Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
Strony:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...
40
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina (Przeczytany 193732 razy)
Bodek1
Ekspert
Odp: XVI Konkurs im. Fryderyka Chopina
«
Odpowiedz #225 :
Listopad 04, 2010, 10:38:04 »
Ja od poczÂątku byÂłem rozczarowany pracÂą Jury. Jak nie przepuszczono do II etapu naszej jedynaczki w ekipie. Potem jak zabrakÂło w III etapie Japonki Sudo (pewnie "przebiÂł" jÂą Tyson
). Do fina³u nie przesz³a Chinka Fei Fei - a na pewno wola³bym j¹ pos³uchaÌ w koncercie zamiast Francuski Tysman. Z naszej ekipy do Fina³u dotar³ tylko P W (¿e by³ najlepszy - to tylko zdaniem komisji). Co do Zwyciê¿czyni nie bêdê siê ju¿ wypowiada³, ¿al mi tylko W³oszki Armelini bo nie dosta³a nawet wyró¿nienia. Mo¿e za bardzo kierujê siê wizerunkiem - ale w dzisiejszych czasach ma on du¿e znaczenie
.
Leszku jak znajdziesz gdzieÂś fotki tych piĂŞknych dziewczyn (najlepiej przy instrumencie
)to proszĂŞ przeÂślij. Pozdrawiam
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #226 :
Listopad 04, 2010, 13:18:29 »
Cytat: smarkula Listopad 04, 2010, 00:05:27
Jeszcze oliwy do ognia dolewa fakt,Âże prof.JasiĂąski dwa tygodnie przed konkursem miaÂł lekcje w AvdeevÂą.
Ja nic nie sugerujĂŞ,ale przez takie wydarzenia,o ktĂłrych w sumie nikt nie wiedziaÂł nawet sama laureatka nie moÂże byĂŚ do koĂąca pewna,czy zwyciĂŞstwo jest jej zasÂługÂą.
JakoÂś Harasiewicz,czy Popowa-ZydroĂą byli wykluczeni z gÂłosowania na swoich uczniĂłw.
Ale z drugiej strony mo¿na zacz¹Ì siê czepiaÌ nie wiem,np.Wakarecego,¿e pó³ roku temu by³ na warsztatach z prof.Jasiùskim.
O tym juÂż siĂŞ wypowiadaÂłem, z artykuÂłu o ktĂłrym mowa wynikaÂło, Âże lekcje te miaÂły miejsce podczas kursu mistrzowskiego i byÂły udzielane publicznie - w sumie ok 1-1,5 godziny zajĂŞĂŚ z AvdeevÂą. Moim zdaniem nie moÂżna w takim czasie uksztaÂłtowaĂŚ pianisty a umiejĂŞtnoÂści wyniesione z takich zajĂŞĂŚ nie powinny mieĂŚ duÂżego wpÂływu na zwyciĂŞstwo. Popowa-ZydroĂą i Harasiewicz to nauczyciele prowadzÂący Wakarecego i Wundera, tu sytuacja jest odmienna.
Ponadto w regulaminie byÂł zapis na podstawie ktĂłrego JasiĂąski miaÂł peÂłne prawo oceniaĂŚ AvdeevÂą (o tym wspomniano w tym samym artykule), tak wiĂŞc to caÂłe zamieszanie byÂło zupeÂłnie niepotrzebne. Niemniej - nie moÂżna dopuÂściĂŚ do takich sytuacji w przyszÂłoÂści wiĂŞc regulamin jury powinien byĂŚ bardziej precyzyjny - co wcale nie oznacza surowszy.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #227 :
Listopad 04, 2010, 14:09:12 »
Wiele ju¿ zosta³o powiedziane na temat werdyktu i ocen poszczególnych uczestników. Pozostaje mi nie wychodziÌ z podziwu do kultury i piêkna wypowiedzi na naszym forum. Wasze opinie, choÌ ró¿ni¹ siê, pozwalaj¹ przemyœleÌ stanowisko ka¿dego uczestnika dyskusji. Stosowanie rzeczowych argumentów i ogromna kultura wypowiedzi temu bardzo pomaga.
Na poprzednim forum uznano, Âże niepomiernie "kadzĂŞ", ale bĂŞdĂŞ to robiÂła, poniewaÂż taka moja natura i tak uwaÂżam i nie mam zamiaru tego zmieniaĂŚ, bo jest to dziwactwo nieszkodliwe
, a czasem przyjemne, gdy niezbyt poniesie mnie egzaltacja
.
WracajÂąc do sedna, opinia "mas szarych", ktĂłra podczas tego konkursu zostaÂła szczegĂłlnie zauwaÂżona, nie miaÂła Âżadnego wpÂływy na decyzjĂŞ jury. SÂądzĂŞ, Âże byÂła nagÂłoÂśniona, aby dodaĂŚ pieprzu mdÂłemu ( choĂŚ mnie on odpowiadaÂł) wizerunkowi konkursu. MusiaÂło siĂŞ coÂś dziaĂŚ, tak juÂż chyba musi byĂŚ. Szukanie dziury w caÂłym nie byÂło Âłatwe, bo i poziom uczestnikĂłw i kwalifikacje osĂłb zasiadajÂących w jury byÂły bardzo wysokie. Jury nie pozwoliÂło sobie odebraĂŚ sobie decyzji w sprawie I miejsca. Podziwiam ich za tÂą nieugiĂŞtÂą decyzjĂŞ i wszelkie prĂłby podwaÂżania jej uznajĂŞ za nieporozumienie.
To cudownie, ¿e publicznoœÌ mia³a swój g³os, choÌ nieoficjalny, nag³oœniony przez media. Nale¿a³oby siê mocno zastanowiÌ nad osobnymi i oficjalnymi nagrodami od publicznoœci.Ma to mocne uzasadnienie.
Reszta jednak powinna naleÂżeĂŚ, tak jak siĂŞ staÂło, do profesjonalistĂłw.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #228 :
Listopad 04, 2010, 14:22:39 »
Cytat: Monika_Aleksandra Listopad 04, 2010, 14:09:12
To cudownie, ¿e publicznoœÌ mia³a swój g³os, choÌ nieoficjalny, nag³oœniony przez media. Nale¿a³oby siê mocno zastanowiÌ nad osobnymi i oficjalnymi nagrodami od publicznoœci.Ma to mocne uzasadnienie.
Reszta jednak powinna naleÂżeĂŚ, tak jak siĂŞ staÂło, do profesjonalistĂłw.
Amen
ps
serce roÂśnie, Âśmieje siĂŞ i piĂŞknieje
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #229 :
Listopad 04, 2010, 14:36:44 »
MoÂże mi siĂŞ wydaje, moÂże to tylko moje poboÂżne Âżyczenie, ale chyba przed laty przyznawano nagrodĂŞ publicznoÂści...?
MoÂże za piĂŞĂŚ lat nasze forum okrzepnie na tyle, Âże przyznamy HonorowÂą NagrodĂŞ KS?
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #230 :
Listopad 04, 2010, 14:45:23 »
NagrodĂŞ moÂżemy przyznaĂŚ. A co z kasÂą? Poszukamy sponsorĂłw?
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #231 :
Listopad 04, 2010, 14:46:31 »
Jak forum bĂŞdzie nam siĂŞ piĂŞknie rozrastaÂło jak dotychczas, to kto wie, kto wie....
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #232 :
Listopad 04, 2010, 15:51:06 »
Cytat: ewa578 Listopad 04, 2010, 14:36:44
MoÂże mi siĂŞ wydaje, moÂże to tylko moje poboÂżne Âżyczenie, ale chyba przed laty przyznawano nagrodĂŞ publicznoÂści...?
MoÂże za piĂŞĂŚ lat nasze forum okrzepnie na tyle, Âże przyznamy HonorowÂą NagrodĂŞ KS?
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #233 :
Listopad 04, 2010, 16:40:34 »
PrzecieÂż mĂłwiĂŞ, Âże nagroda bĂŞdzie honorowa! ChociaÂż, gdyby byÂło nas duÂżo.... Ale czy chodzi tu o pieniÂądze?!
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #234 :
Listopad 04, 2010, 16:40:42 »
W DwĂłjce jest ogÂłaszany konkurs sÂłuchaczy PR, nagrodÂą jest koncert laureata w Sali im. LutosÂławskiego.
PoniewaÂż wÂłaÂśnie nie dostaÂłam biletu na koncert Wundera, to moÂże siĂŞ tam zaÂłapiĂŞ.
Chyba tamta sala jest wiĂŞksza od Filharmonii??
http://www.franzschubert.pl/
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #235 :
Listopad 04, 2010, 16:48:24 »
Oj to moÂże i ja?
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #236 :
Listopad 04, 2010, 16:50:26 »
Cytat: ewa578 Listopad 04, 2010, 16:40:34
PrzecieÂż mĂłwiĂŞ, Âże nagroda bĂŞdzie honorowa! ChociaÂż, gdyby byÂło nas duÂżo.... Ale czy chodzi tu o pieniÂądze?!
Mo¿e nie o gotówkê, ale jakaœ pami¹tkowa statuetka by³aby chyba w sam raz. Tutaj k³ania siê powrót do tematu o wspó³pracy z instytutem ...
Grunt to siĂŞ nie ograniczaĂŚ.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #237 :
Listopad 04, 2010, 17:26:40 »
A tam: kasa, statuetki. Nasze forum bĂŞdzie juÂż takim szacownym gremium, Âże sam uÂścisk dÂłoni administratora (ktokolwiek by nim wtedy nie byÂł) bĂŞdzie wystarczajÂącÂą nagrodÂą.
A co do nagrody publicznoÂści, to do takich idei odnoszĂŞ siĂŞ sceptycznie, bo nie widzĂŞ moÂżliwoÂści przyznania jej w oparciu o jakieÂś sensowne kryteria.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #238 :
Listopad 04, 2010, 17:31:33 »
MoÂże ktoÂś przypomnieĂŚ na ktĂłrym etapie konkursu gasÂły ÂświatÂła ? I kto wtedy graÂł na sali.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #239 :
Listopad 04, 2010, 18:19:06 »
ByÂł to finaÂł, tego jestem pewny, ÂświatÂła gasÂły podczas dwĂłch wystĂŞpĂłw ... jakich ... nie pamiĂŞtam, ale coÂś mi Âświta Âże jeden z nich to wystĂŞp Wundera lub Trifonova.
A ty niebieskooki w takim razie ĂŚwicz uÂścisk dÂłoni, pamiĂŞtaj, Âże jeÂśli zrobisz to za bardzo "po mĂŞsku" moÂżesz pozbawiĂŚ kogoÂś pracy...
Strony:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...
40