Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Vademecum EURO 2012
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
6
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Vademecum EURO 2012 (Przeczytany 17216 razy)
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
Odp: Vademecum EURO 2012
«
Odpowiedz #30 :
Czerwiec 16, 2012, 17:31:25 »
Irlandzcy kibice œpiewaj¹ pieœù "The Fields of Athenry"
podczas meczu Hiszpania - Irlandia na EURO2012
http://youtu.be/mmCosY56lRI
A tu w oryginalnym wykonaniu
http://youtu.be/NLZRWNdGCUc
pozdrawiam
Marek
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #31 :
Czerwiec 16, 2012, 20:39:52 »
"MiÂło szaleĂŚ, kiedy czas po temu". Teraz jest ten czas
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #32 :
Czerwiec 16, 2012, 23:05:23 »
Ciekaw jestem, czy nasi pilkarscy bohaterowie narodowi przestana byc juz bohaterami.
Mysle, ze przestana.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #33 :
Czerwiec 17, 2012, 12:37:20 »
PiÂłkarze Polscy sÂłabo grajÂą w piÂłkĂŞ.
To pokazuje ich miejsce w rankingu UEFA,
to pokazuje przede wszystkim celnoœÌ strza³ów na bramkê i
to wykazali Czescy piÂłkarze w meczu o wszystko,
(w którym trzeba byÌ profesjonalist¹ i do tego gryŸÌ trawê,)
ktĂłrzy po usÂłyszeniu o wyniku dla nich niekorzystnym z rĂłwnolegÂłego meczu,
zamknĂŞli naszych pod naszÂą bramkÂą.
Pokazuje teÂż i to, Âże
po wyjœciu Polaków do ataku pozycyjnego i b³êdnym podaniu Murawskiego
po ktĂłrym Czesi przejĂŞli piÂłkĂŞ i w trzech pobiegli na bramkĂŞ przeciwko dwĂłm naszym obroĂącom,
to polscy piÂłkarze nie wrĂłcili na peÂłnej szybkoÂści za czeskimi oprĂłcz Murawskiego,
a sobie odpuÂścili i biegli truchcikiem za akcjÂą.
pozdrawiam
Marek
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #34 :
Czerwiec 17, 2012, 15:50:20 »
Kukuryku, kukuryku i po krzyku!!
chingate
Gość
«
Odpowiedz #35 :
Czerwiec 17, 2012, 20:52:36 »
Taaa, juÂż po koko spoko, zostaÂły jeno miliardowe dÂługi, bezuÂżyteczne stadiony, rozkopane "autostrady" i nieopÂłaceni podwykonawcy. Ale i tak Donek, Bronek i Bufetowa odtrÂąbiÂą sukces w odnoÂśnych merdiach: "chciaÂłbym teraz widzieĂŚ miny malkontentĂłw powiÂązanych z PiSem i telewizjÂą "Trwam", ktĂłrzy twierdzili Âże NASZE Euro siĂŞ nie uda etc etc."
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #36 :
Czerwiec 18, 2012, 23:45:41 »
ByÂłem ostatnio kilka dni na Litwie. Tam teÂż oglÂądaÂłem mecze. MuszĂŞ powiedzieĂŚ, Âże oni rĂłwnieÂż oglÂądajÂą w knajpach, klubach nasze Euro i kiedy sÂłyszÂą, Âże jesteÂśmy Polakami to z uznaniem patrzÂą na nas, ze wzglĂŞdu na organizacjĂŞ tej imprezy. MyÂślĂŞ, Âże pomimo wszystkich krytycznych uwag (ktĂłre w wiĂŞkszoÂści podzielam) - jednak w Âświecie (tym wiĂŞkszym i tym mniejszym) sporo zyskaliÂśmy. A to, Âże odpadliÂśmy? no trudno, choĂŚ przykro. Chyba nie mamy w genach piÂłki noÂżnej albo Tomaszewski miaÂł sporo racji.
http://franzschubert.pl
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #37 :
Czerwiec 19, 2012, 18:47:12 »
SÂławku M., rozumiem TwojÂą argumentacjĂŞ, w jakiÂś sposĂłb EURO uderzyÂło np. w tak zwanÂą KULTURĂ, czego najlepszym przykÂładem jest WOK w Warszawie, likwidacja koncertĂłw na poznaĂąskiej Malcie (w wyniku braku pieniĂŞdzy w samorzÂądowej kasie), a o wielu tego typu przypadkach "gÂłoÂśno" pewnie nawet siĂŞ nie mĂłwi. Ale zauwaÂżyÂłem, Âże w czasie EURO w Polakach coÂś drgnĂŞÂło. W tramwaju ludzie sÂą bardziej Âżyczliwi, chĂŞtnie pomagajÂą cudzoziemcom, gdy ci pytajÂą siĂŞ o drogĂŞ na stadion czy Stare Miasto. Nie marudzimy, ba - uÂśmiechamy siĂŞ! - gdy widzimy tÂłumy bawiÂących siĂŞ IrlandczykĂłw, ktĂłrzy wrĂŞcz rozsadzajÂą poznaĂąskie tramwaje i funkcjonujÂą w granicach gĂłrnej granicy sÂłyszalnoÂści. PoznaĂą ich wrĂŞcz pokochaÂł, razem Âświetnie siĂŞ bawimy. Natomiast tzw. "oprawa" mistrzostw i caÂła ta
medialna
euforia, zwiÂązana z organizacjÂą, infrastrukturÂą itd. Âświadczy o naszych kompleksach - jakbyÂśmy siĂŞ bali, Âże "znowu" bĂŞdzie blamaÂż (a rzÂąd siĂŞ skompromituje).
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #38 :
Czerwiec 19, 2012, 19:19:16 »
Podzielam S³awku Twe litewskie spostrze¿enia. W moim przypadku podobnie odczuwam i obserwujê przebywaj¹c od pocz¹tku Euro w ro¿nych krajach europejskich. Wszêdzie jako Polak podœwiadomie czujê dla siebie sympatiê i ¿yczliwoœÌ.
Zaskakuje mnie, jak bardzo Euro jest w ka¿dym odwiedzanym przeze mnie kraju (Wêgry, Austria, Czachy, S³owacja, Niemcy) spopularyzowane. Wszêdzie jego reklamy (z polskimi motywami) i strefy kibica. Najwiêksz¹ strefê kibica widzia³em w Berlinie Zachodnim (w rejonie Bramy Brandenburskiej). Co najmniej na kilkaset tysiêcy ludzi. W metrze berliùskim reklamy nowego polskiego pi³karskiego snajpera o nazwisku LewaDolski (zbitka Lewandowskiego z Podolskim). Sporo samochodów oflagowanych a tak¿e wywieszone niemieckie flagi na balkonach niektórych mieszkaù. Ale strefy kibica widzia³em te¿ w Bratys³awie i Pradze, szczególnie ta praska têtni³a ¿yciem i nieustannie odwiedzana by³a przez tysi¹ce fanów. Ciekawostk¹ jest za to to, ¿e czeska paùstwowa TV nie relacjonuje Euro. Czesi zdani s¹ na Eurosport i inne prywatne stacje. Naszych kibiców w praskiej strefie kibica podczas meczu Polska Czechy by³o ca³kiem niema³o. Wiekszoœc z nich by³a wymalowana w narodowe barwy. Ale podobnie jak ja, widz¹c co siê z naszymi ch³opakami zadziai³o w II czêœci spotkania - wiêkszoœÌ siê jeszcze przed koùcem meczu rozp³ynê³a...
I jeszcze ciekawostka: nie wiem jak wygl¹da³y relacje Euro w polskiej tv z ostatnich spotkaù grupowych. Pamiêtam z poprzednich mistrzostw, ze nie podawane by³y na bie¿¹co info z równoleg³ych meczów. Tymczasem w niemieckiej TV podczas relacji pokazywana jest na bie¿¹co uaktualniana tabelka grupy po ka¿dej strzelonej bramce w którymœ z obu spotkaù. I gdy pada bramka - transmisja siê na kilkanaœcie sekund przenosi do 's¹siedniego meczu' i pokazuje replay.
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2012, 19:56:29 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #39 :
Czerwiec 22, 2012, 22:47:25 »
Meine Vorhersage: Niemcy mistrzami Europy.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
chingate
Gość
«
Odpowiedz #40 :
Czerwiec 22, 2012, 23:31:59 »
Jacy tam Niemcy- trzech PolakĂłw, dwĂłch ArabĂłw, dwĂłch TurkĂłw....
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #41 :
Czerwiec 22, 2012, 23:37:46 »
SÂłowem wspĂłlczesny narĂłd, bez uprzedzeĂą!!!!
http://www.franzschubert.pl/
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #42 :
Czerwiec 23, 2012, 03:50:20 »
Z ciekawoÂściÂą obserwowaÂłam wÂłasne reakcje... zasadniczo nie pasjonujĂŞ siĂŞ futbolem. Euro postrzegaÂłam bardziej jako szansĂŞ na nasze pozytywne zaistnienie w ÂświadomoÂści przybyszĂłw z wielu krajĂłw, takÂże tych niewiele o nas wiedzÂących. No i zauwaÂżyÂłam jednak duÂże zmiany w infrastrukturze, wymuszone przez perspektywĂŞ goszczenia i przemieszczania siĂŞ takiego tÂłumu ludzi (juÂż niewaÂżne, na ile dokoĂączone - w koĂącu to, co zaczĂŞte i tak trzeba bĂŞdzie dokoĂączyĂŚ:)) Warto jednak byÂło mĂŞczyĂŚ siĂŞ przez ostatnie lata w tym chaosie na dworcu w Poznaniu, Âżeby doczekaĂŚ siĂŞ takiego gmachu:) Nawet u nas w B. trochĂŞ siĂŞ przy tej okazji zrobiÂło, choĂŚ nie byliÂśmy w centrum wydarzeĂą - jednak goÂściliÂśmy takÂże kibicĂłw dojeÂżdÂżajÂących na mecze do Poznania czy GdaĂąska. Miasteczko nam jeszcze bardziej wyÂładniaÂło:)
A samo Euro? Tak maÂło miaÂłam czasu - a jednak poszÂłam na kompromis, postanawiajÂąc pogodziĂŚ sÂłuchanie meczĂłw naszej reprezentacji z klikaniem w klawiaturĂŞ. Jednak nadszedÂł mecz otwarcia i okazaÂło siĂŞ, Âże tak siĂŞ nie da...
I porwa³y mnie emocje jak wszystkich tych ludzi na stadionie... i wzruszenie przy hymnie, i duma z organizacji wspania³ej zabawy dla ca³ej Europy... A przecie¿ to tylko "kilku facetów uganiaj¹cych siê za jedn¹ pi³k¹"...có¿ za powód do emocji...
Có¿, ta irracjonalna czêœÌ nas przecie¿ odpowiada za tyle wspania³ych wra¿eù i nie ma podstaw, aby siê jej wypieraÌ. A sport generuje (ale i roz³adowuje!) emocje i nie ró¿nimy siê wiele od dawnych Greków œci¹gaj¹cych z ca³ej Hellady na kolejne igrzyska. I mimo ¿e szlachetne idea³y kalokagatii nieco siê przez tysi¹clecia nadwerê¿y³y, to wci¹¿ sportowa rywalizacja ma moc, by nas porwaÌ i w tej rywalizacji zjednoczyÌ. A przy okazji, patrz¹c na wiwatuj¹ce t³umy powiewaj¹ce swoimi barwami, na kolorowo ubranych ludzi radoœnie dopinguj¹cych swoje dru¿yny, pomyœla³am, ¿e jednak jesteœmy od Hellenów szczêœliwsi. Tak jak od wszystkich ludów Europy przez wiele stuleci. Przy wszystkich nawet nadal istniej¹cych resentymentach, ambicjach, zadra¿nieniach. Jak dobrze, ¿e to tylko tak wygl¹da teraz udowadnianie, ¿e mê¿czyŸni jednego kraju s¹ silniejsi od innych.
Jak dobrze, ¿e t³umy ci¹gn¹ przez Europê na takie walki i przywioz¹ do domu takie trofea:) Jak dobrze, ¿e s³owo "strzeli³" mo¿e sprawiaÌ nam czyst¹ radoœÌ, ¿e przeciwnicy schodz¹ ¿ywi z pola walki, œciskaj¹c sobie d³onie...Moim marzeniem by³oby, aby w przysz³oœci tylko tak, lub podobnie wygl¹da³a rywalizacja w jakimkolwiek zak¹tku œwiata.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #43 :
Czerwiec 23, 2012, 20:35:21 »
Cytat: TeresaGrob Czerwiec 22, 2012, 23:37:46
SÂłowem wspĂłlczesny narĂłd, bez uprzedzeĂą!!!!
Jaki narĂłd? WrĂŞcz przeciwnie - jakaÂś zbieranina...
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #44 :
Czerwiec 23, 2012, 22:16:26 »
A to zale¿y, co siê rozumie przez pojêcie naród. Bo jeœli kwestie czysto etniczne, to naród amerykaùski na ten przyk³ad sk³ada siê wy³¹cznie ze zbieraniny. Jednak nie przeszkadza mu to byÌ chyba najbardziej patriotycznym ze znanych mi narodów
Jednak w dzisiejszych czasach wolnoÂści przemieszczania siĂŞ i osiedlania, masowych ludzkich wĂŞdrĂłwek, myÂślĂŞ Âże odchodzimy takÂże w Europie od takiego "genetycznego" pojmowania narodu (ktĂłre rĂłwnieÂż bywa iluzoryczne) – raczej postrzegamy go bardziej w kategoriach obywatelskich. Niekoniecznie nawet potrzeba tu kogoÂś z rodzicĂłw. MoÂże byĂŚ to kwestia urodzenia i wychowania siĂŞ w danym kraju, osobistego poczucia przynaleÂżnoÂści, nawet wyboru.
Jeœli np. Lukas Podolski posiada niemieckie obywatelstwo, wybra³ grê w reprezentacji niemieckiej, i œpiewa niemiecki hymn, jest pi³karzem niemieckim, mimo ¿e urodzi³ siê w Gliwicach i zna jêzyk polski. Nie s¹dzê, aby zas³ugiwa³ na nazywanie go "zbieranin¹". Zreszt¹ on ma akurat dwa obywatelstwa, mo¿na siê wiêc zgodziÌ, ¿e jest tak¿e Polakiem. Ale takich przypadków jest i bêdzie teraz coraz wiêcej. I nie widzê w tym nic z³ego - przynale¿noœÌ do danej spo³ecznoœci powinna byÌ powodem do osobistej radoœci, dobrych relacji, poczucia wspólnoty - a nie jakichœ wzajemnych opozycji i konfliktów. Janek Lisiecki jest wybitnym kanadyjskim pianist¹ - a jednoczeœnie uwa¿amy go te¿ za pianistê polskiego:) I raczej nie bêdziemy k³óciÌ siê z Kanad¹, ani te¿ twierdziÌ, ¿e maj¹ u siebie "zbieraninê"
)
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
6
Do góry
Drukuj