Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIX Konkurs im. F. Chopina 2025 - I etap.  (Przeczytany 487 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #15 : Październik 05, 2025, 23:00:38 »

Sesja poranna  06.10.2025 (Poniedzialek)

prowadzenie - p. Michal Bronk

1) Shushi Kyomasu (M) Japonia Yamaha

2) Hyo Lee (M) Korea Poludniowa Kawai - mlodszy brat 18 lat (7 lat roznicy) - podstawa so dalszej obrobki diamentu jest

3) Hyuk Lee (M) Korea Poludniowa Steinway mistrz, szczegolnie Nokturn mi sie podobal, swietny walc II etap pewny - slychac doswiadczenie

4) Kwanwook Lee (M) Korea Poludniowa - Yamaha  - od pierwszych taktow Nokturnu ladnie - wazy dzwiek - jest Chopin - to jest absolutnie w mojej estetyce Chopina - chce Go w II stapie - Brawo! swietny wystep!

Przerwa

1) Luwangzi Li (M) Chiny Kawai

2) Tianyou Li (M) Chiny Steinway

3) Xiaoxuan Li (M) Chiny Steinway

4) Zhexiang Li (M) Chiny  II etap!! cos pieknego ten wystep. Jaki walc !!! Jestem pod wielkim wrazeniem. odnajdzcie i posluchajcie jak On zagral tego walca - wydazenie.
Barkarola - ile tam planow i pomyslow zawarl.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2025, 18:37:59 wysłane przez Casablanka » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #16 : Październik 06, 2025, 10:15:48 »

Czesc Casblanka. Jestes niezlomny. Swietnie, ze starasz sie reanimowac nasze forum.
Niestety nasze forum nie mozna znalezc w internecie. Po wpisaniu adresu nic sie nie wyswietla. To moze byc przyczyna, ze forum jest puste. Patryku, czy ty jestes moderatorem? Gdzie jest umieszczone forum. Na jakim serwerze

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Październik 06, 2025, 10:38:33 »

Shushi Kyomasu.
Aksamitny , usypiajacy, delikatny Chopin. Bardzo mi sie podoba. Niemalze nieskazitelna sprawnosc. Pasujace dla jego interpretacji forte. Nie za duze, nie za male, powsciagliwe. W sam raz
Osobiscie dowalilbym troche (odrobine) wiecej.
Brawo
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Październik 06, 2025, 10:57:40 »

Konkursu slucham fragmentarycznie. Chopin mi sie juz troche przejadl. "Nagonka" na Chopina  rozpoczela sie od momentu, kiedy "ktos" stwierdzil ze na nim mozna sporo zarobic. Gdzie sie nie obejrzysz to CHOPIN
Mimo wszystko jest sporo utworow Fryderyka, ktore, jak zaczne sluchac, to nie "sciagam sluchawek"

Oto kilka uwag:
1. Poziom rzemiosla (muzykalnosc+ technika) mlodych pianistow jest zadziwiajacy. Sa sprawniejsi od  pokolenia Ohlssona, Zimermana, Dang Tai Sona.....
2. Zrezygnowalem ze slow " po szopenowsku" - Nadal nie rozumiem, co to znaczy. Muzyke mozna podac na  wiele roznych sposobow. Wszystko zalezy od naszej percepcji
3. Jest kilka poziomow "lubienia"
Chopin z odrobina sentymentalizmu
Chopin sentymentalny
Chopin wsciekle sentymentalny - "lokciowy" (mnostwo wsrzyman oddechow, wdechow, cresc. na kazdej   frazie
4 Przykre, ze mlodzi ludzie graja Chopina jak stretyczale dziadko-babki.
5. Nie przepadam, jak lewa reka jest za bardzo rozsynchronizowana z prawa (patataj)
6. Moja recepta na "lepszego Chopina" jest prosta..... Duza roznica dynamiczna miedzy lewa a prawa reka (prawa     glosno...lewa cicho)
7. Sens Chopina tkwi w melodii. Chopin spiewa.
8. Przygotowanie medialne (YT, NET) organizatorow znakomite. Informacje latwo i logicznie dostepne *
   Jeden  MINUS to stalinowska cenzura. Komentarze, ktore nie sa po mysli moderatorow sa usuwane.
   Skandal.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Październik 06, 2025, 11:27:24 »

HYUK LEE
Gra normalnie, autentycznie. Podoba mi sie. Gra bez wyuczonej, mglistej. wydumanej aury. Gra konkretnie, troche po polsku.
Sa malutkie bledy i dobrze. Jest czlowiekiem.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Październik 06, 2025, 11:33:02 »

Cudo Nokturn H-dur op. 62 nr 1 HYUKa
Dal czadu.... uff
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Październik 06, 2025, 12:52:41 »

Dzie? dobry!
Witam si? nie?mia?o po bardzo d?ugiej przerwie. W?a?ciwie nic jeszcze o tegorocznym konkursie nie wiem. Dopiero dzi? zaczynam s?ucha? - poprzednie dni tylko z doskoku. Pozdrawiam
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #22 : Październik 06, 2025, 14:52:03 »

Wpisalem w Google "chopin forum" i wyszukiwarka w 7 pozycji wyrzucila http://www.chopin.darmowefora.pl/

Kazda kolejna edycja Konkursu Chopinowskiego potwierdza, ze wzrasta poziom pianistyki swiatowej. Zwlaszcza Chiny zrobily mega progres w tym kierunku (juz sama ilosc zakwalifikowanych chinskich pianistow o tym swiadczy).

SHIORI KUWAHARA <-- zwyczajni ludzie i niezwyczajni eksperci zachwycaja sie ta pianistka z Japonii. Sluchalem na zywo, ale nie rozumiejac pochlebnych komentarzy pod jej adresem postanowilem rano obejrzec caly wystep od nowa. Zdania nie zmienie: Shiori popelniala zbyt duzo bledow, nie czula klawiszy podczas pianissimo (dzwieki nie wybrzmiewaly, zostawaly pomijane - kilkukrotnie, i nie ani 3 ani 4 tylko wiecej razy). Dynamika kiepska - jak ma byc glosno to jest za glosno, a jak ma byc cicho to jest za cicho albo wcale. No i te nieczyste zagrania przy wykonaniu ballady f-moll. Kobieta sie bardzo starala - ale tutaj kazdy daje z siebie wszystko albo i wiecej.
Japonka nie zasluguje na II etap. Z taka gra mialaby szanse 4 lata temu. Nie orientuje sie, czy to jakas faworytka (nie sledze newsow).

Mi sie Chopin jeszcze nie znudzil  I etap zawsze bywal nudniejszy od kolejnych (ze wzgledu na powtarzajace sie repertuary). Kiedy ostatnio slyszalem "Ocean Etude" na Konkursie? - nie pamietam.

PS. Staram sie unikac polskich znakow, ale trudno zmienic nawyk.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #23 : Październik 06, 2025, 18:16:19 »

Witaj anelik! Witaj bartus!
bardzo, bardzo! sie ciesze, ze wiecie gdzie Wasz dom i wracacie. 

uczta jest!  korzystajmy z tego.

uwazam, ze to forum jest mega elitarne 

z wpisow na fb z poprzedniego konkursu juz pewnie nic nie zostalo (tylko pozywka dla analitykow, czym sie interesujemy),
a My mamy juz 3 konkursy przezyte razem! To jest wartosc.
Bardzo sie ciesze.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2025, 18:23:42 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #24 : Październik 06, 2025, 18:31:59 »

Ktos wie jak to sie stalo, ze przewodniczacym Jury jest Garrick Ohlsson, a nie np. Katarzyna Popowa-Zydron.

Cos musialo sie stac, ze postawili na takie rozwiazanie. (?)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Październik 06, 2025, 18:44:57 »

Ktos wie jak to sie stalo, ze przewodniczacym Jury jest Garrick Ohlsson, a nie np. Katarzyna Popowa-Zydron.

Cos musialo sie stac, ze postawili na takie rozwiazanie. (?)

Ohlsson wygral KCH a p.Popowa-Zydron nie wygrala. Z racji prestizu, to on jest lepszym kadydatem. Ocena lepszego pianisty jest bardziej miarodajna. P.Popowa-Zydron ponoc jest byc moze genialnym pedagogiem, ale ja osobiscie mam wieksze zaufanie do genialnego praktyka
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #26 : Październik 06, 2025, 18:46:06 »

Sesja wieczorna  06.10.2025 (Poniedzialek)

prowadzenie -

1) Hao-Wei Lin (M) Tajwan

2) Pedro Lopez Salas (M) Hiszpania Fazioli  - nie moj klimat - troche silowo, ale jeden fragment w barkaroli mial bliski idealowi (tam gdzie pojawila sie melodia)

3) Eric Lu (M) USA Fazioli fantastyczny pianista, technika gry, .. ale skoro wraca, to pytanie, co nowego nam wniosla Jego gra, czego nie wiemy? Uwazam, ze nie bylo nowego spojrzenia. Perfekcja w grze.

4) Philipp Lynov (M) Steinway - neutralna flaga, czyli Rosjanin Steinway - stres

5) Tianyao Lyu (K) Chiny - Fazioli  (suknia w kolorze - jakis odcien fioletu)  Nokturn grany ladnym dzwiekiem, niespiesznie - ladnie. Moglaby tak grac walca na bis swoich fantastycznych recitali - czego Jej zycze. Jestem na tak. Duzo wdzieku.
Brakuje mi u niej jednego elementu (generalnie problem Z-tek) - usmiechnij sie troche dziewczyno! Muzyka to jest radosc, a w sercu ja masz, bo to slychac w grze. Nie ma tu cierpienia.
Jejku - Ona im dluzej gra, tylko zyskuje - piekna barkarola. Czy tak dobre brzemienie, to tez efekt instrumentu?

i teraz najlepsze! Ma dopiero 16 lat !!!!

Przerwa

1) Tiankun Ma (M) Chiny C. Bechstein- Trzeba to odnotowac- powrot fortepianu! Pierwszy raz po 50 latach!
 Pierwsze wrazenie z gry bardzo pozytywne. Z wygladu - nienaganna mucha (my name is James).
 Instrument brzmi troszke jak z epoki, co nadaje walcu dodatkowego blasku. Bardzo sprawny technik, Walc - szybkie tempo narzucil tanczacym. W grze wszystko jest pod kontrola, czekam na cos, co mnie zachwyci i zapamietam.
Ma niesamowita technike, ale powiem na przekor, ze wcale mu to nie sluzy, ma przez to tendencje do przyspieszenia tempa.
Po co tak pedzil? Chopin! To samo, co Eric Lu, perfekcyjny wystep, z ktorego niczego nie zapamietam.

2) Xuanyi Mao (K) Chiny Steinway - (czarna koszula i spodnie - klasycznie i ekegancko)  cieply, dostojny dzwiek. Gra bardzo czytelnie, solidne granie w europejskim stylu. Jest super, ale czegos ekstra oczekuje. Piekny wsyep do Ballady f i pytanie, czy przekroczy bariere, czy jednak pozostanie w kanonie. Jak dotad ballada dla mnie najlepsza, opowiada, szuka swojej harmonii. Gra bardzo ladnym dzwiekiem - tym skrzacym sie. Malo pianistow go ma.

Czekalem, czekalem i sie doczekalem - ballada!

3) Ruben Micieli (M) Wlochy Steinway - mozna grac pieknie etiude? bez agresji? jak widac i slychac - mozna. 

Mamy to! Wreszcie recital chopinowski! Najlepszy wystep dzisiaj. Europo jestes wielka!

Etiuda h-moll op. 25 nr 10        super
    Nokturn Des-dur op. 27 nr 2     ideal
    Walc Es-dur op. 18                   super
    Ballada F-dur op. 38                 tu bym troche odjal ekspresji. Za duzu tego patosu.

Widze Go w finale konkursu.

4) Nathalia Milstein (K) Francja Steinway - jesli dobrze widze, to tez klasyczna kreacja (modowa) - czarna lekka marynarka.

Ilez kolorytu w dzwieku. Cudo. Ilez planow. Ilez oddechu i przestrzeni..

Mocny moment I etapu jak slysze.

Ilez tesknoty i chopinowskiego rubata.

No ciary mam. To tez jest gra na final.

niestety ma wpadki - musze o tym wspomniec, (dla mnie jest to nieistotne w obliczu zaproponowanej kreacji)

walc, jak dla mnie ciut za szybki, wiecej elegancji by sie przydalo (tez wpadka)

Caloksztalt super. Bardzo ciekawa pianistka. Sceniczna pianistka.

« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2025, 23:09:17 wysłane przez Casablanka » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Październik 06, 2025, 18:52:26 »

Wpisalem w Google "chopin forum" i wyszukiwarka w 7 pozycji wyrzucila http://www.chopin.darmowefora.pl/

Kazda kolejna edycja Konkursu Chopinowskiego potwierdza, ze wzrasta poziom pianistyki swiatowej. Zwlaszcza Chiny zrobily mega progres w tym kierunku (juz sama ilosc zakwalifikowanych chinskich pianistow o tym swiadczy).

SHIORI KUWAHARA <-- zwyczajni ludzie i niezwyczajni eksperci zachwycaja sie ta pianistka z Japonii. Sluchalem na zywo, ale nie rozumiejac pochlebnych komentarzy pod jej adresem postanowilem rano obejrzec caly wystep od nowa. Zdania nie zmienie: Shiori popelniala zbyt duzo bledow, nie czula klawiszy podczas pianissimo (dzwieki nie wybrzmiewaly, zostawaly pomijane - kilkukrotnie, i nie ani 3 ani 4 tylko wiecej razy). Dynamika kiepska - jak ma byc glosno to jest za glosno, a jak ma byc cicho to jest za cicho albo wcale. No i te nieczyste zagrania przy wykonaniu ballady f-moll. Kobieta sie bardzo starala - ale tutaj kazdy daje z siebie wszystko albo i wiecej.
Japonka nie zasluguje na II etap. Z taka gra mialaby szanse 4 lata temu. Nie orientuje sie, czy to jakas faworytka (nie sledze newsow).

Mi sie Chopin jeszcze nie znudzil  I etap zawsze bywal nudniejszy od kolejnych (ze wzgledu na powtarzajace sie repertuary). Kiedy ostatnio slyszalem "Ocean Etude" na Konkursie? - nie pamietam.

PS. Staram sie unikac polskich znakow, ale trudno zmienic nawyk.

OK. Zgadzam sie SHIORI grala dobrze, ale nie wszystko bylo po mojej mysli. Dobrze zauwazyles "problemy dynamiki". Nie bylo az tak wiele usterek o ktorych mowisz. Ogolnie grala dynamicznie bardzo sprawnie (chociaz sa sprawniejsi)
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2025, 20:36:48 wysłane przez Casablanka » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Październik 06, 2025, 18:58:47 »

Moj ulubiony ERIC LU gral super, ale sa lepsi. Niepotrzebnie startuje w tym KCH. Po zwyciestwie w Leeds (jednym z najtrudniejszych i najwazniejszych konkursow). Powinien zajac sie juz koncertami, ale podjal ryzyko. Moim zdaniem przejdzie do II etapu, ale z III moze miec problem. 
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #29 : Październik 06, 2025, 19:02:02 »

to pogodze dwie odpowiedzi w jednym

u Japonki - niezaleznie jak grala czulem Chopina w grze,
u Erica? zgoda - gral swietnie, ale u mnie zostaje pytanie o ducha Chopina?

to powinno - na tym konkursie, byc podstawowe pytanie

« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2025, 19:04:15 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni silverstar countrylife thepunisher neder-live