Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Lukas Geniusas w Pruszkowie pod WarszawÂą 27.08.2011
Strony: [
1
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Lukas Geniusas w Pruszkowie pod WarszawÂą 27.08.2011 (Przeczytany 7486 razy)
xbw
Ekspert
Lukas Geniusas w Pruszkowie pod WarszawÂą 27.08.2011
«
:
Sierpień 15, 2011, 12:40:54 »
Cytat: ewa578 Czerwiec 28, 2011, 12:22:35
Przepraszam, ¿e cytujê ca³¹ informacjê, ale nie tylko koncert Lukasa jest ciekawy:
LATO W PARKU
24.06.2011 17:57
Na letniej scenie Pa³acyku "Soko³a" w Parku Koœciuszki w czasie wakacji Biuro Promocji i Kultury Miasta Pruszkowa zaprezentuje dwa koncerty muzyki powa¿nej i plenerowy pokaz trzech filmów. Ju¿ w sobotê 2 lipca o godz. 20.00 zapraszamy na koncert muzyki klasycznej w wykonaniu orkiestry symfonicznej pod dyrekcj¹ Moniki Woliùskiej. Us³yszymy utwory Mozarta i Czajkowskiego, a tak¿e wspó³czesnego kompozytora polskiego Marcina B³a¿ewicza.
W Âśrodku wakacji, 30 lipca o godz. 21.00, rozpocznie siĂŞ "maraton" filmowy skÂładajÂący siĂŞ z trzech filmĂłw (Nine, Gran Torino, Vicky Cristina Barcelona).
Natomiast na zakoĂączenie wakacji 27 sierpnia z koncertem fortepianowym zaprezentuje siĂŞ Lukas Geniusas - laureat II nagrody tegorocznego XVI MiĂŞdzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fr. Chopina.
Szczegó³owy program znajduje siê na za³¹czonym plakacie.
Na wszystkich PaĂąstwa w czasie koncertĂłw czekaĂŚ bĂŞdÂą krzesÂła, a w czasie seansĂłw filmowych dodatkowo leÂżaki plaÂżowe.
Wszystkie te przedsiĂŞwziĂŞcia odbĂŞdÂą siĂŞ bez wzglĂŞdu na aurĂŞ, dlatego teÂż prosimy PaĂąstwa o liczne przybycie i dostosowanie strojĂłw do pogody.
Informacje:
Biuro Promocji i Kultury Miasta Pruszkowa
promocja@miasto.pruszkow.pl
el.: 22 - 758 64 31 w. 214
ÂŁukasz bĂŞdzie graÂł Chopina i Liszta, a koncert poprowadzi Jan Popis.
MoÂże warto pomyÂśleĂŚ o kolejnym ZjeÂździe?
Ten koncert stanowczo zasÂługuje na oddzielny wÂątek.
Wybieram siĂŞ, to bĂŞdzie sobota, koncert odbĂŞdzie siĂŞ niezaleÂżnie od pogody, o godzinie 20.00. WejÂście bezpÂłatne - na letniej scenie PaÂłacyku "SokoÂła" w Parku KoÂściuszki w Pruszkowie pod WarszawÂą.
Pierwotnie program miaÂł obejmowaĂŚ 24 etiudy Chopina i SonatĂŞ h-moll Liszta. Ale repertuar zostaÂł zmieniony, niestety nie pamiĂŞtam dokÂładnie, majÂą byĂŚ w kaÂżdym razie dwie sonaty Chopina, pierwsza i trzecia.
Mam maÂły dylemat, bo na ChiJE tego dnia w tym czasie gra Wakarecy. Pan PaweÂł wybaczy, idĂŞ na Geniusasa.
Bodek1
Ekspert
Odp: Lukas Geniusas w Pruszkowie pod WarszawÂą 27.08.2011
«
Odpowiedz #1 :
Sierpień 15, 2011, 13:51:06 »
Ja siĂŞ wybieram na ten koncert, ale w tygodniu zadeklarujĂŞ siĂŞ konkretnie
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #2 :
Sierpień 15, 2011, 14:54:49 »
Hmm... mam problem z dojazdem, zajĂŞcia mam do 15, a mĂłj synek w tym czasie bĂŞdzie w innej czĂŞÂści Polski. Ale bardzo, bardzo bym chciaÂła!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Sierpień 22, 2011, 00:54:19 »
MaÂła korekta programu. BĂŞdzie 12 etiud Chopina op. 10 i sonata Chopina pierwsza ALBO trzecia.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Sierpień 27, 2011, 17:35:28 »
Terenia, zbieraj siĂŞ
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Sierpień 27, 2011, 19:50:25 »
Napiszcie jak byÂło!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Sierpień 27, 2011, 23:55:49 »
Agnieszko, Bogdanie, Januszu, wasza strata. Na koncercie wyl¹dowa³am ostatecznie z kole¿ank¹ z Pruszkowa, nie-melomank¹, która zaskoczy³a mnie informacj¹, ¿e by³a jako dziewczynka w filharmonii na koncercie Zimermana, doœÌ dawno temu
Pan Popis bardzo Âładnie opowiedziaÂł o kaÂżdej etiudzie op. 10, poprosiÂł by pomiĂŞdzy nie biĂŚ braw i na scenĂŞ wkroczyÂł Lukas w biaÂłej koszuli, zacz¹³ swĂłj standardowy repertuar. NiepokoiÂły mnie trochĂŞ doœÌ licznie zgromadzone dzieci urzĂŞdujÂące obok sceny za plecami pianisty, w atmosferze dzikiej plaÂży na skraju dÂżungli, bez nadzoru i nieograniczone w swojej fantazji, czasem swawoliÂły zbyt gÂłoÂśno, nie mĂłwiÂąc juÂż o bieganiu pod scenÂą. Za scenÂą buczaÂło stosunkowo gÂłoÂśno, dÂźwiĂŞkiem ciÂągÂłym, lekko nawet powarkujÂąc, jakieÂś mechaniczne ustrojstwo, agregat prÂądotwĂłrczy? NagÂłoÂśnienie nie byÂło idealne, przy gÂłoÂśnych dÂźwiĂŞkach lekko zgrzytaÂło. No i komary na kilogramy oraz inne latajÂące stworzenia, ktĂłre w pianiÂście wypatrzyÂły idealny obiekt ataku, wokó³ ciemnoœÌ a on w krĂŞgu ÂświatÂła. W pewnym momencie, by nie daĂŚ siĂŞ Âżywcem skonsumowaĂŚ, a majÂąc obie rĂŞce STANOWCZO ZAJĂTE, artysta rozpocz¹³ manewry gÂłowÂą... Biedak, byÂło mi go strasznie szkoda... GraÂł piĂŞknie, ale nie mĂłgÂł siĂŞ skupiĂŚ, skoncentrowaĂŚ, ale siĂŞ staraÂł. Przerwa. Znikn¹³ na dÂłuÂżej, pan Popis zapowiedziaÂł juÂż sonatĂŞ h-moll Chopina, rozlegÂły siĂŞ oklaski - i nic. OkazaÂło siĂŞ, Âże pobiegÂł na zaplecze umyĂŚ rĂŞce (zgarniaÂł czĂŞsto z klawiatury OWADY) i spryskaĂŚ siĂŞ sprayem na komary! PojawiÂł siĂŞ na scenie, przepiĂŞknie zagraÂł sonatĂŞ, niestety przerywanÂą brawami, i chciaÂł zwiaĂŚ, aleÂśmy go nie puÂścili bez bisĂłw. ZasiadÂł do klawiatury, rozejrzaÂł siĂŞ, wstaÂł, podbiegÂł do oddalonego kilka metrĂłw mikrofonu, zaanonsowaÂł: "Schubert, walc", otrzymaÂł brawa za sprincik i po piĂŞknym bisie pierwszym znĂłw Chopin i ostatnia dramatyczna etiuda op. 25. ParĂŞ razy miaÂłam wraÂżenie, Âże odreagowuje na fortepianie warunki w jakich przyszÂło mu graĂŚ. W zasadzie siĂŞ nie uÂśmiechaÂł, ale nie byÂło teÂż widaĂŚ po nim zÂłoÂści. Chyba ze stoickim spokojem braÂł sytuacjĂŞ jakÂą byÂła. OczywiÂście byÂł Pan Impresario (Daniila i Lukasa zarazem), juÂż sie nawet nie zdziwiÂł, Âże ja i tam jestem
Mówi³, ¿e Lukas ju¿ w przerwie stwierdzi³, ¿e warunki s¹ ekstremalne. Po chwilce oddechu pokoncertowego posz³yœmy z kole¿ank¹ na zaplecze porozmawiaÌ chwilkê, pogratulowaÌ. Geniusas zrelaksowany, jakby ze spa prosto, w ogóle nie widaÌ po nim zmêczenia, zdenerwowania, zniechêcenia. Urzeka spokojem i przyjaznym nastawieniem. Tym razem nie sta³am jak sierotka, tylko, przedstawiona przez Pana Impresario zaczê³am gadaÌ jak najêta :0 Nie by³o wokó³ t³umów napieraj¹cych, ma³a pusta salka z piêcioma osobami, wiêc siê odwa¿y³am. Mówi³am, ¿e od konkursu chopinowskiego z przyjació³mi s³uchamy Chopina i obserwujemy dalsze dzieje konkursowiczów, i ¿e ja najbardziej Dani³a i jego
Pan H. ¿artowa³, ¿e lubiê m³odych rosyjskich pianistów, a Lukas siê œmia³, bo ja protestowa³am, ¿e prze³o¿enie nie jest takie. Popomstowaliœmy na ekstremalne warunki, ha³as, komary. Bardzo podziêkowa³am za wszystkie trzy jego koncerty na których by³am, dowiedzia³am siê ¿e jakoœ w paŸdzierniku bêdzie gra³ w £odzi, a potem to nie wiadomo kiedy bêdzie znów w Polsce, jeszcze nieustalone. Obieca³am, ¿e gdzie by to nie by³o, to ja bêdê... Jeszcze raz podziêkowa³am, ¿e wys³ucha³ tak cierpliwie mnie i mój angielski. On naprawdê jest niesamowity, chyba najbardziej sympatyczny w kontakcie bezpoœrednim pianista ze wszystkich. Potem jeszcze rozmawia³am z pani¹, która zajmuje siê wydawaniem p³yt Lukasa. Lada moment, dos³ownie ju¿, w DUX uka¿¹ siê jego dwie p³yty, na jednej nagrane w katowickim studiu etiudy Chopina, 2 x 12 i na drugiej kameralny e-moll nagrany z orkiestr¹ Wojciecha Rajskiego, dok³adnie tak samo, jak Trifonov. Tak bardzo siê cieszê, ¿e tam pojecha³am! Jutro kolejny koncert. I pojutrze
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2011, 00:01:02 wysłane przez xbw
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Sierpień 28, 2011, 00:04:22 »
I jeszcze malutkie coÂś:
https://picasaweb.google.com/xbw777/LukasPruszkow27082011
JakoœÌ nie ba³dzo, ale lepiej tak ni¿ wcale.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Sierpień 28, 2011, 00:17:04 »
Suplement, jednak w czasie etiud te¿ rozleg³y siê brawa, po czwartej... A szczebiot przysz³oœci narodu s³ychaÌ na filmikach, doœÌ wyraŸnie.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Sierpień 28, 2011, 12:09:42 »
No zaÂłujĂŞ, ale coÂż... Za to Ty, Beatko, sprawiÂłas siĂŞ super dzielnie i w imieniu moderatorĂłw Forum (ale i wszystkich forumowiczĂłw) przekazuje Ci w podziĂŞkowaniu za relacjĂŞ i reprezentowanie naszego Kuriera oficjalnego buziaka
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #10 :
Sierpień 28, 2011, 12:14:40 »
A w tym czasie, w ktĂłrym pÂławiÂłaÂś siĂŞ koncertowaniem ÂŁukasza, tu w Babicach - my z Bogdanem urzÂądziliÂśmy sobie takÂże fajne granie. ByÂł Chopin, Beethoven, Bach (a nawet kawaÂłek Rachmaninowa(!)) i mnĂłstwo bogdanowych piosenek z gitara.
Nie mam Âżadnej dokumentacji z naszej sesji, ale moÂże to i dobrze, bo bĂŞdzie pretekst, Âżeby ja kiedyÂś powtĂłrzyĂŚ
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #11 :
Sierpień 28, 2011, 13:43:06 »
Beatko, w Pruszkowie zabrakÂło juÂż chyba tylko " Lotu trzmiela"
SwojÂą drogÂą podziwiam, jak oni obaj - i Lukas i DaniiÂł - w swoim tempie, bez widocznego zmĂŞczenia ( co czĂŞsto sÂłusznie podkreÂślasz!) budujÂą swojÂą karierĂŞ.
A pan H. zawsze jest z nimi
Có¿ to za uroczy i skromny cz³owiek, prawda? Pozna³am go ponad rok temu, na próbie koncertu Rafa³a Blechacza.
Oj, RafaÂł wtedy teÂż zaimponowaÂł mi swoim poczuciem humoru, kiedy zawadiacko i z podziwem skomentowaÂł poczynania dyrygenta - " ale jest czujny, co?!"
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
Sierpień 28, 2011, 14:40:14 »
Cytat: Julka Sierpień 28, 2011, 13:43:06
...A pan H. zawsze jest z nimi
Có¿ to za uroczy i skromny cz³owiek, prawda?
W koĂącu jako impresario - jest odpowiedzialny za ich warunki koncertowania. Ale masz caÂłkowitÂą racjĂŞ - pan H. i na mnie (w Dusznikach) sprawiÂł wraÂżenie bardzo sympatyczne. PamiĂŞtam, jak w pewnym momencie zagadaÂłem do DaniÂła to od razu nadstawiÂł ucha by w razie czego sÂłuÂżyĂŚ pomocÂą lingwistycznÂą, ale na szczĂŞÂście nie byÂło to konieczne.
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #13 :
Sierpień 28, 2011, 20:09:45 »
A jestem ciekawa, czy pan Andrzej H. byÂł w Dusznikach przy Ingolfie?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Sierpień 28, 2011, 23:15:51 »
Nie, przyjechaÂł ostatniego dnia festiwalu.
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
DziaÂły forum
-----------------------------