Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lukas Geniusas w Pruszkowie pod WarszawÂą 27.08.2011  (Przeczytany 7486 razy)
xbw
Ekspert

« : Sierpień 15, 2011, 12:40:54 »

Przepraszam, ¿e cytujê ca³¹ informacjê, ale nie tylko koncert Lukasa jest ciekawy:
LATO W PARKU
24.06.2011 17:57
Na letniej scenie Pa³acyku "Soko³a" w Parku Koœciuszki w czasie wakacji Biuro Promocji i Kultury Miasta Pruszkowa zaprezentuje dwa koncerty muzyki powa¿nej i plenerowy pokaz trzech filmów. Ju¿ w sobotê 2 lipca o godz. 20.00 zapraszamy na koncert muzyki klasycznej w wykonaniu orkiestry symfonicznej pod dyrekcj¹ Moniki Woliùskiej. Us³yszymy utwory Mozarta i Czajkowskiego, a tak¿e wspó³czesnego kompozytora polskiego Marcina B³a¿ewicza.
W œrodku wakacji, 30 lipca o godz. 21.00, rozpocznie siê "maraton" filmowy sk³adaj¹cy siê z trzech filmów (Nine, Gran Torino, Vicky Cristina Barcelona). Natomiast na zakoùczenie wakacji 27 sierpnia z koncertem fortepianowym zaprezentuje siê Lukas Geniusas - laureat II nagrody tegorocznego XVI Miêdzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fr. Chopina. Szczegó³owy program znajduje siê na za³¹czonym plakacie.
Na wszystkich PaĂąstwa w czasie koncertĂłw czekaĂŚ bĂŞdÂą krzesÂła, a w czasie seansĂłw filmowych dodatkowo leÂżaki plaÂżowe.
Wszystkie te przedsiĂŞwziĂŞcia odbĂŞdÂą siĂŞ bez wzglĂŞdu na aurĂŞ, dlatego teÂż prosimy PaĂąstwa o liczne przybycie i dostosowanie strojĂłw do pogody.

Informacje:
Biuro Promocji i Kultury Miasta Pruszkowa
promocja@miasto.pruszkow.pl
el.: 22 - 758 64 31 w. 214

ÂŁukasz bĂŞdzie graÂł Chopina i Liszta, a koncert poprowadzi Jan Popis.

MoÂże warto pomyÂśleĂŚ o kolejnym ZjeÂździe?

Ten koncert stanowczo zasÂługuje na oddzielny wÂątek.
Wybieram siĂŞ, to bĂŞdzie sobota, koncert odbĂŞdzie siĂŞ niezaleÂżnie od pogody, o godzinie 20.00. WejÂście bezpÂłatne - na letniej scenie PaÂłacyku "SokoÂła" w Parku KoÂściuszki w Pruszkowie pod WarszawÂą.

Pierwotnie program miaÂł obejmowaĂŚ 24 etiudy Chopina i SonatĂŞ h-moll Liszta. Ale repertuar zostaÂł zmieniony, niestety nie pamiĂŞtam dokÂładnie, majÂą byĂŚ w kaÂżdym razie dwie sonaty Chopina, pierwsza i trzecia.

Mam maÂły dylemat, bo na ChiJE tego dnia w tym czasie gra Wakarecy. Pan PaweÂł wybaczy, idĂŞ na Geniusasa.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2011, 13:51:06 »

Ja siĂŞ wybieram na ten koncert, ale w tygodniu zadeklarujĂŞ siĂŞ konkretnie
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2011, 14:54:49 »

Hmm... mam problem z dojazdem, zajĂŞcia mam do 15, a mĂłj synek w tym czasie bĂŞdzie w innej czĂŞÂści Polski. Ale bardzo, bardzo bym chciaÂła!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2011, 00:54:19 »

MaÂła korekta programu. BĂŞdzie 12 etiud Chopina op. 10 i sonata Chopina pierwsza ALBO trzecia.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Sierpień 27, 2011, 17:35:28 »

Terenia, zbieraj siĂŞ
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Sierpień 27, 2011, 19:50:25 »

Napiszcie jak byÂło!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Sierpień 27, 2011, 23:55:49 »

Agnieszko, Bogdanie, Januszu, wasza strata. Na koncercie wylÂądowaÂłam ostatecznie z koleÂżankÂą z Pruszkowa, nie-melomankÂą, ktĂłra zaskoczyÂła mnie informacjÂą, Âże byÂła jako dziewczynka w filharmonii na koncercie Zimermana, doœÌ dawno temu  Szok
Pan Popis bardzo Âładnie opowiedziaÂł o kaÂżdej etiudzie op. 10, poprosiÂł by pomiĂŞdzy nie biĂŚ braw i na scenĂŞ wkroczyÂł Lukas w biaÂłej koszuli, zacz¹³ swĂłj standardowy repertuar. NiepokoiÂły mnie trochĂŞ doœÌ licznie zgromadzone dzieci urzĂŞdujÂące obok sceny za plecami pianisty, w atmosferze dzikiej plaÂży na skraju dÂżungli, bez nadzoru i nieograniczone w swojej fantazji, czasem swawoliÂły zbyt gÂłoÂśno, nie mĂłwiÂąc juÂż o bieganiu pod scenÂą. Za scenÂą buczaÂło stosunkowo gÂłoÂśno, dÂźwiĂŞkiem ciÂągÂłym, lekko nawet powarkujÂąc, jakieÂś mechaniczne ustrojstwo, agregat prÂądotwĂłrczy? NagÂłoÂśnienie nie byÂło idealne, przy gÂłoÂśnych dÂźwiĂŞkach lekko zgrzytaÂło. No i komary na kilogramy oraz inne latajÂące stworzenia, ktĂłre w pianiÂście wypatrzyÂły idealny obiekt ataku, wokó³ ciemnoœÌ a on w krĂŞgu ÂświatÂła. W pewnym momencie, by nie daĂŚ siĂŞ Âżywcem skonsumowaĂŚ, a majÂąc obie rĂŞce STANOWCZO ZAJÊTE, artysta rozpocz¹³ manewry gÂłowÂą... Biedak, byÂło mi go strasznie szkoda... GraÂł piĂŞknie, ale nie mĂłgÂł siĂŞ skupiĂŚ, skoncentrowaĂŚ, ale siĂŞ staraÂł. Przerwa. Znikn¹³ na dÂłuÂżej, pan Popis zapowiedziaÂł juÂż sonatĂŞ h-moll Chopina, rozlegÂły siĂŞ oklaski - i nic. OkazaÂło siĂŞ, Âże pobiegÂł na zaplecze umyĂŚ rĂŞce (zgarniaÂł czĂŞsto z klawiatury OWADY) i spryskaĂŚ siĂŞ sprayem na komary! PojawiÂł siĂŞ na scenie, przepiĂŞknie zagraÂł sonatĂŞ, niestety przerywanÂą brawami, i chciaÂł zwiaĂŚ, aleÂśmy go nie puÂścili bez bisĂłw. ZasiadÂł do klawiatury, rozejrzaÂł siĂŞ, wstaÂł, podbiegÂł do oddalonego kilka metrĂłw mikrofonu, zaanonsowaÂł: "Schubert, walc", otrzymaÂł brawa za sprincik i po piĂŞknym bisie pierwszym znĂłw Chopin i ostatnia dramatyczna etiuda op. 25. ParĂŞ razy miaÂłam wraÂżenie, Âże odreagowuje na fortepianie warunki w jakich przyszÂło mu graĂŚ. W zasadzie siĂŞ nie uÂśmiechaÂł, ale nie byÂło teÂż widaĂŚ po nim zÂłoÂści. Chyba ze stoickim spokojem braÂł sytuacjĂŞ jakÂą byÂła. OczywiÂście byÂł Pan Impresario (Daniila i Lukasa zarazem), juÂż sie nawet nie zdziwiÂł, Âże ja i tam jestem  MĂłwiÂł, Âże Lukas juÂż w przerwie stwierdziÂł, Âże warunki sÂą ekstremalne. Po chwilce oddechu pokoncertowego poszÂłyÂśmy z koleÂżankÂą na zaplecze porozmawiaĂŚ chwilkĂŞ, pogratulowaĂŚ. Geniusas zrelaksowany, jakby ze spa prosto, w ogĂłle nie widaĂŚ po nim zmĂŞczenia, zdenerwowania, zniechĂŞcenia. Urzeka spokojem i przyjaznym nastawieniem. Tym razem nie staÂłam jak sierotka, tylko, przedstawiona przez Pana Impresario zaczĂŞÂłam gadaĂŚ jak najĂŞta :0 Nie byÂło wokó³ tÂłumĂłw napierajÂących, maÂła pusta salka z piĂŞcioma osobami, wiĂŞc siĂŞ odwaÂżyÂłam. MĂłwiÂłam, Âże od konkursu chopinowskiego z przyjació³mi sÂłuchamy Chopina i obserwujemy dalsze dzieje konkursowiczĂłw, i Âże ja najbardziej DaniÂła i jego  Pan H. ÂżartowaÂł, Âże lubiĂŞ mÂłodych rosyjskich pianistĂłw, a Lukas siĂŞ ÂśmiaÂł, bo ja protestowaÂłam, Âże przeÂłoÂżenie nie jest takie. PopomstowaliÂśmy na ekstremalne warunki, haÂłas, komary. Bardzo podziĂŞkowaÂłam za wszystkie trzy jego koncerty na ktĂłrych byÂłam, dowiedziaÂłam siĂŞ Âże jakoÂś w paÂździerniku bĂŞdzie graÂł w ÂŁodzi, a potem to nie wiadomo kiedy bĂŞdzie znĂłw w Polsce, jeszcze nieustalone. ObiecaÂłam, Âże gdzie by to nie byÂło, to ja bĂŞdĂŞ... Jeszcze raz podziĂŞkowaÂłam, Âże wysÂłuchaÂł tak cierpliwie mnie i mĂłj angielski. On naprawdĂŞ jest niesamowity, chyba najbardziej sympatyczny w kontakcie bezpoÂśrednim pianista ze wszystkich. Potem jeszcze rozmawiaÂłam z paniÂą, ktĂłra zajmuje siĂŞ wydawaniem pÂłyt Lukasa. Lada moment, dosÂłownie juÂż, w DUX uka¿¹ siĂŞ jego dwie pÂłyty, na jednej nagrane w katowickim studiu etiudy Chopina, 2 x 12 i na drugiej kameralny e-moll nagrany z orkiestrÂą Wojciecha Rajskiego, dokÂładnie tak samo, jak Trifonov. Tak bardzo siĂŞ cieszĂŞ, Âże tam pojechaÂłam! Jutro kolejny koncert. I pojutrze
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2011, 00:01:02 wysłane przez xbw » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Sierpień 28, 2011, 00:04:22 »

I jeszcze malutkie coÂś:

https://picasaweb.google.com/xbw777/LukasPruszkow27082011

JakoœÌ nie ba³dzo, ale lepiej tak ni¿ wcale.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Sierpień 28, 2011, 00:17:04 »

Suplement, jednak w czasie etiud te¿ rozleg³y siê brawa, po czwartej... A szczebiot przysz³oœci narodu s³ychaÌ na filmikach, doœÌ wyraŸnie.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Sierpień 28, 2011, 12:09:42 »

No zaÂłujĂŞ, ale coÂż... Za to Ty, Beatko, sprawiÂłas siĂŞ super dzielnie  i w imieniu moderatorĂłw Forum (ale i wszystkich forumowiczĂłw) przekazuje Ci w podziĂŞkowaniu za relacjĂŞ i reprezentowanie naszego Kuriera oficjalnego buziaka  Buziak

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Sierpień 28, 2011, 12:14:40 »

A w tym czasie, w ktĂłrym pÂławiÂłaÂś siĂŞ koncertowaniem ÂŁukasza, tu w Babicach - my z Bogdanem urzÂądziliÂśmy sobie takÂże fajne granie. ByÂł Chopin, Beethoven, Bach (a nawet kawaÂłek Rachmaninowa(!)) i mnĂłstwo bogdanowych piosenek z gitara.
Nie mam Âżadnej dokumentacji z naszej sesji, ale moÂże to i dobrze, bo bĂŞdzie pretekst, Âżeby ja kiedyÂś powtĂłrzyĂŚ 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 28, 2011, 13:43:06 »

Beatko, w Pruszkowie zabrakÂło juÂż chyba tylko " Lotu trzmiela"

SwojÂą drogÂą podziwiam, jak oni obaj - i Lukas i DaniiÂł - w swoim tempie, bez widocznego zmĂŞczenia ( co czĂŞsto sÂłusznie podkreÂślasz!) budujÂą swojÂą karierĂŞ.
A pan H. zawsze jest z nimi Có¿ to za uroczy i skromny cz³owiek, prawda? Pozna³am go ponad rok temu, na próbie koncertu Rafa³a Blechacza.
Oj, RafaÂł wtedy teÂż zaimponowaÂł mi swoim poczuciem humoru, kiedy zawadiacko i z podziwem skomentowaÂł poczynania dyrygenta - " ale jest czujny, co?!"

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Sierpień 28, 2011, 14:40:14 »

...A pan H. zawsze jest z nimi Có¿ to za uroczy i skromny cz³owiek, prawda?
W koĂącu jako impresario - jest odpowiedzialny za ich warunki koncertowania. Ale masz caÂłkowitÂą racjĂŞ - pan H. i na mnie (w Dusznikach) sprawiÂł wraÂżenie bardzo sympatyczne. PamiĂŞtam, jak w pewnym momencie zagadaÂłem do DaniÂła to od razu nadstawiÂł ucha by w razie czego sÂłuÂżyĂŚ pomocÂą lingwistycznÂą, ale na szczĂŞÂście nie byÂło to konieczne.

Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpień 28, 2011, 20:09:45 »

A jestem ciekawa, czy pan Andrzej H. byÂł w Dusznikach przy Ingolfie?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Sierpień 28, 2011, 23:15:51 »

Nie, przyjechaÂł ostatniego dnia festiwalu.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni thepunisher twistedgamers animilkowo mini-land