Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 14   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Obgadywanie po XVIII Konkursie Chopinowskim  (Przeczytany 26427 razy)
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« : Październik 21, 2021, 02:28:10 »

1. Fazioli,

2. Kawai / Steinway nr 479,

3. Fazioli,

4. Steinway 479 / Steinway 479

5. Fazioli,

6. Kawai,

Przydatny link, zawsze bĂŞdzie nam potrzebny:

https://pl.wikipedia.org/wiki/XVIII_Mi%C4%99dzynarodowy_Konkurs_Pianistyczny_im._Fryderyka_Chopina

« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2021, 19:00:20 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #1 : Październik 21, 2021, 15:57:16 »

Pawle, to wygl¹da jak kanapka Po¿ywna baza przek³adana ró¿nymi mniej od¿ywczymi smako³ykami... Zasadniczo Fazioli powinien jeszcze byÌ na samym spodzie

MoÂże naleÂżaÂłoby jeszcze dodaĂŚ: Fazioli, plus ktoÂś, kto umie go obsÂługiwaĂŚ.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Październik 21, 2021, 18:43:56 »

Pan Fazioli byÂł wczoraj goÂściem TVP Kultura. UwaÂżam, Âże ta marka to najwiĂŞkszy zwyciĂŞzca konkursu. Ja sam absolutnie zachwyciÂłem siĂŞ brzmieniem instrumentu Fazioli sÂłuchajÂąc go na Âżywo - w I etapie pod palcami Garcii Garcii (nie zapomnĂŞ tych basowych kontrapunktĂłw w jego balladzie!) oraz oczywiÂście u Leonory w jej III etapie.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Październik 21, 2021, 19:14:31 »

Czy widzicie te puste miejsca na widowni w Operze?

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Październik 21, 2021, 19:17:15 »

Minister GliĂąski powiedziaÂł nieprawdĂŞ, jakoby konkurs wyÂłoniÂł szeÂściu laureatĂłw, faktycznie byÂło ich oÂśmiu.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #5 : Październik 21, 2021, 19:30:36 »

Nie chcê, ¿eby obraz tej (***), któr¹ widz¹ moje oczy, przyÌmi³ mi radoœÌ ze zwyciêstwa pianisty, któremu naprawdê zwyciêstwo siê nale¿y (Bruce Lee - z³ote zg³oski!). Gliùski dobrze powiedzia³, ¿e Jury dobrze wykona³o swoja pracê. Szkoda, ¿e przewodnicz¹ca Jury nie jest w stanie wydusiÌ z siebie najmniejszego uœmiechu.

Przepraszam Was, ¿e taki wpis czyniê, ale to, co zrobiono Rosjance jest czymœ, na co nie mam s³ów.

(***)
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2021, 15:57:47 wysłane przez Casablanka » Zapisane
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Październik 21, 2021, 19:48:42 »

Przepraszam Was, ¿e taki wpis czyniê, ale to, co zrobiono Rosjance jest czymœ, na co nie mam s³ów.
Sugerujesz jakiÂś podtekst polityczny wobec Rosjanki?
Moim zdaniem nagrody powinny byÌ wy¿sze [PLN], zw³aszcza za wyró¿nienia pianistów (poni¿ej VI. miejsca).

Eva ma jeszcze czas. 17 lat to jest wiek naprawdĂŞ bardzo bardzo mÂłody.
CzujĂŞ siĂŞ bardzo podbudowany, Âże nasi pracownicy urzĂŞdĂłw centralnych sÂą tak wielkimi miÂłoÂśnikami i znawcami sztuki.
PrzemĂłwienie Prezydenta RP zupeÂłnie apolityczne, co moÂże zaskakiwaĂŚ Andrzej Duda nawet sam przyznaÂł, Âże nie sÂłuchaÂł poczynaĂą zwyciĂŞzcy (tak to zrozumiaÂłem). CaÂłkiem ciekawy tekst.

Nie wiemy, w jakim stopniu i czy w ogĂłle sÂą znawcami sztuki. Ja na przykÂład subiektywnie jestem, obiektywnie nie jestem. Skala wielkoÂści dla "znawstwa" Chopina to szerokie spektrum.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #7 : Październik 21, 2021, 20:10:15 »

Sugerujesz jakiÂś podtekst polityczny wobec Rosjanki?

.. myœlê, ¿e czas odda sprawiedliwoœÌ sztuce i geniusz Rosjanki nie bêdzie wymaga³ ¿adnych komentarzy.
Co sugerujĂŞ..

Âże zaszÂło jakieÂś zdarzenie - zadziaÂłaÂło jakieÂś prawo fizyki, ktĂłre wprost oddziaÂłaÂło na werdykt.

Historia wystĂŞpĂłw Rosjanki:
 eliminacje - wszystkich zachwyciÂła.

I etap - zagraÂła genialnie,
czy byÂła lepsza od innych utytuÂłowanych uczestnikĂłw konkursu?  - tak, byÂła lepsza (ew. Bruce)

II etap - zagraÂła genialnie,
czy byÂła lepsza od innych utytuÂłowanych uczestnikĂłw konkursu? - tak, byÂła lepsza (ew. Bruce)

III etap - zagraÂła nienagannie,
czy byÂła lepsza od innych utytuÂłowanych uczestnikĂłw konkursu?  - lepsi byli Bruce, Aimi (i Kola w moim odczucie) - pozostali nie byli lepsi

finaÂł  - zagraÂła nienagannie,
czy by³a lepsza od innych utytu³owanych uczestników konkursu? - by³y lepsze wykonania, np. Bruce i Martin (ew. Sorita, wiêkszoœÌ zagra³a gorzej od Rosjanki)

i take matematyczne rĂłwnanie daje wynik:  brak jakiejkolwiek nagrody dla Evy,

to sugerujĂŞ,
a teraz zaczyna siĂŞ udowadnianie, Âże koĂą, to koĂą
nie sÂłyszycie?
pytanie: (po raz n-ty) "czy w werdykcie jury kogoÂś pominiĂŞto?, kogoÂś kogoÂś panu/i brakuje?"
i pada za kaÂżdym razem odpowiedÂź: "tak, Hao Rao i ... Evy (Eva za kaÂżdym razem jest przemycona jako druga"

(***) nie spodziewam siĂŞ innej "dyplomacji"

Przyjdzie czas "sprawdzam"

« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2021, 16:00:52 wysłane przez Casablanka » Zapisane
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #8 : Październik 21, 2021, 20:16:25 »

nie ma pani Moniki OrzeÂł ..
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Październik 21, 2021, 20:41:11 »

Pawe³ ma trochê racji, jej brak wœród laureatów jest doœÌ ewidentny i razi w oczy. Z drugiej strony mog¹ go t³umaczyÌ s³owa Moreiro-Limy w wywiadzie dla Dwójki - niektórzy z uczestników byli wybitnie utalentowani, ale ich gra by³a zbyt wypolerowana... Ja s³uchaj¹c Evy mia³em czasem takie wra¿enie (zw³aszcza koncert). Pewna jednowymiarowoœÌ dynamiki - to mi czasem nie odpowiada³o. Wynika tez z tego, ¿e jury by³o mocno zapatrzone w osobowoœci, indywidualnoœci.

SÂłuchajcie, Eva wystartuje za pare lat w Konkursie Czajkowskiego. JuÂż jako caÂłkiem dojrzaÂła pianistka. Jest duÂża szansa, ze go wygra (jako druga kobieta w historii) lub bĂŞdzie laureatem. Dla Rosjan to Czajkowski jest speÂłnieniem marzeĂą - i myÂśle, Âże tam tez nasza genialna Eva zrealizuje siĂŞ najpeÂłniej.

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #10 : Październik 21, 2021, 21:06:00 »

PaweÂł ma trochĂŞ racji ..

SÂłuchajcie, Eva wystartuje za pare lat w Konkursie Czajkowskiego. JuÂż jako caÂłkiem dojrzaÂła pianistka. Jest duÂża szansa, ze go wygra (jako druga kobieta w historii) lub bĂŞdzie laureatem. Dla Rosjan to Czajkowski jest speÂłnieniem marzeĂą - i myÂśle, Âże tam tez nasza genialna Eva zrealizuje siĂŞ najpeÂłniej.

DziĂŞki Mozart, uff,  .. mamy zatem to juÂż za sobÂą, nie mĂłgÂłbym sobie spojrzeĂŚ w oczy, gdybym nie wyrzuciÂł z siebie tego, co mam na sercu.
Intelekt moÂżna oszukaĂŚ, serca siĂŞ oszukaĂŚ nie da.
Bardzo siĂŞ ciszĂŞ ze zwyciĂŞstwa Bruca Liu i generalnie werdykt mi pasuje.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Październik 21, 2021, 21:13:24 »

Dlaczego organizatorzy robia z koncertu laureatow burdelowe. Mam na mysli scenografie, kolorystyke.
Tworzenie atmosfery burdelowo-teatralnej na koncercie przeznaczym na sale koncertowa, gdzie sie slucha muzyki a nie oglada fajerwerki, swiatelka, tanie pierdolki , efekty, efekciki jest duzym bledem.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Październik 21, 2021, 21:16:39 »

ej, no ale w tym roku nie byÂło i nie ma nawet biaÂło-czerwonych kwiatĂłw na scenie, wiec znowuz aÂż takiego Moulin Rouge nie ma

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Październik 21, 2021, 21:21:46 »

U Gadijeva w zakresie pomyÂłek tekstowych bez zmian

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Październik 21, 2021, 21:24:51 »

Sympatyczny jest ten Gadijev, ale druga nagroda go przerosla. Moze dzisiaj ma slaby fizycznie dzien. Moze wczorej oblewal sukces. Nie wiem, ale gra z  bledami i troche byle jak.
Mimo wszystko slucham Chopina i podoba mi sie.
Strony: [1] 2 3 ... 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for kalinowatyper thepunisher countrylife neder-live