Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Geniusas w Polsce 10.03.11  (Przeczytany 15335 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #15 : Luty 19, 2011, 22:20:06 »

Asiu, dobrze, Âże nikomu w GdaĂąsku nie przyszÂło do gÂłowy skracaĂŚ nazwy ZauÂłek Zachariasza Zappio 

http://widmowy.wordpress.com/2010/11/06/gdansk-zaulek-zachariasza-zappio/
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #16 : Luty 20, 2011, 19:11:30 »

Janusz wspominaÂł o statystykach ktĂłre - muszĂŞ siĂŞ przyznaĂŚ - osobiÂście wyjÂątkowo zaniÂżam. JedynÂą okazjÂą byÂł koncert Kultyszewa w czasie ktĂłrego przebywaÂłem w gĂłrach.
Beatko, do Dusznik zawsze warto jechaĂŚ, chociaÂżby z tego powodu, Âże wreszcie siĂŞ spotkamy  a Âże zobaczysz i usÂłyszysz tego samego pianistĂŞ n-ty raz to chyba nie jest wielka katorga 
W ka¿dym razie dla mnie Duszniki to bêdzie okazja do poprawienia sobie statystyk. Dlatego w niedzielê mam w planach (mam nadziejê, ¿e do³¹czycie) udzia³ w maratonie od 10 do 16 - za fortepianem Yukio Yokoyama, wstêp wolny.

Poza tym, co waÂżne i co dopiero zauwaÂżyÂłem koncert Geniuszasa w Dusznikach zostaÂł przesuniĂŞty na ÂśrodĂŞ, co oznacza, Âże przyjeÂżdÂżajÂący na weekend nie bĂŞdÂą mieli okazji usÂłyszeĂŚ tego pianisty.

Warszawiakom ÂżyczĂŞ miÂłych wraÂżeĂą.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Marzec 10, 2011, 14:54:26 »

Ciekawe, co nam ÂŁukasz zagra na bis???

MoÂże mojÂą ulubionÂą CampanellĂŞ

http://www.youtube.com/watch?v=QH5Qsd0k4ZY&feature=related

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Marzec 10, 2011, 17:38:29 »

CoÂś Patryk Mozart wspominaÂł o odwiedzeniu W-wy dzisiaj?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Marzec 10, 2011, 23:07:39 »

ÂŁukasz DÂługodystansowiec.

O, Ludzie! AleÂż on graÂł, 24 etiudy Chopina jedna po drugiej, dwa razy po 12, z jednÂą krĂłciutkÂą przerwÂą na brawa, maratoĂączyk, napiĂŞcie rosÂło, a po przerwie Âłu-bu-du, sonata Liszta, grana non stop.
Przy Chopinie przeniosÂło mnie do muzeum, przechodziÂłam od obrazu do obrazu, na kaÂżdy mogÂłam poÂświĂŞciĂŚ okoÂło 2 minut i juÂż musiaÂłam przechodziĂŚ dalej, obrazĂłw byÂło 24. Tylko przy etiudzie F-dur op. 10 nr 8 czêœÌ  mnie cofnĂŞÂło w czasie i zobaczyÂłam rĂłwnoczeÂśnie Geniuszasa tu i teraz i Trifonowa falujÂącego na poczÂątku I etapu przy tejÂże. A przy sonacie wessaÂło mnie w czarnÂą dziurĂŞ, wiĂŞc nie wiem, gdzie byÂłam, nawet Agnieszka mnie zaczĂŞÂła szukaĂŚ, bo znikn¹³ czas a w kaÂżdym razie nastÂąpiÂła jego anomalia.

Ta wÂłaÂśnie etiuda spodobaÂła mi siĂŞ NAJBARDZIEJ w wykonaniu Geniuszasa, choĂŚ interpretacja Walentyny juÂż mnie aÂż tak nie porusza:
http://www.youtube.com/watch?v=v17BIT7-3Mw&feature=related
SÂłyszycie te pojedyncze dÂźwiĂŞki a la cymbaÂły?

W ogóle £ukasz wszystko gra³ tak bardzo po swojemu, i ta jego jegoœÌ mnie ujê³a i ju¿ mi zostanie, wartoœÌ dodana, nie mia³am tego w ogóle podczas relacji za poœrednictwem mediów.

Jeœli bêdziecie mieli okazjê pos³uchaÌ Geniuszasa na ¿ywo, nie wahajcie siê ani u³amka sekundy. To wy¿sza szko³a jazdy, trudna muzyka, trudny odbiór, wymagaj¹cy. Cudo, grzech nie pójœÌ.

Marcin Majchrowski fajnie zapowiada³ zarówno etiudy jak i sonatê, rozgada³ siê i czu³am, ¿e gdyby mia³ czas, to by tak móg³ choÌby do pó³nocy, a mnie siê tak dobrze tego opowiadania o i t³umaczenia muzyki s³ucha³o, chcia³oby siê tak przy ka¿dym odbiorze muzyki pod¹¿aÌ za takim przewodnikiem

Jutro chyba jeszcze coÂś niecoÂś dopiszĂŞ o tym koncercie, bo wraÂżeĂą tak wiele, Âże muszĂŞ jakoÂś upakowaĂŚ, poukÂładaĂŚ, a pĂłki co idĂŞ wydostaĂŚ resztki siebie z czarnej dziury.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Marzec 10, 2011, 23:27:00 »

No có¿, mogê tylko dodaÌ, ¿e przed filharmonia mi³y dla oka t³umek, sala pe³na, publicznoœc
od lat 10 do 90 mniej wiĂŞcej.
O interpretacji obu opusĂłw etiud nie bĂŞdĂŞ duÂżo pisaĂŚ, graÂł mniej wiĂŞcej jak podczas
konkursu.WspaniaÂła technika, czytelna gra, nic nie zamazane pedaÂłem, ale teÂż piĂŞkne liryczne
momenty.
Ale ten Liszt. L.G. zagraÂł tĂŞ sonatĂŞ jakby wÂłaÂśnie przed chwilÂą jÂą skomponowaÂł.
NatĂŞÂżenie emocji (i decybeli) byÂło tak intensywne, Âże jeszcze teraz mam zawrĂłt gÂłowy.
I ten karkoÂłomny Âśrodek sonaty, wirtuozeria taka Âże po prostu aÂż zatyka oddech.
Dla mnie byÂło to wspaniaÂłe rozpoczĂŞcie Lisztowskiego roku.
OczywiÂście brawa ogromne, trzy bisy. Mazurek i Walc Chopina, no i......
MoÂże ktoÂś z czytajÂących to forum byÂł na tym koncercie i mnie oÂświeci :pierwszy bis co to byÂł za utwĂłr
bo teraz siĂŞ bĂŞdĂŞ mĂŞczyÂła...
JeÂśli bĂŞdziecie mogli to koniecznie idzcie posÂłuchac gry tego chÂłopaka bo warto

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #21 : Marzec 11, 2011, 00:51:00 »

PiĂŞkne dziĂŞki, dziewczyny, za relacjĂŞ na gorÂąco z fantastycznego wydarzenia! ÂŻaÂłujĂŞ bardzo, Âże nie mogÂłam przyjechaĂŚ,
ale naprawdĂŞ nie daÂło rady:(  Có¿, usÂłyszĂŞ go na pewno w Dusznikach, a moÂże w miĂŞdzyczasie
nadarzy siĂŞ jeszcze jakaÂś okazja, na przykÂład moja Filharmonia mnie mile zaskoczy... Chichot
Agnieszko, a tê wspania³¹ Campanellê powinnaœ wkleiÌ osobno na honorowym miejscu na w¹tku Lisztowskim!

Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #22 : Marzec 11, 2011, 12:06:44 »

Pierwszy bis to podobno ktĂłryÂś z walcĂłw Schuberta (ja tez nie rozpoznaÂłam).
Pierwsza czêœÌ recitalu (2 x 12 utworĂłw) wymagaÂła specyficznej koncentracji od sÂłuchacza - ja miaÂłam trudnoÂści z wy³¹czeniem myÂślenia ("ktĂłra etiuda teraz bĂŞdzie" itd). Lepiej sie poddac muzyce, potraktowac opus  jako caÂłoÂśc i dac siĂŞ zaskakiwac kontrastom (ktĂłre Geniusas Âładnie wydobywaÂł) pomiĂŞdzy poszczegĂłlnymi etiudami. OgarniĂŞcie wiĂŞkszej formy to zupeÂłnie inna historia.
W sonacie niektĂłre fragmenty wrĂŞcz karkoÂłomne - palce pianisty zlewaÂły siĂŞ w ruchome plamy, jakby oko ludzkie nie nadaÂżaÂło za ich ruchem.
Podsumowuj¹c bardzo subiektywnie, cieszê siê, ¿e mia³am mozliwoœÌ pos³uchac Lukasa w tak niespotykanym repertuarze, ale z laueatów, których mia³am okazjê us³yszec na ¿ywo, bardziej poruszyli mnie Wunder i Trifonow (nie dotar³am na recital Kultyszewa w S1).
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Marzec 11, 2011, 13:37:18 »

Przed koncertem oczekiwa³am "poczarowania" i by³am pe³na obaw, ¿e etiudami, zw³aszcza podwójnym cyklem, nie da rady. Ale podda³am siê muzyce i interpretacji Genialnego £ukasza, wy³¹czy³am myœlenie, tylko paluszek liczy³ etiudy w kolejnoœci tak na marginesie, bez zaanga¿owania, i magia by³a, czar i urok zosta³ rzucony. W sonacie urok by³ mroczny ale dawka zachwytu przewy¿szy³a oczekiwan¹. Geniuszas zachowywa³ raczej powagê, dopiero przy trzecich uk³onach nadal gromko oklaskiwany uœmiechn¹³ siê, ale gdzie mu tam do "od ucha do ucha" Trifonowa, bardziej przypomina³ dystans Kissina. W lipcu ch³opak skoùczy 21 lat, ale s¹dz¹c po jego grze, wygl¹dzie i zachowaniu myœla³am ¿e wiekowo jest bli¿ej Wundera. Po trzecim bisie widownia wsta³a, oprócz osób na wózkach, rzecz jasna (piêknie, ¿e ktoœ zorganizowa³ osobom niepe³nosprawnym wyjœcie na taki stosunkowo trudny koncert), by po¿egnaÌ artystê z wyrazami uznania.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #24 : Marzec 11, 2011, 14:47:33 »

Dziewczyny, naprawdĂŞ jest czego Wam pozazdroÂściĂŚ! Ale jest i za co podziĂŞkowaĂŚ: za kolejne, piekne utrwalenie chwil i za Wasze gorace wraÂżenia, ktĂłre udzielaja siĂŞ pewno kazdemu teraz z nas. Ja - tylko raz w zyciu sÂłuchaÂłem wszystkich opusowanych etiud Chopina: graÂł je takze laureat KFCH Amerykanin Larabee - pod pomnikiem Chopina w ÂŁazienkach. Ale byÂło to ze ĂŚwierĂŚ wieku temu  (Na marginesie: pamietajmy, ze oprĂłcz tych 24 Chopin skomponowaÂł jeszcze 3 inne z czyklu Methode de Methode. Nigdy chyba nikt publicznie nie poÂłaczyÂł je z caÂłym op. 10 i 25)
Zawsze zdumiewa mnie, jak to mo¿liwe, ¿e jeden pianista potrafi w jednym momencie wznieœÌ siê na takie szczyty perfekcji. Gdy ogrywa je w dodatku genialnie (jak rozumiem: Geniusas nic nie zatraci³ ze swojej perfekcji technicznej od KONKURSOWYCH wyst¹pieù), to mój podziw graniczy z eufori¹. Przeciez nawet Horowitz nigdy na coœ podobnegio siê nie odwazy³, O Marcie Argerich nie wspominj¹c (Ona w ca³ej swojej pianistycznej karierze ograniczy³a siê do ledwie kilku z nich!)
Wiecie jednak, czego najbardziej Wam zazdroszczĂŞ? Sonaty h-moll Liszta. To dla mnie mistyczny utwĂłr. Kwitesencja Romantyzmu. ÂŚwiÂątynia DÂźwiĂŞku i Ciszy. Ten utwĂłr wynurza siĂŞ z ciszy i koĂączy ciszÂą. Jak wschĂłd i zachĂłd ksiĂŞzyca na gwieÂździstym niebie. Cztery kulminacje sonaty sÂą jak monumentalne PosÂągi, jak romantyczne szaleĂąstwa,  ku ktĂłrym prowadzi ob³¹kana romantyczna dusza, by zastygn¹Ì w nich po wiecznoœÌ... Rozumiem wiĂŞc BeatkĂŞ, ta czarna dziura ktora wessaÂła naszÂą Przyjació³kĂŞ - byÂła tej wiecznoÂści rydwanem. Rozumiem i TereniĂŞ, ktĂłrej brak oddechu byÂł naturalnym letargiem serca i umysÂłu wobec wstrzymanego magiÂą muzyki czasu...
Ech, dziewczyny, moÂże dobrze ze mnie przy Was nie byÂło... bo byĂŚ moÂże musiaÂłybyÂście mnie odtransportowaĂŚ do domu

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Marzec 11, 2011, 16:18:43 »

Mam nadziejĂŞ Januszu, Âże Geniusas zagra tĂŞ sonatĂŞ Liszta w Dusznikach,
bo byÂło to wielkie przeÂżycie, na pewno dla kogoÂś kto kocha i rozumie jÂą jak ty.
RzeczywiÂście racjĂŞ ma Beata, Âże tu Lukas objawiÂł siĂŞ jako juz dorosÂły, uksztaÂłtowany solista.
Wspaniale prowadziÂł wÂątek, te wszystkie trudne przemyÂślenia, ktĂłre Liszt tu zawarÂł.
TrzymaÂł w napiĂŞciu aÂż do ostatnich cichych akordĂłw. No i te kulminacje.
Wszystko to warte byÂło ogromnego bĂłlu gÂłowy (u mnie) po koncercie.Takich koncertĂłw siĂŞ nie zapomina.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #26 : Marzec 11, 2011, 16:36:49 »

Dziêki za podpowiedŸ co do pierwszego bisu, musia³ chyba och³on¹Ì przy takiej
prostej i miÂłej muzyce:

http://www.youtube.com/watch?v=oDmkZ6LDTbo&feature=related

A i nam trudno by³o tak od razu zejœÌ z takich muzyczno-filozoficznych wyzyn
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2011, 16:51:30 wysłane przez TeresaGrob » Zapisane

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Marzec 11, 2011, 18:26:58 »

ChÂłopak ma idealnie gotowy materiaÂł na pÂłytĂŞ, szkoda, Âże koncert nie byÂł rejestrowany Smutny Nie znam siĂŞ, ale chyba nie byÂło Âżadnych wpadek? Na moje ucho, akurat.
Takie sÂłowo z mÂłodzieÂżowego slangu zaprzeszÂłego jeszcze mi siĂŞ nasunĂŞÂło: MOCARZ, od MOCARNY
Do wszystkich etiud Chopina szykuje siê tak¿e Danii³, mówi³ o tym w wywiadzie, nie wiem tylko czy ma na myœli 12+12 czy tak¿e + 3 wspomniane przez Janusza. Zapewne pozazdroœci³ ciut starszemu koledze i przej¹³ ten doskona³y pomys³ w³aœnie od niego. Mimo wielkiego uwielbienia dla Trifonowa w¹tpiê, czy zagra etiudy tak dojrzale. Mam nadziejê, po pierwsze, te etiudy us³yszeÌ na ¿ywo i po drugie rozczarowaÌ siê pozytywnie, kiedy zagra je lepiej ni¿ Geniuszas.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #28 : Marzec 12, 2011, 01:27:38 »

Cudo, grzech nie pójœÌ.

Grzech nie do odpuszczenia...

I có¿ ja mogĂŞ powiedzieĂŚ? PlanowaÂłem i nie wyszÂło.  Niezdecydowany Niezdecydowany  Do koĂąca miaÂłem nadziejĂŞ, ze moÂże siĂŞ na jak¹œ wejÂściĂłwkĂŞ "zaÂłapiĂŞ", chwilĂŞ byÂłem w Warszawie - ale nic z tego, uczelniane sprawy nie pozwoliÂły zaobcowaĂŚ z Chopinem.   Bardzo podobaÂły mi siĂŞ Etiudy na konkursie w wyk. Geniuszasa, tak bardzo chciaÂłem usÂłyszeĂŚ komplet...

A sonata h-moll? Tak, to mistycyzm, wiĂŞcej - muzyczny mesjanizm.

jaccol55
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #29 : Marzec 17, 2011, 17:24:16 »

W najbliÂższÂą niedzielĂŞ bĂŞdzie moÂżna usÂłyszeĂŚ Geniusasa w Gliwicach (jak juÂż gdzieĂŚ to zostaÂło podane, to przepraszam, ale nie zauwaÂżyÂłem).

http://www.mzuk.gliwice.pl/page.php?page=notices&id=90
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher paktprzyjazni mini-land kalinowatyper neder-live