Sesja wieczorna 06.10.2025 (Poniedzialek)
prowadzenie -
1) Hao-Wei
Lin (M) Tajwan
2) Pedro
Lopez Salas (M) Hiszpania Fazioli - nie moj klimat - troche silowo, ale jeden fragment w barkaroli mial bliski idealowi (tam gdzie pojawila sie melodia)
3) Eric
Lu (M) USA Fazioli fantastyczny pianista, technika gry, .. ale skoro wraca, to pytanie, co nowego nam wniosla Jego gra, czego nie wiemy? Uwazam, ze nie bylo nowego spojrzenia. Perfekcja w grze.
4) Philipp
Lynov (M) Steinway - neutralna flaga, czyli Rosjanin Steinway - stres
5) Tianyao
Lyu (K) Chiny - Fazioli (suknia w kolorze - jakis odcien fioletu) Nokturn grany ladnym dzwiekiem, niespiesznie - ladnie. Moglaby tak grac walca na bis swoich fantastycznych recitali - czego Jej zycze. Jestem na tak. Duzo wdzieku.
Brakuje mi u niej jednego elementu (generalnie problem Z-tek) - usmiechnij sie troche dziewczyno! Muzyka to jest radosc, a w sercu ja masz, bo to slychac w grze. Nie ma tu cierpienia.
Jejku - Ona im dluzej gra, tylko zyskuje - piekna barkarola. Czy tak dobre brzemienie, to tez efekt instrumentu?
i teraz najlepsze! Ma dopiero 16 lat !!!!
Przerwa
1) Tiankun
Ma (M) Chiny
C. Bechstein- Trzeba to odnotowac- powrot fortepianu! Pierwszy raz po 50 latach!
Pierwsze wrazenie z gry bardzo pozytywne. Z wygladu - nienaganna mucha (my name is James).
Instrument brzmi troszke jak z epoki, co nadaje walcu dodatkowego blasku. Bardzo sprawny technik, Walc - szybkie tempo narzucil tanczacym. W grze wszystko jest pod kontrola, czekam na cos, co mnie zachwyci i zapamietam.
Ma niesamowita technike, ale powiem na przekor, ze wcale mu to nie sluzy, ma przez to tendencje do przyspieszenia tempa.
Po co tak pedzil? Chopin! To samo, co Eric Lu, perfekcyjny wystep, z ktorego niczego nie zapamietam.
2) Xuanyi
Mao (K) Chiny Steinway - (czarna koszula i spodnie - klasycznie i ekegancko) cieply, dostojny dzwiek. Gra bardzo czytelnie, solidne granie w europejskim stylu. Jest super, ale czegos ekstra oczekuje. Piekny wsyep do Ballady f i pytanie, czy przekroczy bariere, czy jednak pozostanie w kanonie. Jak dotad ballada dla mnie najlepsza, opowiada, szuka swojej harmonii. Gra bardzo ladnym dzwiekiem - tym skrzacym sie. Malo pianistow go ma.
Czekalem, czekalem i sie doczekalem - ballada!
3) Ruben
Micieli (M) Wlochy Steinway - mozna grac pieknie etiude? bez agresji? jak widac i slychac - mozna.

Mamy to! Wreszcie recital chopinowski! Najlepszy wystep dzisiaj. Europo jestes wielka!
Etiuda h-moll op. 25 nr 10 super
Nokturn Des-dur op. 27 nr 2 ideal
Walc Es-dur op. 18 super
Ballada F-dur op. 38 tu bym troche odjal ekspresji. Za duzu tego patosu.
Widze Go w finale konkursu.
4) Nathalia
Milstein (K) Francja Steinway - jesli dobrze widze, to tez klasyczna kreacja (modowa) - czarna lekka marynarka.
Ilez kolorytu w dzwieku. Cudo. Ilez planow. Ilez oddechu i przestrzeni..
Mocny moment I etapu jak slysze.
Ilez tesknoty i chopinowskiego rubata.
No ciary mam. To tez jest gra na final.
niestety ma wpadki - musze o tym wspomniec, (dla mnie jest to nieistotne w obliczu zaproponowanej kreacji)
walc, jak dla mnie ciut za szybki, wiecej elegancji by sie przydalo (tez wpadka)
Caloksztalt super. Bardzo ciekawa pianistka. Sceniczna pianistka.