Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 25   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: OkoÂłopolityczne spory i rozmyÂślania nad historiÂą  (Przeczytany 78144 razy)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #75 : Wrzesień 14, 2011, 22:48:42 »

i w Wielkiej Brytanii i na ÂŁotwie, Litwie, Meksyku, Kanadzie, Brazylii...
Funkcjonuje niewzruszenie w ustawodawstwie ponad 100 paĂąstw na wszystkich kontynentach swiata

Hmmm...

Januszu, o ile mi wiadomo ÂŁotwa kest jedynym krajem w UE, gdzie dopuszcza siĂŞ karĂŞ Âśmierci - ale tylko w okresie wojny.

Sprawa kary Âśmierci faktycznie nie jest jednoznaczna, ÂŁukaszu.  MoÂżna polemizowaĂŚ, widzimy argumenty za i przeciw. Ale uzasadnienia egzekucji w wielu krajach muzuÂłmaĂąskich sÂą CO NAJMNIEJ nieprzekonujÂące.

Kraje islamskie (obok Chin) sÂą w czo³ówce, jeÂśli chodzi o liczbĂŞ egzekucji w ciÂągu roku (Iran - 94, Arabia Saudyjska - 86, choĂŚ w USA teÂż duÂżo - 60). O ile jednak w wiĂŞkszoœÌ krajĂłw - nazwijmy to roboczo - cywilizacji zachodniej kara Âśmierci jest zakazana (CAÂŁA UNIA EUROPEJSKA, ³¹cznie z Wlk BrytaniÂą, Brazylia, Meksyk itd - Januszu!). Kara Âśmierci stosowana jest obecnie w 58 krajach (vide: wikipedia). W wiĂŞkszoÂści krajĂłw islamskich jest dozwolona - w Pakistanie, Iranie, Arabii Saudyjskiej czy Jemienie - stosuje siĂŞ jÂą nawet w przypadku niepeÂłnoletnich!  Jakie metody egzekusji sÂą popularne w owych krajach? M.in. rozstrzelanie (ok, na BiaÂłorusi teÂż), powieszenie, ukamienowanie, nawet - Âścinanie gÂłowy mieczem, czasem - przed publicznoÂściÂą! To praktyki, o ktĂłrych nie powiemy, Âże zachowujÂą jakÂąkolwiek etykĂŞ i humanitaryzm, nawet jeÂśli popieramy ideĂŞ kary Âśmierci. Co gorsze - w tych krajach kara Âśmierci dotyczy tych, ktĂłrzy NIE PODPORZÂĄDKOWALI SIÊ PRAWU ISLAMSKIEMU.
Po prostu - niektĂłre te kraje stosujÂą karĂŞ Âśmierci za wystÂąpienie przeciwko zasadom religijnym.

CytujĂŞ: "Kara Âśmierci moÂże byĂŚ orzeczona za powaÂżne zbrodnie, jak zabĂłjstwo, zdrada, itd., jak teÂż za czyny mniej groÂźne dla spoÂłecznoÂści, jak zdrada ma³¿eĂąska dokonana przez mĂŞÂża bÂądÂź ÂżonĂŞ […], homoseksualizm czy czary (kategoria ta czĂŞsto bywa stosowana do wszelkiej dziaÂłalnoÂści sprzecznej z politykÂą wÂładz, np. do dziaÂłalnoÂści zwiÂązkowej wÂśrĂłd zagranicznych pracownikĂłw zatrudnionych w Arabii Saudyjskiej)." 
8 krajów islamskich stosuje karê ¶mierci za APOSTAZJÊ...

To jest ewidentne pogwaÂłcenie praw i wolnoÂści czÂłowieka.

onet.pl; marzec 2010 r.:
Hussain Sibat, prowadzÂący popularny program w libaĂąskiej telewizji, zostaÂł skazany na ÂśmierĂŚ za przewidywanie przyszÂłoÂści podczas swojego show.
Sibat zosta³ aresztowany przez religijn¹ policjê (Mutawa`een) podczas wizyty w Arabii Saudyjskiej w 2008 r. Prezenter przyjecha³ do kraju, aby wyst¹piÌ podczas islamskiej pielgrzymki (Umra). Zdaniem s¹du, przewidywa³ przysz³oœÌ w swoim show i na podstawie wró¿b udziela³ publicznoœci rad.
Sibat zostaÂł postawiony przed sÂądem. W listopadzie 2009 r. sÂąd miasta Medina skazaÂł go na ÂśmierĂŚ. MĂŞÂżczyzna odwoÂłaÂł siĂŞ od wyroku. SprawĂŞ skierowano do ponownego rozpatrzenia, wskazujÂąc, Âże wszystkie zarzuty wysuniĂŞte przeciwko prezenterowi powinny zostaĂŚ jeszcze raz zweryfikowane, a Sibat zasÂługuje na szansĂŞ wyraÂżenia skruchy.
10 marca sĂŞdziowie podtrzymali jednak poczÂątkowy werdykt, co oznaczaÂło, Âże Sibata czeka egzekucja.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2011, 22:50:41 wysłane przez Mozart » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #76 : Wrzesień 14, 2011, 22:55:16 »

ale moÂże popatrzmy i popodziwiajmy ta "cuda" Dubaju, bo jest na co popatrzeĂŚ - sztuczne wyspy i najwiĂŞksze sztuczne nabrzeÂże na Âświecie - siedem razy wiĂŞksze od amerykaĂąskiego Manhattanu..i oczyw.najwyÂższa konstrukcja wybudowana w dziejach czÂłowieka - BurdÂż Chalifa (828 m)..To jednak inny Âświat  

Zgadza siĂŞ! PiĂŞkny Âświat, inny Âświat! RĂłwnieÂż wzglĂŞdem normalnej rzeczywistoÂści mieszkaĂącĂłw kraju muzuÂłmaĂąskiego. Na Chiny czy Indie zapewne rĂłwnieÂż nie patrzysz jedynie przez pryzmat nowoczesnego Hongkongu czy luksusowych hoteli w Bombaju (gdzie miliony mieszkajÂą w slumsach).

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #77 : Wrzesień 14, 2011, 23:06:57 »

Ej, kozioÂłku, trochĂŞ waln¹³eÂś z grubej rury "doszukujÂąc " sie analogii miĂŞdzy naszym wykulturalnionym paÂłacem wzniesionym przez radzieckÂą myÂśl technicznÂą a budowlami Dubaju. RoÂżnica jest taka, ze tym architektonicznym cudakiem uszczĂŞÂśliwiono nas na si³ê, niweczÂąc znacznie ambitniejsze plany zagospodarowania Warszawy, ktĂłre jeszcze zatwierdzaÂł Prezydent StarzyĂąski. Wiem, ze o tym wiesz, wiĂŞc wkurza mnie - Âże mimo to - tak niegrzecznie siĂŞ podkÂładasz  Chichot

To, ze kapita³ we wspó³czesnym œwiecie wêdruje za "rynkiem" i rozp³ywa siê po wszystkich kontynentach - to oczywiste. Prawd¹ jest, ¿e przyk³adowo Amerykanie buduj¹ w Chinach, a Chiùczycy w Ameryce. Jednak niewiele mi wiadomo, ¿eby saudyjscy in¿ynierowie i spawacze wznosili drapacze chmur w Moskwie albo w Nowym Yorku.

Poza petrodolarami wspĂłlczeÂśne paĂąstwa Islamu nie majÂą ani tradycji, ani kultury technicznej ugruntowanej na wielopokoleniowych doswiadczeniach. MogÂą jedynie polegaĂŚ na doÂświadczeniach, ktĂłre bez zadnych ograniczeĂą kupujÂą na miĂŞdzynarodowych rynkach. Tym wÂłasnie rĂłzniÂą siĂŞ od innych nacji. Na dziÂś - taka doktryna znakomicie siĂŞ w ich realiach sprawdza. ALE CZY JUTRO? - powatpiewam. Jak napisaÂłem juÂż wyÂżej, nie da siĂŞ przeskoczyĂŚ przepaÂści kulturowo-technologicznej w jednym pokoleniu... Za to MoÂżna tylko nad niÂą przelatywaĂŚ np. najdroÂższymi na swiecie aeroplanami.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2011, 23:19:00 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #78 : Wrzesień 14, 2011, 23:11:25 »

Hmmm...

Januszu, o ile mi wiadomo ÂŁotwa kest jedynym krajem w UE, gdzie dopuszcza siĂŞ karĂŞ Âśmierci - ale tylko w okresie wojny.
ród³o, z którego zaczerpn¹³em informacje precyzuje i wyszczególnia to inaczej:

http://www.karasmierci.info.pl/kss.html

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Wrzesień 14, 2011, 23:17:11 »

ród³o, z którego zaczerpn¹³em informacje precyzuje i wyszczególnia to inaczej:

http://www.karasmierci.info.pl/kss.html

http://www.karasmierci.info.pl/kslotwa.htm
informacja na szarym tle na gĂłrze

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #80 : Wrzesień 14, 2011, 23:20:47 »

Ej, kozioÂłku, trochĂŞ waln¹³eÂś z grubej rury "doszukujÂąc " sie analogii miĂŞdzy naszym wykulturalnionym paÂłacem wzniesionym przez radzieckÂą myÂśl technicznÂą a budowlami Dubaju. RoÂżnica jest taka, ze tym architektonicznym cudakiem uszczĂŞÂśliwiono nas na si³ê, niweczÂąc znacznie ambitniejsze plany zagospodarowania Warszawy, ktĂłre jeszcze zatwierdzaÂł Prezydent StarzyĂąski. Wiem, ze o tym wiesz, wiĂŞc wkurza mnie - Âże mimo to - tak niegrzecznie siĂŞ podkÂładasz  Chichot

Chichot..przecieÂż wiesz, Âże "strzeliÂłem" tak specjalnie..
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #81 : Wrzesień 14, 2011, 23:22:01 »

Strona podana przez Janusza pokazuje wyraŸnie, ¿e kara œmierci wykonywana jest dziœ g³ównie w krajach, gdzie obowi¹zuje szariat i nie istnieje faktyczny rozdzia³ miêdzy islamem a paùstwem.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #82 : Wrzesień 14, 2011, 23:59:56 »

Januszu tak tylko o tym nadmieniÂłem, bo nasza Asia gotowa byÂła zaraz zrobiĂŚ z dosÂłownie caÂłej kultury islamskiej - nic tylko prymitywne, pierwotne ludy pomieszkujÂące nadal w jaskiniach i rĂłwnie jak oni sami prymitywnych ziemiankach..albo widzieĂŚ w nich jeszcze (i dodatkowo przemieszajÂąc z innymi) staroÂżytnych i Âśredniowiecznych semito-iraĂąskich dzikich koczownikĂłw..

ale moÂże popatrzmy i popodziwiajmy ta "cuda" Dubaju, bo jest na co popatrzeĂŚ - sztuczne wyspy i najwiĂŞksze sztuczne nabrzeÂże na Âświecie - siedem razy wiĂŞksze od amerykaĂąskiego Manhattanu..i oczyw.najwyÂższa konstrukcja wybudowana w dziejach czÂłowieka - BurdÂż Chalifa (828 m)..To jednak inny Âświat  

http://www.youtube.com/watch?v=UgrbasPyaEk&feature=related  
Konradzie - sugerujesz chyba coÂś innego, niÂż pisaÂłam. WspomniaÂłam o zasÂługach dawnej cywilizacji arabskiej dla naszej kultury, o Âżadnych ziemiankach nie byÂło mowy, jeno o medycynie i studiowaniu greckich filozofĂłw Szok Co do póŸniejszego regresu, zgodziÂłeÂś siĂŞ ze mnÂą. ChciaÂłam potem w odpowiedzi napisaĂŚ Ci wÂłaÂśnie to, co Janusz dobrze scharakteryzowaÂł - Âże te wszystkie cuda, to dzieÂło naszej myÂśli technicznej i naukowej kupione za petrodolary. I Âże nie wiadomo do koĂąca, czy kraje arabskie bĂŞda gotowe stan¹Ì do rĂłwnorzĂŞdnej rywalizacji w cywilizacji informatycznej i naukowej, kiedy skoĂączy siĂŞ ropa. A niewykluczone Âże szariat moÂże tÂłumiĂŚ takÂże i swobodnÂą myÂśl w dziedzinie nauki.   
Jednak przecie¿ tak naprawdê nie o techniczn¹ przepaœÌ tu chodzi, ale w³aœnie o to, co pisze Pat. Ty mo¿esz bardziej swobodnie zachwycaÌ siê budowlami Dubaju. Tobie w wycieczkach po krajach islamskich nie grozi w zasadzie ¿aden dyskomfort. Ja natomiast przyznajê, ¿e problem "zderzenia kultur" widzê w przepaœci w mentalnoœci ludzi, nie w technologii. W prawodawstwie, w obyczajach, w skrajnie ró¿nym pojmowaniu ludzkiej godnoœci i praw cz³owieka. Tak, przyznajê, jako kobietê przera¿a mnie kultura, w której mo¿liwe, i niespecjalnie potêpiane jest coœ takiego:
http://www.joemonster.org/link/pokaz/23722/Poparzone_twarze_muzulmanskich_kobiet_
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #83 : Wrzesień 15, 2011, 00:10:03 »

Zgadza siĂŞ! PiĂŞkny Âświat, inny Âświat! RĂłwnieÂż wzglĂŞdem normalnej rzeczywistoÂści mieszkaĂącĂłw kraju muzuÂłmaĂąskiego. Na Chiny czy Indie zapewne rĂłwnieÂż nie patrzysz jedynie przez pryzmat nowoczesnego Hongkongu czy luksusowych hoteli w Bombaju (gdzie miliony mieszkajÂą w slumsach).

Nie Amade, na Chiny nie patrzĂŞ przez pryzmat Hongkongu (ktĂłry jak zapewne wiesz, jeszcze do niedawna rĂłwnieÂż byÂł koloniÂą brytyjskÂą) ale przede wszystkim na rozwijajÂący siĂŞ z gigantycznÂą predkoÂściÂą Szanghaj i Pekin - imponujÂące i rĂłwnie piekne jak "bajeczny" Dubaj..zas Bombaj ze swoimi hotelami i slumsami to Indie (teÂż byÂła kolonia brytyjska - te kilkaset lat brytyjskiego wÂładztwa na tych terenach zrobiÂło jednak swoje..do tej pory istniejÂą problemy nierozwiÂązane, z ktĂłrymi trudno jest im sie jak dotÂąd uporaĂŚ - choĂŚ armiĂŞ majÂą jak na stan obecny, jednÂą z najlepszych w Âświecie..i oczywiÂście "potencjaÂł" nuklearny..nasze siÂły przy nich, to jak "mucha przy jastrzĂŞbiu"..Co do slumsĂłw - to sÂą one wszĂŞdzie..i w Stanach, i w Brytanii, Meksyku, czy Brazylii itd.. A przykÂładowo ile tys ludzi w N.Jorku mieszka w dzielnicach biedy, slumsach, miasteczkach-obozowiskach w ktĂłrych jedynymi domkami sa "kartoniki" po telewizorach ??..Przepraszam Pat, a nie orientujesz siĂŞ moÂże jaka jest w ogĂłle liczna bezdomnych i bezrobotnych w USA ?? - bo ja sÂłyszaÂłem, Âże bezrobotnych jest obecnie ok 14 mln..i wskaÂźnik ten niestety roÂśnie z dnia na dzieĂą - ciekaw jestem zatem, ilu wÂśrĂłd nich jest potencjalnych kandydatĂłw na to, aby zasiliĂŚ szeregi tych drugich..    
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #84 : Wrzesień 15, 2011, 00:17:46 »

Asiu..a ropa skoùczy siê za 200-300 lat lub dalej - wiêc ludy kultury islamu maj¹ jeszcze wystarczaj¹co sporo czasu, aby siê podobnymi problemami zacz¹Ì zamartwiaÌ, puki co idzie im ca³kiem nieŸle..i oby tak dalej (no chyba ¿e taki stan rzeczy jest nie pomyœli dla co niektórych.. )
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #85 : Wrzesień 15, 2011, 00:23:24 »

Przy okazji mojego poprzedniego postu: dziewczyny - to sÂą bardzo drastyczne zdjĂŞcia. MoÂże lepiej nie patrzcie. Ja jako przyrodnik jakoÂś to zniosÂłam, choĂŚ jako poetka byÂłam w potĂŞÂżnym szoku.

W zeszÂłym roku podpisywaÂłam petycjĂŞ w tej sprawie:
http://www.polskatimes.pl/fakty/279098,ukamienowa-sakineh-ashtiani,id,t.html
http://amnesty.org.pl/no_cache/archiwum/aktualnosci-strona-artykulu/article/7056/85.html

W sprawozdaniu Amnesty jest kilka wzmianek, które daj¹ pewien obraz statusu kobiety w kraju islamskim. ChoÌby fakt, ¿e do skazania wymagane jest œwiadectwo czterech œwiadków mê¿czyzn, lub trzech mê¿czyzn i dwóch kobiet (jak ³atwo zauwa¿yÌ, dwie kobiety równowa¿¹ g³os jednego mê¿czyzny).
Tej przepaÂści nie da siĂŞ Âłatwo zasypaĂŚ.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #86 : Wrzesień 15, 2011, 00:30:45 »

puki co idzie im caÂłkiem nieÂźle..i oby tak dalej (no chyba Âże taki stan rzeczy jest nie pomyÂśli dla co niektĂłrych.. )

Idzie im caÂłkiem nieÂźle... No tak, ale sukces ekonomiczny tylko jedna strona medalu. To co zwiÂązane jest z karÂą Âśmierci, obyczajowoÂściÂą - Âżyciem kobiet jest czasem naprawdĂŞ wstrzÂąsajÂące.

Konradzie, mnie nie chodzi o licytowanie - gdzie jest wiêcej slumsów, biednych etc. - choÌ, jestem pewien, wskaŸniki te bêd¹ proporcjonalnie bardziej negatywne dla Chin czy Indii; pomijam to, ¿e w USA i innych krajach Zachodu bezrobotni czy biedni otrzmuj¹ ca³¹ masê œwiadczeù socjalnych, co zapewnia im czêsto normalny byt (w Europie Zach. niektórym to 'niepracowanie' nawet siê op³aca).

ChcĂŞ tylko zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ na to, Âże nie naleÂży spoglÂądaĂŚ na kraje arabskie w systemie czarno-biaÂłym. Sztuczny lÂąd w ksztaÂłcie palmy w ZEA moÂże nas zachwycaĂŚ, podobnie jak BurdÂż Chalifa czy 7-gwiazdkowy Burj Al Arab. Ale systemy spoÂłeczne i brak swobĂłd obywatelskich/wolnoÂści osobistych mieszkaĂącĂłw A. Saudyjskiej czy Jemenu - zatrwaÂżajÂą. Asia rozwinĂŞÂła mojÂą myÂśl dot. sytuacji kobiet - doprawdy, Conrado, nie chciaÂłbyÂś ÂżyĂŚ w paĂąstwie o takich stosunkach spoÂł...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2011, 00:33:35 wysłane przez Mozart » Zapisane

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #87 : Wrzesień 15, 2011, 17:47:11 »

Ja tam nie wiem, o co idzie. Jest prawo? Jest. Wiadomo, czym siĂŞ ryzykuje? Wiadomo. Np wiĂŞc wszystko jest ok. Skazano jÂą za zabĂłjstwo mĂŞÂża, wiĂŞc kara Âśmierci jest jak najbardziej ok. Szczerze mĂłwiÂąc, wolĂŞ takie prawo niÂż nasze, ktĂłre jest aÂż nadto Âłagodne.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #88 : Wrzesień 15, 2011, 18:11:55 »

Asiu..a ropa skoùczy siê za 200-300 lat lub dalej - wiêc ludy kultury islamu maj¹ jeszcze wystarczaj¹co sporo czasu, aby siê podobnymi problemami zacz¹Ì zamartwiaÌ, puki co idzie im ca³kiem nieŸle..i oby tak dalej (no chyba ¿e taki stan rzeczy jest nie pomyœli dla co niektórych.. )
KozioÂłku, ropa wcale nie musi sie  skoĂączyĂŚ, ropĂŞ moÂże zdewaluowac inny noÂśnik energii, co w konsekwencjach zadziaÂła identycznie. JuÂż dziÂś olbrzymie nadzieje Âświat pokÂłada w w zimnej syntezie i caÂłkiem mozliwe, ze juÂż w tym stuleciu nasze wnuki raz na zawsze zapomnÂą o ropie. Wspó³czuje wiĂŞc pokoleniom wnukĂłw tych, ktĂłrzy dziĂŞki niej dzisiaj pomieszkujÂą w raju Spoko

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #89 : Wrzesień 15, 2011, 18:58:30 »

Ja tam nie wiem, o co idzie. Jest prawo? Jest. Wiadomo, czym siĂŞ ryzykuje? Wiadomo. Np wiĂŞc wszystko jest ok. Skazano jÂą za zabĂłjstwo mĂŞÂża, wiĂŞc kara Âśmierci jest jak najbardziej ok. Szczerze mĂłwiÂąc, wolĂŞ takie prawo niÂż nasze, ktĂłre jest aÂż nadto Âłagodne.
Kara Âśmierci nigdy nie jest ok.Mnie bardzo dziwi,jak w takim niby chrzeÂścijaĂąskim kraju jak nasz,
tylu jest jej zwolennikĂłw.JakoÂś ludzie chodzÂący co niedziela do koÂścioÂła, nie bojÂą siĂŞ o swoje
zbawienie.WystĂŞpujÂą przeciw naukom swojego koÂścioÂła, przeciw temu co mĂłwiÂł nasz PapieÂż.
Dla mnie to zdumiewajÂące.

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land black-for neder-live kalinowatyper paktprzyjazni