Nasuwa siê jeszcze refleksja, ¿e u niejednej pani taki niezaradny ¿yciowo i nieœmia³y Franciszek Schubert wzbudza³ uczucia macierzyùskie, zgodnie z zasad¹: "Skoro nie mogê byÌ jego kochank¹, to przynajmniej bêdê mu matkowa³a". Bardzo mo¿liwe, ¿e równie¿ z tej przyczyny znajdowa³y siê pieni¹dze na imprezy muzyczne, które nazywamy obecnie "schubertiadami". Natomiast mimo ca³ej nieœmia³oœci chyba Kompozytor w pe³ni uczestniczy³ w plotkarsko - towarzyskim ¿yciu Wiednia, gdzie zapewne te¿ wiele siê mówi³o o kolejnych mi³ostkach Goethego. Tak s¹dzê, skoro skomponowa³ pieœù do wiersza poety "Kochanek we wszelkich postaciach", w którym Goethe ¿artuje z samego siebie pokazuj¹c, ¿e starzej¹cy mê¿czyzna chce byÌ wykorzystywany przez znacznie m³odsz¹ od niego partnerkê: chce byÌ ³owiony jak rybka, chce dla niej harowaÌ jak koù, chce byÌ wydawany jak z³oto dla zaspokojenia jej przyjemnoœci, chocia¿ zdaje sobie sprawê, ¿e nic ju¿ nie cofnie jego pog³êbiaj¹cej siê staroœci i zarazem jakby jego drugie ja sta³o obok i krytycznie patrzy³o na te ¿a³osne próby odm³odzenia siê. Jak¿e¿ to wspó³czesne. Z tej te¿ przyczyny zamieszczam poni¿ej polski tekst tej pieœni i link do jej wykonania w jêzyku niemieckim, aby co poniektórzy zaawansowani w latach panowie mogli j¹ sobie poœpiewaÌ - na przyk³ad przy goleniu - i z dystansem spojrzeÌ na swój plan wejœcia w zwi¹zek ma³¿eùski z panienk¹ w wieku ich wnuczki.
www.youtube.com/watch?v=grDaNru6Ga8 Johann Wolfgang von Goethe
tÂłumaczenie: Piotr Kulawik
Kochanek we wszelkich postaciach
Ach! rybkÂą byĂŚ, co w dal
WÂśrĂłd rzeÂśkich mknie fal;
Lecz jeÂśli wĂŞdkujesz,
To tego nie czujesz.
WÂśrĂłd rzeÂśkich mknie fal!
WÂśrĂłd rzeÂśkich mknie fal!
Ach! gdyby koniem byĂŚ,