - koniecznie,  czekalem na taka wlasnie Etiude h-moll op. 25 nr 10. To byla uczta. Moje uszy nie doznaly gwaltu.

4) Alberto Ferro (M) Wlochy Yamaha - nie oceniam, solidna gra, ale nie moja estetyka.

Przerwa

1) Yang (Jack) Gao (M) Chiny Kawai - mam problem z poczuciem tempa i czasu muzycznego w tej grze. Nie forsuje dzwieku. Artykulacja, do ktorej nie jestem przygotowany. Musialbym byc z Jego gra bardziej osluchany. Musze myslec dlaczego On gra tak, a nie inaczej i nie skupiam sie w tym czasie na tym, co dobre w Jego grze, a On potrafi postawic ladny dzwiek. Kawai "ladnie przydudnia" od siebie. Zakonczyl i o dziwo zostal mi w uszach. Poruszyl moje serce. Walc niesamowity. II etap zadanie dla mnie - studiowac Jego gre.

2) Shuguang Gong (M) Chiny Steinway - pieknie zaczal. Nokturn piekny. Nokturn.

3) Eric Guo (M) Kanada Steinway  Jego sie slucha. Piekny nokturn, piekna etiuda (druga ladna dzisiaj), zaskakuje mnie na plus. Tej gry chce sie sluchac. Gra na swoj II etap. Bardzo, bardzo dobry wystep. Na takie sie czeka.

ale cos przykrego dla mnie - mam jednak "zespol stresu pourazowego" Dzwieki w balladzie byly dla mnie nieprzyjemne. Nigdy wczesniej tego u siebie nie obserwowalem, i nie jest to wina Guo - po prostu, ktorys z uczestnikow zrobil mi krzywde agresywnym, nieprzyjemnym, atakujacym dzwiekiem i jak na razie ten strach mi pozostaje. Co za niefart.

4) Wei-Ting Hsieh (K) Tajwan Steinway - jak ktos lubi dynamiczne, zroznicowane pianistki to jest dobry wybor, ja sie nie wypowiem.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2025, 14:47:12 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #9 : Październik 05, 2025, 11:12:45 »

Po wczorajszych przesluchaniach dostrzeglem u siebie reakcje. W mediach od komentatorow slysze prosbe, by uwazac, co sie pisze i wazyc slowa.
Pelna zgoda, a poniewaz opisuje moje odczucia na zywo zdarza mi sie cos "palnac" w tekscie. Pozniej zle sie z tym czuje i kasuje to, co napisalem w emocjach. Jest jednak cos, co po wczorajszym dniu przesluchan musze napisac.

W konkursie grali pianisci, ktoorych z perspektywy dzisiajszego poranka zdecydowanie nie chcialbym juz sluchac w nastepnych etapach. Spowodowali Oni u mnie uraz i niechec do Etiud h-moll op. 25 nr 10 oraz a-moll op. 25 nr 11  Chopina i jednego z fragmentow Ballady F-dur op. 38.
Estetyka, w ktorej podali swoje interpretacje nazwalbym - brutalna. Przebebnienie - byle mocniej walic w klawisze. Gdyby w fortepianie byl jesszcze jeden pedal do FFF x MAX, to pewnie, by go wcisneli.

Dzisiaj, kiedy zobacze ten zestaw utworow w programie zdejmuje sluchawki.

Waze slowa i nie wskaze kto, ale wiem kto mnie tak zalatwil.

« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2025, 12:05:13 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #10 : Październik 05, 2025, 11:28:54 »

.. teraz nawiazujac do watku powyzej.
Slysze, ze w Chinach 40 milionow ludzi uczy sie grac na fortepianie, a KCH cieszy sie tam ogomna popularnoscia.

Swietne spostrzezenie wczoraj Pani prof. Tarnawskiej - "to na nastepny konkurs przysla nam jeszcze wiecej Chinczykow"
Brawo! Pani Profesor - bardzo trafna uwaga.

Juz teraz, kiedy ukladam liste trudno doszukac sie Europejczykow. Europo! co sie z Toba dzieje?

Albo mamy Chinczyka z Chin, albo z Tajwanu, albo Kanadyjczyka, ktory jest pochodzenia chinskiego.

To nie jest rasistowski wpis, bo Chinczycy potrafia grac swietnie! To jest pytanie o to, co sie dzieje z Europa i jaka jest przyszlossc Konkursu Chopinowskiego ??

Wczoraj calkiem dobrze zagrala Francuzka i jakie byly peany zachwytu! Normalnie grala. To bylo normalne granie, nie nadzwyczajne, .. ale wreszcie Europejka!

"Ojej! przysla nam Ich jeszcze wiecej"

« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2025, 11:31:13 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #11 : Październik 05, 2025, 16:02:35 »

Moi kandydaci do II etapu:

Koniecznie:

Dzien 1.

William Yang (M)     USA      Steinway

Dzien 2

Piotr    Alexewicz     Polska   Kawai
Jonas   Aumiller (M) Niemcy Kawai

Kevin Chen (M)       Kanada  Steinway

Dzien 3

Mateusz Dubiel       Polska    Steinway  - dla mnie najlepiej wypadl z Polakow.
Eric        Guo (M)    Kanada   Steinway

Shiori   Kuwahara (K) Japonia Steinway

Dzien 4

Zhexiang Li          (M) Chiny                      - za walca - perla

Ruben Micieli        (M) Wlochy Steinway         Nokturn Des-dur op. 27 nr 2- ideal
Nathalia Milstein    (K) Francja Steinway         Etiuda cis-moll op. 25 nr 7

------------------

Chce - uwazam, ze zasluguja:

Dzien 4

Tianyao Lyu (K) Chiny - Fazioli

Xuanyi Mao (K) Chiny Steinway  - ballada!

« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2025, 23:46:58 wysłane przez Casablanka » Zapisane
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Październik 05, 2025, 16:29:54 »

Sesja poranna - 05.10.2025r. (Niedziela)

Najmocniejsza grupa do tej pory. Naprawde ciezko mi wskazac, kto mialby z niej odpasc w I etapie. No ale jesli bym musial, to skreslilbym Yubo Deng (M) Chiny (otwieral sesje) oraz Wlocha Alberto Ferro.
Poza tym szczegolne uznanie dla:
Mateusz Dubiel (widze go w roli faworyta do etapu finalowego),
Yu-Ang Fan /Chiny (I'm big fan of Fan; pianista bardzo ekstrawertyczny jak na Azjate, co slychac tez w jego wykonaniach a nie tylko sposobie bycia, niczego mi tutaj nie brakowalo: oryginalosc w granicach zdrowego rozsadku, zwawe tempo ballady As-dur tam gdzie mozna na to sobie pozwolic, technicznie bardzo sprawny - po prostu ciekawy uczestnik Konkursu),
Yang Gao /Chiny (bardzo pewne wykonanie wszystkich utworow, umiejetnosci pianistyczne na final)
Shuguang Gong /Chiny (solidnie przygotowany, co prawda bardziej zachowawcza gra od swoich chinskich rodakow, ale moze "w tym jest metoda" zyskac przychylnosc Jury)
Wei-Ting Hsieh Chi?skie Tajpej (cudowna kobieta i cudowny sposob muzyki, ktora wygrywa; zaczarowala mnie swoim urokiem - intuicja kaze mi zakwalifikowac ja do dalszych etapow, moze nawet do Finalu).

PS. Zauwazylem, ze chinscy pianisci dosc podobnie interpretuja Ballade As-dur, tak jakby byli wychowankami jednego nauczyciela...

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #13 : Październik 05, 2025, 16:56:31 »

Sesja wieczorna - 05.10.2025r. (Niedziela)

prowadzenie - p. Monika Podolak (zmiana kreacji - suknie ciemny turkus zmieniala na czarna i spiela wlosy)

1) Xiaoyu Hu (M) Chiny Fazioli wyciaga z Fazioli, to co najlepsze, kultura gry, gra cisza i kroczy dostojnym tempem. Jeszcze inna etiuda, i jeszcze inny walc, szkoda, ze w walcu postawil na szybkosc. Mysle, ze pojdzie dalej do II etapu. Dobry jest. Zwolnij tego walca! To nie polka. Walc presto prestissimo  Chichot -na szczescie Barkarola tempo dobre. II etap. Rozkrecil sie konkurs.

2) Hasan Ignatov (M) Bulgaria Steinway Nokturn za wolny, on robi z niego inna forme muzyczna. Teraz rozciaga, a za chwile pewnie bede zdejmowal sluchawki od decybeli (na szczescie nie musialem). Idziemy do przodu poprzez stanie.

3) Zihan Jin (M) Chiny Kawai - nie wiem o czym gra, dzwiek przepiekny, tylko, zeby On, to jeszcze jakos do kupy skleil. Gdybym nie mial wizji bylbym pewny, ze to kobieta gra, zero agresji, zero testosteronu.  Jestem zadziwiony. Czegos takiego jeszcze w KCH nie slyszalem.  Ballady nie rozumiem. Etiuda o dziwo calkiem, calkiem. Ooo! i jaki piekny walc.
Najdziwniejszy wystep dla mnie jak dotad.   Chichot Jury chyba przeciera oczy ze zdziwienia! m?ody cz?owiek, 16 lat ma.

4) Adam Kaldunski - Polska Fazioli - co za kreacja! Chodzi o mode. Sory sciagam sluchawki, Nokturn mnie atakuje. Dla mnie to jest ciut za agresywny dxwiek. Mam uraz po wczorajszym.

5) David Khrikuli (M) Gruzja

Przerwa

1) Antoni Kleczek Polska \ USA

2) Kaito Kobayashi (M) Japonia Yamaha - w sumie lubie taka gre, bez udziwnien, bez zbytniego zatrzymywania i rozmywania formy. Nokturn swietnie, Etiuda swietnie -  poza fragmentem z agresja. Przyjemny w odbiorze uczestnik. Ballada bardzo fajnie - cos opowiedzial! II etap.

3) Mateusz Krzyzowski - Polska Yamaha poczatek rewelacja! My name is James - James Bond. (co za elegant!) Ma w palcach ten rodzaj dzwieku, ktory uwielbiam. Oprocz Niego slyszalem go jeszcze tylko u Chinczyka Xuehong Chen. To jest dar miec ten "klang". (Chinczyk wyciagal go ze Steinwaya).
 Zobaczymy, co na to jury. Walc pod koniec swietnie. Mental chinski v mental polski.

4) Shiori Kuwahara (K) Japonia Steinway - stroiciele beda mieli, co w nocy robic, juz fortepian rezonansu dostal. Ja potencjometr przezornie na minimum. Szkoda uszu i psychiki, ale .. uwaga! aby u niej marsz w lewej rece etiudy jest marszem! Ona naprawde pieknie gra. Byle nie przesadzila. 4 litrowy Mustang - jak depnie, to tylko kurz zobaczymy. Oby jechala przepisowo. Naprawde jestem pod wrazeniem. Zakonczenie nokturnu - ideal. Pochwale tez rodzaj dzwieku, ktorym gra. Pieknie. Ja tu slysze Chopina, Paryz tanczy.
Poczatek ballady - ciary. II etap. (pozniej ta ballada - niestety depnala - ino kurz) :-))

Jest Moc! i ta moc nie wynika z jak najpotezniejszego atakowania klawiszy w fortepianie.

« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2025, 21:59:41 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #14 : Październik 05, 2025, 22:47:14 »

ciekawe jak jutro do poludnia uda sie posluchac przesluchan konkursowych (?)

Trzeba sie cieszyc tym czasem - mamy swieto.
..  dzisiaj jest swieto sw. Franciszka - moje koty swietuja  Chichot

a jutro

Lee (M) Korea Poludniowa
Lee (M) Korea Poludniowa
Lee (M) Korea Poludniowa

nastepnie

Li (M) Chiny
Li (M) Chiny
Li (M) Chiny
Li (M) Chiny

mogliby "6" w totka wylosowac przy takim rozlosowaniu.

« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2025, 23:58:55 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher paktprzyjazni countrylife black-for mini-land