Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 25   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: OkoÂłopolityczne spory i rozmyÂślania nad historiÂą  (Przeczytany 78137 razy)
Oktawia
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #105 : Wrzesień 16, 2011, 09:26:53 »

Zaraz siê pewnie dowiem, ¿e w islamie dzieci robi siê telepatycznie.. Prostytutki sci¹gaj¹ masowo do Mekki (sporo przy tym ryzykuj¹c) a Ìpaj¹ ponad miarê to np. w Iranie. Rozmawiaj¹c z muzu³manani mog³am siê przekonaÌ, ¿e w ma³¿eùstwie z 10-latk¹ nie widz¹ nic z³ego (w Koranie jest zapis o rozwodzie dziewczynek, które nie mia³y miesi¹czki), co prawda im bardziej nasi¹kli Zachodem, tym bardziej stwierdzaj¹, ¿e to jednak niefajne i mówi¹, ¿e hadis o wiadomym ma³¿eùstwie Mahometa to fabrykat.
Kobiety ubrane w paskudne wory moÂżna zobaczyĂŚ rĂłwnieÂż w Europie, nie tylko w Afganistnie i innych krajach islamu, mnie ten widok nie zachwyca. O skromnoÂści radziÂłabym co poniektĂłrym nie prawiĂŚ. W tym zakrywaniu caÂłego ciaÂła chodzi o to, Âżeby facet byÂł pewny stanu swojego posiadania, dlatego sympatykom islamu tak to siĂŞ podoba. Przypominam jeszcze o poligamii i "kobietach, ktĂłrymi zawÂładnĂŞÂła Twoja prawica", to oczywiÂście raczej dla bogatych.
PowoÂływanie siĂŞ na tradycjĂŞ islamu, to jak powoÂływanie siĂŞ na bajkĂŞ o krĂłlewnie ÂśnieÂżce, spisana przewaÂżnie w IX wieku w takim czy innym interesie, podejÂście historyczno-krytyczne by siĂŞ przydaÂło.
Co ma strĂłj siĂłstr zakonnych (wolny wybĂłr, z ktĂłrego moÂżna siĂŞ wycofaĂŚ) do ubioru kobiet islamu (uwarunkowanie kulturowe, rzadko wolny wybĂłr), to nie wiem. Czysta manipulacja, muzuÂłmanie siĂŞ czĂŞsto na to powoÂłujÂą. RadziÂłabym nie ulegaĂŚ propagandzie.
JeÂżeli gdzieÂś coÂś Âłagodnieje to pod wpÂływem zachodniej opinii (w Maroku coraz trudniej zostaĂŚ poligamem, jeÂżeli dobrze pamiĂŞtam), choĂŚ oczywiÂście muzuÂłmanie i ich sympatycy inaczej to uzasadniÂą.
Tyle, bo na wiĂŞcej nie mam czasu.

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #106 : Wrzesień 16, 2011, 12:09:45 »

Kara Âśmierci nigdy nie jest ok.Mnie bardzo dziwi,jak w takim niby chrzeÂścijaĂąskim kraju jak nasz,
tylu jest jej zwolennikĂłw.JakoÂś ludzie chodzÂący co niedziela do koÂścioÂła, nie bojÂą siĂŞ o swoje
zbawienie.WystĂŞpujÂą przeciw naukom swojego koÂścioÂła, przeciw temu co mĂłwiÂł nasz PapieÂż.
Dla mnie to zdumiewajÂące.
A czy Benedykt XVI nie jest naszym PapieÂżem?
Jestem oburzony, Âże dziwisz siĂŞ, dlaczego chrzeÂścijanin moÂże byĂŚ za karÂą Âśmierci.
Co do nauki koÂścioÂła, polecam ten artykuÂł(gdyÂż go przeczytaÂłem i nie ma w nim przekÂłamaĂą)
http://www.kosciol.pl/article.php/20041021175534156
JeÂśli nie lubisz chodziĂŚ na skrĂłty to proponujĂŞ BibliĂŞ - zwÂłaszcza Stary testament - prawo MojÂżeszowe (zwÂłaszcza cytat o morderstwie).
oraz Katechizm KoÂścioÂła Katolickiego (swojÂą drogÂą dziwne, dlaczego nie rzymsko-katolickiego).

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Oktawia
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #107 : Wrzesień 16, 2011, 12:26:41 »

Aj, nie mogĂŞ siĂŞ juÂż skorygowaĂŚ: "poligamistÂą" oczywiÂście.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #108 : Wrzesień 16, 2011, 12:26:50 »

Stanowisko Watykanu wobec kary smierci jest chyba jednoznaczne.PisaÂłam o Janie Pawle II bo pamietam,
¿e kilkakrotnie apelowa³ do rz¹dów innych krajów (m.in USA) o nie wykonywanie jej wobec ró¿nych skazanych na ni¹
mordercĂłw.
W Biblii moÂżesz wyczytaĂŚ co chcesz, zaleÂżnie od interpretacji.
Có¿ mój Bóg jest litoœciwy i wybaczaj¹cy, Twój jak widaÌ nie i nawzajem siê nie przekonamy.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #109 : Wrzesień 16, 2011, 13:10:31 »

Konradzie, wspominasz liberalnÂą (i Âświetnie rozwijajÂącÂą siĂŞ – wzrost gospodarczy jest dwucyfrowy) TurcjĂŞ… WytÂłumacz zatem dlaczego NAWET w tym kraju, gdzie w pierwszych wiekach n. e. rozwijaÂło siĂŞ chrzeÂścijaĂąstwo (dziaÂłalnoœÌ misyjna apostoÂła PawÂła itd.) wÂładze nie chcÂą zwrĂłciĂŚ KoÂścioÂłowi zabytkowych ÂświatyĂą… Niemiecki KoÂśció³ wyraÂżaÂł nawet zgodĂŞ na wybudowanie ogromnego meczetu w Kolonii (z racji rozmiarĂłw budowli - odbyÂły siĂŞ liczne protesty mieszkaĂącĂłw)  w zamian za zwrot zagrabionych koÂścio³ów chrzeÂścijaĂąskich Azji Mniejszej.

Faktycznie, razie owa dysproporcja. W Europie - peÂłna tolerancja wobec islamu (peÂłna - no, przynajmniej jeszcze do niedawna); afgaĂąskie, jak piszesz Conrado, burki spotykaÂłem w wielu miastach zachodnich Niemiec. I z drugiej strony - w wielu krajach arabskich - przeÂśladowania chrzeÂścijan… W Malezji katolikom nie wolno uzywaĂŚ sÂłowa BĂłg (tj. Allah), bez bluÂźnierstwa mogÂą wypowiedzieĂŚ je tylko jedynie muzuÂłmanie…  W wielu krajach - faktycznie za niebycie mahometaninem pÂłaci siĂŞ Âżyciem, inna religia jest NIEDOPUSZCZALNA. 

To wymaga potĂŞpienia, niezaleÂżnie od naszego stosunku do takiego czy innego wyznania…

Zgadzam siĂŞ z OktawiÂą - interpretacja Koranu jest w bardzo wielu przypadkach doprawy niezwykÂła, zupeÂłny brak przeniesienia pewnych przepisĂłw we wspó³czesnoœÌ… A narzeka siĂŞ, Âże chrzeÂścijaĂąstwo (katolicyzm) – jest niedzisiejsze. Ale to temat na innÂą dyskusjĂŞ i de facto wewnĂŞtrzna sprawa wyznawcĂłw Allaha.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2011, 13:12:42 wysłane przez Mozart » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #110 : Wrzesień 16, 2011, 14:12:08 »

Szari'at w tej najbardziej skrajnej postaci, obowiazuje jedynie w kilku krajach - w tym najbardziej chyba w Arabii Saudyjskiej i Iranie..no moÂże jeszcze do niedawna (tj za czasĂłw rzÂądĂłw TalibĂłw) w Afganistanie..

Nie tylko tam... I pamiĂŞtaj o tym: Arabia S. (30 mln) i Iran (70 mln) to w sumie juÂż 100 mln mieszkaĂącĂłw!; a zatem nieraz okrutne prawa szariatu dotykajÂą setek milionĂłw ludzi na Âświecie, zwÂłaszcza kobiet...

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #111 : Wrzesień 16, 2011, 15:21:20 »

JeÂśli chodzi o stosunek KoÂścioÂła katolickiego do kary Âśmierci, to oczywiÂście najbardziej miarodajnym dokumentem jest wspomniany "Katechizm...".
W kompendium, bĂŞdÂącym skrĂłconÂą wersjÂą katechizmu czytamy:
"przypadki absolutnej koniecznoÂści kary Âśmierci sÂą bardzo rzadkie, a byĂŚ moÂże juÂż nie zdarzajÂą siĂŞ wcale".
Nie jest to wiĂŞc Âżadne kategoryczne stwierdzenie. Tak wiĂŞc to zdanie nie ma mocy zakazu.
Dalej wymienia siĂŞ, czego zakazuje piÂąte przykazanie. I mamy tam:
- zabójstwo bezpoœrednie i zamierzone i wspó³udzia³ w nim,
- przerywanie ci¹¿y i wspó³udzia³ w nim,
- eutanazja bezpoÂśrednia,
- samobójstwo i wspó³udzia³ w nim.
O karze Âśmierci nie ma tu ani sÂłowa.
RadzĂŞ siĂŞgaĂŚ bardziej do ÂźrĂłdeÂł, a nie do ich medialnej interpretacji...

SwojÂą drogÂą to ciekawe, Âże przeciwnicy kary Âśmierci chcieliby wsparcia KoÂścioÂła, ale gdy mowa o aborcji i eutanazji, to ci sami ludzie od KoÂścioÂła siĂŞ stanowczo odÂżegnujÂą. Gdzie tu logika?

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #112 : Wrzesień 16, 2011, 17:32:15 »

Nie tylko tam... I pamiĂŞtaj o tym: Arabia S. (30 mln) i Iran (70 mln) to w sumie juÂż 100 mln mieszkaĂącĂłw!; a zatem nieraz okrutne prawa szariatu dotykajÂą setek milionĂłw ludzi na Âświecie, zwÂłaszcza kobiet...

Pat..no przecieÂż mĂłwiÂłem Âże w kilku innych, a nie tylko w Arabii Saudyjskiej i Iranie..Na Âświecie jest 39, czy 40 (nie wiem czy dobrze policzyÂłem.. ) krajĂłw muzuÂłmaĂąskich, w tym dwa w samej Europie - to naprawdĂŞ duÂżo..zwaÂżywszy Âże bardzo wiele z nich odpowiada wielkoÂściÂą kilku, a nawet kilkunastu paĂąstw europejskich..

lista..
http://www.zgapa.pl/zgapedia/Kraje_muzuÂłmaĂąskie.html
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #113 : Wrzesień 16, 2011, 17:36:24 »

a wÂłaÂściwie 3-y wliczajÂąc w to TurcjĂŞ - choĂŚ tylko czĂŞÂściowo..
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #114 : Wrzesień 16, 2011, 17:44:33 »

Jestem oburzony, Âże dziwisz siĂŞ, dlaczego chrzeÂścijanin moÂże byĂŚ za karÂą Âśmierci

tuco

A ja jestem oburzony, ze jestes oburzony, Âże dziwisz siĂŞ, dlaczego chrzeÂścijanin moÂże byĂŚ za karÂą Âśmierci.....
.....
Zabiles kiedykolwiek i cokolwiek. Jak myslisz jest to proste?
Bardzo latwo opowiadac sie za kara smierci siedzac w ciepelku przy ukochanym keyboardzie.
Jest to rodzaj myslenia, bez wyobrazni.
Czytasz teksty religijne i przyjmujesz je, bo ktos Ci to powiedzial.
Nie na tym polega taka wiara - slepa, kulawa i coz powiedziec glupia.

Wszelka agresja jest kompletnym dnem i upodleniem.
Zapomnij o tekstach, obejrzyj sie wstecz (np. 10 lat), popatrz przed siebie. To jest Twoje zycie.
To jest Twoja prawda.

Religia jest tworem bardzo latwym do wypatrzenia.
Fanatyk katolicki = Fanatykowi islamskiemu.
Kosciol jest wszedzie a nie w budynku z facetem w zloconym kitlu, ktory swoimi (bardzo czesto glupimi) slowami
mowi Ci jakas prawde, ktorej czesto nie rozumiesz.

........

PS
Bardzo lubialem kazania k. Tischnera.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #115 : Wrzesień 16, 2011, 18:07:30 »

Ja bym do tego dodaÂł fanatyzm antyreligijny i jego zbrodnie.
Nie, nie. Nie tĂŞdy droga, bo kaÂżda, ale to kaÂżda idea moÂże staĂŚ siĂŞ ÂźrĂłdÂłem fanatyzmu. Jak widaĂŚ, dotyczy to np. takÂże np. demokracji. Czyli co? Wszystkich ideologii zakazaĂŚ? Kurde, to chyba w mig do jaskiĂą wrĂłcimy...

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #116 : Wrzesień 16, 2011, 18:18:17 »

Ja bym do tego dodaÂł fanatyzm antyreligijny i jego zbrodnie.
Zgadzam sie.

Czyli co? Wszystkich ideologii zakazaĂŚ? Kurde, to chyba w mig do jaskiĂą wrĂłcimy...
Nic takiego nie mowilem.
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #117 : Wrzesień 16, 2011, 18:52:07 »

Bartus! WypowiadaÂłem o siĂŞ o karze Âśmierci w sensie, jaki przedstawia Biblia, w ktĂłrÂą wierzÂą chrzeÂścijanie (w tym i katolicy).
Konkretnie KsiĂŞga WyjÂścia, rozdziaÂł 21, wers 14
"Jeœli zaœ ktoœ posun¹³by siê do tego, ¿e bliŸniego zabi³by podstêpnie, oderwiesz go nawet od mego o³tarza, aby ukaraÌ œmierci¹."
Zwracam uwagĂŞ na sÂłowo 'podstĂŞpnie' - czyli chodzi o zabĂłjstwo umyÂślne, zaplanowane i z premedytacjÂą = morderstwo.
Morderca powinien zdawaĂŚ sobie sprawĂŞ z ryzyka konsekwencji kary za taki czyn w tym sensie, Âże jeÂśli chce poÂłoÂżyĂŚ sobie gÂłowĂŞ na szynach - to nikt mu nie broni.
A jeszcze z Nowego Testamentu scena, kiedy na krzyÂżu dobry Âłotr przyznaje siĂŞ "my sprawiedliwÂą karĂŞ ponosimy", na co Jezus obiecuje mu raj za wyznanie grzechĂłw.

Do 31. sierpnia 1998 roku kara Âśmierci obowiÂązywaÂła w kodeksie karnym. W 1995 roku powstaÂło jakieÂś nieformalne moratorium(nie wiadomo, kto je wydaÂł) Âżeby nie wykonywaĂŚ legalnie orzeczonych przez sÂąd wyrokĂłw kary Âśmierci.
Wszelka agresja jest kompletnym dnem i upodleniem.
Czyli agresja w postaci morderstwa z premedytacjÂą rĂłwnieÂż.
Ja nikogo nie zabiÂłem, ale rozmawiamy o morderstwie. Opowiadam siĂŞ za przywrĂłceniem kary Âśmierci i tyle. To czy robiĂŞ to "siedzac w ciepelku przy ukochanym keyboardzie" nie ma ÂŻADNEGO znaczenia.
Nie moÂżna przypadkowo lub w afekcie kogoÂś zamordowaĂŚ. Jest to niewykonalne, dlatego nie bĂŞdzie teÂż przypadkowych powieszeĂą.

P.S. Tak czytaÂłem i czytam teksty religijne, bez tego nigdy nie byÂłbym ateistÂą.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #118 : Wrzesień 16, 2011, 19:08:55 »

Bartusie, wiem, Âże nic takiego nie twierdziÂłeÂś. To byÂła implikacja mojego wÂłasnego stwierdzenia.

Piszesz, Âże agresja jest upodleniem? ZaleÂży, jak rozumieĂŚ to sÂłowo, ale nie mniejsza z tym, bo waÂżne jest co innego. Wymierzanie sprawiedliwoÂści nie jest agresjÂą. Tak wiĂŞc stawianie znaku rĂłwnoÂści miĂŞdzy mordercÂą a wykonawcÂą kary Âśmierci jest niedopuszczalne i nieuzasadnione.
Piszesz, ¿e zabijanie jest trudne? Chyba wydaje Ci siê. Na pewno Ci siê wydaje. W³¹cz TV, poczytaj gazety. Myœlê, ¿e mo¿na uznaÌ, ¿e jeœli coœ jest trudne, to niewielu to potrafi. A wydaje siê, ¿e o wiele wiêcej osób zajmuje siê zabijaniem ni¿ np. skakaniem na nartach, fizyk¹ j¹drow¹ itd.

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #119 : Wrzesień 16, 2011, 19:53:36 »

Konradzie, wspominasz liberalnÂą (i Âświetnie rozwijajÂącÂą siĂŞ – wzrost gospodarczy jest dwucyfrowy) TurcjĂŞ… WytÂłumacz zatem dlaczego NAWET w tym kraju, gdzie w pierwszych wiekach n. e. rozwijaÂło siĂŞ chrzeÂścijaĂąstwo (dziaÂłalnoœÌ misyjna apostoÂła PawÂła itd.) wÂładze nie chcÂą zwrĂłciĂŚ KoÂścioÂłowi zabytkowych ÂświatyĂą… Niemiecki KoÂśció³ wyraÂżaÂł nawet zgodĂŞ na wybudowanie ogromnego meczetu w Kolonii (z racji rozmiarĂłw budowli - odbyÂły siĂŞ liczne protesty mieszkaĂącĂłw)  w zamian za zwrot zagrabionych koÂścio³ów chrzeÂścijaĂąskich Azji Mniejszej.
Faktycznie, razie owa dysproporcja. W Europie - peÂłna tolerancja wobec islamu (peÂłna - no, przynajmniej jeszcze do niedawna); afgaĂąskie, jak piszesz Conrado, burki spotykaÂłem w wielu miastach zachodnich Niemiec. I z drugiej strony - w wielu krajach arabskich - przeÂśladowania chrzeÂścijan… W Malezji katolikom nie wolno uzywaĂŚ sÂłowa BĂłg (tj. Allah), bez bluÂźnierstwa mogÂą wypowiedzieĂŚ je tylko jedynie muzuÂłmanie…  W wielu krajach - faktycznie za niebycie mahometaninem pÂłaci siĂŞ Âżyciem, inna religia jest NIEDOPUSZCZALNA. 

Tak rozwija³o sie tam chrzeœcijaùstwo, podobnie zreszt¹ jak wiele innych religii m.in "mitraizm", ale nie by³y to jeszcze religie w sensie takim jakim pojmujemy je dzisiaj - lecz tylko sekty, a w szczególnoœci dotyczy to chrzeœcijaùstwa...a zatem w myœl obowi¹zuj¹cemu ówczeœnie prawu - by³y to wyznania nielegalne, bo jako tako religi¹ "paùstwow¹" (I.rzymskie) i to strasznym fuksem, zosta³o stosunkowo póŸno..
A Âże Turcja nie chce zwrĂłciĂŚ ÂświÂątyĂą moÂże mieĂŚ zwiÂązek i z tym, Âże prawdopodobnie na wielu z nich wznoszÂą siĂŞ obecnie, lub zostaÂły przemianowane na meczety (i analogicznie - na wielu meczetach, czy ÂświÂątyniach mitraizmu rĂłwnieÂż przez wieki byÂły wznoszone koÂścioÂły chrzeÂścijaĂąskie)..wiĂŞc trudno, aby teraz burzyĂŚ z powrotem jedno, tak aby na powrĂłt peÂłniÂło funkcjĂŞ tych drugich..

Mo¿e koœció³ niemiecki wyrazi³ zgodê na budowê meczetu..ale dlaczego w takim razie w innych czêœciach Europy, sprzeciwia siê lub wrêcz zakazuje wydawania takich zgód, jak np ponoÌ w Warszawie - co te¿ jest przejawem nietolerancji, dyskryminacji..
Nie jest prawd¹, ¿e w Europie panuje pe³na tolerancja wobec islamu, przyk³adem tego mo¿e byÌ chocia¿by Francja - wprowadzony i restrykcyjnie egzekwowany zakaz noszenia hid¿abu w szko³ach, urzêdach, miejscach publicznych..(to tak jakby chodz¹cym po ulicach ortodoksyjnym ¯ydom, poobcinaÌ pejsy...sk¹dœ to znamy z historii), poza tym wprowadzony zakaz odprawiania mod³ów poza œwi¹tyni¹ - jest to bezpoœrednie uderzenie w jeden z g³ównych filarów tego wyznania (w islamie obowi¹zuje 5 g³ównych zasad "przykazaù", którym jednym z nich jest modlitwa "salat" - odprawiana 5 razy dziennie, bêd¹c odwróconym twarz¹ do Mekki..) Jest to wiêc przejaw pewnego rodzaju nietolerancji..A jeœli jeszcze dodamy do tego przypadki "duùskich" karykatur z wizerunkami Mahometa, ewidentnie obra¿aj¹cymi uczucia religijne muzu³manów (a¿ widz, ¿e u siebie nie zareagowali na to podobnymi karykaturami Jezusa, lub paleniem obrazów z jego wizerunkiem - ale by³oby to sprzecznie z ich kodeksem moralnym..zw³aszcza jeœli sprawy tycz¹ sie kwestii religijnych, nawet jeœli dotyczy to nie ich religii - wyznaja przecie¿ równie¿ i Jezusa, ale tylko jako proroka..tak wiêc wszystko co "œwiête" pozostaje dla nich nietykalnym, bo wynika to z ogólnego szacunku do œwiêtoœci..). Albo weŸmy wypowiedzi Benedykta XVI w pewnym sensie szkaluj¹ce Mahometa (miecz Mahometa itd..co wywo³a³o istn¹ burze w œwiecie islamu), szkoda tylko ¿e papie¿ najwyraŸniej zapomnia³ wspomnieÌ i o pewnych perykopach Nowego Testamentu - w których to Jezus równie¿ nakazuje swoim uczniom kupienie mieczy na chwile przed dramatycznymi zajœciami w ogrodzie Getsemani (£k)..Tak wiêc wszystko to przedstawia siê wcale nie w tak ró¿owych barwach..

Co do "burki" - tak jak mĂłwiÂłem nie jest obowiÂązkowa, a tym bardziej jeÂśli dotyczy to krajĂłw zachodnich - najwyraÂźniej jest wÂłasny wybĂłr tych kobiet (przyzwyczajenie do..lub kultywowanie wiekowej tradycji) na podobnej zasadzie jak siostry zakonne..(chcesz noÂś, nie chcesz nie noÂś, twĂłj wybĂłr - z tymÂże u tych drugich jest to jednoznaczne z odejÂściem ze zgromadzenia zakonnego..)

Co do Malezji - Pat, œwiat islamu jest ogromny, wiêc w ró¿nych krajach na ró¿ne sposoby mo¿e byÌ wyznawany..Podobnie zreszta jak dzieje siê to w œwiecie chrzeœcijaùskim, ze swoimi podzia³ami na katolicyzm, protestantyzm, prawos³awie, grekokatolicyzm i wiele wiele innych mniejszych, b¹dz wiêkszych sekt typu: Baptyœci, Jehowi, Mormoni, Zielonoœwiatkowcy, Adwentyœci Dnia Siódmego (choÌ nie wiem, czy to czasem nie jest jedno i to samo Chichot) itd itd..Ka¿da z nich podobnie jak w islamie, ró¿ni siê od siebie w jakimœ tam stopniu, detalach..Jesli wiêc w Malezji dochodzi do czegoœ takiego, to jest to byÌ mo¿e wynikiem pewnych nalecia³oœci, zapo¿yczeù z judaizmu - w którym to nie wolno g³oœno wypowiadaÌ imienia Boga, s³owa Bóg (yhwh - Jestem, Jam jest)..w³aœnie za coœ takiego Jezus zosta³ skazany na œmierÌ, bo tym sposobem, bêd¹c cz³owiekiem siebie samego uczyni³ Bogiem - dla Izraelitów by³o to niczym innym jak "bluŸnierstwem"..Tym bardziej ¿e w islamie, Bóg jest jeden, jedyny, niepodzielny i bezosobowy - natomiast Bóg w chrzeœcijaùstwie nie jest bezosobowy, lecz sk³ada siê z 3-ch osób..a jedn¹ z tych osób jest cz³owiek - u muzu³manina cz³owiek nie mo¿e byÌ Bogiem, lub inaczej: nie mo¿na z cz³owieka czyniÌ Boga - to dla nich jedno z najwiêkszych bluŸnierstw (ale powtórzê raz jeszcze - wyznaj¹ Jezusa, a nawet Maryjê..ale tylko jako jednego z proroków, darz¹c go przy tym szacunkiem..)
Tak wiĂŞc stÂąd moÂże wynika takie, a nie inne zachowanie w Malezji..(ale ciekawe jaka jest skala podobnego zjawiska - Malezja to przecieÂż kraj wiĂŞkszy od Polski..)
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife thepunisher mini-land black-for twistedgamers