Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
26
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 132262 razy)
xbw
Ekspert
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #240 :
Sierpień 15, 2011, 12:50:35 »
PrzystĂŞpujĂŞ do opisania wraÂżeĂą systematycznie i "za kolejÂą"
Z perspektywy ca³oœci. Jako AMATORKA, nie znaj¹ca siê nic a nic, oprócz tego, czego nauczy³am siê od paŸdziernika na Uniwersytecie Szafarskim. ByÌ mo¿e kogoœ ura¿ê, przykro mi, najwy¿ej poniosê karê zakuta w ³aùcuchy pod prêgierzem na rynku w Dusznikach w czasie naszego zjazdu festiwalowego w 2012. Jeœli napiszê o czym co mi siê nie podoba³o, ¿e mi siê podoba³o, to bêdzie fa³sz. Muszê wiêc napisaÌ o tym co mi siê nie podoba³o, ¿e mi siê nie podoba³o, wtedy bêdzie to prawda. A Prawda nas wyzwoli, jak powiada pismo. Nawet jeœli to bêdzie moja prawda subiektywna.
GoguÂś
Ekspert
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #241 :
Sierpień 15, 2011, 13:04:38 »
Ranking ... no có¿, lista wykonawców których mogê klasyfikowaÌ jest mocno okrojona - w Dusznikach by³em tylko 4 dni, dlatego nie bêdê szeregowa³ pianistów w kolejnoœci.
W kategorii
repertuar
zwyciĂŞzcÂą jest
Yukio Yokoyama
- piĂŞciogodzinny maraton muzyki Chopina robiÂł niesamowite wraÂżenie, a to tylko maÂła prĂłbka jego moÂżliwoÂści - artysta ten zagraÂł jednego dnia, podczas 18-godzinnego koncertu wszystkie solowe utwory Fryderyka. Do tego przepiĂŞkna sonata h-moll i sam fakt wykonania mojej ulubionej pierwszej ballady ... ehh, szkoda, Âże te 5 godzin tak szybko minĂŞÂło.
Awdeewa zagra³a to czego siê spodziewa³em, silnego Chopina zdobionego niezwyk³¹ technik¹ i wirtuozeri¹ - zachwyci³ mnie Polonez-Fantazja (spodziewa³em siê tego) i nokturny.
Trifonov byÂł tym artystÂą ktĂłry w peÂłni urzekÂł mnie repertuarem innych niÂż Chopin kompozytorĂłw. Diaboliczny walc Mefisto, niesamowita Campanella. Etiudy byÂły imponujÂące - nie negujĂŞ, Âże byĂŚ moÂże Geniuszas zagraÂł je lepiej, ale to nie zmienia faktu, Âże DaniÂł graÂł bardzo dobrze. MyÂślĂŞ, Âże link Bogdana do nagrania z konkursu Rubinsteina oddaje klimat Dusznickiego wykonania.
Koziak zagra³ niesamowite Scherzo b-moll - po raz pierwszy odkry³em przepiêkn¹ melodiê któr¹ zdobiony jest ten utwór. Do drugiej czêœci sobotniego, popo³udniowego koncertu nie dotrwa³em - zasn¹³em (i to podobno mocnym snem) - i nie wiem jak wypad³ Wakarecy.
Ingolf zachwyciÂł Bolerem, od tej pory sÂłucham go regularnie, wczeÂśniej utwĂłr ten byÂł mi obojĂŞtny, a od czasu festiwalu naleÂży do moich ulubionych dzieÂł Chopina. Do reszty jego Chopinowskiego programu przywykÂłem za sprawÂą wytwĂłrni DG, toteÂż wraÂżenie ktĂłre na mnie wywarÂł nie byÂło tak wielkie. Potem byÂło trochĂŞ gorzej, pewnie wynikaÂło to ze zÂłego samopoczucia artysty, niemniej niezaleÂżnie od tego Ingolf uraczyÂł nas interesujÂącym brzmieniem, piĂŞknÂą barwÂą dÂźwiĂŞku i ciekawymi interpretacjami - liczyliÂśmy na odrobinĂŞ wiĂŞcej, ale nie moÂżna powiedzieĂŚ, Âże Wunder nas rozczarowaÂł.
To moje ulubione recitale - Kozuhin, Goto i Januszewiczus nie zaimponowali mi na tyle, Âżebym miaÂł co o nich napisaĂŚ. Denis, owszem, miaÂł genialnÂą technikĂŞ, ale patrzÂąc na chÂłodno - w Âżaden sposĂłb mnie nie porwaÂł.
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #242 :
Sierpień 15, 2011, 13:13:01 »
Bartusie, nie trywializuj, proszĂŞ.
Starannie dobieram sÂłowa.
" Wielki artysta", mĂłj BoÂże - juÂż samo sÂłowo " artysta" jest dla mnie niezwykle zobowiÂązujÂące.
I z du¿¹ rozwag¹ je wypowiadam.
A juÂż okreÂślenie " wielki artysta" mam zarezerwowane dla tytanĂłw obecnego i minionego Âświata.
Dojrzewanie to doÂświadczanie, chÂłoniĂŞcie Âświata i poznawanie samego siebie.
Sztuki w sobie i siebie w sztuce.
Z tego POZNANIA, ktĂłre jest procesem, rodzÂą siĂŞ najpiĂŞkniejsze interpretacje.
Dla wielu wybraĂącĂłw ten proces trwa caÂłe Âżycie.
Piêkna przysz³oœÌ przed Danii³em - ¿yczê mu jej z ca³ego serca!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #243 :
Sierpień 15, 2011, 13:13:10 »
Moj number One - recital Julianny a zaraz po nim DaniÂła.
Dlaczego tak? Julianna byÂła w caÂłym koncercie absolutnie rĂłwna i doskonaÂła. Nie miaÂła zadnych sÂłabszych momentĂłw, ani tym bardziej typowych, osÂłuchanych (jakby juÂż odkrytych u kogoÂś wczeÂśniej) interpretacji. Jak juÂż raz pisaÂłem - dla mnie Ona swojÂą grÂą wznosiÂła siĂŞ ponad mody, podziaÂły, style, szkoÂły i interpretacje. ByÂła dostojna i niezawisÂła. Jak przystaÂło na heroinĂŞ najczystszej wody, a jednoczĂŞsnie (tym samym
)... jak cesarz(owa) fortepianu.
DaniÂł byÂł w swojej I czĂŞÂści absolutnie boski i gdyby taki pozostaÂł w czĂŞsci II musiaÂłbym wstawiĂŚ go na Parnas obok BogĂłwi Boginek, a tak - to zachowam go (moÂże i na szczĂŞÂście) - poÂśrod ludzi
Na trzecim miejscu - tu zastanawiaÂłem siĂŞ - ale jednak KoÂżuchin. Dlatego, bo w jego koncercie staÂło sie coÂś, co zapamiĂŞtam do koĂąca Âżycia: przepiĂŞkna chwila cudownego kontrastu miĂŞdzy rozszalaÂłymi etiudami Liszta a prostota melodii i dÂźwiekow preludium Des-dur Chopina.
I czwarty - Geniuszas. Bardzo muzykalny, idealny technocznie i Wielki pod jego palcami Chopin. Nigdy, ale to nigdy nie przypuszczaÂłem, ze usÂłysze czÂłowieka, ktory jednym ciĂŞgiem zagra z takim polotem i wirtuozeriÂą 24 etiudy Chopina. A przecieÂż i pozostaÂłe jego interpretacje tego wieczoru byÂły urzekajace i wybrzmiewajace najczystsza muzykÂą.
MoÂże go jednak przeniose na III miejsce? Ech... co to ma w sumie za znaczenie
. CaÂła czwĂłrka byÂłas Wielka
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 13:24:27 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #244 :
Sierpień 15, 2011, 13:17:10 »
Ingolf Wunder.
Nie przypisywa³abym braku osza³amiaj¹cego sukcesu Ingolfa faktowi, ¿e pierwszy ma najtrudniej. Inauguracja powinna byÌ mocnym wejœciem, wprowadzeniem do wrót muzycznego raju, teoretycznie wybór dokonany by³ w³aœciwy, Wunder powinien temu podo³aÌ, ale nie podo³a³. Mam wra¿enie, ¿e spad³ na niego ciê¿ar, którego nie potrafi i nie chce udŸwign¹Ì, odcina kupony od sukcesu konkursowego. Lubiê Ingolfa, bo jego nie da siê nie lubiÌ, jest uroczy, wdziêczny, przesympatyczny, gra piêknie, ma cudne momenty. Ale mój pierwszy i jedyny kontakt na ¿ywo z gran¹ przez niego muzyk¹ utwierdzi³ mnie w przekonaniu, ¿e nie zostanê jego wielbicielk¹. Kupi³ mnie, podoba³y mi siê jego wykonania, ale nie porwa³ mnie bez reszty, nie zachwyci³. Bolero - brzmia³o mi jeszcze w uszach wykonanie Khozyainova, dwukrotnie na ¿ywo dzieù po dniu, porywaj¹ce. Bolero rozpoczynaj¹ce festiwal nie zachwyci³o, choÌ powinno. Ballada zagrana ³adnie, Andante Spianato z Wielkim Polonezem ok. Nie rozumiem w sumie, dlaczego tak wyraŸnie sobie "odpuœci³", czy nie chcia³ siê postaraÌ, czy mo¿e nie potrafi³ zagraÌ lepiej, oto jest pytanie. By³am rozczarowana pierwsz¹ po³ow¹, ale cieszy³o mnie, ¿e wreszcie s³yszê Chopina na ¿ywo, w dobrym wykonaniu, w gronie przyjació³ z forum, ¿e rozpoczê³o siê spe³nianie wielkiego marzenia o 18 koncertach. Myœlê sobie po cichu, ¿e Ingolfa po prostu mêczy wykonywanie Chopina w kó³ko na ¿¹danie, trochê jak katarynka. Po przerwie by³ Mozart i powolutku Wunder siê o¿ywia³, rozkrêca³, rozgrzewa³, jakby dopiero teraz zaczê³o go interesowaÌ i cieszyÌ to co gra. Trzecia czêœÌ sonaty Mozarta zaczê³a mnie porywaÌ, czu³am wyraŸnie radoœÌ, p³yn¹c¹ zarówno ode mnie, jak i od Ingolfa w nasz¹ stronê, tak¹ szczer¹ i autentyczn¹. Nie pamiêtam ju¿ swoich odczuÌ w szczegó³ach, za du¿o czasu up³ynê³o i na³o¿y³y siê kolejne wra¿enia, ale ucieszy³am siê, ¿e im d³u¿ej gra, tym pozytywniej go odbieram, tym bardziej siê ociepla jego stosunek do muzyki, rozkrêca siebie i nas. Trochê siê bojê o jego przysz³oœÌ muzyczn¹, nie zapowiada siê, by szed³ jak burza, on nie z tych. Mam wra¿enie, ¿e pianista siê trochê pogubi³ rozdarty miêdzy oczekiwaniami w stosunku do niego, a jego w³asnymi autentycznymi pragnieniami.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 13:22:12 wysłane przez xbw
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #245 :
Sierpień 15, 2011, 13:22:08 »
W zasadzie mĂłgÂłbym podpisaĂŚ siĂŞ pod beatkowÂą ocenÂą. CĂłz dodaĂŚ... Wunder - pare osĂłb juÂż to zauwaÂżyÂło - miaÂł byĂŚ moÂże gorszy wystĂŞp z uwagi na migrenĂŞ. Dlatego postanowiÂłem go nie klasyfikowac. Nie zmienia to faktu, ze przweciez to co pkazaÂł byÂło nacechowane czymÂś wiĂŞcej niÂż tuzinkowÂą pianistykÂą.
PĂłki co zaczekam do koncertu, w ktĂłrym nie bĂŞdzie musiaÂł walczyc z przypadÂłoÂściami niewdziĂŞcznego, czÂłowieczego ciaÂła.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #246 :
Sierpień 15, 2011, 13:26:23 »
Migrena nie jest usprawiedliwieniem, s¹ proszki przeciwbólowe dzia³aj¹ce w kilka minut. Przera¿a mnie, ¿e ból g³owy mo¿e wynikaÌ ze stresu, z obci¹¿enia, z niemo¿noœci podo³ania sytuacji, staniêcia na wysokoœci zadania, a mo¿e dopuszcza siê do nadejœcia bólu, by mieÌ wymówkê, ¿e gra nie by³a doskona³a, choÌ takiej siê po nim oczekuje.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #247 :
Sierpień 15, 2011, 13:30:19 »
Cytat: xbw Sierpień 15, 2011, 13:26:23
Migrena nie jest usprawiedliwieniem, sÂą proszki przeciwbĂłlowe dziaÂłajÂące w kilka minut.
Nie, Beatko. KaÂżdy proszek anty-bĂłlowy otĂŞpia. Znam Âświetnie pewnÂą osobĂŞ, ktĂłra przypÂłaciÂła awans w eliminacjach do konkursu Chopina, bo zaryzykowaÂła. WziĂŞla proszek.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #248 :
Sierpień 15, 2011, 13:39:48 »
Moj number One - recital Julianny a zaraz po nim DaniÂła.
Bos CHLOP.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #249 :
Sierpień 15, 2011, 13:43:05 »
Cytat: Janusz1228 Sierpień 15, 2011, 13:30:19
Nie, Beatko. KaÂżdy proszek anty-bĂłlowy otĂŞpia. Znam Âświetnie pewnÂą osobĂŞ, ktĂłra przypÂłaciÂła awans w eliminacjach do konkursu Chopina, bo zaryzykowaÂła. WziĂŞla proszek.
Zgadzam siê z Tob¹. Ingolf ma ju¿ za sob¹ podobne doœwiadzenie. Nie mog¹c spaÌ, obawiaj¹c siê wp³ywu zmêczenia na jakoœÌ interpretacji (!!), zacz¹³ braÌ tabletki nasenne. Efektem by³y problemy z koncentracj¹ w III etapie. Nie do koùca tak, jak chcia³, dograna sonata. On ju¿ nie bêdzie bra³ przed koncertem ¿adnych tabletek.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #250 :
Sierpień 15, 2011, 13:45:05 »
Czyli tak jak siê spodziewa³em - trudno jest jednoznacznie okreœliÌ kto gra³ najlepiej - bo jak wynika³o z Waszych opisów niemal wszyscy uczestnicy festiwalu dostarczyli Wam ogromnych wra¿eù. Ostatni Konkurs tak¿e uwa¿am za wyj¹tkowy - bo pojawi³o siê wielu wspania³ych pianistów, indywidualnoœci na wyrównanym poziomie, a nie tak jak wczeœniej 1-2 gwiazdy i przepaœÌ... A co do niedyspozycji Ingolfa - ka¿demu siê zdarzy chwilowa niedyspozycja, gorszy dzieù, zmêczenie koncertami, podró¿ami, pozowaniem do zdjêÌ, autografy (w tym dla nas
) artyÂści to przecieÂż delikatni ludzie... Trzeba to zrozumieĂŚ i daĂŚ im czas na odbudowanie siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #251 :
Sierpień 15, 2011, 13:54:44 »
Chyba Beatko za bardzo okrutna jesteÂś dla Ingolfa.Nawet jeÂśli nie podoÂłaÂł nie stanÂą na wysokoÂści
zadania, jak napisaÂłaÂś to przecieÂż zdarza siĂŞ najlepszym.
MoÂże powinien odwoÂłaĂŚ koncert??A juÂż na pewno tĂŞ retransmisjĂŞ w DwĂłjce.Bo te skrawki recitalu,
ktĂłre sÂłuchaliÂśmy (np.Mozart) byÂły bardzo niedobre.
http://www.franzschubert.pl/
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #252 :
Sierpień 15, 2011, 14:06:25 »
Aha, i jeszcze. Twoja wielkodusznoœÌ Januszu co do koncertu Ingolfa bardzo mnie ujê³a .
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #253 :
Sierpień 15, 2011, 14:12:46 »
Cytat: GoguÂś Sierpień 15, 2011, 13:04:38
Koziak zagra³ niesamowite Scherzo b-moll - po raz pierwszy odkry³em przepiêkn¹ melodiê któr¹ zdobiony jest ten utwór. Do drugiej czêœci sobotniego, popo³udniowego koncertu nie dotrwa³em - zasn¹³em (i to podobno mocnym snem) - i nie wiem jak wypad³ Wakarecy.
W uzupeÂłnieniu - Polonez As-dur, na zakoĂączenie recitalu Marcina Koziaka
http://www.youtube.com/watch?v=VqCV989-FDQ
i bis PawÂła Wakarecego
http://www.youtube.com/watch?v=q3ZH6Z-W8Zk&feature=related
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #254 :
Sierpień 15, 2011, 14:13:13 »
Masataka Goto
Na festiwalu zaistnia³ jako specjalista od Liszta, jako zwyciêzca tegorocznego konkursu Lisztowskiego w Utrechcie. W zwi¹zku z tym zacz¹³ od Beethovena
Jakoœ tak ten ca³y koncert przemkn¹³ siê troszkê obok mnie, by³ trudnym wprowadzeniem w muzykê Liszta i to od razu na ¿ywo. Nie oceniê gry Masataki bo nie potrafiê, muzyka by³a mi nieznana, ale dociera³a do mnie jeœli nie w ca³oœci, to w du¿ych fragmentach. W ka¿dym razie bêdê obserwowa³a poczynania Japoùczyka i jeœli nadarzy siê sposobnoœÌ wys³uchania go w mediach, przez Internet, to chêtnie i z radoœci¹ obejrzê, pos³ucham, na pewno przeszperam YTubkê. A jeœli bêdê mog³a, to pójdê na ka¿dy jego koncert. Polubi³am go. A kiedy na bis zagra³ Campanellê publika siê poderwa³a do Wielkich Braw. I tak sobie myœlê, ¿e pos³ucham jego nagraù, kiedy ju¿ poznam i os³ucham siê z utworami Liszta, wtedy gra pana Goto, przypuszczam, sprawi mi wiele przyjemnoœci.
Jeœli ktoœ chce, tak jak ja, rozpoznaÌ bli¿ej temat, zapraszam do wspó³pracy i wymiany informacji
http://www.masatakagoto.com/
Masataka ma 26 lat (1985).
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19